Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Znikajace drzewa

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Znikajace drzewa

Postautor: mojaulica » czw maja 22, 2008 8:55 pm

Obok bożnicy wycięto stare morwy, na ul. Nowomiejskiej wycięto stare lipy zasadzone jeszcze w czasach okupacji. Nie wiem komu przeszkadzały te drzewa, odkąd pamiętam zawsze były, chyba na ul .Cmentarnej została jedna morwa, mam nadzieję że nie zostanie wycięta. Każdy wie ile trudu i czasu potrzeba aby urosło drzewo, a jak szybko znika. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
mojaulica
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Observator » pt maja 23, 2008 5:01 pm

male dzieci zjadaly morwy i pozniej je brzuchy bolaly :P
Observator

Postautor: mojaulica » pt maja 23, 2008 9:22 pm

Może być i taki powód, ale ja myślę że przeszkadzały właścicielom posesji z tych ulic. Nic nie zdziałam, ale życze im biegunki po tych morwach i lipach. :)
mojaulica
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: mojaulica » ndz cze 01, 2008 8:43 pm

A moje drzewa k.... nikogo nie obchodzą, pomietam je od dziecka i sraczki po morwach nie miałem. Wystarczyło podciąć gałęzie jak przeszkadzały przy chodzeniu, to była część historii Izbicy. Te lipy przyjechały pociągiem z niemiec w czasie okupacji i broń boże żeby ktoś zerwał listek, a teraz jakiś palant po 60 latach bezkarnie kazał je wyciać jakby nie było innych rozwiązań, tak rządzic to i ja potrafię i uwierzcie urzędnicy że z ulicy widac lepiej,powinniście posłuchać trochę głosu "ulicy"a wasze decyzje byłyby madrzejsze, może który postoi ze mną, naprawde to dobra lekcja.
mojaulica
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: blazej » ndz cze 01, 2008 10:09 pm

Popieram, wycinanie drzew (w końcu blisko 70 letnich) to głupota, tym bardziej, że wiąże się z nimi historia. Zresztą samo przycinanie drzew, po którym zostają tylko nieestetyczne grube "badyle" też jakoś delikatnie mówiąc do mnie nie przemawia.
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: goodboy » pn cze 02, 2008 7:31 pm

Bo jest różnica między przycinaniem gałęzi, a ogałacaniem drzew do gołych pni-tak jak się to robi u nas.
Najlepiej wyciąć stare drzewo i położyć w tym miejscu betonową kostkę. Problem z głowy i tyle.
Poza tym przy budowie nowych ulic powinno się też wyznaczać ścieżki rowerowe-jak w innych miastach. Np ul. Kolska, jest asfalt i chodnik, a o rowerzystach zapomniano. Wystarczyło by zrezygnować po jednej stronie z trawnika i ułożyć kostkę trochę szerzej, wymalować linię ,oznakować i po sprawie. To samo się tyczy innych ulic, szczególnie przelotowych. Może władze wezmą to pod uwagę.
goodboy
major
major

Postautor: Maverick » śr cze 11, 2008 9:21 am

Tak samo drzewa tam gdzie dawniej był kiosk ruchu p. Światowej. Teraz łyso.

Na kolskiej gdzie trawniki chociaż co kilkadziesiąt metrów powinny byc np. jakieś drzewka akacje czy inne, łądniej droga by sie prezentowała, bo jest "reprezentacyjną" i ciszej by było.
Tak samo robiono droge, a studzienki już po 2 latach zarwane :(
Maverick
szeregowy
szeregowy

Postautor: mojaulica » sob cze 14, 2008 10:28 am

Jedna strona ul. Nowomiejskiej jest już ogołocona z drzew, akcja wycinania drzew postępuje, niestety :cry:
mojaulica
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: goodboy » sob cze 14, 2008 6:55 pm

Ciekawe komu te drzewa przeszkadzały? Miło patrzeć jak w Izbicy się dba o przyrodę. Drzewa wycinają, 2/3 mieszkańców nie ma śmieci (czyt. wyrzuca śmieci w krzaki lub wywozi do lasu), do kanalizy nie chcą się podłączać (chyba ścieków też nie mają ) . Ciekawe czy ktoś z tym zrobi w końcu porządek?
goodboy
major
major

Postautor: blazej » sob cze 14, 2008 9:54 pm

Zamieściłem sondę sprawie wycinania drzew na stronie głównej. Zapraszam do głosowania !
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Ptasiek » sob cze 14, 2008 10:04 pm

Przetestuj tę sondę! Coś nie tak. Nie zalicza głosów "na nie jedyną słuszną linię" :lol:
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: blazej » ndz cze 15, 2008 9:18 am

Powinno być teraz w porządku.
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: mojaulica » sob cze 21, 2008 9:18 pm

Tyle nasze co sobie napiszemy, szkoda że władza sobie z tego nic nie robi. Ja zwykły szaraczek zasadziłem w tym roku 23 drzewa, nie na moim polu, tak po prostu, żadnych nakładów i kosztów, tylko moja praca. Zachęcam innych do sadzenia drzew jesienią, samosiejek jest masę wszędzie, tylko trochę inicjatywy, nie patrzcie na urzędasów, naprawdę pracy nie wiele a satysfakcja duża :D
mojaulica
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: mojaulica » wt cze 24, 2008 7:51 pm

Nie mówcie nikomu...na ul. Cmentarnej właśnie owocują trzy drzewa morwowe, warto przejechać się i zobaczyć. To rzadkie drzewa w Polsce. Jeszcze nie wycieli :wink:
mojaulica
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Observator » śr cze 25, 2008 3:48 pm

male dzieci juz robia ustawke na morwy :P
Observator

Postautor: Vivaldi » śr lip 09, 2008 3:12 pm

Dodam, że biała morwa jest jeszcze wzdłuż torów, zaraz za drewnianym magazynem dawnego GSu idąc w stronę dworca i buraczanki.
Są jeszcze morwy za kościołem naprzeciwko plebani?? Pamiętam jak się nimi objadałem jako dzieciak.
Przyejżdzając do Izbicy widzę co raz więcej dziwadeł.
Śmietników już nie ma, i jak tu nie śmiecić ??
Powycinane drzew, juz obserwując postęp prac na wyciętych ulicach chyba nie przewidziano miejsca na drzewka.
Tak samo park nie daleko "komunalki" i dawnego zegarmistrza- już wolałem stary żywopłot niż taki "porządek" i tą "parasolowatą" lipe z ławką pod nią.
Nie ma nic lepszego jak wjeżdżając do jakiejś miejscowości widzi się dużo drzewek i żywopłotów, a w Izbicy posusze dosłowne. ładnie to nie wygląda.
Awatar użytkownika
Vivaldi
sierżant
sierżant

Postautor: goodboy » śr lip 09, 2008 5:58 pm

Drzewa naszemu wodzowi przeszkadzają. To człowiek ze wsi, więc uważa, że drzewa nadają się tylko na opał lub budowę. Cele estetyczne się dla niego nie liczą, lepszy jest goły beton :lol: :lol: :lol: .
goodboy
major
major

Postautor: mojaulica » czw paź 23, 2008 8:30 pm

Małym pocieszeniem są zostawione miejsca w chodniku na ul. Nowomiejskiej na posadzenie młodych drzew. Tylko jakim cudem przeżyją przejście uczniów kilka razy dziennie ? :cry:
mojaulica
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Vivaldi » wt lis 18, 2008 8:29 pm

Ciekawe czy opalikują je trzema palikami jak się powinno robić, czy jednym w ramach oszczędności, które i tak zginą na tyczki lub opał.
Jak nie drzewa, to może jakieś krzewy ozdobne ??

Swego czasu zadrzewiono (bodajże z 5 lat temu) drogę na Sompolno. Opalikowano drzewka, było dobrze przez parę tygodni. Paliki znikały, drzewka przez przypadek "się łamały", albo chłop rozjechał ciągnikiem bo mu sie nie podobało, że na miedzy posadzone i 5cm miedzy daje mu tony więcej zboża. Nie zdając sobie sprawy, że to jest korona drogi. :twisted: O zgrozo.
Awatar użytkownika
Vivaldi
sierżant
sierżant

Postautor: borys » śr lis 19, 2008 6:39 pm

Nie tylko drzewa znikają w naszej miejscowości ale dzis
zauważyłem ze również znikneły świerzo zamontowane zabawki z parku obok gminy.Czyżby najwyższa wladza nie umiła ich upilnowac?
Może ktos wie co się z nimi stało?
borys
borys
starszy kapral
starszy kapral

Następna

Wróć do Ogólne