Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

"Większy" sklep w Izbicy...

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Czy w Izbicy jest miejsce dla sklepu z większą powierzchnią handlową?

tak
36
88%
nie
5
12%

Liczba głosów : 41

Postautor: Ptasiek » sob kwie 28, 2007 8:28 pm

Ostatnio zmieniony ndz gru 07, 2008 8:02 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: kokeszko7 » sob kwie 28, 2007 8:31 pm

Jasne, że prawda!!! I to jest najbardziej wkurzające, że ludzie zapieprzaja kupe lat i g***o z tego maja :cry: Wstyd dla wyzyskiwaczy :oops:
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Wiekszy sklep w Izbicy

Postautor: maja5 » sob kwie 28, 2007 9:17 pm

Moi Drodzy
Czy wy wogole orientujecie sie ile trzeba zabiegac o klienta przy tak duzym zbiorowisku sklepow.Handlowcy izbiccy nie dorabiaja siebie tylko banki,i wlascicieli lokali itd.Jezdza samochodami za kredyt lub lising. Bo czyms trzeba dowiesc towar.Wszystko tak rozowo wyglada z perspektywy klienta,internauty.Macie racje, ze nie wyplacanie poborow pracownikom to nieuczciwe.Osoby pokrzywdzone powinny wystapic na droge sadowa.A tych uczciwych trzeba wspierac by te 25 sklepow dzielnie sie trzymalo by nie zasilili grona bezrobotnych oni i ich rodziny oraz zatrudniony personel.Powstanie gigant zatrudni 6 osob a po zasilek pojdzie 60.Jak duzy moze byc utarg dzienny gdy zostana otwarte wszystkie sklepy.Jak duza moze byc marza przy takiej konkurencji.Jak bardzo bogaty jest izbicki handlowiec. /??????Oto sa pytania. .
maja5
młodszy chorąży
młodszy chorąży

Postautor: Ptasiek » sob kwie 28, 2007 10:57 pm

Ostatnio zmieniony ndz gru 07, 2008 8:03 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Wiekszy sklep w Izbicy

Postautor: maja5 » ndz kwie 29, 2007 8:01 am

Gdy "sztywny Izbiczanin"zamknie interes i pojedzie na zachod dorabiac wrednych kapitalistow to ty w przeciwienstwie do niego bedziesz ich dorabial na miejscu rechocac rech,rech.Ja nie pojde kupic np.napoju 1,5 l za 0.69 gr bo taki jest smaczny, ze bedac na pustyni bym sie go nie napila. My Izbiczanie bedziemy pili,jedli nasza zdrowa.ekologiczna zywnosc a nie odpady.90%zywnosci tak stwierdzil Panstwowy Inspektor Sanitarny w gigantach nie odpowiada polskiej normie.Co ty na to?
maja5
młodszy chorąży
młodszy chorąży

Re: Wiekszy sklep w Izbicy

Postautor: blazej » ndz kwie 29, 2007 10:06 am

maja5 pisze:Ja nie pojde kupic np.napoju 1,5 l za 0.69 gr bo taki jest smaczny, ze bedac na pustyni bym sie go nie napila. My Izbiczanie bedziemy pili,jedli nasza zdrowa.ekologiczna zywnosc a nie odpady.90%zywnosci tak stwierdzil Panstwowy Inspektor Sanitarny w gigantach nie odpowiada polskiej normie.

Z całym szacunkiem nie kazdy ma pieniadze by kupować "markową" butelkę wody za 1,20-1,80 skoro może mieć wodę za 0,59 (tyle mozna zaplacic w Tesco czy Biedronce) Poza tym mitem jest to , że wody droższe są zdecydowanie lepsze i pozbawione jakichklwiek zanieczyszczeń. Na ten temat był artykuł w Newsweeku lub Wprost (nie pamiętam dokładnie, ale można poszukac). To oczywiste, że nasi lokalnie sklepikarze będą mówic stanowcze "nie" na każdy pomysł otworzenia w naszym miasteczku dużego sklepu. Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości tak sie jednak stanie. I jak już było wcześniej wspomniane, przykład Lubrańca dobitnie pokazuje, że nie musi oznaczac to zagłady mniejszych sklepów. Pora zawalczyć o klienta i zrobić wszystko by nie uciekł do konkurencji.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 29, 2007 10:07 am przez blazej, łącznie zmieniany 1 raz
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

MAJA zaskakujesz mnie takimi informacjami

Postautor: BODZIEK » ndz kwie 29, 2007 10:07 am

Maja zaskakujesz mnie takimi informacjami o duzych secach handlowych. nie sadze jednak zeby towar jakiejs znanej firmy spozywczej mial gorsza jakosc niz ten sam towar kupiony w zwyklym spozywczaku. Ogolnie nie lubie kupowac w marketach
BODZIEK
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Re: MAJA zaskakujesz mnie takimi informacjami

Postautor: blazej » ndz kwie 29, 2007 10:09 am

BODZIEK pisze:nie sadze jednak zeby towar jakiejs znanej firmy spozywczej mial gorsza jakosc niz ten sam towar kupiony w zwyklym spozywczaku.

Dokładnie wiele znanych firm podpisuje umowy z marketami na dostawę napojów czy innych produktów w ilościach hurtowych, co pozwala na obnizenie cen.
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

wiekszy sklep

Postautor: maja5 » ndz kwie 29, 2007 10:43 am

Zgadzam sie z wami ale te znane firmy sa tylko producentami ,natomiast sklad spozywczy pochodzi z danego kraju np z Portugali "Biedronka"dlatego te towary sa tansze .Natomiast ten sam producent produkujacy spozywke z rodzimych produktow ma cene drozsza.Przyklad Kruszwica dopuki sie nie sprzedala olej kujawski w Realu byl drozszy o 1.50 za litrowa butelke.
maja5
młodszy chorąży
młodszy chorąży

Postautor: Ptasiek » ndz kwie 29, 2007 5:30 pm

Ostatnio zmieniony ndz gru 07, 2008 8:03 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: kokeszko7 » ndz kwie 29, 2007 5:53 pm

Bedąc swego czasu z dzieckiem u lekarza też usłyszałem zdanie, że najzdrowsze są te owoce i warzywa, w których jest najwięcej robaków !!! A nie te ładne, równiutkie i błyszczące... :cry:

Kiedys po najzdrowszą żywność chodziło sie na rynek a teraz nawet i tam nie ma nic dobrego tylko wszystko z giełd i inne świństwa!
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Jaszar » ndz kwie 29, 2007 8:10 pm

A ja jestem ciekaw gdzie są ci wszyscy zwolennicy "Unii Jego Mać" , którzy patrzeć nie mogli na Samoobronę (ówczesną , bo obecna moje poparcie już utraciła), gdy ta protestowała i broniła się przed oczywistymi zmianami jakie miały wyniknąć z akcesu do UE . Czy unia jego mać nie obawiała się zalewu taniej, prawie ekologicznej żywności z Polski , a dziś co mamy - mieszkam na wsi i widzę jak rolnicy z uprawy i hodowli przestawili się na PRODUKCJę żywności - bo inaczej tego nazwać nie można . Nie oszukujmy się , że ta czy inna sieć handlowa dostarczy nam "dobrej" żywności . Można tylko rozważać cenę i stopień skażenia (nawet Tymbark , który kiedyś promował się na targach zdrowej żywności dziś pierniczy swoje produkty).
Poza tym chemiczne dodatki to nie jedyne "upiększacze" żywności bo dużo gorsza i niebezpieczna jest żywność modyfikowana genetycznie (w Australii tysiące owiec padło po wprowadzeniu ich na pola , na których uprawiano genetycznie zmodyfikową bawełnę) , której skutki spożywania nikt nie jest w stanie przewidzieć . Dość powiedzieć , że stoimy w obliczu potencjalnego głodu a to za sprawą tychże przemian , wystarczy by coś poszło nie tak z wytwarzanie nasion lub nieprzewidziane interreakcje miedzy labolatoryjnymi roślinami a tym w naturze - nie ma fizycznej możliwości odtworzyć w krótkim czasie roślin , ze starego (tego przed modyfikacjami) materiału nasiennego , bo rolnicy go nie mają a producenci posiadają znikome ich ilości . A co się może stać ktoś zapyta - a gen terminacyjny , a bakterie mogące zniszczyć życie (jedną z takich parę lat temu w porę wstrzymano przed wprowadzeniem do środowiska , była przygotowywana w innych celach , na szczęście ktoś z wyobraźnią sprawdził jej interreakcje z innymi czynnikami środowiskowymi)
Zawsze byłem , zawsze będę , jestem po wsze czasy !
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaszar
porucznik
porucznik

Postautor: goodboy » ndz kwie 29, 2007 9:11 pm

Sądzę, że normy sanitarne są te same dla małych i dużych sklepów. Zgadzam się też z tymi, którzy uważają, że powstanie w Izbicy większego sklepu (np. Biedronki) nie spowoduje upadku obecnie istniejących. W okolicznych miastach nic takiego bowiem nie nastąpiło. Powiem więcej, w takim Lubrańcu po powstaniu Biedronki ogólnie spadły ceny wielu artykułów, więc konsumenci na tym skorzystali. Obecnie jest tam taniej niż w Izbicy, a nikomu wielka krzywda się nie stała. W takiej Biedronce też trochę osób robote znalazło.
Niestety nie wierzę, że obecnie rządzący Izbicą Burmistrz z Samoobrony, jak też rada gminy- zdominowana przez Samoobronę cokolwiek w tej kwestii uczynią. Byłoby to niezgodne ze strategią partii, która duzym sklepom i sieciom jest przeciwna nie od dzisiaj. Zrobią wszystko, żeby taka inwestycję zablokować. Potwierdza to tłumaczenie o braku terenów. Tego akurat u nas nie brakuje. Brak po prostu dobrych chęci.
goodboy
major
major

Postautor: Ptasiek » ndz kwie 29, 2007 9:16 pm

Ostatnio zmieniony ndz gru 07, 2008 8:04 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: aro » ndz kwie 29, 2007 9:20 pm

Muszę wtrącić się troszeczkę z racji wykonywania wspomnianej działalności handlowej

Mam wiele wątpliwości co do treści waszych komentarzy a oto niektóre z nich:

Ptasiek pisze:
...A o jakości. Doprawdy wolę oliwki z supermarketu od tych zleżałych przez dwa lata w poszczególnych sklepach. Parodią są ceny na przykład pomidorów. Cała Europa oprócz Polski je je dzisiaj po 70 eurocentów, a w Izbicy kosztują TE SAME 2 euro. (Ceny z dzisiejszego dnia). ...
:

Jeśli kupiłeś gdzieś zleżałe oliwki to powiedz to głośno. Uważam, że nie można każdego mierzyć jedną miarką. Czuje się urażony, ponieważ ja zakupiłem oliwki w poniedziałek 23 kwietnia 2007r. To chyba nie jest zleżały towar ???

A odnośnie ceny pomidorów:
Kupiłem ostatnio pomidory z ....Polski. Tak, tak - Polskie pomidory i wątpie, by jedzono je w europie.
Wskaż mi Ptaśku choć jedno miejsce w Polsce gdzie można je kupić za cenę niższą niż 2 euro. obiecuje Ci , że postawie ci duuuużą flachę.
Proszę nie mylić naszych krajowych od tych beznawozowych z Maroko :lol: :lol: :lol:

Ptasiek pisze:Ściema typowa dla ludzi, którzy myślą, że coś wiedzą. Firma "Geronimo-Martins Dystrybucja" (jakoś tak) to w całości POLSKA firma, która lat temu 15-18 nazywała się "Elektromis" i miała siedzibę pod Poznaniem, w Puszczykowie bodajże. Jej właściciel to wieloletni obecny na liście najbogatszch Polaków: uciekło mi akurat jego nazwisko. Na B jakoś. Siedziba gdzieś w Portugalii to pic dla maluczkich, by było trudniej dotrzeć do prawdziwych pociągających za sznurki w tej marionetce. Kapitał owszem może i wyjeżdża za granicę ale po to by wracać w postaci firm córek pozornie niezwiązanych z Elektromisem. Pamięta ktoś treść gazet sprzed kilkunastu lat? Czy już kompletnie mamy to w nosie i niepamięci? Ptasiek - stara sowa - pamięta. Pamięta "bankructwo Elektromisu", pamięta jak na jego gruzach powstało kilka mniejszych spółek i pamięta jak nagle znikąd pojawiła się firma z Portugalii co się "biedronką" zowie.

Tyle o kapitale.

i tu trochę się mylisz...

trochę wklejek z netu:
Mariusz Świtalski
Lat 41. Był współzałożycielem spółki Elektromis, powstałej w połowie lat 80., która w następnych latach kilkakrotnie się przekształcała. Na początku lat 90. Świtalski założył bank Posnania (zbankrutował w 1994 r.). Elektromis posiadał sieć hurtowni spożywczych Euro Cash oraz tanie markety dyskontowe Biedronka, które sprzedano spółce Jeronimo Martins-Booker
W 1987 r. założył wraz z kolegami Elektromis sp. z o.o., który poźniej
przekształcił się w holding firm. W latach 1994-2002 trwał proces sądowy
w sprawie oszustw celnych i nielegalnego obrotu gospodarczego w
Elektromisie, zakończony skazaniem czterech spośród trzynastu oskarżonych.
Świtalski jest większościowym udziałowcem Domu Inwestycyjnego Kuchnia
Polska SA, Elektromisu Dom Inwestycyjny SA, Elektromisu Poznańska Szkoła
Handlu i spółki Żabka Polska.

Coś jeszcze ?
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: Ptasiek » ndz kwie 29, 2007 9:36 pm

Ostatnio zmieniony ndz gru 07, 2008 8:04 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: aro » ndz kwie 29, 2007 10:32 pm

Nie będziemy się kłucić Ptaśku, bo nie miejsce to do tego przeznaczone.
Chciałbym Ci tylko powiedzieć, że cenę w kraju nie ustalam ja ani inny sklepikarz, owszem różne są ceny sprzedaży w poszczególnych sklepach, ale zależne jest to od dwóch czynników:
1. Cena zakupu danego produktu, a jest różna w wielu hurtowniach i różnica waha się nawet do 40%
2. marża :lol: :wink:

Nie traktujmy wszystkich jednakowo.

Jeśli ktoś nie podoba się wam, miejcie odwagę powiedzieć to otwarcie. Może odpowie wtedy wam co, dlaczego i jak ...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: Jaszar » pn kwie 30, 2007 7:11 pm

Błażej Nowicki pisze:Trzeba więc poszukać odpowiedniej działki,....

PrzejechaŁem się dzisiaj naszą słynną "buraczanką" i widziałem jak to pięknie trawą zaczyna porastać plac kampanii buraczanej , który w moim mniemaniu jest wystarczający na wybudowanie marketu i odpowiedniego parkingu a lokalizacja nie spowodowałaby zakorkowania miasta . Pytanie tylko czyją własnością obecnie jest ten nieużytek , oriętuje się ktoś ?
P.S. Na wylocie z Izbicy na Koło i Sompolno przydałoby się rondo ! Nie sądzicie ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaszar
porucznik
porucznik

Postautor: kokeszko7 » pn kwie 30, 2007 7:23 pm

Już kiedys słyszałem, że na tym placu właśnie niejaki p. Szymański ma pobudować Biedronkę ale cos cicho jak narazie.
Jest to plac albo Lewandowskiego albo Arciszewskiego, nie pamietam dokładnie.

A rondo? jak najbardziej jestem ZA!
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Jaszar » pn kwie 30, 2007 7:29 pm

Nie no tylko nie Szymański !!! Bo jeszcze przy stawianiu ogrodzenia wytkie kawałek torów i dopiero będzie klops z powidłem - jak to zrobił w Sompolinku (chyba że masz na myśli innego Szymańskiego) :lol: :lol: :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaszar
porucznik
porucznik

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne