Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Tablica upamiętniajaca izbickich Żydów

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Czy poparłbyś projekt stworzenia tablicy pamiątkowej upamietniającej izbickich Żydów?

tak, dziwne, że dotąd nie powstała
16
36%
nie, po co pamiętać o Żydach żyjących w naszym miasteczku?
26
59%
Nie mam zdania
2
5%

Liczba głosów : 44

Postautor: bob budowniczy » czw gru 04, 2008 6:08 pm

Myśląc o tablicy upamiętniającej, miałem na myśli nieco dłuższy okres niż okres przedwojenny i późniejszy. Od nadania praw miejskich minęło juz sporo lat wiec należałoby wspomnieć o tych wszystkich którzy tu mieszkali.

Ja nie widzę wielkiego zagazowania żydów w rozwój miasta. Pragnę tylko zacytować:

"Leonard de Verdmon Jacques pisał na początku XX w. o Izbicy, liczącej wówczas już 3600 mieszkańców:
"Obecnie rzemiosła stoją na niskim poziomie. Handel w rękach Żydów, których jest tu około 2500. Chrześcijanie nie odznaczają się energią, drzemią w apatii. O żadnych instytucjach tu nie słychać. Miasteczko ma wygląd brudny, a ponieważ jest nie zabrukowane, nie tylko więc błota nie brakuje, ale i stan sanitarny nieświetny [...] W osadzie istnieje urząd i sąd gminny, dwie szkoły początkowe, synagoga i stacja pocztowa. Mieszka tu stale dwóch lekarzy. Handel nie może się rozwijać należycie z powodu braku odpowiedniej komunikacji. Jarmarków sześć."

i następnie

"Władze okupacyjne rozpoczęły rozbudowę siec drogowej dla potrzeb armii. Niemcy wybudowali kolejkę wąskotorową, która połączyła Włocławek z Kołem i Sompolnem. Zaczęła ona odgrywać istotną rolę w transporcie produktów rolnych. Zaczęto także brukować drogę łączącą Włocławek z Kołem."

W żaden sposób nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego chcecie upamiętniać tylko i wyłącznie Żydów!
Polacy również byli brutalnie mordowani w obozach koncentracyjnych i jakoś o tym nie chce nikt pamiętać.

Błażeju
NIE TYLKO ŻYDZI ZOSTALI WYMORDOWANI.POLACY RÓWNIEŻ!!!!!
(łapanka przy kościele-z opowieści mojej babci)

"Polacy i Żydzi zostali pozbawieni mienia, często nie wolno im było wykonywać swoich zawodów. Aresztowano nauczycieli i kupców zsyłając ich do obozów koncentracyjnych w Dachau i Buchenwaldzie. Aresztowano także wszystkich księży katolickich, których w większości spotkał ten sam los."

Wiec jeśli chodzi o jasność:
Jestem Polakiem, jestem za tablica która upamiętni tych wszystkich którzy tu żyli,WSZYSTKICH........... jestem zdecydowanie przeciwny upamiętniania tylko i wyłącznie żydów. Bo dla mnie jako Polaka jest to sytuacja krzywdząca !!!!!!!!!!!!!!!!!
Jestem ciekawy czy wiecie dlaczego żydzi jako ogol byli tak nieakceptowani przez innych.

Błażeju
zabrzmi to strasznie, ale idąc twoim tokiem myślenia dojdziemy do sytuacji w której zaczniemy od tablicy upamiętniającej cudowne lata pobytu żydów na tym terenie, następnie dojdzie do oddania budynków i terenów należących do społeczności żydowskiej!!!!!!!

Jak napisałem w pierwszym swoim poście w tym temacie.Nie jestem i nie będę za gloryfikacja żydów.A dla mnie taka treść zamieszczona na tablicy to jednoznaczna sytuacja.
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: blazej » pt gru 05, 2008 12:42 am

bob budowniczy pisze:Ja nie widzę wielkiego zagazowania żydów w rozwój miasta. Pragnę tylko zacytować:

"Leonard de Verdmon Jacques pisał na początku XX w. o Izbicy, liczącej wówczas już 3600 mieszkańców:
"Obecnie rzemiosła stoją na niskim poziomie. Handel w rękach Żydów, których jest tu około 2500. Chrześcijanie nie odznaczają się energią, drzemią w apatii. O żadnych instytucjach tu nie słychać. Miasteczko ma wygląd brudny, a ponieważ jest nie zabrukowane, nie tylko więc błota nie brakuje, ale i stan sanitarny nieświetny [...] W osadzie istnieje urząd i sąd gminny, dwie szkoły początkowe, synagoga i stacja pocztowa. Mieszka tu stale dwóch lekarzy. Handel nie może się rozwijać należycie z powodu braku odpowiedniej komunikacji. Jarmarków sześć."

Ówczesne miasteczka nie były rozwinięte, a Izbica nie była niestety wyjątkiem. Szukając materiałów na temat historii Izbicy w okresie międzywojennym w Archiwum Państwowym w Koninie natrafiłem na ciekawe pismo Starosty Powiatowego w Kole z 1933 r. adresowane do władz Izbicy, Koła, Kłodawy, Dąbia oraz Brudzewa w których czytamy: „ulice i place miast i osad tutejszego powiatu są w bardzo wysokim stopniu zaniedbane i zanieczyszczone, bruki na jezdniach w złym stanie, wszędzie liczne doły i wyrwy wypełnione błotem, chodniki porujnowane, chodniki zanieczyszczone, a wszędzie na placach i ulicach zwały śmieci i nawozu, [...] Zaniedbane otwarte studnie, podwórza domów, mieszkań przyczyniają się do szerzenia chorób oddechowych i oczu [..] wszędzie zaś roje much rozwłóczących brud i zarazki. W podwórzach domów brud, doły ustępowy nieopróżniane, studnie zaniedbane[...]

W tekście de Verdmona Jacques'a, który przytaczasz są atakowani niestety Polacy (chrześcijanie) a nie Żydzi...

bob budowniczy pisze:"Władze okupacyjne rozpoczęły rozbudowę siec drogowej dla potrzeb armii. Niemcy wybudowali kolejkę wąskotorową, która połączyła Włocławek z Kołem i Sompolnem. Zaczęła ona odgrywać istotną rolę w transporcie produktów rolnych. Zaczęto także brukować drogę łączącą Włocławek z Kołem."

W żaden sposób nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego chcecie upamiętniać tylko i wyłącznie Żydów!
Polacy również byli brutalnie mordowani w obozach koncentracyjnych i jakoś o tym nie chce nikt pamiętać.

Co do wybudowania kolei przez Niemców to jak sam cytujesz dokonały tego niemieckie władze okupacyjne podczas I wojny światowej, a więc w większości była to armia zaciężna urzędników z głębi Niemiec. Kolej nie była zresztą budowana z myślą polepszenia standardu życia mieszkańców gminy, ale w związku z potrzebami militarnymi okupanta. Udział w budowie kolei miejscowych Niemców był raczej znikomy...

bob budowniczy pisze:Błażeju
NIE TYLKO ŻYDZI ZOSTALI WYMORDOWANI.POLACY RÓWNIEŻ!!!!!
(łapanka przy kościele-z opowieści mojej babci)

"Polacy i Żydzi zostali pozbawieni mienia, często nie wolno im było wykonywać swoich zawodów. Aresztowano nauczycieli i kupców zsyłając ich do obozów koncentracyjnych w Dachau i Buchenwaldzie. Aresztowano także wszystkich księży katolickich, których w większości spotkał ten sam los."

Wiec jeśli chodzi o jasność:
Jestem Polakiem, jestem za tablica która upamiętni tych wszystkich którzy tu żyli,WSZYSTKICH........... jestem zdecydowanie przeciwny upamiętniania tylko i wyłącznie żydów. Bo dla mnie jako Polaka jest to sytuacja krzywdząca !!!!!!!!!!!!!!!!!
Jestem ciekawy czy wiecie dlaczego żydzi jako ogol byli tak nieakceptowani przez innych.

A i owszem Polacy byli mordowani i to nic odkrywczego, ale nasza nacja (Polaków) w Izbicy nie została doszczętnie wymordowana, tak jak miało to miejsce w przypadku Żydów. Tak jak już wspomniałem Żydzi nie uciekli z Izbicy, tak jak Niemcy...

zabrzmi to strasznie, ale idąc twoim tokiem myślenia dojdziemy do sytuacji w której zaczniemy od tablicy upamiętniającej cudowne lata pobytu żydów na tym terenie, następnie dojdzie do oddania budynków i terenów należących do społeczności żydowskiej!!!!!!!

Zdajesz sobie doskonale sprawę że do tego w małych miasteczkach nigdy nie dojdzie (zwrotu nieruchomosci), poza tym kwestie te byłby rozwiązywane z budżetu państwa w charakterze wypłat-rekompensat. A swoja drogą liczba potencjalnych spadkobierców dóbr żydowskich w Izbicy jest wg mnie bardzo mała, o ile w ogóle takie osoby żyją...

bob budowniczy pisze:Jak napisałem w pierwszym swoim poście w tym temacie.Nie jestem i nie będę za gloryfikacja żydów.A dla mnie taka treść zamieszczona na tablicy to jednoznaczna sytuacja.

Powstanie tablicy nie ma na celu gloryfikacji mniejszości żydowskiej, a jedynie upamiętnienie faktu, iż żyli wśród nas, a tragiczne losy wojny doprowadziły do ich całkowitej eksterminacji...

I jeszcze jedno. Dał mi wiele do myślenia post michała1978, który poszukuje cmentarza niemieckiego w Izbicy. Czy wystarczającym upamiętnieniem Niemców, żyjących na naszym terenie nie byłoby gruntowne, podkreślam gruntowne (nie prowizoryczne wycięcie krzaków, które odrosną po paru miesiącach) odnowienie cmentarza niemieckiego i zajęcie się problemem kościoła ewangelickiego? Moim zdaniem to wstyd dla Nas, Polaków, że w ogóle teren cmentarza jak i kościoła jest w takim stanie...
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: bob budowniczy » pt gru 05, 2008 5:35 pm

Błażeju
Skoro piszesz ze nie ma w tym nic odkrywczego ze Polacy zostali wymordowani, za to żebyś ty i wielu innych mógł teraz studiować i żyć w takim i nie innym kraju i nie widzisz w tym powodu aby uhonorować te matki i tych ojców którzy posyłali swoje dzieci po to abyś ty i ja i my wszyscy mogli być i żyć w tym wolnym kraju. A za kilkanaście lat ludzie żyjący na tym terenie stwierdza ze wszystko to co maja zawdzięczają wspaniałym żydom. Im i tylko wyłącznie im, albowiem to im chcesz poświecić tablice.

Jak zresztą napisales:

Ówczesne miasteczka nie były rozwinięte, a Izbica nie była niestety wyjątkiem. Szukając materiałów na temat historii Izbicy w okresie międzywojennym w Archiwum Państwowym w Koninie natrafiłem na ciekawe pismo Starosty Powiatowego w Kole z 1933 r. adresowane do władz Izbicy, Koła, Kłodawy, Dąbia oraz Brudzewa w których czytamy: „ulice i place miast i osad tutejszego powiatu są w bardzo wysokim stopniu zaniedbane i zanieczyszczone, bruki na jezdniach w złym stanie, wszędzie liczne doły i wyrwy wypełnione błotem, chodniki porujnowane, chodniki zanieczyszczone, a wszędzie na placach i ulicach zwały śmieci i nawozu, [...] Zaniedbane otwarte studnie, podwórza domów, mieszkań przyczyniają się do szerzenia chorób oddechowych i oczu [..] wszędzie zaś roje much rozwłóczących brud i zarazki. W podwórzach domów brud, doły ustępowy nieopróżniane, studnie zaniedbane"

Żydzi w tamtym okresie jak na pewno wiesz należeli do dość zamożnej grupy społecznej, polscy żydzi byli bardzo wspierani finansowo i nie tylko przez współbratymców z USA. Byli to dość zamożni ludzie, a jednak przez tyle lat pobytu na tych terenach nie mający ochoty na jakiekolwiek inwestycje gospodarcze.
Sami sobie owszem tak, ale żeby coś dla ogółu.............

Wiec pytam co mamy im zawdzięczać......Pytam po stokroć COOOOO?
To ze było tak samo jak wszędzie.Brud, smród i ubóstwo....... To mam im zawdzięczać.....

Piszesz:

W tekście de Verdmona Jacques'a, który przytaczasz są atakowani niestety Polacy (chrześcijanie) a nie Żydzi...

Dobrze wiesz ze nie atakowani tylko są opisywani wszyscy mieszkańcy Izbicy.Nie tylko chrześcijanie (Polacy)

Piszesz:
Zdajesz sobie doskonale sprawę że do tego w małych miasteczkach nigdy nie dojdzie (zwrotu nieruchomosci), poza tym kwestie te byłby rozwiązywane z budżetu państwa w charakterze wypłat-rekompensat. A swoja drogą liczba potencjalnych spadkobierców dóbr żydowskich w Izbicy jest wg mnie bardzo mała, o ile w ogóle takie osoby żyją...

Dlaczego piszesz ze nie dojdzie do zwrotu? Nie zdajesz sobie sprawy jak wielkie jest w tej chwili parcie na polski rząd w kierunku zwrotu lub innej formy zadośćuczynienia za mienie pozostawione na terenie polski.W tej chwili jeszcze rany są niezabliźnione i nikt tego jeszcze ruszyć nie chce ale za parę lat.
Na pewno znasz Stalagi i twórczość K.Zetnika.........Jeśli nie to poczytaj jak w latach 50 przedstawiano wojnę i to co się działo w obozach.Wyobraź sobie ze poprzez lata doszło do tego ze książki te stały się lekturami w szkole i ta twórczość tworzyła pogląd na okres wojny.
Jeśli nie wiecie o co chodzi polecam program dokumentalny Planette pt. Stalagi........
A co jeśli za 50 lat kiedy mam nadzieje ze będę jeszcze żył, podejdzie do mnie jakiś młody człowiek i powie mi ze to wszystko zawdzięczamy żydom.........BO TAK KTOŚ NA TABLICY NAPISAŁ, MOŻE NAWET PRZEZ KSIĘDZA POŚWIECIŁ..........
Nam współczesnym musi kłaniać się odpowiedzialność za następne pokolenia i za prawidłowa informacje.Próbujesz upamiętnić tylko jednych, zapominając o moich przodkach.

Blazeju piszesz:
I jeszcze jedno. Dał mi wiele do myślenia post michała1978, który poszukuje cmentarza niemieckiego w Izbicy. Czy wystarczającym upamiętnieniem Niemców, żyjących na naszym terenie nie byłoby gruntowne, podkreślam gruntowne (nie prowizoryczne wycięcie krzaków, które odrosną po paru miesiącach) odnowienie cmentarza niemieckiego i zajęcie się problemem kościoła ewangelickiego? Moim zdaniem to wstyd dla Nas, Polaków, że w ogóle teren cmentarza jak i kościoła jest w takim stanie...

I tu się z Tobą zgadzam w 100 a nawet 1000 % bo to wstyd dla nas niezmierny. Ale kolego cóż można uczynić kiedy kościół jest własnością prywatna zakupiona przez jednego pana ze Skulska, obecnie staruszka, schorowanego, pozbawionego nóg. Konserwator zabytków nakłada na tego człowieka kary, ale cóż z tego...........
Całemu temu zakupowi towarzyszy dość ciekawa historia ale ............
nie będę się zagłębiał.......
Ogólnie kościół jest na sprzedaż...............Cena.....no cóż....jak na działkę w centrum miasta dość ciekawa, ale zważywszy na fakt ze stoi tam zabytek...............dość wysoka.....Zreszta odsylam do

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/jak_ ... 16923.html

Jeśli chodzi o cmentarz..............A cóż więcej można zrobić poza wycinaniem chaszczy.

Jest mi wstyd ze na terenie miasta znajdują się takie miejsca ale ani mnie ani ciebie ani nikogo nie stać na to aby odnowić nagrobki, utworzyć alejki i postawić nowy plot nie zapominając o oświetleniu na cmentarzu.
To samo tyczy się kościoła. Bardzo nad tym ubolewam ze niestety tak wspaniały obiekt sakralny, w który ktoś kiedyś włożył tyle trudu, wylał nie jedna krople potu teraz umiera z roku na rok.

DLATEGO CIĄGLE OPTUJE PRZY UPAMIETNIENU WSZYSTKICH.
TO PRAWDA ZE W DZIEJACH POLSKI PEŁNO JEST T CIEMNYCH PLAM NIE WYCIĄGAJMY SOBIE WSZYSTKIEGO, PAMIĘTAJMY O TYM CO SIĘ STALO I MIEJMY TO GŁĘBOKO W SERCU.

PAMIĘTAJMY O TYCH WSZYSTKICH, KTÓRZY ODESZLI, BYŚMY MY MOGLI ŻYĆ
Ostatnio zmieniony pt gru 05, 2008 5:58 pm przez bob budowniczy, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: bob budowniczy » pt gru 05, 2008 5:46 pm

Co jest najgorsze w tym wszystkim ze na dzień dzisiejszy na 524 użytkowników wypowiada się raptem.....no właśnie na palcach jednej reki można policzyć. I tak u nas jest ze wszystkim.............Narzekać każdy potrafi, za plecami obgadywać co drugi a do rozmowy.......
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: blazej » pt gru 05, 2008 11:40 pm

Skoro piszesz ze nie ma w tym nic odkrywczego ze Polacy zostali wymordowani, za to żebyś ty i wielu innych mógł teraz studiować i żyć w takim i nie innym kraju i nie widzisz w tym powodu aby uhonorować te matki i tych ojców którzy posyłali swoje dzieci po to abyś ty i ja i my wszyscy mogli być i żyć w tym wolnym kraju. A za kilkanaście lat ludzie żyjący na tym terenie stwierdza ze wszystko to co maja zawdzięczają wspaniałym żydom. Im i tylko wyłącznie im, albowiem to im chcesz poświecić tablice.

Niestety... nie rozumiesz mnie bob. Jestem dumny z tego, że Polacy walczyli w powstaniach o swą niepodległość, a później podczas drugiej wojny światowej postawili zbrojny opór nazistowskiej Rzeszy, a nie praktycznie"kłaniali się w pas" wojskom niemieckim jak zasadniczo np. Czesi czy Duńczycy. Przyznam szczerze, że nie mam pojęcia dlaczego w swoich postach piszesz o tym, iż tablica będzie miała na celu wychwalanie Żydów i przypisywanie im wszelkich zasług dla Izbicy

Przeczytaj jeszcze raz proponowaną treść tablicy:

Byli wśród nas...
Pamięci izbickiej społeczności żydowskiej wymordowanej w latach okupacji hitlerowskiej 1939-1945

Społeczeństwo Gminy i Miasta Izbica Kujawska

Gdzie o tym mowa? Tablica ma na celu przypomnieć o społeczności, której już na naszych terenach nie ma (nie z ich winy) Poza tym cały czas piszesz że Polacy zostali wymordowani tak jak Żydzi. Polacy byli mordowani, ale znaczna część mieszkańców przeżyła okupację. Żydzi zaś zostali wymordowani (za słownikiem j. polskiego- wymordować-zamordować wszystkich) a to już zasadnicza różnica...My żyjemy, żyją członkowie naszych rodzin, którzy pamiętają tragedię II wojny światowej, w dalszym ciągu tworzymy historię Izbicy. Żydów już jednak między nami nie ma i dlatego pomysł tablicy poświęcony Żydom uważam za słuszny i go nadal podtrzymuje. Niemców upamiętnić można w inny sposób (wspomniałem w dłuższej perspektywie o cmentarzu i kościele) Co do Polaków to mamy już jeden pomnik na pl . Wolności. Ale Tobie bob chodzi o to żeby powstał kolejny pomnik postawiony przez Polaków dla Polaków? Mi chodzi o gest Polaków w stosunku do mniejszości narodowej, która odgrywała ważną rolę w dziejach naszego miasta...
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: bob budowniczy » sob gru 06, 2008 9:49 am

"Narody, które tracą pamięć schodzą do rzędu plemienia"
Jan Pawel II
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: bob budowniczy » sob gru 06, 2008 11:40 am

Błażeju:
To na temat zwrotów majątków itp......poczytaj .....

http://www.tvn24.pl/-1,1541961,wiadomosc.html
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: blazej » sob gru 06, 2008 6:44 pm

Tablica ma być upamiętnieniem części społeczności Izbicy, która została całkowicie wymordowana. Ma być ona (tablica) zorganizowana przez Polaków dla innej grupy, jeśli nie potrafisz tego zrozumieć, trudno...nie podpiszesz planowanej petycji. Nie sugeruj jednak, że tracę pamięć o dziejach narodu proponując tablicę poświęconą Żydom, bo mnie w ten sposób obrażasz.

Podczas wizyty w USA premier prosił o wyrozumiałość przedstawicieli organizacji zainteresowanych reprywatyzacją. - Powiedział, że nie jesteśmy w stanie usatysfakcjonować tych, którzy oczekują WYSOKICH REKOMPENSAT rzędu np. kilkudziesięciu procent wartości majątku. Otwarcie mówił, że reprywatyzacja obejmie tyle, na ile będzie stać państwo, i że trudno zakreślić jej horyzont czasowy, ile będzie trwała - stwierdził Nowak.

Właśnie przeczytałem, zwrot ma iść z budżetu państwa, ale na razie nie ma ustalonej stawki i maja to być rekompensaty pieniężne...

To mój ostatni post w odpowiedzi na Twój bob, prezentujesz odmienne stanowisko, ciężko je zrozumieć, ale przyjmuje je do wiadomości i na tym koniec.

I jeszcze parę wiadomości organizacyjnych:

Istnieje coś takiego jak edycja postów (funkcja zmień) by nie pisać kilka pod rząd, na wielu forach takie coś jest karane banem, mam nadzieję bob, że znajdziesz odpowiedni przycisk...
Usunięte zostały również adresy do You Tube zarówno Ptaśka jak i Twój bo nie wnoszą nic do dyskusji na temat tablicy w Izbicy

PROSZĘ O WYPOWIADANIE SIĘ NA TEMAT TABLICY, BO DYSKUSJA ZACZYNA ODBIEGAĆ W STRONĘ PROBLEMÓW ANTYSEMITYZMU.
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Ptasiek » sob gru 06, 2008 8:11 pm

Ostatnio zmieniony czw gru 25, 2008 9:25 am przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: blazej » sob gru 06, 2008 9:22 pm

Ptasiek pisze:Parcie na szkło. Jedyne co mi przychodzi do głowy by określić Twój filosemityzm. "Było cicho i spokojnie a tu nagle jak... toli holla la". W Izbicy żyje i ma się (finansowo) niezmiernie dobrze grupa żydów. Przyszło Ci do głowy zapytać ich o zdanie w rzeczonej sprawie? Patrząc na ich możliwości finansowe można sądzić, że oni więcej mogą miesięcznie wydać "na tackę" jak warta jest cała ta tablica i jej organizacja. Wiesz o tym Błażeju Drogi: prawda? Co Cię zatem pcha do działania do tego kontrowersyjnego działania.. Odpowiedz konkretnie: historycyzowanie, filosemityzm, czy wspomniane parcie na szkło. Za kilka dni okaże się, że izbicka dziura stanie się kolejną Mekką antysemityzmu a jedyny sprawiedliwy zacznie zbierać od tego kupony. Wybacz Błażeju, ale wkurzyłeś mnie nie tym że usunałeś mój żart Z "jutuby" ale z przynajmniej dwa razy pokazanego braku w rozumieniu elementarnej ekonomii. A z budżetu państwa to znaczy niby skąd?: Drogi Kolego.

Wspomniałem o"syndromie Kalisza" (miasta). Otóż na początku lat dziewiećdziesiątych ktoś wpadł tam na podobny niewinny pomysł. Do sprawy zapalił się niebywale miejscowy pastor jakiegoś zboru protestanckiego. Tablica stanęła. Jednak po kilku latach okazało się, że zaczęły docierać do właścicieli żądania od pełnomocników spadkobierców z całego świata by zapłacić za zagrabiona własność. W sądach wylądowało kilkadziesiąt spraw. Właściciele tytułem zapłaty wyznaczonej przez sąd popłacili bardzo duże trybuty i co? Ano to, że teraz odnośnie kilkunastu kamienic już spłaconych poprzednio znaleźli sie nowi dysponeci przedwojennych aktów notarialnych własności i od nowa żądają zapłaty. Zdziwiony? Ja nie. Zagadka: kto kręcił korbką?

Do licha. Ogłoś jakaś cichą ściepę, coś zadziałaj z tą tablicą. Masz poparcie. Ale nie wmawiaj ludziom intencji jakich nie mają. (voce, voce, voce.)

Po prawdzie historycznej Błażeju wiesz również dobrze jak powinna brzmieć treść napisu na tablicy. W proponowanej przez Ciebie wersji brakuje dwóch... no trzech słów: "Cena gnuśności". Wiesz bowiem doskonale, że tylko osoby wyalienowane ze społeczności poginęły, te które były zdolne do asymilacji, choćby minimalnej przeżyły holocaust. Sprawa w tym, że do alienacji doprowadziły elity mające tego świadomość. Z terenów zagrabionych przez Sowiety żydzi niezdolni do asymilacji wylądowali w obozie koncentracyjnym nad Ussuri. Przeżyło pare procent plus elity, które w dobrostanie wróciły po wojnie do Polski(patrz początek posta). To dotyczyło nie tylko żydów w Polsce. Podobnie tragedię przeżyły inne nacje niezdolne do asymilacji (przyjęcia) miejscowej kultury na przykład Polacy na Wołyniu, Łemkowie i Bojkowie na Podkarpaciu, Cyganie w całej Polsce (i innych krajach słowiańskich).

Dość.

Mnie denerwuje Ptaśku, iż koniecznie chcesz nadać jakiemuś działaniu etykietkę (historycyzowanie, filosemityzm) Tłumaczyłem wielokrotnie cel powstania tej tablicy, cofnij się do moich poprzednich postów. Co do Żydów żyjących w Izbicy, to podaj konkretne liczby z podaniem źródła z ksiąg Urzędu Stanu Cywilnego :lol: Jesteś kolejna osobą, która ma problem z odróżnieniem określonej kwestii, tym razem wiedz, że Żyd, a osoba np. Polak pochodzenia żydowskiego - to dwie rożne osoby, nie są to synonimy. Nie interesuje mnie kto ma jakie korzenie, ważne że jest Polakiem, tak samo jak nigdy nie węszyłem kto jest kim na naszym forum, w odróżnieniu co do niektórych... Co do zwrotu mienia to wypowiadałem się w kwestii zwrotu nieruchomości, do czego nie dojdzie, będą zaś rekompensaty pieniężne z budżetu, czyli m.in. z naszych kieszeni. Tą kwestię trzeba uregulować, inne państwa to uczyniły. A że u nas było najwięcej Żydów? Trudno trzeba tę sprawę doprowadzić do końca... Co do linka do YouTube to został usunięty, bo są inne działy do wklejek z internetu, tu rozmawiamy o tablicy.

Oświadczam, że nie wdam się już w dalszą polemikę w tym temacie, będę co najwyżej informował o dalszych postępach w kwestii tablicy.
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: bob budowniczy » ndz gru 07, 2008 11:51 am

Błażeju popieram w 100 % Ptaśka...
NA FORUM ZROBIŁO SIĘ ZA CICHO...NIEKTÓRYM TO ODPOWIADA....
Twoje działanie możne pociachać za sobą straszne konsekwencje. Jest masa przykładów na to pisał Ptasiek. Musisz zrozumieć ze pociągnie to za sobą pewno lawinę z opóźnionym zapłonem....nie dziś nie jutro a za rok, 2 albo 5.
Błażeju pojecie ANTYSEMITYZMU stworzyli cwani żydzi. Nie jesteś z nami, nie popierasz nas żydów to jesteś przeciwko nam.....jesteś zły.....
Powtarzam ci Błażeju..............musimy brać odpowiedzialność za to co przed nami....... i używając argumentu o oddawaniu pieniędzy z budżetu centralnego sam się ośmieszyłeś......KASA PAŃSTWOWA TO PIENIĄDZE KTÓRYCH MOŻE BRAKNĄĆ NA INNE WAŻNE CELE.....
Mi się nie podoba to ze usuwasz cokolwiek z tego co ja pisze i co umieszczam..........PRÓBUJESZ ROBIĆ Z SIEBIE WYROCZNIE.......nie wiesz co ja chciałem przez to powiedzieć......może w tym było przesłanie do przemyślenia.......BOISZ SIĘ PRAWDY??????????
TAK CIĘŻKO CI ZROZUMIEĆ ZE MAM INNY POGLĄD NA SPRAWĘ NIŻ TY....................NIE JESTEM ANTYSEMITA ANI RASISTA ALE NIE POZWOLĘ NA POWSTANIE TEGO TWORU.......CHYBA ZE POSTAWISZ JA NA SWOIM PRYWATNYM TERENIE...

A TAK POZA TY SAM WIDZISZ PO TYM FORUM JAKIE JEST ZAINTERESOWANIE TA TABLICA......NIEMALŻE ŻADNE!!!!!!!!!!!!!

A wracając do tego co pisałeś na temat Placu Wolności i upamiętnienia "rzekomego" Polaków................Stan i poczytaj komu jest poświęcony ten pomnik.......
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: goodboy » ndz gru 07, 2008 4:14 pm

Widzisz Błażeju! Przeczytaj sobie moje wcześniejsze wpisy! Miałem rację i dobre wyczucie sprawy. Nie brakuje jak widać osób reagujących alergicznie na samą wzmiankę o Żydach. I co do lęków o nieruchomości też się nie myliłem :lol: :lol: .
Można napisać wprost, że jest się przeciw, a można tez to ubierać w piekne słówka i odnośniki. Dla mnie znaczy to tyle samo.
Najlepiej napisać,że nic nie da sie zrobić :lol: .
Przykro nam że cmentarz zarasta i kościół się zawale, ale to nie nasza sprawa :lol:. Tablica upamiętniająca Żydów tak,ale właściwie dlaczego tylko Żydów i po co w ogóle wywoływać wilka z lasu.
Mentalność niektórych mnie przeraża po prostu. Muszę to nazwać po imieniu, brak dobrej woli i zrozumienia tematu, albo zakamuflowany antysemityzm.

:lol:
goodboy
major
major

Postautor: Ryszard D. » ndz gru 07, 2008 5:54 pm

Cytat (Blazej Nowicki):

" Byli wśród nas...
Pamięci izbickiej społeczności żydowskiej wymordowanej w latach okupacji hitlerowskiej 1939-1945

Społeczeństwo Gminy i Miasta Izbica Kujawska "

Blazej Nowicki:

" Co do zwrotu mienia to wypowiadałem się w kwestii zwrotu nieruchomości, do czego nie dojdzie, będą zaś rekompensaty pieniężne z budżetu, czyli m.in. z naszych kieszeni. Tą kwestię trzeba uregulować "

----------

Zostaw te sprawy historykom i sie nie wysilaj.... tylko nie takim jak Helena Michnik, matka Adama Michnika (Aaron Shechter), autorka szkolnych podrecznikow historycznych dla naszej mlodziezy, na ktorych jestes wychowany.
Ryszard D.
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: bob budowniczy » ndz gru 07, 2008 6:24 pm

Brawo Ryszardzie D.
Ująłeś sprawę idealnie.

goodboy-u
To nie jest reakcja alergiczna tylko odpowiedzialność za przyszłość. Jeśli uważnie przeczytałeś ostatni post Ptaśka i wzmiankę o sprawie kaliskiej powinieneś mieć choć obraz bardzo możliwych następstw nieodpowiedzialności pewnych ludzi.Na tym forum nie wiem kto jest kim i wo gole, ale pragnę tego aby ludzie wypowiadający się na szerszym forum ponosili pełną odpowiedzialność za swoje słowa.
A co do antysemityzmu już napisałem w jednym zdaniu, z kolei mając na uwadze samom treść zamieszczona na tablicy możesz się liczyć z pewnymi konsekwencjami może nawet prawnymi. Ja jestem czescia społeczeństwa Izbicy ja się nie zgadzam na ta tablice o proponowanej treści.
Ostatnio zmieniony pn gru 08, 2008 8:33 am przez bob budowniczy, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: borys » ndz gru 07, 2008 8:09 pm

Drodzy forumowicze!chyba byłoby prościej (jak pisał Ryszard)utworzyc park dinozaurów.Z tego założenia wyszły najprawdopodobniej władze Solca Kuj.....
borys
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: goodboy » ndz gru 07, 2008 8:45 pm

O jakiej odpowiedzialności piszesz? Ja uważam, że taka tablica to byłby piękny gest z naszej strony. I dowód na wyzbycie się, śmiesznych dla mnie, uprzedzeń.
Z tego, że większość miejscowych jest przeciw dobrze zdaję sobie sprawę i martwi mnie ta miejscowa ksenofobia. Boicie się Żydów, Niemców i kogo jeszcze... Rosjan też. Takie myślenie do niczego dobrego nie prowadzi.
goodboy
major
major

Postautor: Ptasiek » ndz gru 07, 2008 10:39 pm

Ostatnio zmieniony czw gru 25, 2008 9:26 am przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: bob budowniczy » pn gru 08, 2008 8:28 am

Goodboy-u
skoro jesteś tak odważny........
to pozwól to żeby twoje dzieci były wychowywane przez homoseksualistów np.nauczycieli
pozwól na związki homoseksualne i przyglądaj się niewinnym dzieciom które są wychowywane w ten "normalny" sposób....

Goodboy-u ludzi których procesy myślowe i inne zachowania staja niezgodne z natura, nazywa się normalnymi a wszystkich tych którzy myślą inaczej, czytaj "po Bożemu" nazywa się homofobami.......

Tak samo jest jeśli chodzi o ksenofobie.............Wielu osobom leży na sercu przyszłość tego narodu i odpowiedzialność za mienie i ziemie. A ty nazywasz nas ksenofobami...........a może wy nie sięgacie tak daleko w przyszłość.....

Cala polemika w tym temacie rozpoczęła się od treści tej tablicy.......Co do zasadności tablicy jako tablicy wszyscy chyba mniej więcej się zgadzają.Co do treści...............
Błażeju jeśli ci tak zależy na tej tablicy, to załóż może jakieś Towarzystwo Przyjaciół Żydów......albo coś podobnego.......podziękuj im za wszystko.....upamiętnij ich tragiczna śmierć.........i podpisz się pod ta tablica jako założyciel tego towarzystwa..........
a nie mieszkańcy Izbicy Kuj...
żeby się tak podpisać trzeba byłoby przeprowadzić referendum.......

A tak na marginesie zastanawia mnie dlaczego "obecnym Izbickim" żydom wcale nie zależny na upamiętnianiu ich przodków??????????????
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: goodboy » pn gru 08, 2008 8:45 pm

Mogę tylko napisać "wyszło szydło z worka". Na takie argumenty nie będę odpowiadał, bo zbliżamy się niebezpiecznie poziomem dyskusji do Radia z Torunia. :lol:
goodboy
major
major

Postautor: bob budowniczy » pn gru 08, 2008 9:52 pm

Dość..................
To do niczego nie prowadzi..............jeśli ktoś przedstawi naprawdę silne argumenty za...............chętnie porozmawiam........zresztą widzę ze tak naprawdę są tylko 2 osoby które prowadza rozmowę..........myślę o Ptaskiu i Błażeju......moja skromna osoba jest tylko dodatkiem..........
goodboy-u słuchałeś kiedyś radia z Torunia?
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne