Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Prośba o informacje...

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Prośba o informacje...

Postautor: Gregory » pn gru 25, 2006 11:42 am

Witam wszystkich forumowiczów! Czy może ktoś z Was mógłby mi pomóc i udzielic jakichkolwiek informacji na temat wód podziemnych i jakości gleb na terenie gminy? Za wszelkie info z góry dziekuje
Gregory
szeregowy
szeregowy

Postautor: Ptasiek » pn gru 25, 2006 7:33 pm

Wody podziemne i ich eksploatacja

Na terenie powiatu występują cztery piętra wodonośne o charakterze użytkowym. Wody ujmowane do eksploatacji pochodzą z utworów: czwartorzędowych, trzeciorzędowych, kredowych i jubilerskich. Największe znaczenie użytkowe oraz największe zasoby ma poziom czwartorzędowy. Pokrywa 80% zapotrzebowania na wodę. Wody czwartorzędowe są podstawowym źródłem zaopatrzenia w wodę zarówno odbiorców indywidualnych, jak i zbiorowych. Wody te stanowią też bazę dla większości ujęć komunalnych i wodociągów wiejskich. Poziomy wodonośne systemu czwartorzędowego występują najczęściej na głębokości od kilkunastu do około 50 m .
Wydajność eksploatacyjna z pojedynczych studni osiąga wartość rzędu kilku do kilkudziesięciu m3/ha. Zwykłe wody podziemne tworzą zbiorniki o różnej wartości gospodarczej. Najbardziej zasobne, tworzące się w skałach o dużej przepuszczalności
i dostatecznym zasilaniu wodami infiltracyjnymi, wyróżniono jako tzw. "Główne Zbiorniki Wód Podziemnych". Na terenie naszego powiatu występują następujące zbiorniki:
- zbiornik nr 144 - "Wielkopolska dolina kopalna", o powierzchni 4.000 km2, głębokość ujęcia 60 m,
- zbiornik nr 220 - "Pradolina środkowej Wisły", o powierzchni 2.085 km2, głębokości ujęcia 60 m,
- zbiornik nr 225 - "Zbiornik Chodecz-Łanięta", o powierzchni 200 km2, głębokości ujęcia 60 m,
- zbiornik nr 226 - "Zbiornik Krośniewice-Kutno", o powierzchni 450 km2, głębokości ujęcia 60 m.

źródło: http://www.powiat.wloclawski.pl/?cid=311
poza tym przejrzyj dokumenty w formacie pdf wydawane przez wojewodę. Oczywiście są też - niestety płatne - (kilkadziesiąt złotych) mapy bardzo szczegółowe m.in. naszej gminy z geologią i stratygrafią. Wszystko na stronach "gov". Jak na złość nie pamiętam w tej chwili słów kluczowych jakimi je wtedy znalazłem. Jeśli mi coś zaświta to z pewnością podkleję linka.
Pozdrawiam.
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: blazej » wt gru 26, 2006 12:32 am

Spośród ogólnej powierzchni (gminy Izbica Kuj. - przyp. mój ) 13.205 ha grunty orne zajmują 9.552 ha. Przewagę stanowią gleby klasy IV-VI.

Powyżej cytuję fragment z Folderu Izbica Kujawska wydanego w 2001 r. (s. 4)
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: miras » śr gru 27, 2006 11:37 am

Czy może planujesz Gregor Wykopać jakąś studnie głębinową ? :lol:
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: Gregory » pt gru 29, 2006 6:18 pm

W sumie to niewykluczone ale nie ja... :D Biore udział jako student w programie Teraz Noteć i przypadło mi w udziale stworzenie opracowania Waszej gminy... Ciężko z informacją ale sie staram :) O cos jeszcze sie na forum zaptyam... pozdrówki
Gregory
szeregowy
szeregowy

Wróć do Ogólne