Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Działki na " Morelach " od gminy

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Działki na " Morelach " od gminy

Postautor: darekp » pt sie 10, 2007 4:46 pm

Witam ! Na wstępie chciałbym się po krótce przedstawić bo to mój pierwszy pobyt i pierwszy temat rozpoczęty na forum .
Pochodzę z Poznania , ale moja żona ze wsi Długie stąd moja ( nasza ) obecność na tym forum . Minimun raz w miesiącu bywam na Długim , czasami na chwilkę wpadam do Izbicy .
Wracając do tematu - przez zupełny przypadek znalazłem w sieci ogłoszenie o przetargu organizowanym przez gminę na sprzedaż kilku działek budowlanych w dzielnicy Morele . Przetarg ma się odbyć chyba 5 czy 6 września . Stąd moje pytanie czy wiecie coś bliżej na ten temat , bo podobno kiedyś były tam tereny podmokłe - bagna , czy warto kupić taką działkę z założeniem budowy powiedzmy za kilkanaście lat .
Cena wyjściowa wydaje się podejrzanie niska , koło 5 zł za metr + Vat :shock: , w porównaniu do realiów poznańskich jest wręcz niewiarydognie niska !!!!!!!
Może wiecie coś więcej . Szczególnie interesuje mnie to czy rzeczywiście są to tereny podmokłe . Z góry dziękuje i pozdrawiam !!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
darekp
szeregowy
szeregowy

Postautor: aro » sob sie 11, 2007 2:54 pm

Działki sprzedawane są w takich cenach ponieważ nikt drożej za nie nie zapłaci.
Przetargi , które wyczytałeś to tylko formalność , która musi się odbyć. Tak to jest w naszej Gminie, że jeśli ktoś chce kupić jakąś działkę budowlaną , idzie do Gminy składa zapytanie, wtedy to zostaje ogłoszony przetarg pod tą osobę, a że prawo jest takie a nie inne, to ogłasza się przetarg, aby wykonać formalności (kretyńskie) nakazane. :wink:
Jeśli pomogłem to :D :wink:
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: darekp » sob sie 11, 2007 7:13 pm

Nie chodzi mi o cenę tylko o teren , gdzie mieszczą się te działki - wiesz może cos więcej czy rzeczywiście są to tereny podmokłe ?

Co do ceny - porównując np.: do Poznania w którym mieszkam to działki na takich obrzeżach dochodzą do 750 zł za metr kwadratowy !

Coraz więcej ludzi szuka czegoś z dala od wielkomiejskiego zgiełku , no i ja pomyślałem , że mozna by powrócić w te strony na stałe za kilkanaście lat :)

Pozdrawiam
darekp
szeregowy
szeregowy

Postautor: Sensor » ndz sie 12, 2007 9:36 am

Witam. Słuszna decyzja. Co do podmokłości terenu, to słyszałem ,że jest to niestety taki teren, choć ekspertyz żadnych jednak nie widziałem i najlepiej zapytać by było u źródła, czyli wśród mieszkańców. Zapraszam zatem do Izbicy:)Natomiast przy dzisiejszej technologii to chyba nie jest kłopot. W zasadzie rzadko dziś buduje się domy z piwnicami, które mogłyby podmiękać, czy wiosną być nawet zalewane wodą. Położenie i zabezpieczenie ław fundamentowych można przeprowadzić w tzw "porze suchej". Dreny odprowadzające wilgoć od fundamentów to też nie ogromny koszt przy budownictwie jednorodzinnym. Wiem też o działakach będących własnością prywatną, a na sprzedaż. Wiem, ze P. Zofia Morawska z ul. Narutowicza sprzedawała w cenie podobnej do ceny UGiM. Działki były tez na Morelach i na pewno były "suche".Nie wiem, na ile to wiadomość aktualna.
Droga długa jest, nie wiadomo, czy ma kres...
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: goodboy » ndz sie 12, 2007 8:20 pm

Napiszę jak jest z działkami na Morelach. Duże piwnice, czy garaż poniżej poziomu gruntu możesz wybić sobie z głowy. Jesienią, czy zimą będziesz mial wodę przynajmniej po kolana. Wszelkie systemy odwadniające nic nie pomogą. Wybuduj dom bez piwnicy, garaż naziemny, solidna żwirowa podbudowa i będzie ok. Taka moja rada. W tych starych domkach na Morelach jest sucho, więc można tam mieszkać. Pozdrawiam.
goodboy
major
major

Postautor: kokeszko7 » ndz sie 12, 2007 8:27 pm

Te działki, które sprzedaje p. Morawska są położone wyżej natomoast te z UGiM są niżej w zwiazku z tym jedne sa suche a drugie niestety na podmokłym terenie
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: darekp » pn sie 13, 2007 10:38 am

Dzięki serdeczne za wszystkie informacje , mniej więcej wiem w czym rzecz , po za tym wybieram się na weekend na Długie więc nie omieszkam podjechać do Izbicy i zbadam sprawę osobiście .

Pozdrawiam :)
darekp
szeregowy
szeregowy

Postautor: darekp » wt sie 14, 2007 4:42 pm

Witam ! Udało mi się dowiedzieć , że Pani Morawska ma na sprzedaż jedną działkę na " Morelach " , 1850 m kwadratowych za 30 tys. czyli 16 zł za metr - to dużo czy mało jak na Izbicę ?
Chyba jednak dużo , te z gminy wychodzą w sumie ( wliczony vat i 1000 zł koszty przygotowania przez gminą na każdą działkę ) po 7 zł za metr kwadratowy .

Pozdrawiam :)
darekp
szeregowy
szeregowy

Postautor: miras » wt sie 14, 2007 4:48 pm

Wiadomo, że prywatny właściciel będzie droższy. Być może bierze pod uwagę,
że ziemia jest lepsza niż te ugory od gminy.
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: Krespin » śr sie 15, 2007 8:39 pm

...
Krespin
kapitan
kapitan

Wróć do Ogólne