Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

II Tura - Burmistrz, kto teraz

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Kto teraz, czyje głosy dla kogo - wybieraj

Czas głosowania minął czw lis 23, 2006 8:59 pm

Marian Lewandowski - PSL
11
55%
Bogdan Sadowski - Samoobrona + KWW Rozwój
9
45%

Liczba głosów : 20

Postautor: VooVoo » pt lis 17, 2006 11:57 am

Sensor pisze:Spokój dałbym im, gdyby robili to w czasie wolnym a nie służbowym, za który my płacimy. Przynajmniej w przypadku WODZA. Owszem - może to podciągnąć pod spotkania z ludem pracującym lub rekonesansem nawierzchni na tym klepisku.W końcu pańskie oko konia tuczy..

I niech tak sobie będzie :)
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: kokeszko7 » pt lis 17, 2006 12:07 pm

No i właśnie widać Krespin kto za dużo wódy wychlał. Dzięki Ci za rady ale jak już to nie mi radzili, żebym głosował na Sadowskiego tylko ja odpowiedziałem tymi słowy na pytanie Sensora. Chyba to Tobie cos sie porąbało :D
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Sensor » pt lis 17, 2006 12:52 pm

A ja jestem zdania, że prace można organizować i to tę stałą. Uważam, że wielką naszą szansą na kilka miejsc pracy jest powstanie Parku Kulturowego i promocja tego miejsca. Przypuszczam, że gdyby dogadali się burmistrzowie Izbicy, Kruszwicy, Biskupina - można by zadziałać wspólnie na rzecz powstania szlaku zwiedzania na tej trasie. Turystyka to żyła złota. Gdyby jakiekolwiek miasteczko w USA miało takie miejsce, jak Wietrzychowice, Gaj i Sarnowo- to daliby na mszę. Tylko u ns się wszystko ślimaczy, piętrzą się przeszkody i zwątpienia.
Czemu inne gminy mogą poprzez zakłady komunalne produkować polbruk, pustaki? Handlować i zarabiać?
Bo się komuś chce nie tylko brać pensję, ale coś dla wszystkich zrobić.
Coś, co przyniesie wymierną korzyść (nie doraźną, jak prace interwencyjne), a nie tylko poprawi urodę tej bidnej gminy.
Pan Burmistrz powiedział na którymś ze spotkań "no niech kapitał przyjdzie - my czekamy". Bardzo fajny tekst :?
Zamiast chodzić po jarmarku proszę jechać do Warszawy, Bydgoszczy, czy Torunia i działać gdzie się da w celu zachęcenia tego kapitału.
Droga długa jest, nie wiadomo, czy ma kres...
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: VooVoo » pt lis 17, 2006 1:46 pm

Pozyjemy, wybierzemy, i zobaczymy czy coś się będzie dziać w tym kierunku. Liche szanse, ale trzeba być dobrej myśli.
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: miras » pt lis 17, 2006 2:04 pm

O ile dobrze pamiętam prarę lat do tyłu znalazł się jakis gość co chciał otworzyć jakiś zakład pracy. Zakład ten miał znajdować się między PGr-em a ROl TRAK-iem, ale dlaczego nie doszło to realizacji tego przedsięwzięcia tego nie wiem. Może ktoś z was wie coś na ten temat?
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: VooVoo » pt lis 17, 2006 2:27 pm

Pewnie za duzo sobie życzył a w zamian mało oferował...
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: miras » pt lis 17, 2006 2:37 pm

Z tego co słyszałem to jakiś Niemiec.Miał otworzyć Firmę z pojemnikami czy czymś podobnym.
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: Majcher » pt lis 17, 2006 3:27 pm

Nie chodzi o zwalnianie kogo kolwiek ale o możliwośc przyciągnięcia kapitału. Co za polityka jednego wywalić a przyjąc na jego miejsce innego. Kapitał sam nie przyjdzie tylko trzeba go w pewien sposób zachęcić możliwość obniżenia podatków w zamian za zatrudnienie pracowników z terenu naszej gminy. No tak najlepiej po narzekać, a za jakiś czas okaże się że gmina nie utrzyma się z podatków od rencistów i emerytów bo już teraz im brakuje na leki. A co będzie w przyszłośći??? Powolna "śmierć" miasteczka, oby to się nie sprawdziło. :(
piechotą do Lata!
Majcher
sierżant
sierżant

Postautor: Krespin » pt lis 17, 2006 5:21 pm

Kokeszko 7 skoro to Ty podpowiadałeś Sensorowi na kogo ma głosować to tym bardziej powinieneś zajarzyć o co w treści chodziło.

Sensor nie podniecaj się z tym parkiem, to nie hollywood nie zjadą się tu tłumy tylko po to, żeby pooglądać kopce w lesie, zróbcie Hyde Park wtedy zapraszajcie turystów

A odnośnie debaty powiem, że skoro chcecie pomolestować politycznie burmistrza to będzie z nim spotkanie w MGOK w przyszłą środę. Cała Izbica jest wyklejona taką informacją. Tam możecie zadawać pytania tylko czy konkurencja przyjdzie???? Ja wątpie, choć wie on o tym i jego świta też. Napewno zjawi się tam "taboret" żeby psuć nerwy ale któż jeszcze przyjdzie? - zobaczymy
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: kokeszko7 » pt lis 17, 2006 6:13 pm

Skoro nie zajarzyłem to widocznie tak jasno się wypowiadasz...niczym p. Sadowski :D :D :D
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Krespin » pt lis 17, 2006 7:09 pm

kokeszko7 pisze:Skoro nie zajarzyłem to widocznie tak jasno się wypowiadasz...niczym p. Sadowski :D :D :D

Lepiej się "jasno" niczym ...P.Sadowski wypowiadać,
niż być "ociemniałym" niczym Jajko ...i Kokoszka wraz z Lewym dendą.

"Chwalcie PrzyWódce Ciemnogrodzie..."
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: Sensor » pt lis 17, 2006 7:15 pm

Czy taboret jest w kolorze zielonym? Bo nie załapałem :wink:
Nie podniecam się tym parkiem - po prostu uważam, ze sprawa jest bardzo przyszłościowa i warto sie o nią starać. Niestety przy władzach, które "inwestycje" rozumieją tylko jako drogi i wodociągi (które są inwestycjami nie przynoszącymi niestety wielkich zysków) Hollywood nigdy tu nie nastanie, a przy mnogości unijnych i innych środków (które trzeba tylko mozolnie wydobyć) możnaby tam urządzić fajne rzeczy.
Natomiast najlepiej jest mówić "a po co?".
Krespinie - jak to "zróbcie Hyde Park, a potem zapraszajcie turystów"?
A Ty? Nie włączysz się? :wink:
Biskupin, jak pewnie wiesz był na początku niewielkim odkryciem kilku fragmentów palisady. Od czegoś trzeba zacząć.. choćby od kilku kopców w lesie.
Droga długa jest, nie wiadomo, czy ma kres...
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: kokeszko7 » pt lis 17, 2006 7:37 pm

Widzisz Krespin? Tak jasno sie wypowiadasz, że nie tylko ja nie załapałem o co chodzi. Jaki taboret...??? Pogmatwałeś sie juz całkowicie :D
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: kokeszko7 » pt lis 17, 2006 8:16 pm

A Ty Sensor masz racje. Popieram w pełni tą inicjatywe z parkiem. Dałby Bóg aby rozwinęła sie tak jak w BIskupinie...
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: miras » pt lis 17, 2006 8:25 pm

Coś mi się wydaje, że zboczyliście rochę z tematu.
Może trzebaby było otworzyć inny temat np:" Powstanie Grodów i Skansenów",czyli pierwsze odkrycia naszej Narodowej Kultury. :wink:
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: Krespin » pt lis 17, 2006 8:28 pm

kokeszko 7
masz coś do mnie to napisz w -*- pw -*- nie muszę Ci chyba mówić gdzie to jest Jaśnie wielmożny Panie

I naucz się pisać wszystkiego w jednej wiadomości do tego służy taki mały znaczek z napisem "ZMIEŃ"

Jeśli chodzi o moje *** - to "przygadał kocioł garnkowi"

A to, że nie wiesz kto to " Taboret" to Twój problem - trzeba zająć się trochę polityką , a nie paplaniną to będziesz wiedział o wszystkich ksywkach "rządzących". Sensor załapał, że zielony, a ty masz problem...
Gdybyś uważnie czytał całą treść , drogą dedukcji załapiesz wszystko.

Miłej nauki

I tu się z Tobą Miras zgodzę :!:
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: kokeszko7 » pt lis 17, 2006 8:39 pm

A w forum mogą uczestniczyć wszyscy: i ci oblatani w polityce i ci nie oblatani w polityce...

Pozdrawiam serdecznie !!! :D
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: blazej » pt lis 17, 2006 8:59 pm

kokeszko7 pisze:Moja brocha w tym jak pisze, mogę nawet po jednym słówku w każdym poście a Tobie nic do tego.!!!

Celowe nabijanie postów na forum mija się z celem i takie posty będe usuwał. Radzę korzystać z opcji zmień, a nie pisać kilka postów pod rząd...

P.S Powróćmy do tematu, a kłótnie Panowie uprawiajcie w wiadomościach prywatnych.
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: TW » pt lis 17, 2006 9:49 pm

Burmistrz na spotkaniu w SP1 narzekał, że nie ma na zapłacenie nauczycielom za godziny zastępstw, a jednocześnie pochwalił się nadwyżką budżetową 1,5 mln PLN. (ma to być wkład dla budowy hali przy LO i gimnazjum, reszta z funduszy UE). Czy te oszczędności nie powstają w wyniku niedofinansowania ważnych sfer działalności? Czy to jest w porządku, że nie wypłaca się w państwowym zakładzie wynagrodzeń za przepracowane godziny traktując to jako "czyn społeczny" dla ratowani finansów gminy, a jednocześnie umaża się podatki bogatszym mieszkańcom?
TW
szeregowy
szeregowy

Postautor: kokeszko7 » pt lis 17, 2006 10:16 pm

Jasne, że nie jest to w porządku. Czyny społeczne były za komuny. Podobny wątek poruszany był już przy dietach za posiedzenia rady gminy.
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne