Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Ekologia po izbicku.

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Postautor: goodboy » sob maja 19, 2007 9:02 pm

Ruda i o to chodzi żeby była afera :wink: . Spontaniczność to zaleta, nie wada. Pisz śmiało co myślisz i nie przejmuj się "wazeliniarzami".
P.S. Tylko uważaj żebyś nie została zdemaskowna tak jak ja przez Mecenasika :lol: .
A tak poważnie, to dzięki za wsparcie tutaj i w tamtym "pamiętnym" temacie. Reszta na PW...
goodboy
major
major

Postautor: Sensor » sob maja 19, 2007 9:09 pm

Tak jest Goodboy :D Siły przyrody w służbie człowieka :lol:
Droga długa jest, nie wiadomo, czy ma kres...
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: aro » ndz maja 20, 2007 9:34 pm

goodboy pisze:No pewnie, niech wylewają gówno na łąki i do jezior skoro to nieszkodliwe. A w mieście proponuję powrót do rynsztoków(niektórzy juz to praktykują). Niech se pomyjki płyną ulicami. 8) Muchy i robale i tak wszystko wp....dolą. Po co tam jakieś oczyszczalnie....
P.S. Brawo, brawo :twisted:

Moim zdaniem nie chodzi nikomu o wylewanie ścieków do jezior czy na ulice. Mówi się o tym, iż zawartość szamba przydomowego znajdująca się kilka miesięcy w jednym miejscu, stanowi zawartość biologicznie rozkładającą się, oczywiście w odpowiedniej ilości.

Nie dziwię się nikomu i chciałbym napisać wam coś ze swojego doświadczenia.

Miałem okazję w ramach wymiany gminnej być uczestnikiem wycieczki do Holandii. Jako jedyni wspólnie z małżonką "załapaliśmy" się na nocleg na statek cumujący w jednym z kanałów żeglownych. O dziwo cała zawartość z kuchni i wc wlatywała do ...kanału.
Na moje pytanie "dlaczego tak robicie" odpowiedź była następująca: "przecież to jest wszystko organiczne, rozłoży się "

... nic dodać nic ująć...
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: goodboy » pn maja 21, 2007 8:16 pm

No ręce opadają. No to z szamb na działkach też śmiało można spuszczać zawartość do jeziora. To też jest wszystko organiczne, nie :twisted: . To, że gdzieś tak robią, nie znaczy, że i u nas tak ma być. Głowa na karku też się liczy.
Widzę u niektórych wyraźną niechęć do rozwiązań ekologicznych. Jasne, że wygodniej i taniej jest wylewać szambo na pole, a śmieci wyrzucać za płot. Proponuję Aro żebyś zaczął od "nawodnienia" swojego ogrodu. Jeśli się sprawdzi pójdziemy w twoje ślady :wink: .
goodboy
major
major

Postautor: aro » śr maja 23, 2007 10:04 pm

Goodboy,
czytaj uważnie co napisałem. Nie jestem zwolennikiem wylewania szamba do jeziora tylko opisuje co widziałem.
Moim zdaniem nie chodzi nikomu o wylewanie ścieków do jezior czy na ulice. Mówi się o tym, iż zawartość szamba przydomowego znajdująca się kilka miesięcy w jednym miejscu, stanowi zawartość biologicznie rozkładającą się, oczywiście w odpowiedniej ilości.

To są moje słowa i nie ma tam nic o tym, że chcę coś wylewać...
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: Ptasiek » śr maja 23, 2007 10:16 pm

Ostatnio zmieniony sob gru 06, 2008 9:04 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: VooVoo » czw maja 24, 2007 7:30 am

Na dobro sprawy takie szambo mógłbyś sam wydłubac z czyjąś pomocą gdybyś już naprawdę chciał zaoszczędzić. Szamba przyjazne środowisku-O.K, ale nie dajcie się zrobić w balona. Pozdrowionki
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: goodboy » czw maja 24, 2007 8:10 pm

Co do ceny, to faktycznie ok 8tys. Ale zwrot z UE, to 75%. Zgadzam się, że pewnie można to zrobić taniej, jak wszystko zresztą. Tylko, czy takie szambo wykonane przez "domorosłych" fachowców spełni swoją rolę.
Mam znajomych, którzy korzystają z tego rozwiązania w okolicach Lubrańca i są bardzo zadowoleni. Przede wszystkim to jednorazowy wydatek. Taką instalację tylko raz na dwa lata się konserwuje i czyści. Poza tym jest "bezobsługowa". Nie trzeba zamawiać beczki, nic się nie wylewa w najmniej odpowiednim momencie- jak to bywa z tradycyjnymi szambami. Myślę, że jeśli wszystko jest wykonane zgodnie z projektem, to faktycznie jest bezpieczne dla środowiska.
W Lubrańcu na początku też ludzie podchodzili do tego niechętnie. Gdy jednak pierwsi odważni sobie to zafundowali, to ustawiła się kolejka chętnych. A to, że jakaś firma na tym zarobi- też dobrze. Oby miejscowa i po uczciwym przetargu.
goodboy
major
major

Postautor: Ptasiek » czw maja 24, 2007 8:55 pm

Dyskutujemy o dwóch różnych materiach.

Po pierwsze 'primo': Realny koszt profesjonalnie wykonanego szamba ekologicznego spoełniającego wszystkie normy i takie tam to niecałe trzy tysiące złotych wraz z godziwym zarobkiem firmy, która takowe zbuduje.

Po drugie "primo": przepisy Uni Europejskiej nie są po to by je olewać. Tak dzieje się w momencie, gdy stosowne naczalstwa blokują przepływ informacji w materii szamb, a korzystając z mętnej retoryki próbują wyłudzić pieniądze. Nie obchodzi mnie to od kogo je wyłudzają. Gadka, że Unia finansuje szamba w 70 czy 80 procentach jest manipulacją i kłamstwem. To nie ufo robi ściepę do unijnego garnka tylko Ty i ja drogi Goodboy-u. W imię czego jakiś patafian ma mnie okradać, kłamiąc w żywe kamienie, że coś mus jak nie jest mus. I w imię czego ja mam płacić za coś co stanowi czyjeś siu bździu na punkcie tzw. ekologii, a nie właściwą ekologię?

Przeżyliśmy już jedną taką gigantyczną manipulację, która kosztowała Polskie kilka miliardów złotych. Rzecz o tzw. płytach gnojowych. Jakiemuś ciołowi "się źle przetłumaczyło" z unijnego na polski i płyty gnojowe zupełnie niepotrzebnie zbudowano z certyfikatami bezpieczeństwa jak przy elektrowniach atomowych. Kto widzał budowę takich płyt wie o czym piszę. Za te same pieniądze rolnicy zgodnie z wszystkimi normami i przepisami mogliby wybudować obiekty właściwe do swoich potrzeb, a nie biadać teraz jak ugryźć to gorące jajo, bo płyty co prawda są, ale trzy razy za małe. Powyższe dla mających pojęcie o kosztach budowlanych zilustruję przykładem: Betonowa płyta 6 x12 metrów zbrojona o grubości ok 20 centymetrów kosztuje 28000 złotych.(Realny koszt wraz z całą dokumentacją to ok. 6-8 tys złotych.) Też do tego dopłaciłeś Kulego. Ja też.
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: goodboy » pt maja 25, 2007 8:14 pm

Nie będę się sprzeczał, czy cena jest adekwatna, czy nie, bo się na tym nie znam. Fakt jest taki, że ktoś tam pewnie na tym zarobi. Mi chodzi bardziej o samą ideę , która wydaje mi się idealnym rozwiązaniem na terenach wiejskich. Bo w tej chwili jest w tej kwestii dużu balagan i znaczna część nieczystości trafia do zbiorników wodnych i wód gruntowych.
Ptaśku, nie można wietrzyć wszędzie spisków i manipulacj. Od tego są Kaczyńscy i Ziobro :wink: :lol: .
Pisałeś wcześniej, że jesteś na liście do takiej instalacji, ja również. Poczekajmy zatem i zobaczymy co z tego wyjdzie.
goodboy
major
major

Postautor: Ptasiek » ndz cze 17, 2007 7:25 am

Ostatnio zmieniony sob gru 06, 2008 9:05 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: goodboy » ndz cze 17, 2007 7:47 pm

Cuda, cuda, cuda.. :lol: :lol: :lol:
Wszystkiemu winne Unie i dopłaty.
Zlikwidować. Przywrócić normalność.
Wystąpić. Rewolucję przeprowadzić i I Sekretarza wybrać
On zrobi wszystkim dobrzeeee :twisted: :twisted: :twisted:
goodboy
major
major

Postautor: Ptasiek » ndz cze 17, 2007 9:04 pm

Ostatnio zmieniony sob gru 06, 2008 9:06 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Ptasiek » śr lip 09, 2008 6:38 pm

Ostatnio zmieniony sob gru 06, 2008 9:06 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: goodboy » śr lip 09, 2008 7:33 pm

Dobry pomysł! Zawsze mniej butelek i plastiku trafi do rowów i do lasu.
Może by tak jeszcze ogłosić zbiorowe uszczelnianie szamb przydomowych i bojkot "przedsiębiorców" opróżniających beczki na łonie natury?
Jakość wody na pewno by się wówczas poprawiła.
goodboy
major
major

Poprzednia

Wróć do Ogólne