Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Tablica upamiętniajaca izbickich Żydów

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Czy poparłbyś projekt stworzenia tablicy pamiątkowej upamietniającej izbickich Żydów?

tak, dziwne, że dotąd nie powstała
16
36%
nie, po co pamiętać o Żydach żyjących w naszym miasteczku?
26
59%
Nie mam zdania
2
5%

Liczba głosów : 44

Postautor: zuza » pn mar 16, 2009 11:33 am

ecrue - jeszcze nie, ale mam nadzieję wszystko na dobrej drodze! i nikt nikogo nie straszy, tylko przypomina... pozdrawiam
zuza
szeregowy
szeregowy

Postautor: ecrue » pn mar 16, 2009 12:04 pm

Wobec tego proszę panią o podanie bardziej szczegółowych informacji na temat projektu powstania tablicy, miejsca jej planowanego umiejscowienia itp.
Awatar użytkownika
ecrue
szeregowy
szeregowy

Postautor: zuza » pn mar 16, 2009 12:17 pm

Jasne, w najbliższym czasie udostępnię to na forum..Pozdrawiam
zuza
szeregowy
szeregowy

Postautor: malina » pn mar 16, 2009 12:25 pm

Pewnie wyremontujcie im jeszcze synagogę będzie gdzie postawić te wasza tablice i zaproście uciśnionych żydów do Izbicy, oddajcie im swoje domy, bo przecież to kiedyś były żydowskie, zaproście ich z Palestyny po co maja męczyć tam w tym gorącu.
Jeszcze tylko pozapraszajcie pedałów i lesby do Izbicy i będzie komplet.

Ostrzeżenie (naruszenie pkt. 8 regulaminu forum). Liczba ostrzeżeń: 2
Awatar użytkownika
malina
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: goodboy » pn mar 16, 2009 1:46 pm

Spoko Malina nie wysiedlą cię.
Jestem za swobodą wypowiedzi, z której zresztą chętnie korzystam, ale są pewne granice przyzwoitości, które zostały tu wielokrotnie przekroczone.
Już nie tylko Żydów i kolorowych, ale tzw. element napływowy się tu piętnuje. Gdyby nie ludność napływowa, to w szałasie byś pewnie jescze siedział rodowity izbiczaku :lol: :lol: :lol:
goodboy
major
major

Postautor: zuza » pn mar 16, 2009 2:03 pm

Właśnie, a gdzie regulamin tego forum, poprawiony zresztą niedawno przez administratora? Obowiązuje, czy nie?
zuza
szeregowy
szeregowy

Postautor: malina » pn mar 16, 2009 2:14 pm

A co ma regulamin do tego co napisałem.Wszystko zgodnie z regulaminem, nikogo nie obraziłem, użyłem popularnych wyrazów określających pewnych ludzi zresztą uważających się za normalnych.Zaprosić do Izbicy będziemy mieli wolność obyczajowa i kulturowa.To sens moich slow. Czep się kogoś innego zuza !!!!!!!
Awatar użytkownika
malina
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: malina » pn mar 16, 2009 2:16 pm

A domy były żydowskie czy nie.Widać ze dużo wiesz na temat tego forum jak na mieszkańca Chodcza. Zuzuszka Klamczuszka :lol:

Ostrzeżenie (naruszenie pkt. 6 regulaminu forum). Liczba ostrzeżeń: 3=BAN
Awatar użytkownika
malina
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: zuza » pn mar 16, 2009 3:44 pm

wyluzuj! odpuszczam sobie dyskusję z tobą...
zuza
szeregowy
szeregowy

Postautor: Leonidas » śr mar 18, 2009 5:54 pm

Z tego co wiem i tak powstanie tablica informacyjna na obiekcie bożnicy, wiec może dość tych kłótni.
Awatar użytkownika
Leonidas
szeregowy
szeregowy

Re: Tablica upamiętniajaca izbickich Żydów

Postautor: Ptasiek » sob kwie 11, 2009 1:56 pm

Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Ryszard D. » sob kwie 11, 2009 6:01 pm

Ptasiek, mocne nerwy to Ty zachowaj dla siebie ...
Ryszard D.
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Ptasiek » sob kwie 11, 2009 6:14 pm

Podobnie jak Ty dobre rady, którymi ponoć piekło wybrukowane. Użyję argumentacji na poziomie Bossalo-Yankesa. Jaki masz z tego pożytek, że piszesz w sposób oszczerczy o sprawach które Ciebie nie dotyczą? Jaki masz pożytek z tego, ze nie zrozumiałeś kompleptnie przesłania wklejonej przeze mnie reklamy? Czyżby Sorbona?:To też aluzja do reklamy którą wkleiłem i największych zbrodni XX wieku, które chcesz wyprzeć z pamięci. Masz coś na sumieniu, że się tak miotasz? Wielu ludzi w Izbicy macewy w pięty parzą. Czyżby w tym coś było?Wyluzuj człowiecze Miły w stosunku do mnie. W niczym Ci nie uwłaczam, a od ludzi, których nie znam rad raczej nie przyjmuję.
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Ryszard D. » sob kwie 11, 2009 9:29 pm

spokojna glowa Ptasku, nikt sie tu nie miota, to Twoja pozycja jest chwiejna
a historie to zacieraja i przeklamuja Szechterowie i uslugujacy im miedzy innymi na forach Ptaski/przebierancy, ktorzy od czasu do czasu daja sie dobrze poznac ..... juz dawno jestes spalony; az smieszne, ze jestes taki naiwny

Ostrzeżenie (naruszenie pkt. 6 i pkt. 7 regulaminu forum). Liczba ostrzeżeń: 1
Ryszard D.
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: blazej » sob kwie 11, 2009 10:50 pm

Ryszardzie rzucasz pustymi frazesami (Szechter, żydokomuna, manipulanci itp.) a brakuje choćby jednego Twojego merytorycznego postu związanego z tematem. Nawiązujesz do tematów którym bliżej do takich organizacji jak NOP, Blood & Honour itp., które lubują się w nawiązywaniu do rodziny Michnika, czy rzekomego pochodzenia innych polskich polityków czy innych osób życia publicznego. Nawet gdyby mieli i chińskie to powiedz jak to zmienia ocenę ich działalności? To Polacy, ludzie mający polskie obywatelstwo, urodzeni w Polsce ( w większości) i doprawdy nie rozumiem jak można wypominać ich pochodzenie.

Przypomniał mi się skądinąd dobry film na podstawie powieści Grishama pt. "Czas Zabijania". Tematem filmu był proces Murzyna oskarżonego o zabicie białych morderców jego córki. Proces odbywał się w najbardziej rasistowskim stanie USA. Postawa przysięgłych idealnie odpowiada twojemu tokowi myślenia, do czasu mowy finałowej...

Aż pokuszę się o zmyśloną, nawiązującą w pewnym stopniu fabułę do ww.filmu

W Izbicy na początku XX wieku rodzi się dziewczynka. Dzięki ambicji i uporowi zdobywa wykształcenie najpierw w naszym miasteczku a następnie w Warszawie. Zostaje bardzo znanym naukowcem, cenionym w kraju z dużym dorobkiem naukowym. Umiera podczas drugiej wojny światowej.

Czy należy jej się tablica pamiątkowa w Izbicy? Bez wątpienia TAK

...a jeśli dodam... iż pochodziła z żydowskiej rodziny i była Żydówką, to jaka będzie twoja odpowiedź Ryszardzie?

W naszym miasteczku nie było Żydów znanych w całej Polsce, ale powtórzę to po raz kolejny: stanowili ważny element w miasteczku, odgrywali dużą rolę w życiu gospodarczym i kulturalnym. Czy to mało dla tablicy poświęconej ich dawnej OBECNOŚCI w Izbicy?

Twoje komentarze na stronie głównej Ryszardzie w temacie Żydów sugerują, iż zapoznałeś się z historią Żydów w naszym miasteczku. Jeśli uważasz iż nic oni nie znaczyli w historii naszego miasta to znaczy, że nie jesteś w stanie przyjąć do świadomości najbardziej oczywistych faktów historycznych, opartych na dokumentach znajdujących się w archiwach.

Wolisz toczyć pojedynki słowne, oczerniać innych użytkowników forum, ale do powiedzenia tak naprawdę nie masz nic....

Ale nawet nie łudzę się, że zmienisz zdanie. Zapewne pomyślisz/napiszesz iż ludzie wymienieni w pierwszej części mojego postu reprezentują żydowskie interesy , a fakty historyczne na temat Żydów w Izbicy zostały zmanipulowane. Czyż nie tak Ryszardzie?
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Ptasiek » ndz kwie 12, 2009 6:33 am

Wklejona przeze mnie reklama "mtv" używa symboliki holokaustu sww jednak odnosi się do innych , a może nie tylko do tego ludobójstwa. Palące w pięty macewy, jak zauważyłem, jednak faktycznie bardzo wielu parzą. To słychać również w rozmowach pozaforumowych. Proponuję Błażeju abyś zainteresował sie akcją młodych chłopaków z Inowrocławia zaczynającyh podobną akcję do Twojej odniośnie przywracania elementarnej godności zmarłych.
TomekG W.C.S.T

Sam zaś ogłaszam inicjatywę ilustrującą głupotę co niektórych wypowiadajacych podobne do Ryszarda i (vel. jak sugeruja niektórzy)Yankesa komunały. Proponuję obniżyć koszt remontu dróg jeszcze nieutwardzonych na terenie gminy korzystając z bogactwa materiału budowlanego na izbickim cmentarzu parafialnym. Skoro nikt nie widzi nic zdrożnego w tym, żeby macew używać na ostrzałki do noży albo bruku, to czemu by podobnie nie postąpić z katolickimi nagrobkami? (Oczywiście powyższe dwa zdania to prowokacja głupoty: nic więcej.)

Nie mam zamiaru komentować innej głupoty wymyślonej prze Czerwonąmordę i powielonej przez Yankesa. Aluzje zaś w poprzednim odnoszącym się do mnie poscie mają coś w sobie z Ubermenscha
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Ptasiek » ndz kwie 12, 2009 6:40 am

Znalazłem poniewczasie:

Inowrocław. Żydowskie macewy ciągle tkwią w chodnikach i ulicach

DARIUSZ NAWROCKI

Spacerując po Inowrocławiu często nie zdajemy sobie sprawy, że chodzimy po żydowskich płytach nagrobnych. Dariusz Mielcarek chce to zmienić. Niepokoi więc wszystkie urzędy.

- Nie chciałbym, żeby ktoś chodził po nagrobkach moich dziadków i pradziadków. To byłaby profanacja. Dlatego też domagam się, aby żydowskie macewy zostały wyciągnięte i zabezpieczone - mówi Dariusz Mielcarek, inowrocławianin, który od kilkunastu lat interesuje się tą tematyką.

Upokorzyć Żydów

Z jego informacji wynika, iż najwięcej, bo około 1200 macew znajduje się przed budynkiem III Liceum Ogólnokształcącego. Hitlerowcy po zajęciu Inowrocławia w 1939 roku w dzisiejszej siedzibie III LO utworzyli Urząd Rejencji Inowrocławskiej.

- Chcąc poniżyć inowrocławskich Żydów nakazali im wykonać płyty chodnikowe z macew przewiezionych z obu istniejących wówczas cmentarzy żydowskich. Płyty te umieścili przed siedzibą budynku, aby chodząc po nich, upokarzać Żydów - opowiada Mielcarek.

Płyty te są przed budynkiem do dziś. Wielu z nich nie trzeba obracać, by wyczytać napisy w języku hebrajskim. Fragmenty macew znalazł też na ulicy Błonie. Ustalił również, że wykonano z nich schody na przystanku PKS, kwietniki przy przystanku MPK na rogu ulic Narutowicza i Staszica, a także schody prowadzące z parkingu do bazyliki Imienia Najświętszej Marii Panny. Takich miejsc może być więcej.

Jesteśmy to winni

Pukał do niemal wszystkich urzędów w województwie. Wczoraj bydgoska delegatura Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Toruniu zorganizowała w Inowrocławiu spotkanie dotyczące tej problematyki. Wzięli w nim udział przedstawiciele różnych instytucji, m. in.: powiatu, miasta, Muzeum im. Jana Kasprowicza i Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich.

- Uczestnicy spotkania zastanawiali się, w jaki sposób uszanować to dziedzictwo kultury żydowskiej, którego cząstki stanowią dziś między innymi fragmenty nawierzchni ulic i chodników - relacjonuje Monika Dąbrowska, rzecznik prasowy inowrocławskiego ratusza. Wkrótce ma powstać specjalna komisja, która dokona inwentaryzacji miejsc, w których macewy mogą się znajdować.

- Komisja ta spotka się na początku czerwca. Po rozpoznaniu terenu i wielkości pozostawionych zasobów kulturowych żydowskich podejmowane będą dalej stosowne działania - dodaje pani rzecznik.

Dariusz Mielcarek znajdzie się w tej komisji. Ma nadzieję, że kiedyś na cmentarzu komunalnym powstanie ściana lapidarium, w którą zostaną wmurowane inowrocławskie macewy.

źródło: http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /452222399
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Ryszard D. » ndz kwie 12, 2009 5:05 pm

"Ponad tysiac sto postow, ranga generala i nareszcie dzisiaj pelna otwartosc"

Widzisz Ptasku, teraz jestes zmuszony pracowac dla zydokomuny otwarcie, bedzie Ci oczywiscie latwiej. Nawet w tych ostatnich dwoch Twoich postach widac zdecydowany luz i jaki temperament do zadan, widac ze teraz jestes soba. Jeszcze zebys zdjal maske jako oponent samej komuny (kiedys czesto pracowales bez maski) i nie pajacowal z tym Yankesem byloby w miare normalnie i wobec otoczenia nieco uczciwiej ...... pomysl o tym

Ostrzeżenie (naruszenie pkt. 6 i pkt. 7 regulaminu forum). Liczba ostrzeżeń: 2
Ryszard D.
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Ptasiek » ndz kwie 12, 2009 7:53 pm

Pytania do mieszkańców i władz. Kto jest właścicielem kirkutu izbickiego potocznie zwanego Kiercholem? Gdzie w Izbicy są użyte jako bruk macewy z miejsca grzebania zmarłych mieszkańców mozaistycznych Izbicy? Powszechnie wiadomo, że są. Jam nie Izbicznin, dlatego pytam gdzie? Jak długo jeszcze w Izbicy święte i nienaruszalne miejsce żydów traktowane będzie jako miejsce rekreacji? Przy powyższym i sposobie traktowania cmentarza luterańskiego tablica proponowana przez Błażeja to pryszczyk na nosku nastolatki. Nie zmienią tego niepoważne podjazdy pod moim adresem.

Sprawę tablicy oprotestowałem tylko z jednej przyczyny. Tutaj ją przypomnę. Obawiam się, że ktoś wpadnie na szatański pomysł i z przedsiębiorstwa holokaust zechce zarobić swą dolę i wcale nie będzie to żyd.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Ptasiek » ndz kwie 12, 2009 8:26 pm

Bardzo proszę.Dwa telefony. Sugestie co do lokalizacji macew służących jako bruk:
1 Stary posterunek milicji. (a gdzie to bo nie wiem?)
2 Skup świń, gdzieś na wyjeździe na Koło.
3 Wykorzystywane jako ostrzałki do kos maszyn żniwnych po uprzednim obrobieniu z wciąż wyraźnie widocznymi napisami w języku hebrajskim (dwa przypadki).
Drugi telefon zawierał cały szereg informacji podpadających pod GIODO z dokładnymi adresami i nazwiskami ludzi od których odkupywano za symboliczną flaszkę macewy do prywatnej kolekcji za zgodą gminy wyznaniowej żydowskiej.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne