Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.
Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.
Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.
BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Moderator: blazej

Wody podziemne i ich eksploatacja
Na terenie powiatu występują cztery piętra wodonośne o charakterze użytkowym. Wody ujmowane do eksploatacji pochodzą z utworów: czwartorzędowych, trzeciorzędowych, kredowych i jubilerskich. Największe znaczenie użytkowe oraz największe zasoby ma poziom czwartorzędowy. Pokrywa 80% zapotrzebowania na wodę. Wody czwartorzędowe są podstawowym źródłem zaopatrzenia w wodę zarówno odbiorców indywidualnych, jak i zbiorowych. Wody te stanowią też bazę dla większości ujęć komunalnych i wodociągów wiejskich. Poziomy wodonośne systemu czwartorzędowego występują najczęściej na głębokości od kilkunastu do około 50 m .
Wydajność eksploatacyjna z pojedynczych studni osiąga wartość rzędu kilku do kilkudziesięciu m3/ha. Zwykłe wody podziemne tworzą zbiorniki o różnej wartości gospodarczej. Najbardziej zasobne, tworzące się w skałach o dużej przepuszczalności
i dostatecznym zasilaniu wodami infiltracyjnymi, wyróżniono jako tzw. "Główne Zbiorniki Wód Podziemnych". Na terenie naszego powiatu występują następujące zbiorniki:
- zbiornik nr 144 - "Wielkopolska dolina kopalna", o powierzchni 4.000 km2, głębokość ujęcia 60 m,
- zbiornik nr 220 - "Pradolina środkowej Wisły", o powierzchni 2.085 km2, głębokości ujęcia 60 m,
- zbiornik nr 225 - "Zbiornik Chodecz-Łanięta", o powierzchni 200 km2, głębokości ujęcia 60 m,
- zbiornik nr 226 - "Zbiornik Krośniewice-Kutno", o powierzchni 450 km2, głębokości ujęcia 60 m.

Spośród ogólnej powierzchni (gminy Izbica Kuj. - przyp. mój ) 13.205 ha grunty orne zajmują 9.552 ha. Przewagę stanowią gleby klasy IV-VI.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość