Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Tablica upamiętniajaca izbickich Żydów

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Czy poparłbyś projekt stworzenia tablicy pamiątkowej upamietniającej izbickich Żydów?

tak, dziwne, że dotąd nie powstała
16
36%
nie, po co pamiętać o Żydach żyjących w naszym miasteczku?
26
59%
Nie mam zdania
2
5%

Liczba głosów : 44

Postautor: bob budowniczy » sob lis 29, 2008 9:53 am

Ryszardzie D.
powiem za jednym z bardziej lub mniej lubianym showmanem polskim

" OBRZYGAŁEŚ MNIE TA WYPOWIEDZIĄ "

Ja tez wcale nie jestem fanatykiem żydowskim, ale odrobina szacunku dla ludzi (jacy by oni nie byli) należy się. Nigdy nie wiadomo jak ten świat się potoczy i może ludzie żyjący za ileś tam lat będą dobrze wspominać nasz pobyt na tym świecie......
Inna sprawa jest treść zawarta na tej tablicy...........
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: Ptasiek » sob lis 29, 2008 6:44 pm

Ostatnio zmieniony czw gru 25, 2008 9:24 am przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: blazej » sob lis 29, 2008 7:21 pm

Ptasiek pisze:
Błażej Nowicki pisze:
Nie masz racji Ptaśku.(...)

Jakoś nie zauważyłem pełnej nazwy instytucji o której wspominasz w ostatnim poscie a wzmiankowanej przeze mnie wcześniej :) :) :) :) .

Widzisz gdzieś poniżej pełną nazwę:
Odpowiem na pytanie Krzyśka: Gmina Wyznaniowa Żydowska nie jest poinformowana, bo jest jeszcze zdecydowanie za mało konkretów

Dość tych przekomarzań. Brak pełnej nazwy zmusza nas do pisania jej z małych liter: tylko do tego błędu się odniosłem.

Chyba wiadomo, że zwrócić należy się do jednej, właściwej miejscowo. Ta znajduje się we Wrocławiu. Często zdarza się , że rzeczy oczywistych nie dopisuję, więc swoje zdanie podtrzymuję. W cytowanym przez Ciebie poście błędu nie popełniłem :wink: Myślę, że powinniśmy wrócić do meritum dyskusji.
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: bob budowniczy » ndz lis 30, 2008 11:41 am

Panowie wróćmy do tematu.......Jesteście zbyt inteligentni żeby kłócić się o takie blachostki.........
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: Ptasiek » ndz lis 30, 2008 11:51 am

Ostatnio zmieniony czw gru 25, 2008 9:25 am przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: bob budowniczy » ndz lis 30, 2008 1:51 pm

Wydaje mi się ze opcja z metoda gospodarcza byłaby najbardziej odpowiednia, zważywszy na fakt iż władze miasta nie będą raczej zainteresowane takim przedsięwzięciem. A opcja z zbieraniem pieniędzy poprzez nawiedzanie naszych szanownych biznesmenów raczej nie wchodzi w rachubę :lol:
Mnie drodzy forumowicze bardzo interesuje treść zawarta na tej tablicy.Błażeju zaproponuj możne coś...........Myślę ze będzie ostro na forum.................. :lol: :lol:
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: blazej » ndz lis 30, 2008 2:10 pm

Propozycja napisu:

Byli wśród nas...
Pamięci izbickiej społeczności żydowskiej wymordowanej w latach okupacji hitlerowskiej 1939-1945

Społeczeństwo Gminy i Miasta Izbica Kujawska

Wszelkie inne pomysły mile widziane :) Zastanawiam się nad podawaniem daty skrajnych okupacji, Żydzi z Izbicy wymordowani zostali bowiem w połowie stycznia 1942 r., ale na pewno pojedyncze jednostki ginęły również w innych latach.

Myślę, że konkurs na wykonanie tablicy byłby odpowiedni i dobrze by było gdyby wygrał ktoś z naszej gminy...
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: borys » ndz lis 30, 2008 4:25 pm

Nie za szybko myślimy o tekście i samym wykonaniu tablicy.Nie ma zgody właścicieli synagogi na umieszczenie tablicy.Druga sprawa ,to jak ona będzie wyglądała na tych zniszczonych murach.A po trzecie to może warto byłoby zwrócic się do izbickich radnych o jakąś pomoc?
borys
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: bob budowniczy » ndz lis 30, 2008 5:19 pm

Jeśli chodzi o synagogę, jak już wcześniej pisałem, wierze w to ze obecny właściciel nie pozwoli na to żeby przy nowo powstałym sklepie stało takie "coś".Wyglądałoby to tak jakby ktoś po całym dniu pracy w pocie i brudzie wychodząc wieczorem założył na siebie biała koszule i poszedł na imprezę. Bez wątpienia remont synagogi nie będzie odbywał się w takim tępię jak budowa sklepu, ale jest nadzieja.......
Co do tego czy coś jest robione za wcześnie............właśnie mi to się bardzo podoba.......można w ten sposób zaplanować działanie, przeprowadzić konsultacje, wnieść poprawki, zebrać fundusze, przeprowadzić konstruktywna rozmowę ze stronami.......
Juz dość czasów kiedy nic nie było planowane albo robione na łapu capu, bądź problemy rozważał tylko jeden człowiek, i to on podejmował decyzje.
Ja jestem zwolennikiem rozmowy, a nie monologu co niestety ma miejsce w wielu rożnych sytuacjach....
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: bob budowniczy » ndz lis 30, 2008 5:33 pm

...Powieliłem odpowiedz...przepraszam
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: goodboy » ndz lis 30, 2008 9:58 pm

Myślę, że koszt samej tablicy z napisem to nie problem. Ale lokalizacja jest już problemem. Na takiej ruinie jak synagoga nie bardzo to będzie wyglądać, a na szybki remont bym nie liczył.
Może gdzieś przy centralnym placu Izbicy? Okolice fontanny i pomnika?
goodboy
major
major

Postautor: bob budowniczy » ndz lis 30, 2008 10:29 pm

Pomysł z centralnym placem Izbicy tez wydaje mi się słuszny. Nie będzie problemu z jak to powiedział goodboy z ruina.Majac na uwadze lokalizacje na synagodze miałem na myśli to iż jest to szczególne dla wyznawców judaizmu. Ze względu na obecny stan synagogi optował bym za miejscem neutralnym, jakim bez wątpienia byłby teren centrum Izbicy, tylko co z sytuacja kiedy zostanie odnowiona elewacja zewnętrzną synagogi? Przeprowadzka????????????????
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: blazej » ndz lis 30, 2008 10:44 pm

Tablica mogłaby znaleźć się i przed synagogą, np od strony wschodniej, jest tam niewielki skrawek ziemi...
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: bob budowniczy » pn gru 01, 2008 10:17 am

Wpadła mi teraz do głowy taka myśl !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dlaczego skupiać się tylko i wyłącznie na mieszkańcach Izbicy pochodzenia żydowskiego ???????????
Przecież w Izbicy nie mieszkali tylko żydzi !!!!!!!!!!!!!!!........ Może na tej tablicy warto byłoby upamiętnić wszystkie narodowości zamieszkujące na tym terenie.
Coś w stylu:

" Dla tych co odeszli, bez nich nie byloby dzisiaj"
Tablica poświęcona mieszkańcom Izbicy i okolic żyjącym w latach.........

Bez wątpienia łatwiej byłoby pogodzić wszystkie strony, upamiętniając tych co tu żyli, ilość oponentów diametralnie by się zmniejszyła wtedy z kolei zachowana będzie pamięć o wszystkich tych którzy tworzyli historie tego regionu.
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: goodboy » pn gru 01, 2008 8:39 pm

Ale przy takiej treści nie bardzo będzie wiadomo o kogo chodzi. Myślę, że musi być wzmianka o "narodowości żydowskiej i (ewent.) niemieckiej". Nie można zbytnio uogólnić tej treści.
goodboy
major
major

Postautor: bob budowniczy » pn gru 01, 2008 10:19 pm

Wydaje mi się ze będzie wiadomo o kogo chodzi. My obywatele, mieszkańcy Izbicy Kujawskiej pamietamy o tych ktorzy zyli niegdys na tym terenie.WSZYSTKOCH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nie miejmy na uwadze jednej grupy ludzi. To tak jakbyśmy podzielili mieszkańców teraźniejszej Izbicy na dwie grupy. Lepsi i gorsi. Nie zapominajmy o tym ze na tym terenie żyli nie tylko żydzi.
OWSZEM JESTEM ZWOLENNIKIEM TABLICY UPAMIĘTNIAJĄCEJ, ALE POD WARUNKIEM ZE UPAMIĘTNIMY WSZYSTKICH, A NIE TYLKO JEDNYCH.
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: blazej » śr gru 03, 2008 12:23 am

bob budowniczy pisze:Wydaje mi się ze będzie wiadomo o kogo chodzi. My obywatele, mieszkańcy Izbicy Kujawskiej pamietamy o tych ktorzy zyli niegdys na tym terenie.WSZYSTKOCH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nie miejmy na uwadze jednej grupy ludzi. To tak jakbyśmy podzielili mieszkańców teraźniejszej Izbicy na dwie grupy. Lepsi i gorsi. Nie zapominajmy o tym ze na tym terenie żyli nie tylko żydzi.
OWSZEM JESTEM ZWOLENNIKIEM TABLICY UPAMIĘTNIAJĄCEJ, ALE POD WARUNKIEM ZE UPAMIĘTNIMY WSZYSTKICH, A NIE TYLKO JEDNYCH.

Zastanawiałem się nad tablicą upamiętniającą wszystkie narodowości żyjące w Izbicy Kujawskiej (oprócz Polaków byli Niemcy i Żydzi i w różnych momentach historii miasteczka pojedyncze osoby narodowości rosyjskiej), ale doszedłem do wniosku, że tablicę powinniśmy poświęcić mniejszości żydowskiej.

Dlaczego?

Tylko Żydzi zostali wymordowani. Gdyby nie zbrodnicza polityka III Rzeszy Żydzi nadal żyliby wśród nas... Niemcy opuścili Izbicę i okolicę w 1945r. z własnej woli, oczywiście głównie ze względu na strach przed nacierającą Armią Czerwoną, znaną ze swej brutalności we wspomnianym okresie. Nie czuję żadnej niechęci do Niemców, ale prawda jest taka, że bardzo chętnie współpracowali z nazistowskim okupantem (biorąc pod uwagę realia nie dziwi, ale...) Jak dowiadujemy się z pozycji M. Kosmana "Okupcja hitlerowska w Izbicy Kujawskiej", żaden z okolicznych Niemców nie potępił ataku wojsk hitlerowskich na Polskę (może trzeba wziąć na poprawkę, ale źródła się nie zachowały, więc należy przyjąć to za fakt). Po wojnie zostali tylko Ci Niemcy, którzy nie mieli nic na sumieniu, a pozostała ich zaledwie garstka. Cóż z tego, że mniejszość niemiecka odgrywała również znaczącą rolę w gospodarce w okresie międzywojennym (w odróżnieniu od Żydów głównie w rolnictwie), skoro dobre wrażenie zostało zatarte podczas okupacji? Powszechny wyzysk (np. właściciel firmy budowlanej Otto Nendze- ten sam który budował kościół), znęcanie się niemieckich rolników nad Polakami...

Przed II wojną światową miejscowi Niemcy nie byli aktywni w różnych sferach życia tak jak Żydzi. Znacie jakieś niemieckie organizacje na terenie gminy (kluby sportowe, biblioteki, stowarzyszenia)?

Gdybyśmy chcieli uhonorować i Niemców to oczywiście synagoga odpada - to byłoby jakieś kuriozum...
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: mojaulica » śr gru 03, 2008 6:30 pm

Podzielam zdanie Błażeja, ludzie jeszcze pamiętają wojnę. Nie można na jednej tablicy upamiętniać ofiary i oprawców. Chociaż Niemcy oraz osoby niemieckiego pochodzenia nie miały większego wyboru, jednak większość była nadgorliwa i prześladowali swoich niedawny sąsiadów. Zdarzały się jednak osoby przyjazne polakom. Wiem to z opowiadań, chociaż osobiście znam kobietę mieszkającą w Izbicy do dziś należącą wówczas do Hitlerjungen i nikt nie ma jej nic do zarzucenia. Jeszcze jedno, żydzi zostali wymordowani a niemcy uciekli.
mojaulica
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: mojaulica » śr gru 03, 2008 7:10 pm

W jednym z postów goodboya przeczytałem o grabieżach mienia pożydowskiego. Grabieże były, ale nie w czasie wywożenia żydów do Chełmna tylko po ucieczce Niemców w nocy z 20 na 21 stycznia 1945r. Jeśli chodzi o pomoc żydom, to znalazłem coś na stronie głównej w komentarzach w temacie "Wspomnienia z przedwojennej Izbicy".
mojaulica
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: bob budowniczy » czw gru 04, 2008 5:59 pm

....
Ostatnio zmieniony czw gru 04, 2008 10:32 pm przez bob budowniczy, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne