Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Wodociągi w Izbicy.

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Postautor: goodboy » czw lip 19, 2007 8:58 pm

Ptaśku nie popadaj ze skrajności w skrajność. Woda z kranu jest u nas syfiasta jak ***. Dzisiaj miała kolor herbaty z cytryną i śmierdziała bagnem. Może nie jest trująca, ale walory organoleptyczne też się liczą. I małym dzieciom nie radziłbym jej podawać do picia.
Mój przypadek jest szczególny. Przy takim stężeniu alkoholu we krwi bakterie mi nie straszne. Giną nie od temperatury, lecz już od samego oddechu... :lol: :lol: :lol:
Jeśli nie konserwuje się urządzeń i nie wymienia rur przez 40 lat, to trudno się spodziewać z kranu mineralki... :wink:
goodboy
major
major

Postautor: Ptasiek » czw lip 19, 2007 9:19 pm

Ostatnio zmieniony sob gru 06, 2008 8:19 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Gosiek » sob lip 21, 2007 9:18 am

dla mnie ta cala sytuacja jest smieszna... juz w lutym widzialam ludzi-pracownikow hydroforni w Izbicy kupujacych wode mineralna do picia a oczywiscie nikt oprocz nich wtedy nie wiedzial co jest grane...;/ otworzyli ujecie.. fakt ono jest i sporo ludzi wode stamtad pobiera, ale ostatnio doszlo nawet do tego, ze woda stamtad byla... ZIELONA...;/ a pfe...;/ ciekawe kiedy to sie wszystko unormuje...;/
Po co budować dom, w którym nie zamieszka miłość...
Gosiek
st. chorąży sztabowy
st. chorąży sztabowy

Postautor: goodboy » sob lip 21, 2007 8:02 pm

To pytanie droga Gosiu do pana Burmistrza, ewentualnie do Ptaśka. Tylko oni znają odpowiedź na nie. :lol: :lol: :lol:
Ostatnio zmieniony pn lip 23, 2007 7:45 pm przez goodboy, łącznie zmieniany 1 raz
goodboy
major
major

Postautor: Ptasiek » sob lip 21, 2007 8:36 pm

Ostatnio zmieniony sob gru 06, 2008 8:20 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: goodboy » pn lip 23, 2007 7:46 pm

A nie mówiłem( sorry-pisałem) :wink:
goodboy
major
major

Postautor: Gosiek » wt lip 24, 2007 8:44 am

heh;] goodboy przynajmniej wiesz gdzie 'uderzyc' o informacje;] :D
Po co budować dom, w którym nie zamieszka miłość...
Gosiek
st. chorąży sztabowy
st. chorąży sztabowy

Postautor: Ptasiek » ndz sie 19, 2007 9:38 am

Ostatnio zmieniony sob gru 06, 2008 8:20 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Sensor » ndz sie 19, 2007 10:47 am

W piątkowej Gazecie Pomorskiej jest artykuł w dodatku regionalnym na ten temat. Tytuł to " Chlor przeciw mikroorganizmom". Jest tam sporo informacji. Szkoda, że na stronie GP nie ma tego artykułu.
Droga długa jest, nie wiadomo, czy ma kres...
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: Ptasiek » ndz sie 19, 2007 11:33 am

Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: blazej » ndz sie 19, 2007 11:42 am

Sensor pisze:W piątkowej Gazecie Pomorskiej jest artykuł w dodatku regionalnym na ten temat. Tytuł to " Chlor przeciw mikroorganizmom". Jest tam sporo informacji. Szkoda, że na stronie GP nie ma tego artykułu.

Na q4.pl były kiedyś całe artykuły w dziale region, ale obecnie zamieszczane są tam tylko skróty, jeśli ktoś posiada, to może wklei na forum?
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: wxyz » ndz sie 19, 2007 4:31 pm

Link do fotokopii artykułu:

Chlor przeciwko mikroorganizmom
ObrazekObrazek
wxyz
plutonowy
plutonowy

Postautor: blazej » ndz sie 19, 2007 5:05 pm

Dzięki wxyz !!!! Umieszczę go na stronie głównej, mam nadzieję, że Gazeta Kujawska nie będzie robić problemów...

A odnośnie tekstu to nasuwa mi sie jedna myśl: szybkiej poprawy nie będzie... :(
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: miras » czw sie 23, 2007 10:54 pm

Trzeba przyznać WXYZ, że zdjęcia które przesłałeś są naprawdę super.
Jednak od 1993 r. trochę nam się rozbudowała nasza Izbica prawda ?
Tam gdzie były pola teraz powstają osiedla. Przez te parę lat chociaż
domów przybyło :wink: Wodociągi nie były wtedy brane pod uwagę, że w przyszłości może dojść do skażenia wody. :(
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: wxyz » pt sie 24, 2007 2:29 pm

Dziękuję Miras! Oczywiście dużo się zmieniło, ale nie mam niestety
możliwości wykonania aktualnych zdjęć z lotu ptaka.
ObrazekObrazek
wxyz
plutonowy
plutonowy

Postautor: kokeszko7 » wt wrz 04, 2007 12:43 pm

A czy ktos wie jak wygląda sprawa wody w przedszkolu i szkołach? Z tego co ja wiem to w przedszkolu kupują wodę mineralną niegazowaną. Pan burmistrz oczywiście umył o tego ręce i nie chce tych zakupów finansować! Ciekawe ile wzrośnie opłata za to przedszkole???
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: goodboy » wt wrz 04, 2007 7:02 pm

Pan burmistrz -powiem wyraźnie POWINIEN TO FINANSOWAĆ, WODĘ DO KUCHNI DLA SZKÓŁ RÓWNIEŻ, BO TO ON GŁÓWNIE JEST ODPOWIEDZIALNY ZA ZAISTNIAŁĄ SYTUACJĘ I ŻADNEJ ŁASKI TU NIE ROBI!!! Ile osób ma różne syfy na skórze od tej wody, ile białych rzeczy w trakcie prania zabarwio się na żółto? Jak p. burmistrz bedzie robił problemy z wodą dla przedszkola i szkół, to sam osobiście postaram się o kilkanaście przynajmniej wniosków o odszkodowanie do UMiG. Ciekawe co wtedy zrobi??? :twisted:
goodboy
major
major

Postautor: kokeszko7 » śr wrz 05, 2007 4:22 pm

Ta woda z ujścia to też kawał syfu :x Sam chlor !!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: miras » śr wrz 05, 2007 5:45 pm

Masz rację Kokeszko7!!!
Smakuje jak kawał przypalonej gumy :evil:
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: Jaszar » sob wrz 08, 2007 5:48 pm

Obrazek

Kryształ wody ze źródła Saijo w Japonii

Przed kilku laty japończyk Masaru Emoto w wyniku swoich eksperymentów odkrył, że woda reaguje na nasze myśli i słowa oraz że potrafi je odzwierciedlić. Zależnie od tego, jakie wysyłano słowa w kierunku kropli wody, jej kryształki po zamrożeniu ukształtowały się w zupełnie różne formy krystaliczne.

Dla przykładu :

Obrazek
Miłość i wdzięczność

Obrazek
Dziękuję

Obrazek
Niedobrze mi, jak cię widzę.
Zabiję cię.

Obrazek
Adolf Hitler

Obrazek
Matka Teresa

Podobnie na wodę oddziaływuje muzyka :

Obrazek
Beethoven's Pastorale

Obrazek
Muzyka Heavy Metal

Ale nawet bez tych oddziaływań woda "wygląda" różnie , w zależności od pochodzenia:

Obrazek
Woda z jeziora Biwako Japonia (silnie zanieczyszczone przez przemysł)

Obrazek
Woda z Lourdes,
Francja

Ciekawe jak wyglądałaby nasza woda :?: :!:

Zdjęcia i wyniki badań Pana Emoto pokazano min w filmie "What the bleep do we know" (o nim później w innym miejscu) , ciekawym podsumowaniem tematu wody zaprezentowanym w tym filmie było :

"To naprawdę fascynujące, mając na uwadze fakt.. że nasze ciała to w 90 procentach woda.

Jeżeli myśli mogą robić coś takiego z wodą... wyobraź sobie, co nasze myśli mogą zrobić z nami samymi."

I jeszcze kilka linków:

http://www.dobrametoda.com/EMOTO/Emoto.htm

http://darmowa-energia.eko.org.pl/pliki ... emoto.html

http://www.bioter.pl/woda/woda-2.htm
Zawsze byłem , zawsze będę , jestem po wsze czasy !
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaszar
porucznik
porucznik

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne