Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Lustracja izbickich prominentów

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Lustracja izbickich prominentów

Postautor: goodboy » wt kwie 24, 2007 8:46 pm

Zakładam nowy temat gdyż ciekawi mnie przeszłość ludzi zarządzających naszą gminą. Mam nadzieję, że znajdą się osoby gotowe podzielić się wiedzą z przeszłości. Rozumiem, że wymaga to odwagi i odpowiedzialności i na to liczę.
Może zacznijmy od Wodza- B.S. Wiem, że w latach osiemdziesiątych był inspektorem do spraw oświaty. W tamtych czasach tego typu stanowiska nie przypadały zapewne przypadkowym osobom. Czy ktoś z Was Moi Drodzy posiada np. informacje na temat przeszłość B.S. z czasów stanu wojennego. Czy sprawował wówczas jakieś istotne funcje? Czy był czlonkiem PZPR? Jakieś szczątkowe informacje do mnie docierają, ale może ktoś zna konkrety?
goodboy
major
major

Postautor: goodboy » wt kwie 24, 2007 9:54 pm

No i już napłynęły pierwsze informacje. Co prawda na PW, ale podzielę się nimi.
B.S. był w czasie stanu wojennego szefem delegatury Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego na gminę Izbica Kujawska. WRON to grupa twardoglowych komuchów odpowiedzialna za wprowadzenie i skutki stanu wojennego. Obecny Burmistrz był wtedy młodym działaczem PZPR i komunistą. Fakt, że powierzono mu tak odpowiedzialne stanowisko świadczy o dużym zaufaniu ze strony partyjnej "wierchuszki".
Prosze o dalsze informacje w tym temacie.
goodboy
major
major

Postautor: Arizona » śr kwie 25, 2007 5:54 am

o kurcze..... temat iście diabelski i wymagający odwagi... uważajmy jednak, by informacje były rzetelne, bo rzucanie błotem zawsze jednak brudzi.
Co do burmistrza.... musze powiedzieć, że zupełnie mnie jakoś te doniesienia o jego przeszłości nie dziwią.... skoro teraz firmuje go Samabrona (lub dopiero co firmowała).... tam takich spadochroniarzy sporo ;)
Ciekawam jednak, czy obowiązuje naszych włodarzy (przyznam, że nie doczytałam wystarczająco dokładnie nowej ustawy lustracyjnej) złożenie oświadczenia lustracyjnego i jakie są, dla takich lokalnych ludzi na świeczniku, konsekwencje ujawnienia "współpracy"......
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: goodboy » śr kwie 25, 2007 8:00 pm

Arizono! Oczywiście, że ustawa obowiązuje Burmistrza i radnych. Osoby te muszą złozyć oświadczenia lustracyjne. Ale takich osób są tysiące. Oni wszyscy liczą na to, że IPN nie zdaży zająć się tymi oświadczeniami przed końcem kadencji. I nasz Bodzio równiez na to liczy. Mogę się założyć. :wink:
Mnie nie wzrusza sam fakt, że był szefem WRONu na Izbicę. Chciałbym tylko ustalić czy ktoś przez niego ucierpiał i czy współpracował z ówczesną Milicją I SB. Tylko tyle.
goodboy
major
major

Postautor: Amba » śr kwie 25, 2007 8:54 pm

Zostałam pobita, pokonana. Gratulacje za odwagę drogi Goodboy za założenie tematu.

Co do Szczerbatego. W czasie wyborów w 95 (?) roku wydał prykaz by ukarać trzy nastolatki, które niszczyły plakaty z niewłaściwej opcji politycznej. Samo działanie tych dziewuszek,było ze wszech miar naganne, jednak rozpętano wokół tego burzę. Kitka jako główny zawiracha całej tej akcji doprowadził do zapaprania w sądzie życiorysów tych dziewcząt.

Z innej beczki. Nareszcie wróciłam. Teraz chyba będzie mnie nieco więcej po dość długiej przerwie. No to chlup w ten głupi dziób.
"Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić..." - Piłsudski

"Nie można perfumować łajna, wystarczy wyczyścić oborę".
Awatar użytkownika
Amba
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: kokeszko7 » czw kwie 26, 2007 4:04 pm

Oj, Ambo! Jakie szczęście, że jesteś !!!!!!!!!! A już mysleliśmy, że odleciałaś po F-16 :wink: :)
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: goodboy » czw kwie 26, 2007 8:24 pm

Witaj Ambo! Na Ciebie zawsze można liczyć. Nawet nie osimieliłbym się z Toba rywalizować. :wink:
Temat założyłem nie zchęci zaszkodzenia komukolwiek. Ludzie muszą wiedziec na kogo głosują. Osoby takie jak B.S., które wtedy zajmowały określone stanowiska są bowiem niereformowalne. Ich mentalność i poglądy tak naprawdę nie zmieniają się. Oni tylko przystosowują sie do sytuacji. Stąd jego "zamordyzm", brak samokrytyki i autorytarne metody zarządzania.
Nie mogę jednak powiedzieć, że asfalt w cenrum miasta i zadbane skwerki mi się nie podobają, bo bym zgrzeszył. :wink:
Jeśli ktoś wie coś jeszcze w tym temacie, zapraszam do dyskusji.
goodboy
major
major

Postautor: Arizona » wt maja 08, 2007 11:27 am

Goodboy.... zadbane skwerki i asfalt, to żadna i niczyja łaska.... teraz się na to po prostu dostaje pieniądze (jeśli się po nie wyciągnie rekę, rzecz jasna) i zabiegać o nic jakoś szczególnie nie trzeba... Izbica, mimo, że jest już coraz ładniejsza i bardziej estetyczna, to i tak jeszcze pod względem zadbania o chodniki, ulice, zieleń odstaje od innych.... Widziałam już wiele takich pięknych małych miasteczek... zatem chyba to jest po prostu standard. Moje oko też cieszą takie posunięcia, ale postawmy sprawę jasno : nie jest to niczyja łaska, ani wyrzeczenie. Wręcz powiedziałabym, że teraz to po prostu nie można inaczej. :)
A co do lustracji.... lada dzień mija chyba termin (15 maja?) składania oświadczeń lustracyjnych.... za kłamstwo, lub brak złożenia jest wylot ze stanowiska. Jak na ironię, jeśli tylko burmistrz złoży oświadczenie (nawet jeśli potwierdzi w nim swoją współpracę z ORMO, SB, czy czymś tam jeszcze), to i tak o jego losach na stanowisku zdecyduje jego szef.... czyli może go zostawić w spokoju.... jedyna nadzieja gdyby skłamał i ktoś się to tego ewidentnie doczepił.... na honorowe odejście za "przewiny" przeszłości jakoś u tego burmistrza nie liczę :wink:
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: goodboy » wt maja 08, 2007 8:21 pm

Arizono! Dostrzegam też to, że u nas inwestycje są raczej "kosmetyczne" i robi się je aby było widać, że coś się robi. Tak naprawdę istotnych rzeczy się unika(hala, kultura, szkoły...itd). Niestety obecna władza w pierwszej kolejności martwi się o własne przywileje, premie,ekwiwalenty... A jeśli coś robią, to dlatego, że -jak piszesz- wypada, bo takie już czasy.
Co do lustracji...po prostu krew mnie zalewa jak widzę byłych komuchów i dygnitarzy napychających sobie kabzy na różnych stanowiskach. Z tym trzeba jednak kiedyś skończyć.
Jeśli chodzi o Bodzia, to pożyjemy, zobaczymy. Coraz ciekawsze rzeczy do mnie docierają, ale bez potwierdzenia z kilku źródeł nie będę pisał o tym na razie. Pozdrawiam.
goodboy
major
major

Postautor: Arizona » śr maja 09, 2007 5:58 am

Otóż i to właśnie :
goodboy pisze: u nas inwestycje są raczej "kosmetyczne" i robi się je aby było widać, że coś się robi. Tak naprawdę istotnych rzeczy się unika (hala, kultura, szkoły...itd). Niestety obecna władza w pierwszej kolejności martwi się o własne przywileje, premie,ekwiwalenty... A jeśli coś robią, to dlatego, że -jak piszesz- wypada, bo takie już czasy.

Ująłeś samo sedno :)
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: goodboy » śr maja 09, 2007 8:22 pm

I na tym polega cała niesprawiedliwość. Najpierw walczył z Solidarnością i demokracją, a teraz korzysta z jej zdobyczy. Do czasu mam nadzieje... :twisted:
Dla odmiany, moze teraz zajmijmy się P. Przewodniczącą Z.W. Czy ktoś wie może cóż ta pani porabiała w latkach osiemdziesiątych, w stanie wojennym? Czy była po stronie Solidarności, czy wręcz przeciwnie?
Odważnych proszę o wypowiedzi na forum. Bardziej "nieśmiałych" zaś o informacje pod postacią PW.
goodboy
major
major

Postautor: Amba » sob maja 12, 2007 9:54 pm

Moje ty kochanie, dzióbeńko moja. Najdroższa Zosiu Serwatko. Pamiętasz jak my razem w jednej klasie w Medyku szkoły kończyły? Oj poszło Ci dziewucho, oj Ci się udało wyżreć się na posadach. I chłopa niezgorszego dostałaś. Nie to co ja. Mój Franek niezguła to i nocą do niczego i w dzień się szybko uchleje. A Twój chłop przysadzity doktorowy syn i na solidnej państwowej posadzie, i wlać w siebie może, i niedługo na rentkę już pójdzie. Tylko pozazdrościć.

Pamiętam jak Cię Zosiu do polityki ciągnęło. Ty to wiedziałaś gdzie i do kogo się dopchać. Oj masz tę babską intuicję lepszą od mojej. Taka niepozorna ni to w PSL, ni to w SDRP. A Twój głos był taki ważny. Po której stronie się opowiesz, czy poprzesz w radzie Śledzia na burmistrza czy nie i będziesz przyboczną opozycjonisty Sadowskiego. W końcu za konkretne legalne pieniądze popierać kogo trzeba… Czemu by nie. Niech będzie Śledź. A pieniądze dodatkowo dorobione w komisji AA bardzo się przydały, no nie?

Oj pamiętam Zosieńko kochana, no daj dzióba, jak w 2002 roku po przegranej Śledzia szybciutko zmieniłaś front i zaczęłaś popierać nową władzę. A jaki awans w nagrodę po czterech latach podnoszenia ręki we właściwym momencie i bycia właściwa osobą. Na samą przewodniczącą awansowałaś. Tylko pozazdrościć Ci kobiecej intuicji. Już widzę Cię najdroższa moja, jak za trzy lata, gdy wygra wybory p. Bernyś staniesz się zażartą pisowszczycą. Tylko pozazdrościć Ci tej intuicji.

A w latach osiemdziesiątych to co porabiałaś?, bo nie pamiętam. Zdaje mi się w Poznaniu się obracałaś. Tam Cię Jaruzel z WRONą dopadł. Musisz mi opowiedzieć coś o tych wspaniałych dniach.
"Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić..." - Piłsudski

"Nie można perfumować łajna, wystarczy wyczyścić oborę".
Awatar użytkownika
Amba
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: Domin » ndz maja 13, 2007 11:27 am

To jest cała Amba.Tak trzymać :)
Domin
starszy sierżant
starszy sierżant

Postautor: Arizona » ndz maja 13, 2007 5:52 pm

Brawo Amba :)
Znasz zapewne powiedzenie, że tylko świnia nie zmienia poglądów..... a jeśli jeszcze posiada się zmysł do "właściwej" zmiany.... to faktycznie tylko pozazdrościć "intuicji" :lol: :lol: :lol:
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: goodboy » ndz maja 13, 2007 7:35 pm

Ambo jesteś wielka! Dzięki za ten tekst.
Niestety podział mandatów za trzy lata jest już przez "nich" ustalony. Na burmistrza ma iść Wardowa, na przewodniczącego Bodzio, a szefową komitetu ponownie zostanie kto :?: ...oczywiście nasza p. Teacher. Oni władzy raz zdobytej niestety tak łatwo nie oddadzą. Jest jeszcze sporo kasy i nieruchomości-łakomych kąsków do zdobycia( np. ośrodek zdrowia, niektóre działki).
Ambo jeśli możesz, uchyl rąbka tajemnicy co do "poznańsko-WRONowskiej " przeszłości pani W. Jesteś pewna, że nie była działaczką Solidarności :wink: :?:
goodboy
major
major

Postautor: goodboy » czw maja 17, 2007 8:25 pm

Dziś w jednym z ogólnopolskich dzienników przeczytałem, że każdy obywatel może upomnieć się o wgląd do akt bezpieki. Można w ten sposób obejrzeć własną teczkę, jak też sprawdzić osoby pełniące funkcje publiczne. Wśród tych osób wymieniono m. in. burmistrzow i wójtów. Może ktoś jest zorientowany w jaki sposób to zrobić? Czy trzeba osobiście zgłosić się do IPNu, czy wstarczy wysłać zapytanie np. mailem lub pocztą?
goodboy
major
major

Postautor: goodboy » wt cze 12, 2007 8:49 pm

Muszę trochę odkurzyć mój temat.....
No i znowu byłym SB-kom i TW(również tym izbickim) upiekło się conieco. Słyszałe nawet, że już to mieli okazję oblać obficie tu i ówdzie...
Spokojnie panowie i panie...sprawiedliwości i tak stanie się zadość.
Dotarłem do kilku szokującuch materiałów. Miałem je nawet tu zamieścić, ale jeszcze się wstrzymam. Brakuje mi kilku rozmów i świadków. Ale "czas prawdy" nadchodzi... nieuchronnie. :twisted:
goodboy
major
major

Postautor: de Tox » sob wrz 01, 2007 2:33 pm

Goodboyu mylisz się co do obsady stanowisk w następnej kadencji. Na burmistrza po raz trzeci będzie startował Sadowski, ale ktoś mu doniósł, że będzie miał sensownego, młodego rywala (nie wymienie nazwiska). Teraz, razem z Wojewodzkim rozpracowują gościa i chcą go "zniechęcić" do kandydowania. Tylko- mały szczegół, padło nie na tego, który rzeczywiście ma kandydować. Swój udział miały tu pewne dwie panie G. i W., które próbują w ten sposób załatwić jakieś swoje prywatne, wewnętrzne porachunki.
Co do informacji na temat Bodzia i ja takowe posiadam. Wiem, że jego podpisy widnieją na niejednym dokumencie z czasów stanu wojennego. ma gość wiele do ukrycia. Goodboyu moja proźba, nie wychodź z tym teraz. Poczekajmy do wyborów. Pozdrawiam.
de Tox
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: goodboy » ndz wrz 02, 2007 7:02 pm

Dzięki De Tox z posta i informacje na PW. Muszę przyznać, że mimo wszystko jestem w szoku, dużo rzeczy mi to wyjaśniło i uzupełniło to co ja dotychczas zebrałem. Teraz mam pełny obraz tego człowieka i korci mnie żeby o tym napisać. Z takim "garbem" to on powinien spokojnie kopać ogródek na emeryturze, a nie pchać się na stanowiska.
Skoro jednak nalegasz wstrzymam się z opisem sprawy. Jeśli będzie kandydował po raz trzeci poszczę temat w obieg. Mam nadzieję z twoją pomocą. Pozdrawiam.
goodboy
major
major

Lustracja dla maluczkich

Postautor: kujawiaczek ci ja » pn wrz 10, 2007 3:25 pm

Szanowny Goodboyu!Widze ze strasznie jestes zainteresowany lustracja czyli-mowiac po kujawsku-grzebaniem w ludzkich zyciorysach.Ale coz ,kazdy ma swoje rozrywki.Sam nie jestem fanem burmistrza,jednak wolalbym by oceniac go w sposob merytoryczny,tak jest lepiej dla zdrowia psychicznego spoleczenstwa.Moge w zaufaniu powiedziec;jego babcia byla w Wehrmachcie!Chlopie zajmij sie czyms bardziej konkretnym a nie donosami na ludzi!
kujawiaczek ci ja
szeregowy
szeregowy

Następna

Wróć do Ogólne