Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Dziwna kula nad Izbicą w 1973roku.Dziwne zjawiska

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Dziwna kula nad Izbicą w 1973roku.Dziwne zjawiska

Postautor: nayacz » pn cze 29, 2009 2:05 pm

Witam!!!
Ostatnio moja babcia opowiadała mi że jak jeszcze z dziadkiem mieszkali przy cmentarzu niemieckim oraz przy Kiercholu to że nocą w roku 1973, kiedy robili sobie grilla Ona, Mój dziadek i jeszcze kilka będących tam wówczas osób zauważyło dziwną jasną wysoko na niebie zawieszoną kule, kolor miała podobno pomarańczowy i nad kiercholem przybliżała się i oddalała. To zjawisko działo sie przez ponad godzine, czy ktoś widział w tamtym okresie podobne zjawisko nad izbicą?? Chciał bym się dowiedzieć, może ktoś to sfotografował albo widział.
Zapraszam też do opowiadania o ciekawych dziwnych przeżyciach, nie jest to jakiś żart ale może komuś coś się przytrafiło, trzeba rozruszać forum, mi się wydaje ten temat za ciekawy.
Pozdrawiam!!! :D Izbiczanów
nayacz
Awatar użytkownika
nayacz
starszy kapral
starszy kapral

Re: Dziwna kula nad Izbicą w 1973roku.Dziwne zjawiska

Postautor: Ron_Artest » pn cze 29, 2009 2:09 pm

w 1973 byl grill?
"A bad woman is a sort of woman a man never gets tired of "............ I LOVE THIS GAME!
Awatar użytkownika
Ron_Artest
młodszy chorąży
młodszy chorąży

Postautor: nayacz » pn cze 29, 2009 2:11 pm

No najwidoczniej był xD też takie pytanie zadałem xD Pozdro!!
nayacz
Awatar użytkownika
nayacz
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: Ptasiek » pn cze 29, 2009 5:59 pm

@nayczasie: dopytaj się dokładnie o datę tego zdarzenia. Czy to nie był czasem 78 rok? Wczesna jesień. Na pewno we czwartek w godzinach "Kojaka" tj pomiędzy 20 a 21. :?: :wink:
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: nayacz » pn cze 29, 2009 8:34 pm

Tak, rozmawiałem przed chwilą z babcią i sie o to zapytałem. Mówi że to godzina około 21 i jednak 78 rok. A czy czwartek to nie wie ale mówi że już nie pamięta być może to wczesna jesień bo było ciepło
nayacz
Awatar użytkownika
nayacz
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: Ptasiek » pn cze 29, 2009 8:41 pm

Ach te "dyżurne" telefony...

Przed kilkoma minutami miałem ciekawą rozmowę. Dotyczyła dziwnej kuli nad Izbicą. Oto streszczenie rozmowy:

["To było w siedemdziesiątym trzecim roku w miesiącu żniwnym. Przyjechaliśmy wtedy właśnie na żniwa do rodziny. Kula spłaszczona nieco w elipsę, ale tak tylko trochę z dołu i troszkę bardziej od góry. Pojawiła się pomiędzy sosną na Kierholu a kikutem wiatraka( patrząc od strony dzisiejszej stacji paliw w Augustynowie). Była trochę mniejsza "na oko" od księżyca w pełni. Dominował kolor pomarańczowy. Była nieco jaśniejsza po brzegach i ciemniejsza w środku. Zjawisko miało miejsce w późnych godzinach wieczornych i trwało najmniej 20 minut. Po tym czasie zjawisko w ułamku czasu gwałtownie wykonało manewr tak jakby rysował ktoś znaczek fistaszka: w dół i gwałtownie w górę. Po sekundzie, dwóch znikło. Patrzyliśmy zdumieni na nie. Nawet jeden z obserwujących podśmiewał się, że tym razem to chyba nie p. Z. (pochodzący z Izbicy pilot podówczas tutaj niekiedy manewrujący) bo on by tak szybko takiego numeru nie zrobił i by było coś słychać, a tu była całkowita cisza."]

Tyle streszczenia rozmowy. Rozmówca bardzo dokładnie określił czas odnosząc go do ważnych w jego życiu spraw. Stąd wniosek, że moja sugestia daty dotyczy innego wydarzenia.
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Ptasiek » pn cze 29, 2009 9:22 pm

nayacz pisze:Tak, rozmawiałem przed chwilą z babcią i sie o to zapytałem. Mówi że to godzina około 21 i jednak 78 rok. A czy czwartek to nie wie ale mówi że już nie pamięta być może to wczesna jesień bo było ciepło

Mamy zatem dwugłos. Jak już wspomniałem widziałem jako dorastający smyk podobne zjawisko również w 78 roku.
Tymczasem mój rozmówca cytowany w poscie powyżej jest pewien daty 73 rok. W końcu raczej łatwo policzyć kiedy się szło w kamasze. :wink:
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: nayacz » wt cze 30, 2009 11:04 am

Jaro_Jagr u ciebie, jak chcesz to wpadne z ekipą na grillaxD:D
nayacz
Awatar użytkownika
nayacz
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: ElFi » śr lut 10, 2010 10:04 pm

Ja też pamiętam dziwne zjawisko nad Izbicą. Mieszkałem jakieś 6 km od Izbicy i miałem wtedy kilka lat, czyli pasowałby rok 78. Pamiętam, że było to coś nad miastem, raczej dość wysoko, koloru pomarańczowego i kształtu pochylonego cygara. Oglądałem to wieczorem, nawet wydaje mi się, że przez kilka wieczorów - czasu trwania nie kojarzę. Jednak na przestrzeni lat mogło mi się owe zjawisko przemienić, może wyglądało inaczej..... w każdym razie musiało być coś dziwnego.
ElFi
szeregowy
szeregowy

Wróć do Ogólne