Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Przepisy Ruchu Drogowego.

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Postautor: miras » pn kwie 02, 2007 7:22 pm

Z tego co słyszałem to prawdopodobnie od połowy kwietnia.
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: VooVoo » pn kwie 02, 2007 7:24 pm

Na 100we nie jestem pewien ale już weszła z około miesiąć temu. Ustawa ustawą ale radzę sobie wyrobić odruch włączania za każdym razem wsiadając za kółeczko.
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: Jaszar » pn kwie 02, 2007 7:25 pm

14 dni od ogłoszenia w dzienniku ustaw . Chyba od połowy kwietnia ale pewien nie jestem .
Zawsze byłem , zawsze będę , jestem po wsze czasy !
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaszar
porucznik
porucznik

Postautor: miras » pn kwie 02, 2007 7:30 pm

Najprawdopodobniej od 16 kwietnia.
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: VooVoo » pn kwie 02, 2007 7:57 pm

W takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd :roll:
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: Jaszar » pt kwie 06, 2007 10:35 pm

Od 17 kwietnia , już o tym trąbią na lewo i prawo . Swoją drogą ciekawe jak policja będzie "w miły sposób" przypominać , jak to usłyszałem w radiu .
Zawsze byłem , zawsze będę , jestem po wsze czasy !
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaszar
porucznik
porucznik

Postautor: miras » sob kwie 07, 2007 10:05 pm

Z tego co zauważyłem to dosyć dużo kierowców jeździ już na światłach.
Myślę, że zaczynają się przyzwyczajać do nowych przepisów może to i lepiej. Nie będzie później problemu z mandatami. :wink:
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: kokeszko7 » sob kwie 14, 2007 7:44 pm

Tak sobie jechalem dzisiaj w strone Przedcza i zastanawiam się, co za debil na zakręcie przed Chotlem zlikwidował będące tam barierki a założył jakieś durne białe słupki, z których kilka jest juz złamanych... :oops: Czekać tylko aż ktos znajdzie sie w tym rowie :cry:

A druga sprawa, która rzuciła mi sie w oczy to ten "piękny" asfalt juz za zakrętem a przed samym Chotlem... :oops:

Tez TRAGEDIA :oops: :!:
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Ptasiek » czw lip 05, 2007 7:06 pm

Małe, a cieszy.

Pisaliśmy w swoim czasie na forum o moim zdaniem błędnym oznaczeniu ulicy Targowej i Garbarskiej. Chodzi o zakaz ruchu we czwartek. Oto dziś, przed chwilą byłem w Izbicy. Łypnąłem okiem z niedowierzaniem i stało się. Pojawiła się tabliczka ograniczająca zakaz "od 5 do 13". Pięknie dziękuję stosownym osobom za podjęcie słusznej decyzji i zracjonalizowanie ruchu w tym miejscu. Co prawda brak jeszcze takiej samej tabliczki od strony Kolskiej, ale myślę, że i tam wkrótce się takowa pojawi. 8) 8)
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

przepisy ruchu drogowego

Postautor: maja5 » czw lip 05, 2007 7:57 pm

Brak oznaczen godzin zakazu ruchu na wymienionych ulicach to rzeczywiscie maly pikus ciekawe jak by dojechala straz pozarna gdyby doszlo w tym rejonie do pozaru.Handel takowy powinien odbywac sie na wyznaczonym do tego celu placu targowym a nie na ulicach.To jest lamanie przepisow bezpieczenstwa i ruchu drogowego.
maja5
młodszy chorąży
młodszy chorąży

poprawa bezpieczeństwa na ulicach i drogach

Postautor: bodziop63 » pt lip 13, 2007 11:40 am

Błażej Nowicki pisze:Z tego co zauważyłem poprawilo się ostatnio bezpieczeństwo na ul. Polnej dzięki zamontowaniu na jezdni "stopera", ograniczającego rozwinięcie większej prędkości przez kierowców.

Pragnę nadmienić, że zamontowanena na jezdni "stopery" w ciagu ul. Polnej oraz ul. Piłsudskiego naprzeciw placu zabaw dla dzieci są "progami podrzutowymi" i mozna je stosować wyłącznie poza drogami publicznymi (tj. na obszarach o ograniczonej dostępności lub obszarach zamknietych - drogi położone wewnątrz osiedli i innych zwartych obszarów zabudowy mieszkaniowej, tereny zakładów parkingi itp.). Progi podrzutowe dopuszcza się do stosowania na drogach publicznych na obszarze przejść granicznych. Owe "stopery" zatem są umieszczone niezgodnie z przepisami w przypadku uszkodzenia pojazdu lub niedajboże wypadku, zarzadca drogi Urząd Gminy i Miasta jest zobowiązany do wypłaty odszkodowania, albo ubezpieczyciel jeżeli drogi są ubezpieczone.
Nawiasem jestem ciekawy czy zarzadca drogi opracował projekt zmiany organizacji ruch na "progi podrzutowe" i zatwierdził go w Starostwie Powiatowym we Włocławku, nie sadze, ażeby niewiedza tak daleko sięgała.
Należąłoby zastosować "progi zwalniajace" dopuszczone do stosowania w ciagach dróg publicznych, dla wyobrażenia podam wymiary takiego progu dł. od 2 do 3,70 m i gr. 0,10 m lub dł. 0,9 do 1,50 i gr. 0,07 m oczywiście z oznakowaniem poziomym malowanym, bo pionowe już stoi.
Dość wymądrzania idea jest dobra, ale wykonania nie takie.
Przydałby sie porządny remont ulic i niektórych dróg na terenie naszej gminy
Pzdrawiam!
:!:
bodziop63
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: reno » pt lip 13, 2007 8:47 pm

wzorcową, jest ul. Zwirki i Wi-góry i doły :wink: tam nie trzeba progów.
Niech jak najszybciej te kanalize kładą
Awatar użytkownika
reno
szeregowy
szeregowy

Postautor: kokeszko7 » sob lip 14, 2007 2:11 pm

Ten próg na Piłsudskiego to rzeczywiście poroniony pomysł:(
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Krespin » ndz lip 15, 2007 10:52 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 8:12 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Przepisy ruchu drogowego

Postautor: maja5 » ndz lip 15, 2007 11:30 pm

Przykro mi panowie ale te ulice nie sa powiatowe tylko gminne i burmistrz za pozwoleniem rady moze decydowac co nalezy zmienic.Owego czasu p.Kowalski wystapil z propozycja by zamknac droge jednokierunkowa przebiegajaca kolo jego sklepu i zaproponowal by tam powstal parking.Jak narazie nic nie ustalono w tym temacie.Pana K.popiera sasiadka napewno nastawiona odpowiednio bylam swiadkiem jak rozmawiala z burmistrzem ze czas juz zamknac ta ulice bo jezdzace samochody rysuja jej sciany domu.
maja5
młodszy chorąży
młodszy chorąży

Postautor: Ptasiek » pn lip 16, 2007 6:30 am

Ostatnio zmieniony sob gru 06, 2008 9:11 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Przepisy ruchu drogowego

Postautor: maja5 » pn lip 16, 2007 8:14 am

I co z tego,ze nie zgodnie z przepisami.Izba Obrachunkowa od 5 lat krzyczy ze nie ma w Izbicy obsady w-ce burmistrza a od prawie roku sekretarza.Naklada zalecenia i kary a wladza i tak ma w d.... przepisy.Organ nadrzedny nad samorzadami nie moze sobie poradzic a mam pozostaje biadolenie.
maja5
młodszy chorąży
młodszy chorąży

Postautor: bodziop63 » pn lip 16, 2007 8:40 am

I dobrze że są drogami gminnymi (MAJA5) zwróciłem sie pod dobrym adresem, ale żeby wszystko było jasne przez miasto Izbica Kuj. przebiegają dwie drogi wojewódzkie relacji Włocławek - Koło oraz od "fontanny" do miejscowości Rybno (granica województwa), a na Topólkę - Radziejów chyba powiatowa. Natomiast pozostałymi ulicami zarządza Burmistrz Izbica Kuj. i zgodnie z ustawą "prawo o ruchu drogowym" i tu cytuję "Starosta zarządza ruchem na drogach powiatowych i gminnych, z zastrzeżeniem ust. 6. Ustęp 6 mówi " Prezydent miasta zarządza ruchem na drogach publicznych położonych w miastach na prawach powiatu, z wyjątkiem autostrad i dróg ekspresowych". Zatem organ zarzadzajacy (starosta) rozpatruje projekty organizacji ruchu (na okres stały oraz tymczasowy np. na okres robót prowadzonych w pasie drogowym) oraz wnioski dotyczace zmian organizacji ruchu na drogach gminnych (miejskich na terenie gminy). Rada miejska może, a jeżeli popiera wniosek zarządcy drogi - burmistrza to dobrze o niej świadczy że współpracują, a nie się kłócą, ale nie w tej materii.
Taki projekt organ zarządzajacy ruchem (starosta) może odrzucić, zalecić poprawki i jeżeli zatwierdzi ustala termin wprowadzenia.
bodziop63
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Przepisy ruchu drogowego

Postautor: maja5 » pn lip 16, 2007 9:24 am

I w tym sek,ze starosta nic nie wie o takich poczynaniach w Izbicy,bywa tylko na dozynkach jezeli nie ma gdzie indziej w tym dniu.Trzeba napisac pismo informujace o takich nieprawidlowosciach a kto to zrobi na anonim nikt sie tym nie zainteresuje.Nie tylko wymienione drogi ale iprzylegajace do nich chodniki sa wlasnoscia powiatu czy woj.
maja5
młodszy chorąży
młodszy chorąży

Postautor: bodziop63 » pn lip 16, 2007 10:34 am

Chodniki również, należą do zarządcy drogi jaka jest jej kategoria (woj. , powiatowa i gminna). Z tego co się orientuję rozpatrują też anonimy. Ale chyba administrator forum przekazuje uwagi jego użytkowników, jesli nie będzie żadnej reakcji w najbliższym czasie bedzie to zwykła ignorancja mieszkańców Izbicy oczywiście jeśli owy osobnik ma rację, czyżby kult "jednostki". Mamy przecież demokrację :shock:
bodziop63
starszy szeregowy
starszy szeregowy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne