Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

CB radio RADY i Porady

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Czy cb-radio jest potrzebne?

Strata kasy
1
7%
Dobry gadget
4
29%
Niezbedne narzedzie pracy
9
64%

Liczba głosów : 14

Postautor: bob budowniczy » pn lis 24, 2008 10:38 am

Ale zainteresowanie tematem.........

Jakie radio kopić?
Jaka antenę dobrać?
Komu zlecić montaż i strojenie?

Vivaldi jakiego radia używasz?
Ostatnio zmieniony śr gru 17, 2008 10:03 am przez bob budowniczy, łącznie zmieniany 2 razy
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: Vivaldi » wt lis 25, 2008 9:21 am

Jestem użytkownikiem radia od nie dawna i juz bez niego ciężko się gdzieś wybrać. Pomocna rzecz :)
Awatar użytkownika
Vivaldi
sierżant
sierżant

Postautor: f-16 » ndz lut 01, 2009 10:31 pm

ja tam mam kobre i nie narzekam
slyszalem ze unideny sa dobre
Awatar użytkownika
f-16
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: Ptasiek » ndz lut 01, 2009 10:48 pm

Dobre to są tylko Icom-y i Yesu. Niektórzy jeszcze zachwalają Kewood-y. Reszta to mniej lub bardziej nadęty reklamami szmelc. Dziewiętnastokanałowy rdzeń w każdym bez wyjątku taki sam. Systemy toru nadawczego i odbiorczego zerżnięte w większości z "włoszczyzny" najpopularniejszej (może przez to również nie takiej złej na potrzeby osobówek).

Moja "484" leży sobie i czeka na lepsze czasy. Chyba warto będzie ją odpalić za jakieś cztery lata i na powrót pogadać z ludkami z całego świata - jak to drzewiej bywało.
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: bob budowniczy » ndz lut 01, 2009 10:56 pm

Właśnie planowałem zakup radyjka ale nie wiedziałem jakie, liczyłem na to ze mi pomożecie, co prawda wiele nie jeżdżę ale chcialbym tego sprobowac...........radio to radio podobno jest teraz problem z antenami?
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: mendel » wt lut 17, 2009 6:17 pm

a ja bym kupił Antenkę do CB może być nawet przechodzona jak coś to pisać.pozdro :D
----Mowa jest srebrem,milczenie złotem----
Awatar użytkownika
mendel
chorąży
chorąży

Postautor: Ptasiek » wt lut 17, 2009 8:36 pm

Jeśli już to tylko "Boston" 5/8. Może być z cewką albo bez. Nie pożyczę Ci bo mi zajumali bat.
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: mendel » śr lut 18, 2009 11:04 am

Dobrze że nie całą antenę...swojego czasu gdy pracowałem w Częstochowie obok hipermarketu Auchan po prostu nam taką antenę na magnes urżnęli... :(
Awatar użytkownika
mendel
chorąży
chorąży

Postautor: Ptasiek » śr lut 18, 2009 7:33 pm

To nawet zabawna historia. Pożyczyłem antenę pewnej zacnej - piszącej też tutaj: jej syn zaprosił innych CB-stów do domu jak to bywało w zwyczaju a ci z podwórka zajumali bat. Tymczasem "zacna" wyparła się w żywe kamienie. Jak widzisz bywają CB-iści i C-ymB-aliści. :?
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: mendel » czw lut 19, 2009 2:13 pm

Życie...
Awatar użytkownika
mendel
chorąży
chorąży

Postautor: Leonidas » śr mar 18, 2009 5:50 pm

Ja kopiłem unidena 520 xl i śmigam na antenie lemm.Wszystko super funkcjonuje.
Awatar użytkownika
Leonidas
szeregowy
szeregowy

Postautor: Ptasiek » śr mar 18, 2009 7:42 pm

Stara klasyka. Jak się rozjedzie kwarc to polecam dobrze wyżutą gumę do żucia by go od nowa zsynchronizować i ustawić. Bardzo dobre radio dla "mobilków".
A serio to jedynie "Arkadia". Bardzo niechętnie co prawda ale każde bez wyjątku popularne radio od ręki zrobi a przede wszystkim prawidłowo ustawi próg szumu do sygnału i zsynchronizuje kwarc. Z tym w fabrycznych bywa bardzo różnie: czytaj bardzo źle.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: mendel » czw mar 19, 2009 8:24 am

Ja tam mam Alana 18 Antene zwykłą na podstawie magnesowej z Cewką długosć tylko 77 cm i elegancko ściąga
Awatar użytkownika
mendel
chorąży
chorąży

Postautor: Ptasiek » czw mar 19, 2009 1:25 pm

To jest dokładnie to samo radio co poprzednie tylko w innej obudowie.
:wink:
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Re: CB radio RADY i Porady

Postautor: mendel » wt paź 06, 2009 5:44 pm

witam wie ktoś może gdzie i za ile można zestroić antene do cb radio? pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
mendel
chorąży
chorąży

Postautor: Vivaldi » śr paź 07, 2009 9:13 am

5zł w Kościelcu Za stacją "Bliska" gdzie wymieniają szyby "Jaan".
Miałem zwarcie anteny i zepsutą końcówkę.Wymienił mi pan wtyczkę i zestroił za 15zł. A zestrojenie mi wziął 5zł. Jednak to zależy od Anteny i problemy jakie ona stwarza.
To jest najbliżej i tanio w okolicach Izbicy.
Awatar użytkownika
Vivaldi
sierżant
sierżant

Postautor: mendel » śr paź 07, 2009 1:18 pm

Dzieki za info.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mendel
chorąży
chorąży