Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Tablica upamiętniajaca izbickich Żydów

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Czy poparłbyś projekt stworzenia tablicy pamiątkowej upamietniającej izbickich Żydów?

tak, dziwne, że dotąd nie powstała
16
36%
nie, po co pamiętać o Żydach żyjących w naszym miasteczku?
26
59%
Nie mam zdania
2
5%

Liczba głosów : 44

Tablica upamiętniajaca izbickich Żydów

Postautor: blazej » wt lis 25, 2008 10:18 pm

Tematem postu jest kwestia utworzenia tablicy pamiątkowej upamietniajacej mniejszość żydowską, żyjącą w naszym miasteczku przez kilkaset lat, a całkowicie unicestwioną w czasie II wojny światowej. Nasze miasteczko było jednym z wielu w Polsce, w której znaczna część mieszkańców (ponad 50% przed agresją III Rzeszy na Polskę) była pochodzenia żydowskiego. Stanowili oni ważny element lokalnej społeczności w różnych sferach jej życia, chociażby gospodarczej czy kulturalnej. Czy poparłbyś projekt utworzenia tablicy pamiątkowej? Jakie miejsce byłoby najbardziej odpowiednie? Wzgórze Kirkut (Kircholm)? Synagoga? Inne? Zdajemy sobie sprawę z kontrowersyjności tematu i nadal istniejącym w Polsce antysemityzmie. A jak jest obecnie u nas w Izbicy? Zapraszamy do merytorycznej dyskusji.
Ostatnio zmieniony ndz lis 30, 2008 7:38 pm przez blazej, łącznie zmieniany 2 razy
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: bob budowniczy » śr lis 26, 2008 9:37 am

Myślę ze powinniśmy jako mieszkańcy uczcić pamięć po mieszkańcach żyjących w Izbicy wiele lat przed nami.Nie jestem zwolennikiem oddawania im hołdu ale tablica upamiętniająca powinna znaleźć miejsce na terenie naszej miejscowości.Co do miejsca umiejscowienia Wzgórze Kirkut (Kircholm)
według mojej oceny to nie zbyt odpowiednie miejsce ze względu na to ze miejsce to jest zbyt mało dostępne dla innych ludzi......należałoby zrobić jakiś chodnik a jak wiadomo w naszej gminie o jakiekolwiek inwestycje trudno.Odpowiednim miejscem byłaby Synagoga........pod jednym warunkiem.......musiałaby zostać wyremontowana elewacja zewnętrzna i mam nadzieje ze tak się stanie. Znając podejście obecnego właściciela tego terenu to jestem przekonany ze tak będzie.....
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: kokeszko7 » śr lis 26, 2008 4:52 pm

popieram boba...:) oczywiście synagoga:)
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: krzysiek » śr lis 26, 2008 5:02 pm

Mam identyczny poglad jak ty bob.
krzysiek
sierżant
sierżant

Postautor: goodboy » śr lis 26, 2008 8:29 pm

Pomysł bardzo dobry. Popieram.
goodboy
major
major

Postautor: Ryszard D. » czw lis 27, 2008 7:43 am

jeszcze raz:

A kim sa pomyslodawcy MY - "zdajacy sobie sprawe ...." ?

---------

bob budowniczy napisal:

"Myślę ze powinniśmy jako mieszkańcy uczcić pamięć po mieszkańcach żyjących w Izbicy wiele lat przed nami."

.... kiedys zyly tu dinozaury i w pierwszej kolejnosci im by sie nalezala tablica
Ryszard D.
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: borys » czw lis 27, 2008 4:59 pm

Drugą częś wypowiedzi Ryszarda D traktuje jako żart, więc odpowiadam:park dinozaurów jest już w Solcu Kujawskim więc tam może je czcic do woli.Sam pomysł tablicy upamiętniającej osobiście popieram, i mysle, ze synagoga jest najlepszym miejscem.Dobrze byłoby przedstawic ten pomysł właścicelom tego obiektu,ciekawe jakby zareagowali?
borys
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: blazej » czw lis 27, 2008 6:16 pm

Ryszard D. pisze:jeszcze raz:

A kim sa pomyslodawcy MY - "zdajacy sobie sprawe ...." ?

Od dłuższego czasu w newsach na stronie głównej używana jest liczba mnoga (strona dawno bowiem straciła charakter prywatny i wg. mnie nietaktem byłoby pisanie w liczbie pojedynczej) Pomysł dotyczący tablicy jest mój (choć jestem przekonany, że nie jest pierwszy), niniejszy temat na forum jest próbą oceny czy projekt ma jakiekolwiek poparcie wśród mieszkańców gminy i miasta Izbica Kujawska. Jak widać pewne poparcie jest, więc forma mnoga jest jak najbardziej słuszna.

Ryszard D. pisze:.... kiedys zyly tu dinozaury i w pierwszej kolejnosci im by sie nalezala tablica

Przykład wyjątkowo nietrafiony z kilku powodów. Po pierwsze samo porównanie społeczności żydowskiej do gadów jest wyjątkowo niesmaczne. Po drugie ludzie Ci żyli w pewnym okresie wśród nas, odgrywali znaczącą rolę w życiu gospodarczym i kulturalnym osady. Przejdź po Izbicy i spójrz na zabudowę miasta...Nie każdy wie , że znaczna część budynków w Izbicy została wzniesiona przez Żydów. Po trzecie Żydzi w odróżnieniu od mniejszości niemieckiej pozostali po wybuchu wojny wierni państwu polskiemu. Poza tym już sam fakt przypomnienia współczesnym (młodym mieszkańcom i ludziom przyjezdnym, choć nie tylko) o istnieniu takiej mniejszości w Izbicy i jej tragicznym losie jest wystarczającym powodem do utworzenia takiej tablicy. No i jak wspomniał borys jest już park dinozaurów w Solcu Kujawskim...

Kąsasz Ryszardzie antysemickim jadem, ale nie masz argumentów...
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: krzysiek » czw lis 27, 2008 7:01 pm

No to zes sie ryszardzie niepopisal.Moderator powinien cos z toba zrobic.Wielki wstyd
krzysiek
sierżant
sierżant

Postautor: Ptasiek » czw lis 27, 2008 8:35 pm

Ostatnio zmieniony czw gru 25, 2008 9:23 am przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: goodboy » czw lis 27, 2008 9:14 pm

Do Ryszarda D.: Co by s powiedział gdyby tak napisał Ukrainiec na temat Polaków mieszkających kiedyś we Lwowie .
goodboy
major
major

Postautor: wxyz » czw lis 27, 2008 9:29 pm

Jestem oczywiście za utworzeniem tablicy ku pamięci mniejszości
żydowskiej. Wydaje mi się jednak, że tablica będzie narażona
na dewastację. Na poparcie swoich obaw zamieszczam dwa zdjęcia
wykonane w 1990 roku, w Izbicy Kujawskiej niestety.

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia wykonane zostały aparatem miniaturowym (szpiegowskim)
- stąd ich niska jakość.
ObrazekObrazek
wxyz
plutonowy
plutonowy

Postautor: Ryszard D. » pt lis 28, 2008 5:29 am

Krzysiu, rzuc jakis pomysl
Ryszard D.
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: goodboy » pt lis 28, 2008 8:11 am

Problem jest w tym ,że duza część mieszkańców Izbicy mieszka obecnie w budynkach pożydowskich. Znając życie pewnie obawiają się, że Zydzi wrócą i upomną się o swoją własność. Poza tym, wiem z relacji osób starszych, część polskiej ludności miasteczka, po wywózce Żydów, zajęła się rabunkiem i zajmowaniem ich mienia. Pewnie niektóre z tych osób jeszcze żyją. Stąd zapewne takie wypowiedzi jak powyższa Ryszarda D.
A wie ktoś może, czy jakiś izbicki Żyd przeżył? Czy ktoś z miejscowych pomagał Żydom?
Tablica im się należy. To w końcu ładnych kilka wieków wspólnej historii. A wszelkie obawy i lęki myślę, że już są bezzasadne.
goodboy
major
major

Postautor: krzysiek » pt lis 28, 2008 6:41 pm

Z toba Rysiu nie bede dyskutowal.Czy sa jakies sygnaly od spolecznosci zydowskiej o checi stworzenia takiej tablicy?
krzysiek
sierżant
sierżant

Postautor: Ptasiek » pt lis 28, 2008 8:37 pm

Ostatnio zmieniony czw gru 25, 2008 9:23 am przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: blazej » pt lis 28, 2008 9:38 pm

Wpierw trzeba ustalić ostateczne miejsce, większość optuje za synagogą, więc trzeba byłoby poznać zdanie obecnego właściciela obiektu. Obawiam sie tylko, że sporo czasu jeszcze upłynie do zakończenia odnowy synagogi, przez co i powstanie tablicy mogłoby odłożyć się w czasie.

Co do samej procedury to z pewnością najpierw należałoby zorganizować zbieranie podpisów pod petycją (co najmniej kilkaset) Zdaję sobie jednak sprawę, że władze Izbicy ciężko będzie przekonać. Jeśli projekt zostanie odrzucony, wówczas podejmie się dalsze działania np. zbiórka pieniędzy (raczej kwesta), próba zorganizowania pieniędzy z organizacji pozarządowych, co też będzie niełatwe bo strona izbica-kujawska.com nie ma żadnej podmiotowości prawnej. Co do treści, przyznam, że nie mam ustalonej jakieś wersji, może przydałaby się kilka propozycji, z której powstałaby jedna treść, bądź wybranie tej najlepszej.

Odpowiem na pytanie Krzyśka: Gmina Wyznaniowa Żydowska nie jest poinformowana, bo jest jeszcze zdecydowanie za mało konkretów, a poza tym to ma być ukłon społeczeństwa polskiego. Nie byłoby na miejscu próba pozyskania od nich funduszy....Sami sobie mieliby postawić tablicę?
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Ptasiek » pt lis 28, 2008 11:33 pm

Ostatnio zmieniony czw gru 25, 2008 9:24 am przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: blazej » sob lis 29, 2008 12:43 am

Ptasiek pisze:
Gmina Wyznaniowa Żydowska

Jedyna poprawna forma powyższego zapisu brzmi
: gmina wyznaniowa żydowska. :wink:
Podobnie piszemy żyd, katolik, protestant, luteranin czy muzułmanin. Podobnie piszemy ... wiecie o co chodzi. Żyd z dużej litery oznacza mieszkańca państwa Izrael.
To niemalże powszechne przekręcenie, a wynika ono ze zbieżności nazwy religii i mieszkańców kraju niemniej przekręcenie.

Nie masz racji Ptaśku. Jeśli już jesteś tak drobiazgowy to mam na myśli nazwę konkretnego organu. W skład Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich wchodzą gminy żydowskie w różnych miastach Polski. Każdą z nich piszę się wielką literą (GWŻ w Warszawie, Łodzi, Wrocławiu...) . Pisząc Gmina Wyznaniowa Żydowska z dużych liter miałem na myśli Gminę Wyznaniową Żydowską we Wrocławiu (nadal sprawuje nadzór na naszym terenie odnośnie tego wyznania).
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: goodboy » sob lis 29, 2008 9:00 am

Ja nie jestem ani z lepszej ani gorszej części jak sugerujesz Ptaśku z prostego powodu- urodziłem się po wojnie. A to co napisałem, to nie jest ignorancja. Porozmawiaj sobie z osobami pamiętającymi tamte czasy. To są fakty. Ja znam je z relacji moich dziadków i nie sądzę aby były nieprawdziwe.
Antysemityzm niestety w Izbicy jest. Co widać po "niektórych" powyższych wypowiedziach. A Ryszard D. wcale nie jest osamotniony ,prawda Ptaśku.
Gdyby ten pomysł udało się zrealizować, byłby to bez wątpienia jasny punkt w historii miasta.
Jak jednak widzisz Błażeju, będzie to trudne. Na pomoc władz raczej liczyć nie możesz, bo wybory blisko, a to raczej mało "chwytliwy" temat.
goodboy
major
major

Następna

Wróć do Ogólne