Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.
Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.
Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.
BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Moderator: blazej

bob budowniczy pisze:Ja nie widzę wielkiego zagazowania żydów w rozwój miasta. Pragnę tylko zacytować:
"Leonard de Verdmon Jacques pisał na początku XX w. o Izbicy, liczącej wówczas już 3600 mieszkańców:
"Obecnie rzemiosła stoją na niskim poziomie. Handel w rękach Żydów, których jest tu około 2500. Chrześcijanie nie odznaczają się energią, drzemią w apatii. O żadnych instytucjach tu nie słychać. Miasteczko ma wygląd brudny, a ponieważ jest nie zabrukowane, nie tylko więc błota nie brakuje, ale i stan sanitarny nieświetny [...] W osadzie istnieje urząd i sąd gminny, dwie szkoły początkowe, synagoga i stacja pocztowa. Mieszka tu stale dwóch lekarzy. Handel nie może się rozwijać należycie z powodu braku odpowiedniej komunikacji. Jarmarków sześć."
bob budowniczy pisze:"Władze okupacyjne rozpoczęły rozbudowę siec drogowej dla potrzeb armii. Niemcy wybudowali kolejkę wąskotorową, która połączyła Włocławek z Kołem i Sompolnem. Zaczęła ona odgrywać istotną rolę w transporcie produktów rolnych. Zaczęto także brukować drogę łączącą Włocławek z Kołem."
W żaden sposób nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego chcecie upamiętniać tylko i wyłącznie Żydów!
Polacy również byli brutalnie mordowani w obozach koncentracyjnych i jakoś o tym nie chce nikt pamiętać.
bob budowniczy pisze:Błażeju
NIE TYLKO ŻYDZI ZOSTALI WYMORDOWANI.POLACY RÓWNIEŻ!!!!!
(łapanka przy kościele-z opowieści mojej babci)
"Polacy i Żydzi zostali pozbawieni mienia, często nie wolno im było wykonywać swoich zawodów. Aresztowano nauczycieli i kupców zsyłając ich do obozów koncentracyjnych w Dachau i Buchenwaldzie. Aresztowano także wszystkich księży katolickich, których w większości spotkał ten sam los."
Wiec jeśli chodzi o jasność:
Jestem Polakiem, jestem za tablica która upamiętni tych wszystkich którzy tu żyli,WSZYSTKICH........... jestem zdecydowanie przeciwny upamiętniania tylko i wyłącznie żydów. Bo dla mnie jako Polaka jest to sytuacja krzywdząca !!!!!!!!!!!!!!!!!
Jestem ciekawy czy wiecie dlaczego żydzi jako ogol byli tak nieakceptowani przez innych.
zabrzmi to strasznie, ale idąc twoim tokiem myślenia dojdziemy do sytuacji w której zaczniemy od tablicy upamiętniającej cudowne lata pobytu żydów na tym terenie, następnie dojdzie do oddania budynków i terenów należących do społeczności żydowskiej!!!!!!!
bob budowniczy pisze:Jak napisałem w pierwszym swoim poście w tym temacie.Nie jestem i nie będę za gloryfikacja żydów.A dla mnie taka treść zamieszczona na tablicy to jednoznaczna sytuacja.

Skoro piszesz ze nie ma w tym nic odkrywczego ze Polacy zostali wymordowani, za to żebyś ty i wielu innych mógł teraz studiować i żyć w takim i nie innym kraju i nie widzisz w tym powodu aby uhonorować te matki i tych ojców którzy posyłali swoje dzieci po to abyś ty i ja i my wszyscy mogli być i żyć w tym wolnym kraju. A za kilkanaście lat ludzie żyjący na tym terenie stwierdza ze wszystko to co maja zawdzięczają wspaniałym żydom. Im i tylko wyłącznie im, albowiem to im chcesz poświecić tablice.
Byli wśród nas...
Pamięci izbickiej społeczności żydowskiej wymordowanej w latach okupacji hitlerowskiej 1939-1945
Społeczeństwo Gminy i Miasta Izbica Kujawska

Podczas wizyty w USA premier prosił o wyrozumiałość przedstawicieli organizacji zainteresowanych reprywatyzacją. - Powiedział, że nie jesteśmy w stanie usatysfakcjonować tych, którzy oczekują WYSOKICH REKOMPENSAT rzędu np. kilkudziesięciu procent wartości majątku. Otwarcie mówił, że reprywatyzacja obejmie tyle, na ile będzie stać państwo, i że trudno zakreślić jej horyzont czasowy, ile będzie trwała - stwierdził Nowak.

Ptasiek pisze:Parcie na szkło. Jedyne co mi przychodzi do głowy by określić Twój filosemityzm. "Było cicho i spokojnie a tu nagle jak... toli holla la". W Izbicy żyje i ma się (finansowo) niezmiernie dobrze grupa żydów. Przyszło Ci do głowy zapytać ich o zdanie w rzeczonej sprawie? Patrząc na ich możliwości finansowe można sądzić, że oni więcej mogą miesięcznie wydać "na tackę" jak warta jest cała ta tablica i jej organizacja. Wiesz o tym Błażeju Drogi: prawda? Co Cię zatem pcha do działania do tego kontrowersyjnego działania.. Odpowiedz konkretnie: historycyzowanie, filosemityzm, czy wspomniane parcie na szkło. Za kilka dni okaże się, że izbicka dziura stanie się kolejną Mekką antysemityzmu a jedyny sprawiedliwy zacznie zbierać od tego kupony. Wybacz Błażeju, ale wkurzyłeś mnie nie tym że usunałeś mój żart Z "jutuby" ale z przynajmniej dwa razy pokazanego braku w rozumieniu elementarnej ekonomii. A z budżetu państwa to znaczy niby skąd?: Drogi Kolego.
Wspomniałem o"syndromie Kalisza" (miasta). Otóż na początku lat dziewiećdziesiątych ktoś wpadł tam na podobny niewinny pomysł. Do sprawy zapalił się niebywale miejscowy pastor jakiegoś zboru protestanckiego. Tablica stanęła. Jednak po kilku latach okazało się, że zaczęły docierać do właścicieli żądania od pełnomocników spadkobierców z całego świata by zapłacić za zagrabiona własność. W sądach wylądowało kilkadziesiąt spraw. Właściciele tytułem zapłaty wyznaczonej przez sąd popłacili bardzo duże trybuty i co? Ano to, że teraz odnośnie kilkunastu kamienic już spłaconych poprzednio znaleźli sie nowi dysponeci przedwojennych aktów notarialnych własności i od nowa żądają zapłaty. Zdziwiony? Ja nie. Zagadka: kto kręcił korbką?
Do licha. Ogłoś jakaś cichą ściepę, coś zadziałaj z tą tablicą. Masz poparcie. Ale nie wmawiaj ludziom intencji jakich nie mają. (voce, voce, voce.)
Po prawdzie historycznej Błażeju wiesz również dobrze jak powinna brzmieć treść napisu na tablicy. W proponowanej przez Ciebie wersji brakuje dwóch... no trzech słów: "Cena gnuśności". Wiesz bowiem doskonale, że tylko osoby wyalienowane ze społeczności poginęły, te które były zdolne do asymilacji, choćby minimalnej przeżyły holocaust. Sprawa w tym, że do alienacji doprowadziły elity mające tego świadomość. Z terenów zagrabionych przez Sowiety żydzi niezdolni do asymilacji wylądowali w obozie koncentracyjnym nad Ussuri. Przeżyło pare procent plus elity, które w dobrostanie wróciły po wojnie do Polski(patrz początek posta). To dotyczyło nie tylko żydów w Polsce. Podobnie tragedię przeżyły inne nacje niezdolne do asymilacji (przyjęcia) miejscowej kultury na przykład Polacy na Wołyniu, Łemkowie i Bojkowie na Podkarpaciu, Cyganie w całej Polsce (i innych krajach słowiańskich).
Dość.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości