Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Izbicka Służba Zdrowia

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Postautor: goodboy » ndz lut 04, 2007 4:42 pm

Dzięki za podjęcie tematu. Czegoś tu jednak nie rozumiem. Skoro jest za dużo ludzi na 3 lekarzy, to po co Wardowa namawia wszystkich żeby zapisywali się do Gajewskiej :?: Tak jakby się obawiała, że nie będzie miała kogo leczyć :?: Z tego co wiem nasz Ośrodek to SPZOZ, czyli Samodzielny Publiczny...itd. Lekarze są zatrudnieni na etat i maja stałą pensję, tak jak urzędnik lub nauczyciel. Liczba "zapisanych" pacjentów nie ma wpływu na pensję. Cała kwota z NFZ wpływa na konto Ośrodka, a z tego są płacone pensje.
Co do liczby lekarzy to dzieląc ok. 8.000(liczba mieszkaców gminy) na 3 wychodzi ok 2600 na lekarza. Są w okolicy Prywatne Praktyki Lekarza Rodzinnego gdzie pracuje jeden lekarz, a pacjentów jest np. 4000 lub 3000. Więc u nas nie jest tak źle. Choć do poziomu dużych miast, czy innych krajów oczywiście nam daleko.
Dodam, że średnia unijna to ok. 1000/ lekarza.
goodboy
major
major

Postautor: Arizona » pn lut 05, 2007 8:28 am

Och.... po co namawia? I to akurat na panią dr Gajewską?
Może właśnie dlatego, że ta pani ma poniżej owych wyliczonych jakimś cudacznym algorytmem NFZetowskim "przydziałowych pacjentów" i należałoby zastanowić się nad jej dalszym zatrudnianiem? A tak wystarczy, gdy "dopiszą" się do niej jacyś nowi pacjenci ;)
Inna też sprawa, że może sporo osób z Izbicy i okolic dotychczas nie wypełniło żadnej ankiety, a jak twierdzą ci z NFZ "pieniądze idą za pacjentem" i skoro pacjent w statystykach nie występuje (bo nie ma jego "ankiety zgłoszeniowej") to i przydziałowe 8 czy 9 złoty "na łebka" miesięcznie na konto Ośrodka nie zostaje przelane....
I faktycznie nie ma większego znaczenia (w tym skrzywionym systemie) na którego konkretnie lekarza się wskazało przy wyborze - bo iść można do każdego potem, nawet jeśli ten wybrany siedzi sobie w gabinecie i bąki zbija.....
Miało być motywacyjnie : dobry lekarz nie martwi się o pieniądze i pracę, słaby musi się doedukować, a wyszło znowu tak samo : równirowka- byle statystyki i przelewy na placówki opieki zdrowotnej szły bez opóźnień.... poziom usług i satysfakcja pacjenta to już dla decydentów mniej istotna sprawa ;) )
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: goodboy » pn lut 05, 2007 9:12 pm

Arizono, nie sądzę aby p. Gajewskiej groził niedobór pacjentów lub zwolnienie z pracy. To raczej kwestja pseudoambicji. Bo jak by to wyglądało gdyby Ona- Pani Dyrektor, pawa ręka Burmistrza(bo lewa to p. Wardowa)- miała mniej zapisanych pacjentów niż inny lekarz z ośrodka . A środki jakimi ten cel osiągnie są nieistotne. Wygląda to trochę niepoważnie i żenująco :oops: .
Nam pacjentom pozostaje zdrowy rozsądek przy wypełnianiu tych deklaracji i nie poddawanie się takim manipulacjom i sugestiom. Niech każdy to robi zgodnie z własnym przekonaniem i doświadczeniem :!:
goodboy
major
major

Postautor: bryza » pn lut 05, 2007 9:37 pm

Ludzie kochani odpowiedz jest prosta .Jeśli Pan doktor będzie miał za malo pacjentów,to musi odejść.Widocznie komuś zależy aby zrobić czystkę w Ośrodku Zdrowia.
Wcale nie chodzi o kasę a o głowę Pana doktora,tak mi to wygląda!!! Może sie mylę,nie wiem to sie okaże. :D
bryza
plutonowy
plutonowy

Postautor: kokeszko7 » pn lut 05, 2007 9:52 pm

A tak w ogóle to mam pytanko: czy każdy MUSI sie zapisac do tego lekarza ???? Bo ja jeszcze nigdzie nie byłem i nie zapisywałem...
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: goodboy » pn lut 05, 2007 10:15 pm

Bryzo, to co napisałaś ma sens. Faktycznie może o to chodzić. On nie jest lubiany przez władze, bo nie boi się otwarcie mówić co myśli na ich temat... Na tym stanowisku ten człowiek napewno nie jest wygodny, bo ma kontakt z ludźmi. Dlatego Wardowa dwoi się i troi... To by było cholerne świństwo, gdyby tak zrobili. A znajoma z OZ powiedziała mi, że to Wąsik ściągnął Gajewską do Izbicy i że znają się jeszce ze studiów???
goodboy
major
major

Postautor: kokeszko7 » wt lut 06, 2007 2:38 pm

Może i nie jest lubiany przez władzę ale przez ludzi chyba tez nie! Jakos nie widać do niego tłoku takiego jak do p. Gajewskiej albo p. Torunskiej
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: goodboy » wt lut 06, 2007 9:00 pm

Myślę,że twoja opinia jest krzywdząca Kokeszko. Byłem dzisiaj w OZ i On miał dużo ludzi. Rozumiem, że masz jakieś zastrzeżenia do p. Wąsika, ale nie uogólniaj sprawy. Napewno znalazło by się też sporo osób z zastrzeżeniami do p. Gajewskiej czy Toruńskiej. Wąsik przynajmniej mniej wazeliny zużywa... :lol:
goodboy
major
major

Postautor: Amba » wt lut 06, 2007 9:45 pm

Jeśli mnie za bardzo kac nie męczy i nie muszę iść do kogo innego to zawsze wybieram doktora Wasika. Chłop jak się patrzy i nie muszę oglądać tych wazeliniarskich ryjów chodzących do lekarzy tylko po lewe zwolnienia. U niego nie ma obowiązującej stawki 30 zł za dzionek. A p Lesicka i Krakowska to aż się wiją aby dać więcej zwolnienia i więcej skasować. A stawka za prowadzenie lewej sprawozdawczości chorobowej do wcześniejszego ubiegania się o rentę chorobową, a odszkodowania za wydumane i nieistniejące wypadki... Podam stawki jakby co: która, kiedy, komu, do kogo i za ile skierowała. Niech wazeliniarze piszący głupoty zastanowią się nad tym. Wszak panie Lesicka i Krakowska szybko odejdą, a na ludzi którym obydwie załatwiły dostęp do lewych rent całe lata wszyscy będziemy musieli robić ściepy. Ja też, a wolałabym te flotę na gorzałę przeznaczyć. No tego no chlapło by się coś. Wspomóżcie mnie biedną w potrzebie.
"Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić..." - Piłsudski

"Nie można perfumować łajna, wystarczy wyczyścić oborę".
Awatar użytkownika
Amba
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: kokeszko7 » wt lut 06, 2007 9:51 pm

Drogi goodboy'u!
Tak sie składa, że to jest moje zdanie i mam prawo je mieć tak jak ty masz prawo miec swoje zdanie. I nie chodzi tu wcale o jakiekolwiek zastrzezenia. A jeżeli nawet chodziłoby o nie to też mogę je miec. I nie mam zamiaru tu nikogo krzywdzić. Ale skoro ty bronisz p. W. to ja mogę p. G. lub T. prawda???
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Arizona » śr lut 07, 2007 7:35 am

Och i znowu dyskusja rozgorzała na dobre (nawet bez gorzały Amby ;) )

Uważam tak : to, że dr Wąsik nie ma "dzikich nerwowych tłumów przed gabinetem" (czyt. nazbyt dużo pacjentów) nie musi przecież oznaczać, że nie jest dobrym lekarzem, a wręcz przeciwnie : może leczy na tyle skutecznie, że nie trzeba do niego chadzać zbyt często?
A co do zapisów do pani Gajewskiej .... może i ona ma dużo zapisanych pacjentów, ale jeśli faktycznie chciałoby się kogoś (czyt. innego lekarza) wykurzyć z przychodni, to właściwie wystarczy "namówić" jego pacjentów, żeby w niewiedzy swojej "przepisali się" do innego lekarza, czyli np. pani Gajewskiej :)
Tak czy inaczej.... chyba nie jest do końca "transparentne" (to modne ostatnio słowo ;) ) takie działanie, że się ludzi do czegoś namawia nie do końca ujawniając dlaczego akurat tak, a nie inaczej.
To jest takie żerowanie na tym, że ludziska już całkowicie się w tych "zdrowotnych" sprawach nie orientują.... a lekarz to ciągle niczym panisko.... zawszeć może przecież chorego spławić, a zdrowemu L4 dać .... jak to już pisano wyżej ..... Czyli pokora pacjenta zawsze była i jest w cenie.... szczególnie w kontaktach z doktorem, albo ośrodkiem zdrowia ;)
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: kokeszko7 » śr lut 07, 2007 2:16 pm

