Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Ekologia po izbicku.

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Postautor: Ptasiek » wt lut 13, 2007 7:48 pm

Ostatnio zmieniony sob gru 06, 2008 8:59 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: aro » pt lut 16, 2007 8:57 pm

Odnośnie Ekologii jeszcze jedno spostrzeżenie podsłuchane w kolejce sklepowej. :oops: :oops: :oops:

Coraz więcej ludzi mieszkających w Izbicy wspólnie obwinia się za tzw. zadymianie. O co chodzi ? Otóż sąsiadowi A przeszkadza, że z komina sąsiada B dym leci na jego podwórko. :lol: :lol: :lol:

Dla mnie to jest niesamowita sprawa. Jak można mieć pretensje do sąsiada o kierunek wiatru ? Przecież ciepełko każdy chce mieć w domu i nie możemy zmusić sąsiada do używania elektrycznego ogrzewania, samemu paląc wszystkim, co nie jest mokre, bądź szklane lub metalowe, etc
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: rossa » pt lut 16, 2007 10:53 pm

Jak im przeszkadza dym to niech do BurdelMistrza napiszą, może im centralne miejskie zafunduje. a Jak nie to do Plebana pójdą może zmieni kierunek wiatru :lol: :lol: :lol: 8)
Awatar użytkownika
rossa
chorąży
chorąży

Postautor: loopez » pn lut 19, 2007 5:40 pm

Poprostu szukają dziury w całym. Przyjdzie lato to i kłopot zniknie przynajmniej na jakiś czas...Ludzie zapomnął i być moze za rok to już nie będzie stanowić problemu bo bedzie inny powód do narzekania.
Awatar użytkownika
loopez
sierżant
sierżant

Postautor: Maverick » pt mar 02, 2007 2:16 pm

Denerwujące jest to,ze stoją kosze na początku ulicy Kolskiej, mieszkańcy sortują wg. napisów "plastik" i "szkło". Podjeżdza we wtorki izbicka smieciarka i wszystko razem ląduje do wspólnego "kosza" po co nasz trud??
Maverick
szeregowy
szeregowy

Postautor: miras » pt mar 02, 2007 9:50 pm

Może kierownik Im nie powiedział, że należy oddzielać jedno od drugiego ? Oni uważają, że śmieci to śmieci ! Myślę, że dla obsługujących
wywóz śmieci to nie robi żadnej różnicy .
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: yukon » sob mar 03, 2007 3:12 pm

Nie tylko na Kolskiej wywozi się śmieci w ten sposób, niestety w całej Izbicy tak to wygląda, czyżby nie było chętnych na odpady, śmieci to niezły interes.
Awatar użytkownika
yukon
kapral
kapral

Postautor: jolka1-70 » sob mar 03, 2007 3:29 pm

Panie burmistrzu jest okazja się wykazać, i zrobić coś dla Matki Ziemi bo rzeczywiście w obecnej sytuacji segregowanie śmieci nie ma sensu.
jolka1-70
kapral
kapral

Postautor: Krespin » ndz mar 04, 2007 9:53 am

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 8:54 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: Jaszar » ndz mar 04, 2007 1:43 pm

Faktycznie jest tu pole do popisu . Chciałbym zauważyć , że zgodnie z "Planem Gospodarki Odpadami Województwa Kujawsko-Pomorskiego" składowisko odpadów komunalnych w Naczachowie jako niespełniające wymagań i zapełnione w 85% ma zostać zamknięte do 2009 roku , równocześnie we wskazaniach ww planu jest mowa , że po odpowiedniej modernizacji składowisko to mogłoby funkcjonować do 2012 . A jakoś nie słyszałem aby coś się robiło w tym kierunku , no ale może tylko nie słyszałem ?
Zawsze byłem , zawsze będę , jestem po wsze czasy !
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaszar
porucznik
porucznik

Postautor: Ptasiek » wt kwie 24, 2007 8:00 pm

Ostatnio zmieniony sob gru 06, 2008 9:00 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: kokeszko7 » wt kwie 24, 2007 8:18 pm

Jeżeli udało Ci sie zorganizowac taka akcję to jestem pełen podziwu, Ptasku!!! Moje gratulacje :!: :)
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Ptasiek » wt kwie 24, 2007 8:56 pm

Ostatnio zmieniony sob gru 06, 2008 9:00 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Ptasiek » pn maja 14, 2007 9:10 pm

Art. 43. 1. Komunalne osady ściekowe mogą być stosowane:
1) w rolnictwie, rozumianym jako uprawa wszystkich płodów rolnych wprowadzanych do obrotu handlowego, włączając w to uprawy przeznaczane do produkcji pasz,
2) do rekultywacji terenów, w tym gruntów na cele rolne,
3) do dostosowania gruntów do określonych potrzeb wynikających z planów gospodarki odpadami, planów zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu,
4) do uprawy roślin przeznaczonych do produkcji kompostu,
5) do uprawy roślin nieprzeznaczonych do spożycia i do produkcji pasz.
2. Komunalne osady ściekowe mogą być stosowane, jeżeli są ustabilizowane oraz przygotowane odpowiednio do celu i sposobu ich stosowania, w szczególności przez poddanie ich obróbce biologicznej, chemicznej, termicznej lub innemu procesowi, który obniża podatność komunalnego osadu ściekowego na zagniwanie i eliminuje zagrożenie dla środowiska lub zdrowia ludzi.
3. Przed stosowaniem komunalne osady ściekowe oraz grunty, na których mają one być stosowane, powinny być poddane badaniom przez wytwórcę komunalnych osadów ściekowych.
4. Wytwórca komunalnych osadów ściekowych jest obowiązany do przekazywania właścicielowi, dzierżawcy lub innej osobie władającej nieruchomością, na której komunalne osady ściekowe mają być stosowane, wyników badań oraz informacji o dawkach tego osadu, które można stosować na poszczególnych gruntach.
5. Właściciel, dzierżawca lub inna osoba władająca nieruchomością, na której komunalne osady ściekowe mają zostać zastosowane w celach określonych w ust. 1 pkt 1, 4 lub 5, jest zwolniona z obowiązku uzyskania zezwolenia na prowadzenie działalności w zakresie odzysku lub obowiązku rejestracji, o którym mowa w art. 33 ust. 5, oraz prowadzenia ewidencji tych odpadów.
6. Zakazuje się stosowania komunalnych osadów ściekowych:
1) na obszarach parków narodowych i rezerwatów przyrody,
2) na wewnętrznych terenach ochrony pośredniej stref ochronnych ujęć wody,
3) w pasie gruntu o szerokości 50 m bezpośrednio przylegającego do brzegów jezior i cieków,
4) na terenach zalewowych, czasowo podtopionych i bagiennych,
5) na terenach czasowo zamarzniętych i pokrytych śniegiem,
6) na gruntach o dużej przepuszczalności, stanowiących w szczególności piaski luźne i słabogliniaste oraz piaski gliniaste lekkie, jeżeli poziom wód gruntowych znajduje się na głębokości mniejszej niż 1,5 m poniżej powierzchni gruntu,
7) na gruntach rolnych o spadku przekraczającym 10%,
8) na obszarach zasilania zbiorników wód podziemnych,
9) na terenach objętych pozostałymi formami ochrony przyrody niewymienionymi w pkt 1, jeżeli osady ściekowe zostały wytworzone poza tymi terenami,
10) na terenach położonych w odległości mniejszej niż 100 m od ujęcia wody, domu mieszkalnego lub zakładu produkcji żywności,
11) na gruntach, na których rosną rośliny sadownicze i warzywa, z wyjątkiem drzew owocowych,
12) na gruntach przeznaczonych pod uprawę roślin jagodowych i warzyw, których części jadalne bezpośrednio stykają się z ziemią i są spożywane w stanie surowym - w ciągu 18 miesięcy poprzedzających zbiory i w czasie zbiorów,
13) na gruntach wykorzystywanych na pastwiska i łąki,
14) na gruntach wykorzystywanych do upraw pod osłonami.
7. Minister właściwy do spraw środowiska w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw rolnictwa, kierując się zasadami ochrony środowiska oraz ochrony gruntów rolnych, określi, w drodze rozporządzenia, warunki, jakie muszą być spełnione przy wykorzystywaniu komunalnych osadów ściekowych na cele, o których mowa w ust. 1, w tym dawki tych osadów, które można stosować na gruntach, a także zakres, częstotliwość i metody referencyjne badań komunalnych osadów ściekowych i gruntów, na których osady te mają być stosowane.

Czy jest na tym forum ktoś kto jest mi w stanie wytłumaczyć to co jest napisane powyżej????

...A zwłaszcza ten punkt:

5. Właściciel, dzierżawca lub inna osoba władająca nieruchomością, na której komunalne osady ściekowe mają zostać zastosowane w celach określonych w ust. 1 pkt 1, 4 lub 5, jest zwolniona z obowiązku uzyskania zezwolenia na prowadzenie działalności w zakresie odzysku lub obowiązku rejestracji, o którym mowa w art. 33 ust. 5, oraz prowadzenia ewidencji tych odpadów.

Całość ustawy tutaj: http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2001/0628.htm

Wklejka zainspirowana bardzo ciekawą rozmową jaką odbyłem dzisiaj w godzinach południowych

To jeszcze może drugi fragment innej ustawy:

Art. 44. 1. Ścieki bytowe oraz ścieki komunalne lub przemysłowe o składzie zbliżonym do ścieków bytowych, a także ścieki, o których mowa w art. 9 ust. 1 pkt 14 lit. f), mogą być oczyszczane przez ich rolnicze wykorzystanie.
2. Przez rolnicze wykorzystanie ścieków, o którym mowa w ust. 1, rozumie się zastosowanie ścieków do nawadniania oraz nawożenia użytków rolnych oraz stawów wykorzystywanych do chowu lub hodowli ryb.
3. Roczne i sezonowe dawki ścieków wykorzystywanych rolniczo nie mogą przekroczyć zapotrzebowania roślin na azot, potas, wodę oraz utrudniać przebiegu procesów samooczyszczania się gleby.
4. Zabrania się rolniczego wykorzystania ścieków:
1) gdy grunt jest zamarznięty do głębokości 30 cm lub przykryty śniegiem, z wyjątkiem dna stawów ziemnych wykorzystywanych do chowu i hodowli ryb,
2) na gruntach wykorzystywanych do upraw roślin, przeznaczonych do spożycia w stanie surowym,
3) na gruntach, w których zwierciadło wód podziemnych znajduje się płycej niż 1,5 m od powierzchni ziemi lub od dna rowu rozprowadzającego ścieki,
4) na obszarach o spadku terenu większym niż:
a) 10% dla gruntów ornych,
b) 20% dla łąk, pastwisk oraz plantacji drzew leśnych.

powyższe jest stąd: http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2001/1229.htm

Rozporządzenie ministerialne do ustawy w zakresie jaki nas interesuje jest tutaj: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/1140.htm

Wstrzymam się na razie od komentarza, ale coś mi się zdaje, że zaraz kogoś ale to fest opieprzę!

Bardzo jeszcze raz proszę o rzeczowe odpowiedzi na powyższe wklejki.

Jeszcze o pełnej zgodności wylewania szamb na pola o wykorzystaniu rolniczym, albo na tereny zielone niewykorzystywane rolniczo z całą taczką dyrektyw Unii Europejskiej.: http://www.kpcic.gdynia.pl/p/e/NIcea_os ... 01c1ea62d9
Ostatnio zmieniony sob gru 06, 2008 9:01 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Arizona » wt maja 15, 2007 5:54 am

Ptaśku.... z tych wklejek, które umieściłeś i w ostatnim linku (tym z taczką dyrektyw unijnych) jak na moje oko są jawne sprzeczności!
Nie wiem z nich właściwie jak zgodnie z przepisami można i należy postępować.
Nie "siedzę" w tematyce wykorzystania komunalnych odpadów ściekowych, ale z tego co przeczytałam wynikają dwie sprzeczne rzeczy.
NIe rozumiem tego.... :shock:
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: aro » wt maja 15, 2007 8:33 pm

Komunalne osady sciekowe nie posiadaja zasadniczo statusu odpadów
niebezpiecznych. Podstawowe znaczenie dla ewentualnego zaliczenia osadów
sciekowych do odpadów niebezpiecznych posiada proces stabilizacji (uzdatnienia)
osadu. Komunalne osady sciekowe beda odpadem niebezpiecznym o ile, łacznie :
- nie zostana poddane unieszkodliwieniu lub nie beda sie nadawac do
zastosowania w rolnictwie,...........

Po tym co przeczytałem i rozmowie z wieloma ludźmi, śmiem stwierdzić, że (nazwijmy to po imieniu) gówno ludzkie z dodatkową domieszką szamponu czy mydła, które to znajdują się w szambie przydomowym, a tym bardziej ze środkiem do rozkładu zawartości szamba, jest jak najbardziej nieszkodliwy dla środowiska. Zwłaszcza gdy są to tak nieznaczne ilości i szambo opróżnia się 2 czy 3 razy do roku.

No ale cóż, nie jestem specjalistą w tej dziedzinie i być może się mylę...
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: Ptasiek » wt maja 15, 2007 10:52 pm

Też tak mi się wydaje Aro. Właśnie przed chwilą przeczytałem jednolity tekst ustawy z 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach wraz ze wszystkimi zmianami do 2006 roku. Oto wybrane artykuły i punkty dotyczące tematu:

Art.3. (…)
3. Gminy prowadzą ewidencję:

1) zbiorników bezodpływowych w celu kontroli częstotliwości ich opróżniania oraz w celu opracowania planu rozwoju sieci kanalizacyjnej,

2) przydomowych oczyszczalni ścieków w celu kontroli częstotliwości i sposobu pozbywania się komunalnych osadów ściekowych oraz w celu opracowania planu rozwoju sieci kanalizacyjnej,(…)

Art. 4.
1. Rada gminy, po zasięgnięciu opinii państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, uchwala regulamin utrzymania czystości i porządku na terenie gminy, zwany dalej "regulaminem"; regulamin jest aktem prawa miejscowego.

2. Regulamin określa szczegółowe zasady utrzymania czystości i porządku na terenie gminy dotyczące: (…)
3) częstotliwości i sposobu pozbywania się odpadów komunalnych i nieczystości ciekłych z terenu nieruchomości oraz z terenów przeznaczonych do użytku publicznego, (…)

Art. 5.
1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez (…)
3a) gromadzenie nieczystości ciekłych w zbiornikach bezodpływowych,

3b) pozbywanie się (…) nieczystości ciekłych w sposób zgodny z przepisami ustawy i przepisami odrębnymi, (…)
Art. 6.
1. Właściciele nieruchomości przy wykonywaniu obowiązku określonego w art. 5 ust. 1 pkt 3b obowiązani są do udokumentowania, w formie umowy korzystania z usług wykonywanych przez zakład będący gminną jednostką organizacyjną lub przedsiębiorcę posiadającego zezwolenie na prowadzenie działalności w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości lub w zakresie opróżniania zbiorników bezodpływowych i transportu nieczystości ciekłych, przez okazanie takiej umowy i dowodów płacenia za takie usługi.(…)

(pełny jednolity tekst tutaj: http://www.recycling.info.pl/index.php? ... 7&&go=akty )

W artykule 5 jest to chyba jasno napisane.

Trochę krytyki. Nie chciałbym aby moje wywody skłoniły kogokolwiek do łamania prawa. Z rozmowy jaką odbyłem we wtorek z facetem z wojewódzkiedu urzędu d/s ochrony środowiska wynika jednoznacznie, że tylko nieliczna grupa ludzi spełnia warunki konieczne ku temu by wylewać szambo w krzaczory. Warunki wg . mego rozmówcy są takie:
1. To musi być stare przefermentowane szambo
2. Nie wolno wylewać na pastwiska, drogi, w pobliżu cieków wodnych itp
3. Wolno wylewać jeśli nie ma w tym uciążliwości dla sąsiadów
4. Wolno wylewać najlepiej w jakieś zwarte zakrzewienia: wtedy wszystkie warunki wynikające z wcześniej cytowanych przepisów są spełnione za jednym zamachem.

Trochę krytyki - ciąg dalszy. Kilka dni wstecz po wsiach chodził okólnik nakładajacy na miezzkańców obowiązek
ewidencjonowania dokumentów potwierdzajacych legalne usuwanie szamb. To właśnie mieszkańcy wsi mają największe szanse, by legalnie i w zgodzie z wszelkimi wymogami przepisów prawa polskiego i Unii Europejskiej za darmo pozbywać się zawartości szamb.
Sądzę, że sprawa jest szczególnie ważna również w innym kontekście. Oto kilka miesięcy wstecz odbył się cykl szkoleń dla rolników, w trakcie którego prowadzący ani słowem nie wspomnieli o obowiązujących w tej materii przepisach, a przymuszali rolników do realizacji tzw. szamb ekologicznych za grrrube pieniądze. (Metoda na cofnięcie subwencji unijnych)

Jeśli można prosić - wiem że czytacie nasze forum Drodzy Urzędnicy Naszej Gminy - może któryś z Was zechciałby się w tej sprawie wypowiedzieć, bądź na forum, bądź w jakikolwiek inny powszechnie dostępny sposób.

P.s. Przejrzałem chyba ze dwadzieścia dokumentów przeróżnych gmin w Polsce na zadany temat. Tylko jak do tej pory w gminie Wolanów autor dokumentu będącego prawem na terenie gminy ZAUWAŻYŁ sformułowanie o ODRĘBNYCH PRZEPISACH ! : http://bip.wolanow.pl/upload/zal_do_uch ... stosci.doc

:? :?
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: rossa » czw maja 17, 2007 9:57 pm

Jaki z tego wniosek ???

tak jak z płytami gnojowymi napędziło sie w kiejdy niektórym kasy, tak i teraz producent przydomowych oczyszczalni będzie rozkwitał.

poprostu ktoś chce nas bidote zrobić w jajo i nasze gówno zamienić w złoto, a wy ciemnoto płaćcie i płaczcie :lol: :lol: :lol:

nie dajta sie w jajo zrobić, nikt nas nie zmusi do robienia oczyszczalni. jak chcą niech zakładają za darmo a jak nie to *** :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
rossa
chorąży
chorąży

Postautor: goodboy » pt maja 18, 2007 9:07 pm

No pewnie, niech wylewają gówno na łąki i do jezior skoro to nieszkodliwe. A w mieście proponuję powrót do rynsztoków(niektórzy juz to praktykują). Niech se pomyjki płyną ulicami. 8) Muchy i robale i tak wszystko wp....dolą. Po co tam jakieś oczyszczalnie....
P.S. Brawo, brawo :twisted:
goodboy
major
major

Postautor: RUDA » sob maja 19, 2007 7:15 pm

Goodbay lubię czytać Twoje posty. Zgadzam się z Twoimi wypowiedziami w 100%, lecz nie zabieram głosu w dyskusji. Wolę trzymać język za zębami, bo moja spotaniczność nie wszyskim się podoba i robi się afera.
Pozdrowienia. :wink:
RUDA
szeregowy
szeregowy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne