Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Przystanek PKS

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Przystanek PKS

Postautor: aro » wt lip 31, 2007 9:16 pm

Witam wszystkich tych którym serce pęka z zazdrości, zwłaszcza wszystkich, którzy odważni są strzępić języki w ukryciu i za przeproszeniem srają w gacie w obawie ustalenia ich tożsamości ukrywając się jako Felek, Prezes czy inny oszołom, który nie zdaje sobie sprawy z tego co pisze.

Nie chciałbym ubliżać w tym temacie osobom niewinnym jak również tym które coś słyszały, a do końca nie wiedzą jak jest.

Oczywiście, nie płacę czynszu za wynajem lokalu, co oburzyło i oburza wszystkich tych, którzy mieli chrapkę na ten punkt.

W 1999 roku nikt nie przystąpił do przetargu na wynajem części poczekalni (nawet i ja) ale gdy stworzono możliwość użyczenia części poczekalni w zamian za Prawną opiekę i wykonania poszczególnych postanowień zawartych w umowie "przejąłem" lokal

UGiM stwierdził wówczas, że takie postępowanie będzie dobrym rozwiązaniem do nie wynoszenia przez malarzy dziesiątek litrów farb, zaoszczędzeniu na środkach czystości i co najważniejsze na niezatrudnieniu pracownika do opieki nad tym, sprzątaniu, odśnieżaniu itd.

Proszę policzyć, tylko rozsądnie !!!, ile kosztowałoby utrzymanie tego punktu przez UGiM:
- Pracownik (choćby i interwencyjny) + zmiennik na czas urlopów i innych sytuacji wynikłych w skutek jego winy tu podkreślam, że za wyjątkiem świąt państwowych i kościelnych kiosk jest otwarty i przynajmniej zamiata się.
- środki czystości, czyli płyn do mycia podłogi, lizol, od czasu do czasu szyb pod warunkiem, że są...
- farby, raz do roku, ale dobrej jakości (ostatnio kilkakrotnie malowałem osobiście znając chęć pracy i uczciwość naszej społeczności)
- narzędzia , czyli miotła, szufla do odśnieżania itd
- odpowiedzialność przed SANEPIDEM za lokal i wiele nieprzyjemności z tym związanych
- wymiana szyb ostatnio Urząd je wymienił ponieważ zbuntowałem się, że jeśli władza złapała na gorącym uczynku sprawcę i nie naprawił tego...
- czas i zdrowie...
... to najciekawszy podpunkt a dlatego, że temat rzeeeeeka :
w skrócie powiem wam tylko, że nie przyjemne jest zmywania moczu i wyrzucania gęstej zawartości, a zdarza się.

Aby wszystko opisać i odpowiedzieć musiałbym poświęcić więcej czasu, ale jeśli ktoś ma pytania chętnie odpowiem .

W tej chwili z części przyległej do kiosku będzie toaleta, natomiast w części z wymienionymi oknami pozostanie poczekalnia.

Pozdrawiam Darek
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: kokeszko7 » śr sie 01, 2007 6:20 am

Jak napisałem na pierwszej stronie widziałem kilka razy pana z kiosku sprzątającego na przystanku i wierzcie mi: wolałbym zapłacić ten czynsz i miec problem z głowy...
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Re: Przystanek PKS

Postautor: blazej » śr sie 01, 2007 9:51 am

aro pisze:W tej chwili z części przyległej do kiosku będzie toaleta, natomiast w części z wymienionymi oknami pozostanie poczekalnia.

No wreszcie padły jakieś konkrety :wink: Nie chcę w tym miejscu specjalnie jakoś narzekać, ale czy aby ta poczekalnia nie będzie zbyt ciasna?
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: kokeszko7 » śr sie 01, 2007 11:04 am

Może i będzie zbyt ciasna ale może też przynajmniej te"menty" izbickie nie będą się tam gromadzić Oby tylko sami nie chcieli jej poszerzyć...
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: blazej » czw sie 02, 2007 11:34 am

kokeszko7 pisze:Oby tylko sami nie chcieli jej poszerzyć...

Słuszna uwaga...
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

przystanek pks

Postautor: maja5 » pt sie 03, 2007 10:28 am

Szkoda bylo pieniedzy na zawodowego murarza.Zatrudniono do remontu ludzi z prac interwencyjnych,ktorzy byli ciagle pijani i stalo sie wprawili okna do gory nogami.A nastepnie ucieli sobie drzemke na lawce.Oczywiscie zostali natychmiast zwolnieni.A dalsze prace jak widac stanely.Ciekawe na jak dlugo bo widok gorszy jak przed remontem.
maja5
młodszy chorąży
młodszy chorąży

Postautor: kokeszko7 » pt sie 03, 2007 5:42 pm

aro pisze:W tej chwili z części przyległej do kiosku będzie toaleta, natomiast w części z wymienionymi oknami pozostanie poczekalnia.

A swoją drogą to bardzo ciekawe rozwiązanie. W samym centrum toaleta a poczekalnia na uboczu. Ciekawe kto to projektował :oops: ?

Wydaje mi się, że lepsze by było odwrotne rozwiązanie: Przy kiosku poczekalnia a z boku toaleta. Nie uważacie???
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Ptasiek » pt sie 03, 2007 8:02 pm

kokeszko7 pisze:
A swoją drogą to bardzo ciekawe rozwiązanie. W samym centrum toaleta a poczekalnia na uboczu. Ciekawe kto to projektował .

Chodzi chyba o wykorzystanie istniejącego już odpływu. Może jednak się mylę. Aro daj swój głos. :idea:
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: blazej » sob sie 04, 2007 7:23 am

kokeszko7 pisze:
Wydaje mi się, że lepsze by było odwrotne rozwiązanie: Przy kiosku poczekalnia a z boku toaleta. Nie uważacie???

Dokładnie!
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: wxyz » sob sie 04, 2007 9:21 am

Wydaje mi się, że takie rozwiązanie podyktowane było rozmieszczeniem okien - w toalecie są one niepotrzebne.
ObrazekObrazek
wxyz
plutonowy
plutonowy

Postautor: blazej » sob sie 04, 2007 9:52 am

Budynek powinien być już dawno rozebrany i w jego miejsce postawiony nowy lub chociaż gruntownie zmodernizowany. Ale to tylko marzenia niestety...
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: kokeszko7 » sob sie 04, 2007 12:58 pm

No i najlepiej gdzieś na uboczu miasteczka...
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: blazej » sob sie 04, 2007 3:08 pm

kokeszko7 pisze:No i najlepiej gdzieś na uboczu miasteczka...

Oj nie, dobrze, że jest w centrum, odległości z różnych krańców miasta są w miarę przybliżone. Fakt in minus to więcej "żulostwa" w centrum wieczorami. Coś za coś.
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: kokeszko7 » sob sie 04, 2007 5:49 pm

Ja jednak uważam, że na uboczu.
Weź np: Brześć. Czy źle to wygląda? Też odległość z różnych części miasta jest różna ale można przecież zrobić małe przystanki. Zresztą na Morelach już jest i na Zagrodnicy chyba też, więc wystarczy jeszcze jeden a w czwartym końcu właśnie jakiś "mini-dworzec" i problem z głowy :)
Ale to moje zdanie :)
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Ptasiek » sob sie 04, 2007 10:21 pm

Błażej Nowicki pisze:
Oj nie, dobrze, że jest w centrum, odległości z różnych krańców miasta są w miarę przybliżone. Fakt in minus to więcej "żulostwa" w centrum wieczorami. Coś za coś.

Zamieszczam poniżej bardzo skuteczne "lekarstwo na "żulostwo":

http://www.dailymail.co.uk/pages/live/a ... _id=472442

Proszę aktywować sobie filmik i obejrzeć
:? :? :?
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: blazej » ndz sie 05, 2007 8:19 am

kokeszko7 pisze:Ja jednak uważam, że na uboczu.
Weź np: Brześć. Czy źle to wygląda? Też odległość z różnych części miasta jest różna ale można przecież zrobić małe przystanki. Zresztą na Morelach już jest i na Zagrodnicy chyba też, więc wystarczy jeszcze jeden a w czwartym końcu właśnie jakiś "mini-dworzec" i problem z głowy :)
Ale to moje zdanie :)

Niestety przyspieszone i pośpieszne autobusy je ominą.
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: kokeszko7 » ndz sie 05, 2007 8:42 am

Z tego co wiem to np: pośpieszne do Wrocławia zatrzymują sie na Morelach. Zreszatą teraz nie ma aż tylu chętnych do jazdy autobusami jak kiedyś. Teraz ważny jest każdy pasażer, który tylko chce jechać autobusem i zapłacić za bilet. Nie ma takich przepychanek jak dawniej. Autobusy i tak w większości jeżdżą puste. Oczywiście pomijam czwartki, kiedy to rzeczywiście jest dużo pasażerów ale oni z kolei nie jeżdżą pośpiesznymi... :wink:
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Sensor » ndz sie 05, 2007 8:46 am

Zgadza się. Poza tym to żaden problem ustalić miejsca postojów autobusów z dyrekcjami PKS poszczególnych linii. Przypuszczam podobnie, jak Kokeszko, że teraz, kiedy PKS nie jest zatłoczony, to każdy pasażer jest im "cenny" i bez problemów zatrzymają się, gdzie bedą czekali ludzie.
Droga długa jest, nie wiadomo, czy ma kres...
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: blazej » ndz sie 05, 2007 8:56 am

Gdybym miał wybrać się do Wrocławia (lub w jego kierunku) czy Poznania, to wolałbym jednak czekać na głównym. A jeśli chodzi o zmianę miejsc na których miałyby sie zatrzymać to wydaje mi się (nie wiem jak wygląda to "od kuchni"), że troszkę by to ich kosztowało np. aktualizacja rozkładu, kas fiskalnych no i podróż by sie wydłużyła, bo inne miejscowości mogłyby również zażądać by zatrzymywały sie gdzie indziej, lub na większej ilości przystanków. Ale to moje zdanie :wink:
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: kokeszko7 » ndz sie 05, 2007 9:39 am

No właśnie. I znowu zeszliśmy do tego, że wszystko rozbija sie o pieniądze.
A podróż tak za dużo by sie nie wydłużyła bo jak już wcześniej było wspomniane autobusy i tak jeżdżą prawie puste.
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Następna

Wróć do Ogólne