Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Droga Grochowiska - Ślazewo, a kultura jej wykonawców

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Postautor: Ptasiek » wt sie 07, 2007 10:13 pm

Oto najnowsze zdjęcie drogi Grochowiska - Ślazewo:

Obrazek

Jak sami widzicie: perfekcyjana jakość wykonania i tempo inwestycji takie, takie, takie, takie, że aż asfalt pofalowało.
:wink:
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: aro » śr sie 08, 2007 8:48 pm

Ptaśku nie wqrwiaj ludzi.
Jeżdżę kilka razy dziennie tą drogą i zastanawiam się za każdym razem:
Jak można być tak głupim, żeby taką drogę "zrobić" :?: :?: :?:
Za te pieniądze i taką jakość mielibyśmy całe sołectwo "wyrównane", a tak szajs, który zostaje rozmywany przez deszcze. Daje jej rok czasu maksymalnie by wróciła do poprzedniego stanu :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: Ptasiek » śr sie 08, 2007 9:10 pm

Czekałem z niecierpliwością kiedy zazgrzytasz zębami na mój dowcip. Przecież wiem Aro, że tak będzie!

Nie moja sprawą oceniać słuszność i prawidłowość przetargu i wykonawstwa. Wszak pamiętasz Aro naszą rozmowę. Przeanalizowałem Ci wtedy z grubsza rzecz biorąc ile powinna kosztować budowa tej drogi do stanu normalnego, a nie made in tow. Szmaciak. By było pikantniej w tym miejscu kolejny raz wkurzę parę osób twierdząć że to nie burmistrz odpowiada za taki stan rzeczy. Idiotyczne prawo, które zmusza do wybrania najtańszego a nie najrzetelniejszego wykonawcę. Skoro wartość przetargu nie pokryła nawet prawidłowo zakumulowanych kosztów samego kruszywa to o czym my tu gadamy. Co prawda jest klauzula w ofercie przetargowej o "rażąco niskiej cenie" (jakoś tak), ale to niczego nie zmienia. Dalej bublowate firmy robią bublowate usługi.
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Sensor » czw sie 09, 2007 6:28 am

Wiem, ze Samorząd jest zobligowany ustawą o zamówieniach publicznych, ale ona narzuca chyba procedurę, a nie nakazuje wybieranie najtańszej oferty. Inaczej zaprzeczałaby sensowności swojego istnienia. Moge się mylić, ale czy naprawdę "muszą" wybrać najtańszą ofertę? Przecież samorząd może uchwalić sobie wszystko (co jest zgodne z prawem) i uzasadnić swoją decyzję.
A nawet jeśli mija się to z prawem, (co w zaleceniach pokontrolnych RIO zostało jasno naświetlone) nikt nikomu głowy nie urwał.
Więc jak to jest? Mus wybierać taniego partacza? Czy można powalczyc o jakość?
Droga długa jest, nie wiadomo, czy ma kres...
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: goodboy » czw sie 09, 2007 6:41 pm

Ale jest chyba coś takiego jak odbiór inwestycji. I ktoś chyba machnął pod czymś takim podpis. Sądzę, że w przypadku stwierdzenia jakichś istotnych uchybień w wykonastwie samorząd może zobligować firmę do poprawek, albo nawet w skrajnych przypadkach wymówić umowę. Kto z ramienia UGiM zajmuje się kontrolą i odbiorem takich inwestycji?
goodboy
major
major

Postautor: Ptasiek » czw sie 09, 2007 7:02 pm

Sęk w tym, że "na oko" ta droga oprócz zjazdów jest wykonana perfekcyjnie. Nie sądzę by jakakolwiek komisja stwierdziła coś "złego" w wykonawstwie. A w wykonawstwie było tylko jedno "maleńkie" uchybienie. Zamiast tłucznia - ok. niech będzie nawet wapienny - nasypano szajsu nie będącego w zasadzie czymkolwiek. Przyglajchowano go na wierzchu drobnym kruszywem i szlus. Prawidłowo został wykonany tylko odcinek może trzydziestometrowy od strony szosy. Tam faktycznie poszedł tłuczeń o gramaturze na oko 5cm. Cała reszta drogi to odpady darmowe w wapiennikach. Ja budowałem kilkukilometrowy odcinek drogi dokładnie tego samego rodzaju. Wiem coś o tym ze strony praktycznej: z całym szacunkiem dla fachowca, który wypowiadał się wcześniej.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: aro » sob sie 11, 2007 3:01 pm

Ptasiek pisze:Sęk w tym, że "na oko" ta droga oprócz zjazdów jest wykonana perfekcyjnie. ....

Zmień kolego okulistę bo ten Cię oszukuje :wink: :wink: :wink:

A tak poważnie:
Zobacz jak wygląda nawierzchnia nocą. Reflektory samochodowe pokazują przepiękne "lustro".
Zobacz jak wyglądają pobocza po ostatnich opadach deszczu.

I to co mówiłeś - zjazdy..... masakra, lepiej się nie wypowiadać na ich temat
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: goodboy » ndz sie 12, 2007 8:26 pm

Więc mialem rację pytając kto odpowiada za odbiór takiego bubla? Ptaśku no kurcze nie przeginaj, odwracasz kota ogonem w tym momencie. Winnych i tak wszyscy znamy, nie uratujesz im tyłków...
Ciekawe, czy znowu jakaś kasa nie popłynęła pod biórkiem!!??
goodboy
major
major

Postautor: Krespin » śr sie 15, 2007 8:46 pm

...
Krespin
kapitan
kapitan

Poprzednia

Wróć do Ogólne