Święte słowa Arizono :)
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: aro » śr lut 07, 2007 5:24 pm

I dla tego jest tylu lekarzy, bo o to chodzi by każdemu dogodzić.

Przestańcie się kłócić. Każdy ma jakieś doświadczenia z danym lekarzem i dlatego broni tego który najbardziej jemu odpowiada.
Nie pasuje wam żaden z nich to przecież droga wolna, możecie jeździć choćby do Brdowa czy Koła.

Czas najwyższy zakończyć polemikę zdrowotną, bo i tak do niczego ona nie doprowadzi, za wyjątkiem wzajemnego skłócenia.
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: kokeszko7 » śr lut 07, 2007 5:28 pm

A czy ktos w ogóle tu sie kłóci ???? Ja nie odniosłem tego jako kłótnie... Kazdy tylko wypowiada swoje zdanie. :)
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: loopez » śr lut 07, 2007 5:40 pm

Najlepiej w ogóle nie chorować :wink: gdyby tylko tak można bylo...
Awatar użytkownika
loopez
sierżant
sierżant

SLużba zdrowia

Postautor: bryza » śr lut 07, 2007 7:13 pm

:D Oj zrobiło się coś nerwowo,wydawało mi się że dyskusja dotyczyła nieetycznego zachowania pań pielegniarek,namawiających pacjentów do jakiego lekarza mają sie zapisać.Zrobila się z tego licytacja,który lekarz lepszy...Każdy jest dorosly i sam decyduje w czyje ręce oddaje swoje zdrowie. :!:
bryza
plutonowy
plutonowy

Postautor: loopez » śr lut 07, 2007 7:52 pm

Ostatnio oddając się w ręce lekarzy można nabawić się jedynie...białaczki...skandal...
Awatar użytkownika
loopez
sierżant
sierżant

Postautor: goodboy » śr lut 07, 2007 8:47 pm

Trzeba jednak przyznać, że te zapisy są bez sensu. W soboty i po południu jest jeden lekarz, więc szansa, że trafi się na tego "wybranego" wynosi 1:3. O wiele rozsądniej było to rozwiązane do tej pory. Szkoda tylko papieru i zachodu. No i umożliwia to różne "kanty" przy okazji...
goodboy
major
major

Postautor: Maverick » ndz lut 11, 2007 1:04 pm

Pan Wąsik może jest dobrym lekarzem, bo z taką opinia przyszedł do Izbicy, ale wielu wypadkach nie poznał sie w prostych objawach, za ktore został wiele wyśminy w szpitalu, za brak checi badania oględnego.Często "bada" na odległosć, a to nie jest to.Składał przysięge Hipokratesa, a boi sie dotknąc chorego i widać,ze tego sie brzydzi. po co słuzą rekawiczki??...
Maverick
szeregowy
szeregowy

Postautor: goodboy » ndz lut 11, 2007 8:54 pm

Wiesz co Maverick, właśnie niedawno byłem kierowany do szpitala i wszystko wyglądało jak napisałeś, tylko akurat kierowany byłem przez jedną z Naszych Pań( nie będę już pisał którą). Prawda jest taka,że każdy ma jakieś negatywne wspomnienia i doświadczenia "zdrowotne". a licytacja(jak wyzej napisano), który z naszych lekarzy jest gorszy(lub lepszy) do niczego nie prowadzi. No chyba, że proponujesz wylać Wąsika z roboty i zatrudnić kogoś lepszego? Ale po poprzednich wpisach widać, że pan dr ma też sporo zwolenników. Pozdrawiam.
goodboy
major
major

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne