Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Księża w Izbicy

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Postautor: pusia85 » wt sty 13, 2009 5:13 pm

a może ty jesteś ministrantem....i dlatego tak bronisz tej warstwy społecznej
pusia
Awatar użytkownika
pusia85
plutonowy
plutonowy

Postautor: bad_boy » wt sty 13, 2009 7:19 pm

ja tez nie slyszalem o zadnych skokach, ludzie cos tam mowia, ale zadnych dowodow, pier*dolic o dupie maryny to kazdy potrafi. plotuchy.
daj przyklady a nie pstykasz pstykasz
pamietam jak o sw. pamieci poprzednim proboszczu ludzie gadali i co?
ludzue geby maja to gadaja, tylko czasmi od rzeczy
a z tym calowaniem to przesada
Awatar użytkownika
bad_boy
kapral
kapral

Postautor: czerwonamorda » wt sty 13, 2009 8:53 pm

Zajrzec komus przez okno do domu kazdy chce i zauwazy kazda niedoskonalosc a brudnych majtek we wlasnym domu nie widzi
moje teksty
to zabawa
moje slowa
moja sprawa

http://www.youtube.com/watch?v=RDzChLnAWTg ogladac!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
czerwonamorda
sierżant
sierżant

Postautor: bob budowniczy » wt sty 13, 2009 8:55 pm

Wszyscy podobno wiedza ze nic nie wiedza, taka u nas mentalność izbicka.
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: malinowa » śr sty 14, 2009 12:36 am

ja uwazam ksiezy za cholernych materialistow, od jakiegos czasu 'ksiadz' to zawod, nie powolanie.. osobiscie znam jednego ksiedza, ktory najpierw dorobil sie na mszach, slubach i pogrzebach po czym porzucil kaplanstwo dla kobiety.. i taki czlowiek ma mnie uczyc moralnosci? ksiezom i kosciolowi mowie stanowcze NIE.. nasi rodzice pracuja jak woly cale zycie zeby miec cokolwiek a taki mlody ksiadz ledwo wyjdzie z seminarium, 'popracuje' 2 lata w jakiejs parafii i juz stac go na najnowszy samochod.. pff... a kysz bankierzy w koloratkach
malinowa
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: blazej » śr sty 14, 2009 1:16 am

Napisze Wam jedna anegdotę na wspomniany temat (choć nie do końca bo nie wprost na temat izbickich księży) Pracując w jednej z instytucji finansowych w Toruniu miałem okazję wykonać kilka przelewów pewnemu kapłanowi (dodam - nie prywatnych). Był ubrany na "służbowo", więc doskonale zdawałem sobie sprawę z wykonywanej przez niego profesji. Podchodząc do mnie oczywiście zapytałem "w czym Panu pomóc". Nastąpiła chwila ciszy...po czym w ostrym tonie ksiądz powiedział: "Nie widzi Pan jak jestem ubrany? Żyjemy w katolickim kraju i chyba wie Pan jak się powinien do mnie odzywać". Chodziło o to bym zwrócił sie do niego per "proszę księdza". Powtórzyłem jednak później kilka razy pan", wiedziałem że jest zdenerwowany, ale...rozeszło się jakoś. Do tej pory jednak żałuję, że nie zareagowałem ostrzej, ale byłem stosunkowo niedługo w tej pracy i naturalnie bałem się inaczej zareagować. Dla mnie ten Pan przebywał publicznie w instytucji i jego strój i profesja nie miała dla mnie żadnego znaczenia. Żałuję, że nie powiedziałem, iż nie każdy jest katolikiem i takimi słowami niekatolika mógł obrazić... Przyznam, że po tym incydencie pozostał u mnie jakiś niesmak. Może jeszcze nadmienię, że ów ksiądz nie był jakimś wiekowym kapłanem, ale osobą w wieku 30-40 lat...

Co do kapłaństwa w Polsce (to dotyczy to katolicyzmu w ogóle) przydałaby się zmiana konkordatu, ale w naszym państwie nie jest i podejrzewam w przyszłości nie będzie to możliwe. W Polsce od zawsze kościół był częścią historii, mającym mocne fundamenty w życiu Polaków. Skoro jednak istnieje formalny rozdział między państwem a kościołem to z całym szacunkiem księża i przedstawiciele episkopatu nie powinni wypowiadać się na tematy polityczne i sugerować Polakom jak mają głosować. A jak jest, każdy wie...Osobiście nie ukrywam, iż wolałbym prawdziwie świecki model państwa, taki jak ma np. Francja.
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Ryszard D. » śr sty 14, 2009 6:51 am

Administrator z pusia rozmawia....
Ryszard D.
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Jaro_Jagr » śr sty 14, 2009 11:00 am

bad_boy pisze:ja tez nie slyszalem o zadnych skokach, ludzie cos tam mowia, ale zadnych dowodow, pier*dolic o dupie maryny to kazdy potrafi. plotuchy.
daj przyklady a nie pstykasz pstykasz
pamietam jak o sw. pamieci poprzednim proboszczu ludzie gadali i co?
ludzue geby maja to gadaja, tylko czasmi od rzeczy
a z tym calowaniem to przesada

dodkłanie to pewnie jakas Pani z papieprami na Plotkarstwo bo widac to jak na dloni ze łakniesz pobierania i dzielenia sie plotami dziewczyno zmien sie bo twoj nick Pusia85 znaczy ze masz 24 lata a co nie wrozy ci dobrej przyszlosci chcesz byc stara stetryczała plotkarą ? po co ? to nie jest fajne.twoje wypowiedzi nie sa w pelni rozgarniete chyba piszesz z nudów na tym forum
Awatar użytkownika
Jaro_Jagr
starszy sierżant
starszy sierżant

Postautor: Jaro_Jagr » śr sty 14, 2009 11:01 am

napisałem to nie dlatego zeby prowadzic z toba jakas wojne, tylko po to zebys zrozumiała ze Plotuchy to juz nie szanowany gatunek !
Awatar użytkownika
Jaro_Jagr
starszy sierżant
starszy sierżant

Postautor: pusia85 » śr sty 14, 2009 11:44 am

to po co jest stworzony ten temat wogółe.....zeby kółko rózańcowe tu odprawiać,a wypowiedzieć się moze kazdy i tego mi nie zabronisz bo forum nie jest tylko twoje, :twisted:
pusia
Awatar użytkownika
pusia85
plutonowy
plutonowy

Postautor: Jaro_Jagr » śr sty 14, 2009 12:18 pm

moje czy nie moje nie miałas co napisac ? ale powiedz naprawde ci nie wstyd pisac głupich ploty na ludzi ? przeciez nawet nie umiesz podac konkretnego jak ty to nazwałas "wyskoku" palnełas cos głupiego i sama nie umiesz z tego wybrnąć.I nie to ze bronie Księży tylko chodzi mi o to ze jak juz cos napiszesz to poprzyj to konkretami, a moze oni naprawde ci zaszli głeboko za skóre i teraz chesz ich obsmarowac. Bedziesz mogła normalnie spojrzeć w oczy takiemu ksiedzu jak przyjdzie do ciebie na kolęde i szczerze z nim odmowic Modlitwe a w czesniej wypisując na niego ?
Awatar użytkownika
Jaro_Jagr
starszy sierżant
starszy sierżant

Postautor: pusia85 » śr sty 14, 2009 12:57 pm

na szczeście naleze do innej parafii a forum jest anonimowe to co mam po nazwiskach sypać moze................wstyd to powinno byc co niektórym batmanom :!:
pusia
Awatar użytkownika
pusia85
plutonowy
plutonowy

Postautor: Jaro_Jagr » śr sty 14, 2009 1:38 pm

a gdzie jest napisane zebys nazwiskami sypała, chodzi o konkretne sytuacje np czy widzials jakiegos ksiedza jak szaleje na dyskotece z pannami ? wątpie aa w innej parafii to co innego to pochwal sie jacy u ciebie sa wyskokowi ksieża Chetnie poczytamy
Awatar użytkownika
Jaro_Jagr
starszy sierżant
starszy sierżant

Postautor: pusia85 » śr sty 14, 2009 1:59 pm

w załozonym wczesniej temacie chodziło o wypowiedz na temat księzy w izbicy jacy byli ,odchodzili,jacy pozostali i jak jest teraz, i Ty uwazasz ze kazdy z nich był priorytetem, były romanse ,hazard się plenił itp.......więc takie zachowanie chyba nie są fair... w odniesieniu do parafian,.chyba ,ze ty uwazasz je za normalne.....u nas w parafii tez się raz trafił niekompetentny ,wszedzie może się trafić , msze po pijaku odprawiał albo wogółe zapomniał odprawić ale na szczęscie był krótko ,po nim dostaliśmy księdza z prawdziwego zdarzenia, z powołania oby więcej takich. Chodzi o to zeby to były osoby godne zaufania, bogobojne,skromne i właściwie wykonujące swoję obowiązki ...czy to aż tak wiele....
pusia
Awatar użytkownika
pusia85
plutonowy
plutonowy

Postautor: Observator » śr sty 14, 2009 2:22 pm

ksiądz tez czlowiek
Observator

Postautor: czerwonamorda » czw sty 15, 2009 8:33 am

pusia napisz w jakiej parafi mieszkasz? o kazdym mozna napisac ze pijak, tak mozna obsamrowac kazdego, bo tak jest najlatwiej ze graja w karty, ze dziewuchy sobie przyprowadzaja, tylko pamietaj o jednym to ciagle sa ploty, ploty, ploty.[wycięto]
moje teksty
to zabawa
moje slowa
moja sprawa

http://www.youtube.com/watch?v=RDzChLnAWTg ogladac!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
czerwonamorda
sierżant
sierżant

Postautor: Ron_Artest » czw sty 15, 2009 10:17 am

Jaro_Jagr pisze:napisałem to nie dlatego zeby prowadzic z toba jakas wojne, tylko po to zebys zrozumiała

ze Plotuchy to juz nie szanowany gatunek !

Najmadrzejsze zdanie jakie padlo na tym forum!! i nigdy nie bedzie ten gatunek szanowany!! :D
"A bad woman is a sort of woman a man never gets tired of "............ I LOVE THIS GAME!
Awatar użytkownika
Ron_Artest
młodszy chorąży
młodszy chorąży

Postautor: bob budowniczy » czw sty 15, 2009 11:39 am

I znowu stereotypy.......ale tak jest....człowiek "łedukowany" na brukowcu "Fakty i Mity" i na "Nie" nie jest w stanie wyrobić sobie zdania na temat kościoła i księży. Osobiście uważam ze księża nasi, w sensie naszej parafii spełniają moje wymagania. Problemy jak w każdej parafii, bez względu na region występują wszędzie, dziwi mnie tylko ze potraficie wyciągać tylko i wyłącznie brudy i je tylko ukazywać, natomiast nie potraficie wskazać pozytywnych aspektów księży (nie tylko izbickich). Mamy piękny kościół, co prawda troszkę niedogrzany ale to niestety wina systemu grzewczego i złego wyboru przez poprzedniego proboszcza. Świetnych księży którzy służą swoja wiedza i doświadczeniem. Kazanie podczas mszy mówione przez ks. Artura to naprawdę świetna sprawa, potrafi w tak rewelacyjny sposób poruszyć sumienie w człowieku ze nic tylko być dumnym z takiego księdza. Proboszcz dużo wie, ale niestety nie potrafi tego dobrze przekazać, za to nadrabia swoja postawa i dbałością o parafie. A "młody" no cóż, bez wątpienia posiada potencjał ale wiadomo potrzeba jeszcze czasu aby owoc dojrzał. Czy księża w naszej parafii są źli, czy podlegają ogolnopowszechnej opinii? Nie.......To wspaniali ludzie tylko was sutanna w oczy kole, i powtarzacie bzdury bo jest taka moda. Pewnie mogłoby być lepiej ale czy my jako ludzie jesteśmy idealni?
Wiec dlaczego wymagamy ideału od księży?
Mi tez przeszkadza cennik, to ze księża jeżdżą ekstra samochodami ale bez przesady to nie jest powód aby obrzucać księży najgorszym łajnem.

Błazej pisze:
Żałuję, że nie powiedziałem, iż nie każdy jest katolikiem i takimi słowami niekatolika mógł obrazić...

Co mogło obrazić niekatolika. Zwrócenie się do księdza " proszę księdza" ?
A do swojego przełożonego jak się zwracasz? "proszę pana" czy "panie dyrektorze" a może jesteście na "TY"? Wychowanie, dobre wychowanie wymaga od nas zachowywania się w odpowiedni sposób, jak napisałeś byleś w miejscu publicznym i z racji wiedząc z kim rozmawiasz należałoby zwrócić się do księdza odpowiednim zwrotem, tak postępują ludzie dobrze wychowani..............

Błażej pisze:
Co do kapłaństwa w Polsce (to dotyczy to katolicyzmu w ogóle) przydałaby się zmiana konkordatu, ale w naszym państwie nie jest i podejrzewam w przyszłości nie będzie to możliwe.

O jakiej zmianie myślisz Błażeju?

Problem jest taki, ze jak pracujesz na "stanowisku usługowym", to masz tak ćwierkać jak klient chce. Jak większością będą mieszkańcy wyspy Unga-Bunga czczącego Jedynego Boga Buru Buru a witający się religijnym pozdrowieniem "riki-tiki" to masz im mówić "riki tiki" i bez znaczenia są twoje prywatne preferencje Błażeju.......

No chyba ze twój pracodawca wyraźnie określił sposoby zwracania się do duchowieństwa..
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: Jaro_Jagr » czw sty 15, 2009 12:03 pm

a pisałeś gdzies wczesniej ze chodzisz do koscioła w innej parafii ?
Nie czepiam sie tylko tak mi sie przypomniało
Awatar użytkownika
Jaro_Jagr
starszy sierżant
starszy sierżant

Postautor: blazej » czw sty 15, 2009 5:47 pm

Co do kapłaństwa w Polsce (to dotyczy to katolicyzmu w ogóle) przydałaby się zmiana konkordatu, ale w naszym państwie nie jest i podejrzewam w przyszłości nie będzie to możliwe.

Zachowam to dla siebie.

Co mogło obrazić niekatolika. Zwrócenie się do księdza " proszę księdza" ?

Próba ch***go wymuszenia zwrócenia się do niego per "proszę księdza" Dla mnie w publicznej instytucji był, jest i będzie tylko na per "pan" i jego strój znaczenia w tym miejscu nie ma (dla niekatolika tym bardziej). Nie będzie mi dyktował jak mam się do niego zwracać. "Proszę Pana" to wystarczający zwrot grzecznościowy.

Problem jest taki, ze jak pracujesz na "stanowisku usługowym", to masz tak ćwierkać jak klient chce. Jak większością będą mieszkańcy wyspy Unga-Bunga czczącego Jedynego Boga Buru Buru a witający się religijnym pozdrowieniem "riki-tiki" to masz im mówić "riki tiki" i bez znaczenia są twoje prywatne preferencje Błażeju.......

Jeśli chcesz być bezmyślną maszyną to tak rób... "Stanowisko usługowe" jak to określasz jedne drugiemu nie jest równe :wink:
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne