Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Droga Grochowiska - Ślazewo, a kultura jej wykonawców

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Droga Grochowiska - Ślazewo, a kultura jej wykonawców

Postautor: aro » ndz lip 15, 2007 2:00 pm

Niedawno rozpoczęła się "modernizacja" (celowo w cudzysłowiu) odcinka kilometrowego drogi Grochowiska - Ślazewo.

Dlaczego o tym opisuje ??? Otóż...

...jeżdżę tą drogą kilka razy dziennie i z taką arogancją już dawno się nie spotkałem, otóż rozumie, że należy wykonać drogę, rozumie, że muszą być utrudnienia. Wiem , że nie da się inaczej, ale....

... zatrzymałem się przy ekipie wykonawczej informując ich, że podwozie mojego samochodu trze o muldę wykonaną przez równiarkę i proszę aby usunąć ją . Panowie popatrzyli na mnie i pojechali.....do domu

Następnego dnia trochę innym już tonem poinformowałem ich, że do nich należy udrożnienie zjazdów na drogi boczne, dojazdowe do posesji itp. Powiedziałem również, że w przypadku zagrożenia życia karetka pogotowia może mieć problem z dojechaniem i udzieleniem pomocy zważywszy na fakt, iż w tej chwili znajduje się troje noworodków, nie wspomnę o ludziach starszych i może takowa sytuacja zaistnieć.
Panowie powiedzieli, że nie do nich to należy !!!!

To do kogo Qrwa to należy ???? Do mnie ???

Następnego dnia tj w piątek (13) stoi ich samochód w bocznej drodze, która to prowadzi do mojego domu. Zatrzymuje się i mówię: "Panowie czy nie możecie zrobić tego przejazdu ? "
Pracownik odpowiedział do mnie " Jak się Ci nie podoba to dzwoń sobie do szefa, na Policję i gdzie tylko Qrwa chcesz"
Nie dość, że i tak nie zrobili przejazdu to na dodatek nie chciał zjechać z bocznej drogi i przepuścić mnie do domu, dopiero gdy usłyszał co o nim sądzę i jakie argumenty przemawiające o mojej słuszności mam w zasięgu ręki, wsiadł do samochodu i z takim zrywem ruszył , że... biada temu co stałby za nim. Kamienie "fruwały".
Po prostu duży dzieciak...

Stwierdzenie końcowe.:

Firma z Brodnicy, która to wykonuje tą pseudo modernizacje, nie dość , że jest nadzwyczaj ***, to na dodatek widok i jakość wykonywanych prac świadczy niestety o tym, że tanie w tej sytuacji jest faktycznie do ***.

Tak to jest jak przetargi będą wygrywały takie firmy... tanie firmy
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: Sensor » ndz lip 15, 2007 4:40 pm

To typowe dla naszego burgemajstra, ze lepiej dać zarobić choćby patraczom, niż naszym mieszkańcom, bo konflit, bo nie lubi, bo ktoś go nie popiera. Nie wie, ze te pieniadze, które zarobiliby nasi mieszkańcy wydali by min. w naszych sklepach? To naczynia połączone. Każdy głupi to wie. I lepiej jest wydać kilka złotych więcej dając zarobić mieszkańcom własnej gminy niż komuś spoza terenu. A swoją drogą ktoś tych młotków powinien nauczyć kultury.
Droga długa jest, nie wiadomo, czy ma kres...
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: Krespin » ndz lip 15, 2007 11:29 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 8:33 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: Arizona » wt lip 17, 2007 9:58 am

Coś takiego! :!: :!: :!:
Brawo Krespin! Dzięki za info!
Nie wiedziałam, że takie przekręty robi sie w biały dzień.... no cóż... właściwie to chyba powinnam się tego spodziewać.... po takiej wyedukowanej i prospołecznie i proobywatelsko nastawionej władzy....
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: goodboy » wt lip 17, 2007 7:17 pm

To że robią drogę, to dobrze. Ale przekręt opisany przez Krespina i sposób w jaki prowadzona jest inwestycja wołają o pomste do nieba. Aż samo nasuwa się podejrzenie, że coś tu jest nie tak (ktoś przygarnął część kaski i stąd "oszczędności" w zakresie inwestycji). Ptaśku ciekaw jestem co Ty myślisz na ten temat, wszak z tej drogi też pewnie korzystasz. Jesteś zadowolony z tego partactwa?
goodboy
major
major

Postautor: Ptasiek » wt lip 17, 2007 7:50 pm

http://www.bip.ugim-izbicakuj.pl/files/ ... _robot.pdf

Masz tu pozycję "odsunięcie na pobocza" jakoś tak. Gra?
A tu masz rysunek jak to ma wyglądać
http://www.bip.ugim-izbicakuj.pl/files/ ... rmalny.pdf
Na moje oko poza niechlujnym wykonawstwem i ubożuchnością firmy która tę inwestycję realizuje nie mogę się do niczego doczepić.

Z tego co pamiętam sprzed roku nikt nie obiecywał bananów na kaktusach. Pieniądze zostały pozyskane z określonego funduszu i trzeba się do warunków stawianych przez ten fundusz dostosować. Warunki są stosunkowo proste. Przez trzy lata (bodajże) po zakończeniu inwestycji nie wolno położyć na drodze dywanika asfaltowego. Później można ale już przy pomocy ewentualnie innego funduszu. Dokładnie o to chodziło p. Strumidłowskiemu już dwa lata wstecz. Wtedy ta iwestycja dokładnie o takim samym charakterze miała zaczynać się od stadionu do mnie, dalej przez całą wieś i do szosy w Grochowiskach. Skoro kasy jest za mało to prawdą jest że zgrzytam zębami, iż inwestycja nie zaczyna się od Izbicy w moim kierunku. Widać brak "siły politycznej" naszego końca wsi zadecydował.

Owszem czujemy się zawiedzeni przez burmistrza, ale zupełnie z innego względu. I Grochowiczanie i Ślazewiaki ostrzyli sobie zęby na to "odsunięte na boki" kruszywo. miało posłużyć do naprawy reszty dziurawych dróg. A tu nici. Zostało odsunięte na boki i posłuży jak się domyślam do uzupełnienia splantowanych poboczy.

Ryba ponoć najszybciej rośnie od momentu złapania do momentu pochwalenia się kolegom przy piwie. Warto o tym pamiętać. Drogi wiejskie szerokości międzymiastowych: dobre sobie. Droga ode mnie do Izbicy na podkładzie ( mam go przed sobą) ma 4 metry, koło mnie też cztery metry. Nie sądzę by w księdze wieczystej droga Grochowiska - Ślazewo była dużo szersza. Tu jednak mogę się mylić.

Jeśli coś pominąłem dopiszę później.
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: goodboy » wt lip 17, 2007 8:07 pm

Nie masz racji Ptaśku każda droga wiejska ujęta w planach musi mieć przepisowo 6m szerokości razem z poboczem. Tak mówią przepisy. Ale u nas w gminie nawet drogi asfaltowe, nowo wybudowane nie spełniają tych wymogów. Wiadomo, że chodzi o oszczędności... Tylko kto na tych oszczędnościach korzysta?
goodboy
major
major

Postautor: Ptasiek » wt lip 17, 2007 8:50 pm

Oj. Gooboy'u. my przecież o tym samym. Wiem że droga musi mieć sześć metrów z poboczami. Ale co zrobić jesli jest tak jak jest. Na podkładach geodezyjnych jako wół stoi cztery metry. Zacharapcisz pozostałe dwa prawem silniejszego rolnikom? Nie sądzę. Trzeba taki teren wykupić i aktualizowac księgi wieczyste, tak mi sie wydaje. Trudno sie dziwić włodarzom gminy, że podchodzą do takich spraw jak pies do jeża. Tak było już za Śledzińskiego, tak jest i teraz. O ile na dofinansowanie konkretnej inwestycji kasę ze źródeł zewnętrznych można jakoś pozyskać, o tyle chyba nikt nie da złamanego grosza na geodezję i zmiany własnościowe. To zaś jest kasa olbrzymia. Może się mylę, ale wydaje mi się, że takie plany i "wyprostowanie" zaszłości kosztuje w wypadku drogi niewiele mniej od samego remontu tejże drogi.

Konkretnie. Koło mojego domu droga prawem kaduka przy okazji remontu mostu na Foluszu (to nazwa rzeczki koło mnie) przesunęła sie o ponad cztery metry w kierunku wschodnim. Dowiedziałem sie o tym jakiś miesiąc temu przy okazji pomiarów geodezyjnych całej mojej działki. Mało tego. Geodeta w 1968 roku napisał, że moja działka ma 52 ary. Mam na to akt własności. Tymczasem faktycznie według pomiarów sprzed miesiąca wynika, że ów przedgierkowski geodeta dodał sobie do mojej własności całe cztery ary powierzchni, czyli dokładnie całą powierzchnię drogi na odcinku przylegającym do działki bo działka bez pasa drogowego ma 48 arów. Oczywiście powierzchnia działki po drugiej stronie się nie zmieniła. Skutkiem tego przy pewnej dozie upierdliwości można sobie wyobrazić sytuację taką: właściciel z drugiej strony drogi de facto właściciel drogi, zamyka ją, orze i sieje ryko. Zabroni mu ktoś? I co teraz z takim jeżem zrobić w sytuacji, gdy przyjdzie w końcu czas, by droge budować? Panu Biernackiemu całkowicie broda osiwieje, gdy się za to weźmie. :lol:

Nie znam podstawy prawnej na jakiej buduje się wiejskie drogi asfaltowe o szerokości trzech netrów. Pewne jest jednak,że takie się buduje i to mnóstwo. Chociażby w sąsiedniej gminie Sompolno. Większość nowopowstających dróg ma szerokość ok. trzech metrów i utwardzane białym kamieniem pobocza.
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: bodziop63 » śr lip 18, 2007 8:36 am

Projetant projektując drogę opiera się na Rozporządzeniu Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie - dla dociekliwych (Dz. U. Nr 43 z 14 maja 1999 r. poz. 430) i mozna tę ustawę odszukać na stronie www.abc.com.pl, zaskakuje mnie trochę materiał zastosowany na podbudowę który łatwo ulega tzw. "zlasowaniu" i po ułożeniu nawierzchni bitumicznej ulegnie ona dość szybkiej destrukcji. :) plus tego materiału chyba jest NAJTAŃSZY i łatwy do pozyskania.
bodziop63
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: goodboy » śr lip 18, 2007 8:17 pm

Ptaśku porównanie Sompolna do Izbicy to pomyłka. Sompolno ma obwodnicę(całkiem szeroką) i pięć razy więcej dróg asfaltowych niż Izbica. I zapewniam Cię, że są szersze niż np. nowa droga z Wietrzychowic do Błennej. A w Lubrańcu np. droga przez Skaszyn, czy na Borku, widziałeś- są o wiele szersze niż u nas. Tam się myśli i nie oszczędza na bezpieczeństwie. Np na Borku rolnicy zgodzili się nieodpłatnie przekazać pas gruntu przylegający do drogi. U nas nikt Was nawet nie pyta o zdanie. Po prostu odwalają kichę i tyle..
goodboy
major
major

Postautor: Ptasiek » śr lip 18, 2007 8:41 pm

goodboy pisze:Sompolno ma obwodnicę(całkiem szeroką) i pięć razy więcej dróg asfaltowych niż Izbica. I zapewniam Cię, że są szersze (...)

Bez żartów. Jeździłeś po okolicach Sycewa, Wierzbia, czy zaraz za Lubotyniem po bocznych drogach? Znaleźć tam trudno szerszą niż trzymetrowa.
Ale zgodze się z Tobą co do tezy ogólnej: Sompolno - byle jaki ale Zachód.
:D :D :D
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Krespin » ndz lip 22, 2007 2:50 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 8:34 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

droga grochowiska slazewo

Postautor: maja5 » ndz lip 22, 2007 4:05 pm

Pogadac to sobie mozesz osobiscie lub telefonicznie.Nie sztuka znac prawidlowa pisownie,ale rowniez znaczenie slow.Kiepski z Ciebie korepetytor.
maja5
młodszy chorąży
młodszy chorąży

Re: droga grochowiska slazewo

Postautor: Krespin » ndz lip 22, 2007 5:11 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 8:34 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: bodziop63 » pn lip 23, 2007 9:52 am

Macie rację wystapiła rozbieżność w przedmiarze robót i części rysunkowej (przekrój normalny z jednego linku) oraz brak spójności w nazewnictwie (i tu wyjaśnię że w-wa odsączająca i w-wa odcinająca to to samo!). Niewątpliwie jest to znaczny błąd w dokumentacji projektowej przy dł. drogi 1187 m x 5,20 x 0,05 = 308,62 m 3 piasku różnicy w przeliczeniu na wywrotki samochodowe to ok. 77 szt.
Podaje się grubość warstwy po zagęszczeniu do współczynnika w zasadzie nie mniejszego od 1,00 wg normalnej próby Proctora - badanie jest wykonywane przez uprawione labolatorium (sypany warstwami piasek, polewany wodą w miarę potrzeby do optymalnej wilgotności, by stał sie lepiej zagęszczalny i zagęszczany), badania takie powinien wyk. wykonawca oraz nadzór inwestorski w celu ich sprawdzenia, ale zakres tych badań oraz rodzaj okresla "Specyfikacja techniczna wykonania i odbioru robót budowlanych" , a tej nie znamy.
Ostatnio zmieniony pn lip 23, 2007 12:11 pm przez bodziop63, łącznie zmieniany 1 raz
bodziop63
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: bodziop63 » pn lip 23, 2007 12:10 pm

Niechcacy trochę namieszałem, chcąc poprawić post utworzył sie drugi sory! :) :)
bodziop63
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Krespin » pn lip 23, 2007 7:06 pm

...
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: goodboy » pn lip 23, 2007 7:38 pm

Dzięki boziop63 za trochę fachowości w tym temacie. Czyli jednak, jeśli dobrze zrozumiałem, jest coś nie tak z tą inwestycją????
Pisałeś wcześniej, że to trochę bez sensu budować takie drogi z kruszywa, bo potem po wylaniu asfaltu szybko robią się dziury. Czy zatem nie było by lepiej i taniej od razu zrobić drogę asfaltową, a nie bawić się w jakieś prowizorki??
goodboy
major
major

Postautor: bodziop63 » wt lip 24, 2007 6:30 am

Wykonanie podbudowy z tłucznia wapiennego jest niewskazane ponieważ jak wczesniej wspomniałem ulega "zlasowaniu" pod wpływem wilgoci, zwrócie uwagę na taka drogę utwardzoną tym materiałem pod wpływem ruchu i wilgoci jego struktura ulega rozgnieceniu i robi sie biała maź.
W miejscach narażonych na większe naciski jednostkowe robi sie zadolenie, gromadzi woda i wybój gotowy. W przypadku ułożenia naw. bitumicznej scenariusz jest ten sam tylko proces powolniejszy (naw. z tłucznia wapiennnego pełni rolę podbudowy, a asfalt nawierzchni)
Natomiast materiał kamienny np. granit nie ulega takiej destrukcji, dobra alternatywą byłaby budowa drogi betonowej, coraz powszechniej i dobrymi skutkami stosowana w południowej Polsce. Po latach eksploatacji i ewentualnych występujacych uszkodzeniach układa się cienką naw. bitumiczną i droga ma solidna podbudowę, a użykownicy dobrą, równą nawierzchnię. Ale jak piszecie w postach nie wchodzi to w grę ze względu na niski poziom wiedzi technicznej i partactwo obecnej firmy budującej drogę.
Prowadzona przebudowa drogi jest w tej technologi na pewno ze względu na wielkość środków finansowych - poprostu jest najtańsza.
Rozbiezności w przedmiarze robót, a częscią rysunkowa zapewne wynikają z tzw. "manufaktury" gdzie firmy projektujące podkładają rysunki z innych projektów i umkneło to ich uwadze o taki "pikuś", ale werifikator powinien to poprawić, ta osoba równiez podpisuje się na projekcie. że sprawdził dany projekt.
Nawierzchnia bitumiczna, żeby dobrze spełniał swoję rolę musi mieć solidną podbudowę, aby dobrze przenosiła obciążenia , warstwę odsączającą, aby odprowadzić wode opadową z konstrukcji, ponieważ naw. asfaltowa oraz podbudowy z kruszyw niestabilizowanych (kruszyw naturalnych) sa nieszczelne i zapobiec przyszłym przełomą.
Niekiedy jest stosowana taka forma ze przez kilka lat użytkuję sie przyszłą podbudowę, a następnie układa nawierzchnię bitumiczną. Lepsze to niż lgnięcie w błocie.
I zgadzam się z Krespinem, że tanie jest do d.....y!
Dośc tego pisania, ale macie artykuł do poczytania. :roll:
bodziop63
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Krespin » ndz lip 29, 2007 8:04 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 8:35 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Następna

Wróć do Ogólne