Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Ścieżka rowerowo-piesza na Długie

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Re: Ścieżka rowerowo-piesza na Długie

Postautor: Ptasiek » pn sie 31, 2009 9:25 pm

Doprawdy dorosły i wykształcony człowiek to troszkę różna osoba od nastolatki.

Chyba po to tylko aby znowu w sposób anonimowy tacy jak ty mogli bezczeszcząc dobre imię zmarłego lub psioczyć na wszystkiemu winną władzę.

Cytaty bronią się same.
Pocytuję dalej. Może coś do ciebie dotrze:
Chciałbym jeszcze na koniec dodać, że razem z Damianem chodziłem do tej samej klasy w liceum. To przykre, iż osoba w moim wieku umiera tak młodo.

...dlatego sugerowałem, że komuś kto nie chodził z Administratorem do klasy też się coś należy. Podobnie jak z nieszczęśnikami z Józefowa. Też wątek był.

Naszły jednak jak widać nowe czasy i metody. Jak do tej pory nie pojawił się żaden wpis choćby w zarysie opisujący zdarzenie. Znamienne zamiatanie pod dywan podobnie jak z areną i podobnie jak z Józefowem. Próba wyjaśnienia sytuacji w arenie pociagnęła za sobą faktycznie kilkadziesiąt żenujących wpisów. Jednak nawet pośród nich nie pojawiła się (prawie) zwykła prawda. Co się stało. Gdy bowiem ktoś tylko sugerował podłoże wypadku na arenie natychmiast pojawiały się zagłuszające szczeki. Jak widać trzeba zbiorowego wypadku o podobnym charakterze, żeby przestać cenzurować prawdę.

Ciekawi mnie jak odniesiesz się do takiego związku:

Mam nadzieje ze administrator nie usunie tych tekstów ponieważ poniekąd poruszają się w temacie tego co się wydarzyło.

z tym:
To niestety brak odpowiedzialności młodego człowieka jadącego na skuterze

Patrz. Już jest winny. Jest pierwszy do ukamienowania. Rzecz jedynie w tym, że nie jest winny i nie ma według prawa ze sprawą za wiele wspólnego. Niemniej pół Izbicy tak go postrzega.

Oczywiście bredni powyższej nie raczyłeś zauważyć albo w nią wierzysz, a do ptaśka przypiąć się a jakże, lans kosztem mojej osoby jest skuteczniejszy od normalności.

Powtórzę. Proszę o usunięcie postów naruszających moją prywatność i nie na temat, w tym kłamliwy wpis użytkowniczki @Marysi w podanym fragmencie.
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Jaro_Jagr » pn sie 31, 2009 10:14 pm

Ptaśku Święta Racja !! Nie jesteś anonimowy i wszyscy z ciebie Leją
Awatar użytkownika
Jaro_Jagr
starszy sierżant
starszy sierżant

Postautor: Ptasiek » pn sie 31, 2009 10:20 pm

Jaro_Jagr pisze:Ptaśku Święta Racja !! Nie jesteś anonimowy i wszyscy z ciebie Leją

Też nie jesteś anonimowy. Wystarczy, że przejrzysz swoje pierwsze wpisy i zobaczysz jak to się ci wypsło.
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: blazej » pn sie 31, 2009 10:35 pm

Panowie, rozmawiamy tu o ścieżce rowerowej, ostatnio w kontekście tragedii, darujcie sobie wzajemne kłótnie. Dodatkowo mamy już 1 września, troszkę powagi i powściągliwości nie zaszkodzi.
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: predator » wt wrz 01, 2009 6:35 am

Pragnę zaznaczyć iz to ostatni post w tej sprawie napisany przez moja osobę!!!!!

Zadam ci pytanie Ptaśku
Czy Ty nie czujesz się samotny? Ty mądry, wszyscy inni głupi !!!!!
Wszędzie musisz wsadzić swoje 5 groszy, wszędzie twoja prawda jest ta jedyną słuszną. Skompromitowałeś sie strasznie swoim wpisem
Ptasiek pisze:Czekamy na temat na stronie głównej Błażeju!!!!! Pilne!!!!!

:( :( :( :( :( :(

Skompromitowałeś się strasznie i nie wykręcisz się teraz z tego choć byś pękł.
Chciałeś znowu pastwić się na ludziach władzy używając dowolnych nicków na stronie głównej, za to ze nie ma ścieżki rowerowej która miała być a jej nie ma. I znowu w koło Macieju jedno i to samo używając rożnych literek jako nick !!!!! Ludzką tragedie chcąc zamienić w swój prywatny folwark na którym możesz uprawić swoją głupią politykę!!!!?????? Nikt głupi nie jest, styl pisania możesz zmienić, piękne frazy zamienić na proste słowa ale zdradzają Ciebie pewne cechy o których zapomniałeś ponieważ przestałeś być czujny.
****************************************************************************************************************
Ptasiek pisze:
Jaro_Jagr pisze:Ptaśku Święta Racja !! Nie jesteś anonimowy i wszyscy z ciebie Leją

Też nie jesteś anonimowy. Wystarczy, że przejrzysz swoje pierwsze wpisy i zobaczysz jak to się ci wypsło.

I ja też jestem agentem z prezydium? Mnie tez podepniesz pod swoja ideologie, wrogów i przeciwników z kimś tam związanym !!!!! Ty wiesz kto jest kim? Nie zapędziłeś się w tym wszystkim zbyt daleko? Wychodząc przed dom, na ulice nie oglądasz sie nerwowo za siebie?????

****************************************************************************************************************
Oto twoje słowa:
Naszły jednak jak widać nowe czasy i metody. Jak do tej pory nie pojawił się żaden wpis choćby w zarysie opisujący zdarzenie.

Znamienne zamiatanie pod dywan podobnie jak z areną i podobnie jak z Józefowem

Na co liczyłeś? Na fotorelacje ? Sam masz chyba dzieci i chcesz aby w tym miejscu powstał opis zdarzenia?

Nie zamierzam się z nikim kłócić, nie zamierzam nikogo obrażać ale od jakiegoś czasu czytam to forum i doszedłem do jednego aczkolwiek bardzo ważnego wniosku. Ty pTaszku jesteś najmądrzejszy i tylko Twoje opinie są najważniejsze i NAJMĄDRZEJSZE!!! NIKT INNY NIE MA PRAWA NAWET ZBLIŻYĆ SIĘ DO CIEBIE, BO TY JESTEŚ TEN NAJ

Pięknie składasz wyrazy w zdania i zaiste wyuczyłeś się na internetowym uniwersytecie składni zdań idealnie. Ale Ty jesteś samotną wyspą, indywidualistą który walczy z własnym cieniem, doszukując się wszędzie szpiegów, intrygantów i sam pan Bóg wie kogo jeszcze.
predator
szeregowy
szeregowy

Postautor: tetley » wt wrz 01, 2009 1:10 pm

Obrazek
tetley
szeregowy
szeregowy

Postautor: dawid » sob wrz 05, 2009 8:54 am

[*] :(
dawid
kapral
kapral

Postautor: Vivaldi » śr wrz 09, 2009 7:30 pm

Jak zawsze do wszystkiego przystawiamy cholerną ideologię. Co ma piernik do wiatraka?
Skoro dzieciaki mają naście lat to też mają głowę i potrafią myśleć! Zły zbieg okoliczności...
A co do drogi rowerowej są już wkopane słupki geodezyjne, 2 m szerokości gruntów zostało przekazane i prace ruszyć mają na wiosnę. To takie moje "konkrety".Szczegóły pewnie będą bliżej wiosny.
Awatar użytkownika
Vivaldi
sierżant
sierżant

Postautor: samba » ndz wrz 20, 2009 6:22 pm

Witam.Temat podałam całkiem naturalnie w trosce o moje dziecko które ma już spore umiejętności jazdy na rowerze.Nie spodziewałam się żadnej tragedii a raczej przepowiedzieli ją następni rozmówcy.Nie dokładam do tego żadnej ideologii i nie chcę ukręcić żadnych lodów dla siebie.Po prostu w to lato musiałam bardzo manipulować moim dzieckiem żeby nie jechało rowerem na pomost nad jezioro.To tyle o mnie.
Do białości doprowadzają mnie opinie innych piszących którzy dopóki nie doświadczą czegoś na własnej skórze niczego się nie nauczą.
Dziecko nie zginęłoby gdyby była ścieżka,chłopiec na skuterku też prawdopodobnie jechałby ścieżką a nie drogą z tirami.
Kołki geodeci wytyczyli zeszłej jesieni więc budowa powinna się rozpocząc tej wiosny.Teraz po kołkach geodezyjnych śladu nie ma.
W biznes-planie takiej ścieżki informacja ż już ktoś zginął jadąc rowerem jest to żelazny punkt na plus i pieniądze z UNI są 100% a przecież został przejechany przez tira 2 lata temu p. Jabłoński prawie w tym samym miejscu.
Nie ma co owijać w bawełnę i trzeba jasno wskazać winnych zaniedbań.To nasze władze które wydały kolosalne pieniądze na pomost na brzegu jeziora a nie zadbały o bezpieczny dojazd nad jezioro a można było.
Nie wiem czy wiecie że propozycja budowy dróżki rowerowej była podana na sesji już za rządów p.Śledzińskiego.jednak ówczesny burmistrz wraz z jednym z radnych (który do dzisiaj próbuje działać politycznie) "uwalili" ideę.Wtedy nie było żadnego problemu z ziemią.PGR bez problemu oddałby grunt.
Ślesin, Sompolno,Lubraniec,Brzesć,Babiak to okoliczne miejscowości gdzie bezpieczeństwo jest na pierwszym miejscu i myśli się o dzieciach jeżdżących na rowerach.
Pytam się więc na którą wiosnę możemy liczyć że rozpocznie się budowa naszej ścieżki?Ile wypadków jeszcze będzie zanim coś się ruszy w sprawie?
Moja sąsiadka kategorycznie zabroniła swojemu synkowi jazdy na rowerze nawet po mieście.
Nie dziwie się jej i rozumiem decyzję.
samba
szeregowy
szeregowy

Postautor: Vivaldi » ndz wrz 20, 2009 7:44 pm

Kołki geodeci wytyczyli zeszłej jesieni więc budowa powinna się rozpocząc tej wiosny.Teraz po kołkach geodezyjnych śladu nie ma.

Proszę się przejść i zobaczyć!! Co mają "kołki"do tego ?? Kołki są tylko punktem, żeby było wiadomo, gdzie są słupki geodezyjne, a takowe są !!
Mianowicie jeden z nich kole w oczy przy zjeździe na łąki, po lewej, zaraz przy wjeździe zaznaczone na czerwono. Tam gdzie kołki były wbite tam są słupki, nie są zaorane.
Wtedy nie było żadnego problemu z ziemią.PGR bez problemu oddałby grunt.

Ależ oczywiście, że grunt jest przekazany gminie. Dokładnie 2metry pasa gruntu !!
To nasze władze które wydały kolosalne pieniądze na pomost na brzegu jeziora a nie zadbały o bezpieczny dojazd nad jezioro a można było.

Tak na prawdę to nie leży w ich gestii. No tak, gdybym miał posiadłość nad jeziorem, to gmina powinna zrobić drogę z Izbicy do domu... ??

Z tego co wiem miała być robiona, ale kryzys i mniejsze wpływy do kasy zweryfikowały te plany. Co lepiej zrobić, ścieżkę czy bieżące potrzeby gminy ??
Pozostaje nam się modlić, aby kryzys jak najszybciej minął i były pieniądze na to, a pieniądze w przyszłorocznym budżecie jest tam takowa pozycja.
Awatar użytkownika
Vivaldi
sierżant
sierżant

Postautor: Vivaldi » pt mar 19, 2010 8:14 pm

Ze strony głównej:We wrześniu ubiegłego roku gmina Izbica Kujawska przejęła od Agencji Nieruchomości Terenowych w Warszawie pas gruntów usytuowanych równolegle do drogi wojewódzkiej Włocławek-Koło na odcinku Izbica Kujawska-Długie. Działki mają szerokość 2,5 m i długość ok. 2km.
Z nieoficjalnych źródeł dowiedzieliśmy się, iż ścieżka wytyczona została w dość kontrowersyjny sposób. Pas o szerokości 2,5m ma bowiem w swoich granicach kilkadziesiąt drzew, które prawdopodobnie zostaną wycięte. Całkowicie niepotrzebnie. Okazuje się, że istnieje możliwość nieodpłatnego przesunięcia pasa w taki sposób, aby drzewa zostały oszczędzone.
Nie trzeba chyba nikomu przypominać, iż ścieżka rowerowa ma służyć mieszkańcom gminy i turystom głównie w okresie wakacyjnym. Drzewa stanowiłyby dodatkową ochronę przed ruchem na trasie Izbica Kujawska-Długie, nie ulega też wątpliwości, iż w słoneczne dni, cień padający z drzew ułatwiłby podróżowanie wszystkim zainteresowanym.
Miejmy nadzieję, iż władza podejmie odpowiedzialne i racjonalne decyzje. Państwa zaś zachęcamy do wypowiedzi pod tematem i na forum.

pas gruntów usytuowanych równolegle do drogi wojewódzkiej Włocławek-Koło na odcinku Izbica Kujawska-Długie.

Konkretnie to nie droga Włocławek-Koło, tylko Brześć Kujawski-Koło. :wink:
które prawdopodobnie zostaną wycięte.

Z tego co wiem, miały/mają być wszystkie wycięte.Widać, że są zaznaczone ośnikiem na korze do wycinki.
Całkowicie niepotrzebnie.

No nie do końca tu się zgodzę. Warto przyjrzeć się statyczności tych topól po stronie wschodniej.Otóż gdyby nie strona zachodnia podejrzewam z dużym prawdopodobieństwem, że by się skończyło wielkimi wykrotami ("wyrwaniu" i przewróceniu wraz z korzeniami przez wiatr), a topole są bardzo wrażliwe (najwrażliwsze na ten czynnik spośród drzew liściastych).Dominują wiatry zachodnie, topole od prawej strony patrząc od miasta są silnie umocowane w glebie od strony wietrznej na polu, co zapobiega wykrotom. A strona, która miałaby być przeznaczona do wycinki od strony wietrznej jest bardzo słabo umocowana w gruncie od jezdni-rosną blisko rowu, (który został pogłębiony rok-dwa lata temu)ten rów był i jest swoistą blokadą na rozwinięcie systemu korzeniowego.
Następnym argumentem, który podam za wycinka jest nieunikniona starość tychże drzew, ponieważ mają już na karku ponad 40lat(proszę mnie poprawić jeśli się mylę), a topole i wierzby(należą do tej samej rodziny-wierzbowate) szybko się starzeją, maja krótką żywotność co okazało się wielkim błędem w zadrzewieniach przydrożnych (wiek 40-50lat zamierają już ze starości i same się "kruszą").Widać to po silniejszej wichurze, gdzie sporo gałęzi zgniłych i kruchych leci na jezdnię. Również widzimy jak leżą na polach powalone wywroty.Można się przyjrzeć, że w wielu przypadkach zgnilizna miękka jest dość zaawansowana w odziomku pnia.Prędzej czy później zarząd drogi będzie zmuszony wyciąć (i oby) posadził nowe, bardziej przyjazne gatunki stosowane w zadrzewieniach.Nie daj boże, jeśli stanie się to pod wpływem jakiejś tragedii...
Jednak z drugiej strony obawiam się tej wycinki, z tego względu, że widzę, kiedy znikają lipy z naszych dróg Izbickich i miejsca po nich sa zakrywane kostką brukową. Nie sadzi się żadnych zadrzewień miejskich.Wycina się nowe posadzone nie tak dawno koliste odmiany robinii na skweru między starym kinem(dawną pocztą) a urzędem gminy(nie znam przyczyn dlaczego zostały usunięte, ale widać, że od roku jest tam pustka).Można by było posadzić jakiś żywopłot, ozdobne drzewa itd. ale to już dyskusja w innym temacie...
No..niby burmistrz i rada miasta nie zarządza tym pasem drogowym, ale może mieć wpływ na decyzję zarządcy co zrobić.
Jeśli wytnie się, to warto by było pochylić się nad pomysłem odpowiedniego zadrzewienia, ale obawiam się,że po wycince i wykarczowaniu nie będzie nic, jak na tak chwalonej "drodze wizytowej" miasta podczas remontu-Kolskiej i Toruńskiej.
Drzewa stanowiłyby dodatkową ochronę przed ruchem na trasie Izbica Kujawska-Długie, nie ulega też wątpliwości, iż w słoneczne dni, cień padający z drzew ułatwiłby podróżowanie wszystkim zainteresowanym.

O wiele przyjemniej by się jeździło, niż na gołym "placu". Ale cóż. My możemy gadać...
Okazuje się, że istnieje możliwość nieodpłatnego przesunięcia pasa w taki sposób, aby drzewa zostały oszczędzone.

Wątpię czy istnieje taka możliwość. Od nowa uruchomiła bys się machina urzędnicza, pozwolenia itd. No i geodezyjnie zostało to już wytyczone, słupki sa juz wkopane na stałe.
Awatar użytkownika
Vivaldi
sierżant
sierżant

Postautor: Miłosz » pt kwie 09, 2010 1:30 pm

No i wycinka drzew ruszyła... Łyso się robi...
Miłosz
młodszy chorąży
młodszy chorąży

Poprzednia

Wróć do Ogólne