Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Księża w Izbicy

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Postautor: f-16 » sob sty 17, 2009 8:40 pm

no to jak juz "Reganowi" resztki oleju uszly to trudno sie dziwic zeby cos normalnego powiedziec ale coz czasami tak jest ze jak ktos nad grobem stoi to sie we lbie przewraca
Awatar użytkownika
f-16
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: mendel » sob sty 17, 2009 11:09 pm

Człowiek legenda
----Mowa jest srebrem,milczenie złotem----
Awatar użytkownika
mendel
chorąży
chorąży

Postautor: blazej » ndz sty 18, 2009 9:57 am

Proponuję wrócić do tematu...
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: bob budowniczy » ndz sty 18, 2009 12:36 pm

Ale to wszystko jest w temacie Księży Izbickich, zachowanie tego pana w tej sytuacji przekroczyło ramy normalności, a podanie personaliów tego pana jest bardzo dobrym rozwiązaniem.Ogólnie jestem za tym aby podawać personalia w takich przypadkach bo to forum dotyczy nas wszystkich. Takie wybryki powinny być surowo karane, to nie plotki tylko brutalne fakty. Widziałem cala ta sytuacje z daleka wiec jestem niejako świadkiem tej sytuacji..........Zresztą było tam sporo osób.....
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: Menello » ndz sty 18, 2009 4:20 pm

Bob skoro byłeś świadkiem tej sytuacji to ją opisz, albo mi na priva wyślij.
Menello
sierżant
sierżant

Postautor: yukon » ndz sty 18, 2009 7:08 pm

Ks.Góra przybył do Izbicy pod koniec lat 50-tych, lub na początku 60-tych po ks. Nowaku. Przed ks.Nowakiem zaraz po wyzwoleniu nastał ks.Sienicki. Zainteresowani dokładne informacji uzyskają na plebani. Wikariuszem ks.Sienickiego był ks. Zakrzewski i uczył dzieci religii. Wikariuszem u ks. Nowaka był ks. Ciszewski były kapelan wojskowy, świetny mówca, kazania z ambony głosił bez pomocy kartki. Był też atrakcyjnym mężczyzną, co zaowocowało skandalem, dwie kobiety pani Ś. i pani D. pobiły się o względy księdza. Magia sutanny zawsze działa i zawsze znajdą się kobiety kochające się w księdzu, chociaż platonicznie, efekty są różne, finału tej sprawy nie poznałem. Z drugiej strony rozumie ks. jak oprzeć się pięknej kobiecie będąc młodym, nawet piekło nie jest straszne. Odbiegłem od tematu. Ks.Góra miał na wychowaniu dwoje dzieci, dziewczynkę i chłopca. Nie pamiętam imienia dziewczyny, chłopiec miał na imię Jerzy i obydwoje zwracali się do ks. wujku, prawdopodobnie pochodzili z domu dziecka. Z księdzem mieszkała gosposia o imieniu Lodzia, której musieli się wszyscy słuchać, jak w "Ranczo". Pamiętam że miała sforę psów chyba ratlerków
bardzo hałaśliwych.
Awatar użytkownika
yukon
kapral
kapral

Postautor: yukon » ndz sty 18, 2009 7:31 pm

Wychowanek ks. Jurek, gdy dorósł ożenił sie z dziewczyną z Izbicy o nazwisku S. i wyjechał z Izbicy. Z tego co wiem niestety już nie żyje.Ks. Góra leczył ludzi ziołami,przyjeżdżali do niego ludzie z całe Polski a badanie odbywało się przy wszystkich w salce katechetycznej.Nie było cennika, kto chciał wkładał do kieszeni dłoń i nikt nie wiedział ile,również ksiądz.Jeździł "garbusem"i palił carmeny.Często dawał nam do zabawy różdżkę i wahadełko. Wyjechał z Izbicy po chorobie do Uniejowa i tam zmarł.Wspominam go jako miłego, uśmiechniętego człowieka, który zrobił dla ludzi wiele dobra. Plotka o ss to dla mnie wierudna bzdura, taki tatuaż to wyrok śmierci i długo by nie pożył. Dla mnie to wyjątkowy, przykładny człowiek. Moje informacje to strzępy z mojej pamięci, może ktoś ma więcej informacji, takim ludziom należy się pamięć. Za ewentualne nieścisłości przepraszam.
Awatar użytkownika
yukon
kapral
kapral

Postautor: Ptasiek » ndz sty 18, 2009 8:05 pm

yukon pisze: Plotka o ss to dla mnie wierudna bzdura, taki tatuaż to wyrok śmierci i długo by nie pożył. Dla mnie to wyjątkowy, przykładny człowiek.

Dokładnie w tym samym celu napisałem o ks. Górze. No może jeszcze w jednym nieco szerszym celu. Dla mnie ciekawe1 jest to, że wokół plotek pojawiają się cały czas określone i te same nazwiska. W zasadzie trudno to nazwać ciekawym. Raczej ponurym. Proszę nie łączyć powyższych słów z nazwiskiem jakie pojawiło się kilka wpisów wcześniej. To raczej również ofiara - tak myślę.
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: bob budowniczy » ndz sty 18, 2009 8:38 pm

yukon pisze:Wychowanek ks. Jurek, gdy dorósł ożenił sie z dziewczyną z Izbicy o nazwisku S. i wyjechał z Izbicy. .

To albo ksiądz albo sie ożenił, jedno drugie wyklucza, panie zmartwychwstały!!!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: tak wiem wychowanek księdza, Jurek.........postać cywilna tzw(tak zwana)...........ach te przecinki a potrafią aferę w domu zrobić :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: old_man » wt sty 20, 2009 4:45 pm

Ja wiem jedno, jedni księża są lepsi drudzy gorsi, my tez jesteśmy rożni jeden lepszy drugi gorszy. A wystawianie ciągle księży, policjantów czy nauczycieli na ciągły ostrzał nie prowadzi do niczego dobrego. Nie pozwolę, i nie będę popierał obsmarowywania kogokolwiek bez namacalnych dowodów.
Awatar użytkownika
old_man
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: goodboy » wt sty 20, 2009 9:00 pm

Zgadzam się z tymi, którzy piszą, że ksiądz taż człowiek i ma prawo do błędu. Uważam jednak, że dobra materialne demoralizują księży, szczególnie tych młodych. Powinni żyć skromnie i "bliżej " parafian, bardziej udzielać się w działalności charytatywnej.
Ale prawda też jest taka, że ksiądz jest tylko pośrednikiem i nie każdy od razu musi być święty.
goodboy
major
major

Postautor: Vivaldi » śr sty 21, 2009 8:30 am

mendel pisze:Mówicie o księżach "hazardzistach", o księżach, którzy sprowadzają sobie kobiety, a jak to ktoś wspomniał nie macie potwierdzenia, dowodu. Zauważyłem, że osoby krytykujące "naszych" księży nie jest nawet z naszej parafii, a ksiądz ma zawsze "przechlapane", co jest w pewnym stopniu spowodowane celibatem. Z naszej parafii od 6 lat nie było powołań do kapłaństwa, jak myślcie, czy zamieszczone posty w tym temacie pomogą w rozważaniu młodych osób, myśląc o swej przyszłości? Myślę, że nie, ale wręcz odwrotnie
PS: Nie bronie księży, ale stwierdzam fakty :?

Jak będzie miał ktoś iść z powołania, to pójdzie !! Nie ruszą go takie opowiastki.
Głupoty piszesz, co najmniej jedna osoba kończyła w tym okresie seminarium z naszej parafii. Teraz jest za Koninem :)

Błażej to co napisałeś to świadczy o kulturze. Nie ważne katolik, czy niekatolik, ale kultura wymaga takiego zwracania. "Proszę księdza".

Nasza parafia jakby nie było jest jedną z najbogatszych w diecezji. Zdziwieni ?? Chyba nie, jako parafianie jesteśmy hojni bardzo. Z drugiej strony biskup do nas przysyła nowych adeptów tego zawodu.

Na wiele tematów nie chcę się wypowiadać tutaj, pewnie jak każdy użytkownik wie o wiele więcej jak pisze, ale nie warto roztrząsać brudów.
Awatar użytkownika
Vivaldi
sierżant
sierżant

Postautor: timon » pt sty 23, 2009 10:36 pm

Zastanawia mnie dlaczego kościelny nie sprząta kościoła jak to jest w innych parafiach?

Wasze opinie na ten temat?
Awatar użytkownika
timon
szeregowy
szeregowy

Postautor: Menello » sob sty 24, 2009 1:03 am

Po co ma się przemęczać skoro z mównicy ksiądz wzywa owieczki do sprzątania. Proste, a kase on dostaje. Made in Poland, Made in Izbica :P
Menello
sierżant
sierżant

Postautor: mendel » sob sty 24, 2009 9:25 am

Vivaldi pisze:Głupoty piszesz, co najmniej jedna osoba kończyła w tym okresie seminarium z naszej parafii. Teraz jest za Koninem :)

Tego akurat nie wiedziałem, co nie zmienia faktu, że opinia księdza przez swe "owieczki" bywa różna (choć by taka jak na tym forum). Swoją drogąnie wiedziałem, że nasza parafia to jedna z najbogatszych w diecezji... :)
----Mowa jest srebrem,milczenie złotem----
Awatar użytkownika
mendel
chorąży
chorąży

Postautor: Vivaldi » sob sty 24, 2009 10:06 am

Menello pisze:Po co ma się przemęczać skoro z mównicy ksiądz wzywa owieczki do sprzątania. Proste, a kase on dostaje. Made in Poland, Made in Izbica :P

Nie wiem czy to jest prawda, ja się dowiedziałem, że nasz kościelny nie jest "zatrudniony", w sensie dostawania kasy za "etat", tylko dostaje kasę ponoć za pogrzeb, ślub, a za wykopanie grobu bierze niemiłosiernie wielkie pieniądze.
Swoją drogą wielu mieszkańców się bulwersuje sprzątaniem w kościele.
Albo sprzątanie, albo kościelny. Jeśli sprzątanie, to dajmy na to w przypadku pogrzebu wynajmujemy osobę do kopania, która bierze za fuchę realną kwotę.
Co z tego, że mamy kościelnego, który z racji wykonywanych obowiązków powinien być gospodarzem kościoła i cmentarza, a na cmentarzu "dziada i baby brakuje".
Awatar użytkownika
Vivaldi
sierżant
sierżant

Postautor: Menello » sob sty 24, 2009 11:20 am

Masz racje Vivaldi. Kase bierze konkret, a na cmentarzu go nie widac. Skoro jest kościelnym i kopidołkiem to kościół też powinien on ogarniać. A kościelnym jest, więc o co be?
Menello
sierżant
sierżant

Postautor: pusia85 » sob sty 24, 2009 2:09 pm

No za wykopanie dołka bierze 600zł a u nas w parafii kościelny bierze 400zł więc przebitka jest, wydaje mi sie ze sprzątanie kościoła leży w obowiązku kościelnego, nasz na szczęscie się wywiązuje ze swoich powinności.
pusia
Awatar użytkownika
pusia85
plutonowy
plutonowy

Postautor: old_man » sob sty 24, 2009 2:38 pm

Wiec po co taki koscielny co nic, za co kasy nie dostanie nie robi
Nie sprzata?
Wiec na co ta kasa idzie co sie daje podczas koledy? mnie tez ten temat nurtowal?
Awatar użytkownika
old_man
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: bob budowniczy » sob sty 24, 2009 3:34 pm

Kasa idzie na utrzymanie cmentarza, cokolwiek to znaczy...........
Chyba chodzi o wywóz nieczystości z koszy, chyba bo to jedyne rzeczy które przychodzą mi do głowy........
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne