Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Księża w Izbicy

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Postautor: bob budowniczy » czw sty 15, 2009 6:23 pm

Błażej napisał:
Pracując w jednej z instytucji finansowych w Toruniu

napisalem: Bob

Problem jest taki, ze jak pracujesz na "stanowisku usługowym", to masz tak ćwierkać jak klient chce. Jak większością będą mieszkańcy wyspy Unga-Bunga czczącego Jedynego Boga Buru Buru a witający się religijnym pozdrowieniem "riki-tiki" to masz im mówić "riki tiki" i bez znaczenia są twoje prywatne preferencje Błażeju.......
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: Jaro_Jagr » czw sty 15, 2009 6:55 pm

czyli wniosek taki ze jak ktoś powie Błażejowi że ma do niego mówić Mistrzu Zen lubZordon,Sauron,Spider-Man,Superman i bedzie miał takowy ubiór to nie bedzie miał wyjscia bedzie musiał zwracac sie do Tej osoby "Proszę Pana Spider-mana"
Awatar użytkownika
Jaro_Jagr
starszy sierżant
starszy sierżant

Postautor: mendel » czw sty 15, 2009 8:56 pm

Mówicie o księżach "hazardzistach", o księżach, którzy sprowadzają sobie kobiety, a jak to ktoś wspomniał nie macie potwierdzenia, dowodu. Zauważyłem, że osoby krytykujące "naszych" księży nie jest nawet z naszej parafii, a ksiądz ma zawsze "przechlapane", co jest w pewnym stopniu spowodowane celibatem. Z naszej parafii od 6 lat nie było powołań do kapłaństwa, jak myślcie, czy zamieszczone posty w tym temacie pomogą w rozważaniu młodych osób, myśląc o swej przyszłości? Myślę, że nie, ale wręcz odwrotnie
PS: Nie bronie księży, ale stwierdzam fakty :?
----Mowa jest srebrem,milczenie złotem----
Awatar użytkownika
mendel
chorąży
chorąży

Postautor: bad_boy » czw sty 15, 2009 10:04 pm

Blazej ma w tym temacie rowniez bardzo osobliwy punkt widzenia
pisze o zmianach w konkordacie, ze takie zmiany powinny miec miejsce, po czym stwierdza ze zachowa to dla siebie.Jesli poruszasz jakis temat, to go skoncz.Mam wrazenie ze wielu osobom w tym Blazejowi odpowiadala by sytaucja w ktorej to mozna byloby sobie dostosowac wiare do siebie i wlasnego widzi mi sie. Do kosciola chodzic nie musza, bo twierdza ze pan Bog jest wszedzie i wszystko sobie mozna zalatwic w wlasnym zakresie czyli np. w domu
To niestety dzisiejszy obraz ludzi wyzutych z podstawowych norm moralnych. I tak jak napisal poprzednik mendel
Z naszej parafii od 6 lat nie było powołań do kapłaństwa
takie slowa pisane w tym tonie niewiele wniosa pozytywnego do zycia tej spolecznosci. Ja osobiscie nie znam tych hazardzistow i kobieciazy, a kiedykolwiek slyszac o takich rewelacjach pytam gdzie kiedy itd itp slysze zawsze no wiesz slyszalem, ktos tam mi mowil a wiec plota niesie plote i tak to sie kreci a wiec skonczcie te ploty i prosze fakty poparte realiami a nie bzdury z poziomu rynsztoka. troche szacunku

Blazeju tobie i tobie podobnym proponuje zalozenie wlasnej religii badz innego stowarzyszenia, bedziecie mogli do sibie sie zwracac w dowolnie wymyslony sposob

Blazej napisal
Próba ch***go wymuszenia

nie wiem jak ty ale nie znalazlem znamion wymuszenie i tak jak napisal bob
Wychowanie, dobre wychowanie wymaga od nas zachowywania się w odpowiedni sposób, jak napisałeś byleś w miejscu publicznym i z racji wiedząc z kim rozmawiasz należałoby zwrócić się do księdza odpowiednim zwrotem, tak postępują ludzie dobrze wychowani..............

daje odpowiedz na zaistniala sytuacje i ton pisanych postow
Awatar użytkownika
bad_boy
kapral
kapral

Postautor: bob budowniczy » czw sty 15, 2009 10:24 pm

Błażej Nowicki pisze:
Jeśli chcesz być bezmyślną maszyną to tak rób... "Stanowisko usługowe" jak to określasz jedne drugiemu nie jest równe :wink:

Pracując w jednej z instytucji finansowych w Toruniu

Mam wrażenie ze to ty stałeś się maszyna, do tego niestety bardzo bezmyślna.

Błażeju kłaniają się podstawy savoir vivre:
A mianowicie
Tytułowanie

Ostatnia aktualizacja: 2008-09-17
Autor: Aneta Piorun
W kontaktach oficjalnych bardzo często spotykamy się z potrzebą tytułowania osób. Prawidłowe przedstawianie osób, zajmujących określone stanowiska lub posiadających odpowiednie stopnie naukowe okazuje się wcale niełatwą sztuką.

następnie:

Warto również dodać, że tytuły kurtuazyjne używane są do określenia rangi duchownych w kościele rzymskokatolickim. I tak do kardynała powiemy „eminencjo”, a do arcybiskupa i biskupa zwrócimy się „ekscelencjo”.
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: bob budowniczy » czw sty 15, 2009 10:38 pm

Jaro_Jagr napisal:
a pisałeś gdzies wczesniej ze chodzisz do koscioła w innej parafii ?

Tak dokładnie napisałem, i taka jest prawda . Mam przyjemność przebywania w rożnych kościołach, najbardziej podoba mi się w Brdowie i nic na to nie poradzę, ale nie pozwolę na to żeby traktować z obcasa księży tylko dlatego ze jest taka moda. Wszyscy nowopostepowi powinni zająć sie paradami gejów i eutanazja bo to w tej chwili jest modne i poprzez brak prokreacji w tych związkach powinni rozpocząć zbiorowa eutanazje samych siebie.................
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: Jaro_Jagr » pt sty 16, 2009 10:19 am

ja tez jestem przeciwny Temu by tak obgadywać księży nasi są zdecydowanie z powołania i są bardzo w porządku
Awatar użytkownika
Jaro_Jagr
starszy sierżant
starszy sierżant

Postautor: Menello » pt sty 16, 2009 3:35 pm

Aktualna ,,ekipa" w Izbicy jest ok, ale wszyscy wiedzą, że bywały ,,cuda i dziwy" swojego czasu.
Menello
sierżant
sierżant

Księża

Postautor: franklini » pt sty 16, 2009 8:58 pm

Zgadzam się z Jaro i uważam, że to nie miejsce na to, żeby obgadywać i krytykować księży. Chodzę często do kaplicy, gdzie mszę odprawia taki starszy ksiądz, który dobrze prowadzi mszę, ma werwę do śpiewania, lepiej śpiewa od organisty i opowiada różne historie ze swojego życia.
franklini
Awatar użytkownika
franklini
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: bob budowniczy » sob sty 17, 2009 9:50 am

Menello pisze:Aktualna ,,ekipa" w Izbicy jest ok, ale wszyscy wiedzą, że bywały ,,cuda i dziwy" swojego czasu.

Wiec podziel się z szerszym gronem użytkowników swoja wiedza!!!!!!!
Ja nie znam tych "cudów i dziw"
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: smak » sob sty 17, 2009 4:35 pm

Mógłbym, jak i wielu mieszkańców Izbicy podać wiele niechlubnych zdarzeń z życia księży, i tych mieszkających i tych pochodzących z naszej parafii, ale po co? dla sensacji?oni sami odpowiedzą przed Bogiem. Poza tym nastawienie jest takie że każde zdarzenie będzie odebrane jako kłamstwo, krytyka, atak na wiarę, kościół, wspomagane siłami Faktów i Mitów i Nie. Wymagacie faktów, w przeciwnym razie jest to plotka krzywdząca księży. Nie można pisać podając nazwiska gdyż niesie to za sobą konsekwencje prawne, poza tym żyją rodziny i bliscy nie mający wpływu na postępowanie księży. Może zamiast paprać się w brudach podać pozytywne przykłady. Zdarzają się księża, którzy wierzą że Bóg ich powołał i tak żyją. Walczą z pokusami współczesnej cywilizacji, odmawiają sobie wielu uciech, mimo że stać ich na wszystko. I najgorsze znoszą krytykę na którą nie zasługują, ale tacy księża to wyjątki, niestety. Może ktoś napisze o dobrych księżach, o tym co zrobili dla ludzi, o ludzkich odruchach z ich strony, o zwykłej ludzkiej życzliwości. Na złych księży nie zwracajcie uwagi, nie są tego warci. Czytałem ostatnio o wspaniałym księdzu, nazywał się Dzierżon, warto poznać tę postać.
smak
szeregowy
szeregowy

Postautor: old_man » sob sty 17, 2009 6:03 pm

Myślę ze ciekawą postacią był Ks. Góra ale nie posiadam większej ilości informacji na ten temat. A może któryś z was użytkownik będzie potrafił udzielność bardziej wyczerpującej odpowiedzi.
Awatar użytkownika
old_man
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Obiektywny16 » sob sty 17, 2009 6:37 pm

Myślę, że równie ciekawą postacią,( choć nie z naszej parafii) jest postać Marka Bałwasa, którego postać jest przybliżona w temacie "Wydarzenia Kościelne , a życie Izbicy"
PS: Witam wszystkich forumowiczów ! :D
Obiektywny16
szeregowy
szeregowy

Postautor: bob budowniczy » sob sty 17, 2009 7:00 pm

Wiec proszę bardzo jeśli posiadacie wiedzę na ten temat to proszę bardzo o jakieś bardziej szczegółowe informacje na temat dokonań...........
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

ksieza w izbicy

Postautor: maja5 » sob sty 17, 2009 7:25 pm

Bedac w Blennie w kosciele oczywiscie dawno temu.Ale mimo uplywu czasu zapamietalam slowa jakie wypowiedzial ksiadz na kazaniu.Byly one skierowane do wiernych,ktorzy zaczeli plotkowac na ksiedza.Cytuje"Moi kochani parafijanie Wy tu jestescie po to,zeby SLUCHAC CO JA MOWIE,a nie po to zeby PATRZEC CO JA ROBIE.Pozdrawiam
maja5
młodszy chorąży
młodszy chorąży

Postautor: f-16 » sob sty 17, 2009 7:31 pm

Maja5 napisala:
Moi kochani parafijanie Wy tu jestescie po to,zeby SLUCHAC CO JA MOWIE,a nie po to zeby PATRZEC CO JA ROBIE.

no i mial racje, ksiadz to nie osoba publiczna po co zagladac w prywatne zycie
Awatar użytkownika
f-16
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: Ptasiek » sob sty 17, 2009 7:32 pm

smak pisze:Mógłbym, jak i wielu mieszkańców Izbicy (...)

Pełna zgoda. Pragnę jednak zauważyć, że za każdym razem manierowanie księży w naszej parafii, bo o nich tu mowa, zaczynało się wcale nie od księży. Śmiem twierdzić, że są dziś w Izbicy przynajmniej dwie osoby, które z tytułu skutecznego wykolejania duchownych pobierają sowite wynagrodzenie. Wnioski jednak podzielam. Nie ulegać zgorszeniu. "Nie są tego warci".

Poniżej Twojego wpisu jest wpis @Old_Man'a w którym przywołuje on na pamięć postać ks. Góry. Jako nieizbiczanin pozwolę sobie przywołać i opublikować niesamowitą moim zdaniem historię o tym kapłanie. Najpierw jako smyka we wczesnych latach siedemdziesiątych dochodziły głosy o świętości i specyficznym darze Bożym jaki posiadał ks. Góra. Wkrótce jednak po tym doszły do moich uszu straszne historie deprecjonujące jakiekolwiek zasługi, czy osiągnięcia księdza. Świat bywa durny i poplątany. Autorem rozsiewającym oszczercze historie o księdzu Górze był organista z mojej rodzinnej parafii. Twierdził on, "[że ksiądz był SS-manem, że był oprawcą w którymś z obozów koncentracyjnych, że jeśli ktoś nie wierzy to może sam to sprawdzić oglądając ramię ks Góry z wytatuowaną swastyką i znakiem SS]". Wspomniany przed chwilą organista miał związki z Izbicą - dowiedziałem się tego po latach. Na czyj użytek i z czyjego polecenia rozsiewał powyższe głupoty niech sobie czytający i mający świadomość realiów czasów gierkowskich i wcześniejszych dopowiedzą. Organista już na Sądzie Bożym. Rodzina podsuwająca mu informacje o ks. Górze w 3/4 też. Nie ulegajmy zgorszeniom. Gorszący "nie są tego warci".

Historia zatoczyła koło.

Od połowy listopada - wspomniałem o tym na forum - pewien starszy okołoizbiczanin używając identycznych argumentów jak te opisane powyżej lży i poniewiera obecnego proboszcza...
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: f-16 » sob sty 17, 2009 7:43 pm

Ptasiek napisal:
Historia zatoczyła koło.

Od połowy listopada - wspomniałem o tym na forum - pewien starszy okołoizbiczanin używając identycznych argumentów jak te opisane powyżej lży i poniewiera obecnego proboszcza...

Chodzi o niejakiego p. siko*rsk*ie* go ze slazewa? bylem swiadkiem kiedys tego zdarzenia z tego co mi wiadomo ten pan ma cos z panewkami bo tak sie zachowywal jakby mu jakas uszczelka szczelila.
Awatar użytkownika
f-16
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: Menello » sob sty 17, 2009 8:23 pm

Do boba: te cuda i dziwy to hazard, dziewczyny i alkohol (poza winem mszalnym:) ) oczywiście nie żądaj ode mnie nazwisk. Jeśli mieszkasz w Izbicy jakiś czas to wiesz o kogo chodzi.
Menello
sierżant
sierżant

Postautor: Jaro_Jagr » sob sty 17, 2009 8:32 pm

Chodzi o niejakiego p. siko*rsk*ie* go ze slazewa? bylem swiadkiem kiedys tego zdarzenia z tego co mi wiadomo ten pan ma cos z panewkami bo tak sie zachowywal jakby mu jakas uszczelka szczelila.[/quote]

pan Regan jest szczególnym przypadkiem na naszej wsi
Awatar użytkownika
Jaro_Jagr
starszy sierżant
starszy sierżant

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne