Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Izbicka Służba Zdrowia

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Postautor: goodboy » ndz mar 11, 2007 8:47 pm

Ok. Nie bedę Pani Dr. męczył tymi sobotami, ale z tą pracą za "darmo" troche pani przesadziła. Fakt, że ośrodek jest czynny w soboty popieram jak najbardziej. Do Włocławka mamy "tylko" 40km.
Co do pytania Bryzy, to też mnie zaciekawiło. Mianowicie mogłaby Pani sprecyzować jakimi "nagłymi przypadkami" niepokoić Was, a z jakimi dzwonić od razu pod 999? Jaki czas macie na realizację przyjętej wizyty?
goodboy
major
major

Postautor: yukon » ndz mar 11, 2007 8:52 pm

Nie ma się czego wstydzić, lepiej zapobiegać niż później się leczyć.
Awatar użytkownika
yukon
kapral
kapral

Postautor: Ptasiek » ndz mar 11, 2007 9:02 pm

Ostatnio zmieniony czw gru 25, 2008 9:39 am przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

izbicka służba żdrowiaszs

Postautor: bryza » ndz mar 11, 2007 10:08 pm

Pani Doktor,muszę przyznać że nie czuję się usatysfakcjonowana Pani odpowiedzią ,wydaje mi się ona nieco wymijająca.Rozumiem,że lekarz przyjmujący zgłoszenie ocenia sytuację,stan chorego, telefonicznie lub bezpośrednio od czlonka rodziny osoby potrzebującej pomocy to wszystko jest jasne.Pytałam o przypadek pilny,nagły (nie miałam na myśli kaszlu,temperatury) np:utrata przytomnosci osoby chorującej np: na nadciśnienie .Proszę mi odpowiedzieć czy lekarz przyjmujący w tym czasie w ośrodku ma obowiązek przyjąć takie zgłoszenie i udzielić natychmiastowej pomocy czy może odmówic?? Co do akcji profilaktyczej,popieram .Panowie idzcie sie zbadac warto,mnie nie dotyczy..
bryza
plutonowy
plutonowy

Postautor: gajewska » pn mar 12, 2007 8:36 am

Ten konkretny przypadek o którym Pani pisze wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej,w takiej sytuacji należy pilnie wezwac karetkę R i powiadomic lekarza rejonowego.Pozdrawiam
gajewska
szeregowy
szeregowy

Izbicka słuzba zdrowia

Postautor: bryza » pn mar 12, 2007 9:25 pm

Dziękuje dr Gajewskiej za odpowiedz. I tu mam problem jak ocenić zachowanie lekarza izbickiego Ośrodka,który wezwany do nagłego przypadku(sytuacja miała miejsce miesiąc temu) odmówił wizyty,tłumacząc,że nie może pozostawić w ośrodku kolejki oczekujących pacjentów.Pani Doktor jak to nazwać? Znieczulica?Łamanie etyki zawodu lekarskiego?.Wiadomo że w niektórych przypadkach chorobowych czas ma kolosalne znaczenie,oczekiwanie na R-kę trwa jakiś czas i po prostu może ona nie zdążyć dojechac .Jest to poważny problem. Pacjenci chcieli by napewno mieć poczucie bezpieczenstwa wiedzac że jeśli wydarzy się coś nagłego w ich rodzinach to zawsze mogą liczyć na pomoc swoich lekarzy zanim nie dojedzie pogotowie.Nie usłyszą odpowiedzi od lekarza aktualnie przyjmującego w ośrodku ;Nie pojadę bo coś tam..... ''Pozdrawiam.
bryza
plutonowy
plutonowy

Postautor: goodboy » pn mar 12, 2007 10:23 pm

Masz rację bryzo. Poczucie pewności i bezpieczeństwa jest tu istotne. Ale patrząc z drugiej strony, chciałabyś być jedną(ym) z tych czekających w kolejce pacjentów. Sami czekając w kolejce przed gabinetem irytujemy się jak lekarz wychodzi. No i wśród oczekujących też może być osoba wymagajaca pomocy, której coś stanie się jak lekarza nie bedzie. I co wtedy? Problem więc wcale nie jest tak jednoznaczny. Tu akurat współczuję lekarzom, że muszą podejmować tego typu decyzje, bo i tak zawsze ktos będzie niezadowolony, czy pokrzywdzony.
goodboy
major
major

Postautor: kokeszko7 » wt mar 13, 2007 11:23 am

Dokładnie... :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: blazej » wt mar 13, 2007 2:46 pm

Z chęcią umieszczę informację o wspomnianych badaniach w naszym ośrodku zdrowia. Proszę o informacje na maila.
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

izbicka służba zdrowia

Postautor: bryza » wt mar 13, 2007 6:30 pm

Goodboy :D pozwolę sie z Tobą nie zgodzić! Pytałam Panią dr Gajewską o interwencję w nagłych przypadkach,zagrażających życiu, gdzie szybka pomoc pacjentowi może uratować mu życie(zanim dojedzie pogotowie).Piszesz: ;Sami czekając w kolejce irytujemy sie jak lekarz wychodzi...itd ....no i wsrod oczekujących też może być osoba potrzebująca pomocy.....itd..' Wszystko się zgadza ale... w Ośrodku zawsze jest jakaś kompetentna osoba która może udzielić pierwszej pomocy np;pielęgniarka,jest zestaw leków,aparatura itd.. A co ma zrobić w domu osoba która pilnie potrzebuje pomocya pogotowie nie zdąży dojechać??? Mam nadzieje że rozumiesz że mówię o przypadkach wyjądkowych.Uważam ,że w takiej sytuacji lekarz nie może nie przyjąć zgłoszenia bo jest kolejka w Ośrodku..Piszesz ,ze zawsze ktoś będzie niezadowolony czy pokrzywdzony.Nie chciałabym być pokrzywdzona na amen,Ty chyba też nie prawda? :D :D
bryza
plutonowy
plutonowy

Postautor: goodboy » wt mar 13, 2007 7:09 pm

Bryzo zgadzam się z Tobą. Jeśli coś dzieje się blisko ośrodka, i lekarz ma pewność, że będzie na miejcu pierwszy niż R-ka, nie ma dyskusji. Ale jeśli wezwanie jest do pacjenta np. w Błennej lub Joasinie? Czy nie lepiej wtedy najpierw wezwać Pogotowie, a dopiero w drugiej kolejności lekarza rejonowego. Karetka jest pojazdem uprzywilejowanym, ma pełne wyposażenie. Nie wiem czy lekarz z rejonu dojedzie szybciej, a nawet jeśli, to i tak wzywa R-kę przez komórę- sam byłem świadkiem takiej sytuacji. Myślę, że wszyscy powinni się starać w takich wypadkach zachować rozsądek i wybierać najlepsze rozwiązanie. Lekarze przede wszystkim, ale my także.
goodboy
major
major

Izbicka słuzba zdrowia

Postautor: bryza » wt mar 13, 2007 10:03 pm

Goodboy,no to sie dogadaliśmy,dreczyłam ten temat z uporem maniaczki.Cały czas chodziło mi o interwencję lekarza,jeśli wydarzy się coś nagłego w okolicach Osrodka.tzn w Izbicy.Taki incydent miał miejsce,że lekarz odmówił wizyty w nagłym przypadku bo; miał pacjentóww osrodku; I tu jest problem :potrzebna pomoc,karetka dojedzie powiedzmy za 30 min,lekarz jest w zasiegu ręki ale nie przyjdzie...To nie jest w porządku :(
bryza
plutonowy
plutonowy

Postautor: goodboy » śr mar 14, 2007 7:25 pm

Rzeczowa dyskusja przynosi efekty. :wink: Jeśli jesteś pewna, że lekarz w takiej sytuacji mógł przyjechać- tzn nie zajmował się w tym czasie np. innym pilnym przypadkiem w ośrodku, to sprawa jesta dla organów ścigania.
Zgodnie z przepisami karetka R ma na dojazd 10 min w obrębie większych miast i 15 poza nimi( dane z internetu).
goodboy
major
major

Izbicka słuzba zdrowia

Postautor: bryza » czw mar 15, 2007 8:46 am

Goodboy! Zapewniam Cięże to są fakty a nie wymysł mojej wyobrazni.Pozdrawiam. :D
bryza
plutonowy
plutonowy

Postautor: Ratz_2007 » czw mar 15, 2007 7:23 pm

goodboy pisze:Rzeczowa dyskusja przynosi efekty. :wink: Jeśli jesteś pewna, że lekarz w takiej sytuacji mógł przyjechać- tzn nie zajmował się w tym czasie np. innym pilnym przypadkiem w ośrodku, to sprawa jesta dla organów ścigania.
Zgodnie z przepisami karetka R ma na dojazd 10 min w obrębie wTiększych miast i 15 poza nimi( dane z internetu).

To jest tylko suchy przepis, przy tak małej ilości karetek R musi zdarzyć się cud żeby dojechali w tym czasie. Lekarz rodzinny jest tego świadomy , Izbica nie jest taka duża , więc przy zagrożeniu życia ludzkim i moralnym obowiązkiem jest pomoc, myslę , że ludzie w kolejce by to zrozumieli. Każdy może znależć sie w takiej sytuacji, a życie i zdrowie jest największą wartością.
Ratz_2007
szeregowy
szeregowy

Postautor: aro » czw mar 15, 2007 7:24 pm

skoro nie chciał przyjechać lekarz Izbicki, trzeba było wezwać pogotowie i sprawa załatwiona
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: goodboy » czw mar 15, 2007 9:41 pm

Powtarzam bryzo , jeśli jesteś pewna, że ten(ta) lekarz mógł jechać, a z lenistwa lub złej woli(a nie konieczności) nie zrobił tego, to powinnaś to zgłosić odpowiednim organom, lub jeszcze lepiej mediom. Jeśli media to podchwycą sprawa potoczy się szybko. Lekarzowi zabiorą prawo wyk. zawodu, straci pracę i nikomu już nie odmówi wyjazdu w tak pilnym przypadku. Nieuzasadniona odmowa pomocy, to dla lekarza ciężki zarzut.
Zresztą takie fora jak to są monitorowane przez pewne "instytucje", więc może już ktoś tym sie zainteresował.
goodboy
major
major

Postautor: loopez » czw mar 15, 2007 10:30 pm

Napewno!! A Ty goodboy pewnie nobla za pomysł dostaniesz :P
Awatar użytkownika
loopez
sierżant
sierżant

Postautor: goodboy » pt mar 16, 2007 6:16 pm

Dzięki loopez za uznanie :wink: . Mój poprzedni wpis to była taka mała "prowokacja". Bo jakoś mi się nie chce wierzyc żeby którykolwiek z naszych lekarzy z premedytacją nie udzielił pomocy pacjentowi w ciężkim stanie. Pomijając wszystko musiał(a)by być pozbawiony instynktu samozachowawczego- w świetle tego co sie dzieje dookoła.
A napisz bryzo jak cała sytuacja sie skończyła? Kto udzielił temu pacjentowi w końcu pomocy?
goodboy
major
major

Izbicka słuzba zdrowiagoodboy

Postautor: bryza » pt mar 16, 2007 7:48 pm

Goodboy!Wierzyć mi nie musisz bo niby dlaczego? Sprawa będzie miała dalszy ciąg.Tyle mogę powiedzieć.Szczegóły przemilczę dla dobra mojej rodziny mieszkającej w Izbicy.Pytasz kto udzielił pomocy?Pogotowie z Włocławka!
bryza
plutonowy
plutonowy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne