Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

WDRAŻANIE PROGRAMU PRZEDWYBORCZEGO STARO-NOWEGO BURMISTRZA

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Postautor: Arizona » wt lut 20, 2007 6:43 am

No, też uważam, że powinna być mowa jedynie o ekwiwalencie za 2006 r., jeśli już.
No i nie zgadzam się z tym co piszesz Loopez.... Nie chodzi przecież o "dogodzenie" wszystkim forumowiczom... ale o lekceważenie kodeksu pracy.
Jak ja idę na urlop (bo muszę go w takim czy innym terminie wykorzystać!) to też narażam się na to, że ktoś, kto akurat chciał coś załatwić w mojej pracy pod moją nieobecność może na mnie utyskiwać, że sobie na urlopy chadzam.... ale tylko tyle!! Każdy może narazic się w ten sposób na krytykę petentów, klientów i wszystkich innych nerwowych interesantów. (Ale każdy rozsądny człowiek rozumie, że urlop należy się każdemu i w sezonie letnim wielu pracowników takowy urlop wykorzystuje, wiele instytucji działa wtedy "na pół gwizdka"). Dlaczego zatem burmistrz Izbicy tak się tej krytyki miałby obawiać? A już zupełnie nie rozumiem co ma budżet Izbicy do wykorzystywania urlopu przez rajców..... przecież każdy za swój urlop płaci sam! (Albo otrzymuje jakieś socjalne dofinansowanie do urlopu, jeśli fundusz socjalny pracodawcy na takowe dofinansowanie stać). Ale nie płaci się z budżetu gminy za "wczasowanie" się burmistrza.... to właśnie z budżetu za to (!) płaci się "ekwiwalenty"! I to jakie!
Nie uznaję Twojej Loopez argumentacji. Urlop jest po to, by go wykorzystywać, a jeśli ktoś tego notorycznie nie robi to po pierwsze : nie przestrzega prawa, a po drugie "okrada" innych biorąc potem taką dużą kasę za coś na co żaden inny "zwykły pracownik" nie może sobie pozwolić (na urlop iść trzeba pod groźbą przepadnięcia tegoż do końca pierwszego kwartału następnego roku kalendarzowego!).
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: loopez » wt lut 20, 2007 3:57 pm

Jak ja idę na urlop (bo muszę go w takim czy innym terminie wykorzystać!) to też narażam się na to, że ktoś, kto akurat chciał coś załatwić w mojej pracy pod moją nieobecność może na mnie utyskiwać, że sobie na urlopy chadzam....

Wszystko jeszcze zalezy czy jesteś swoim własnym szefem, a burmistrz niestety jest i nikt nad nim nie stoi więc może sobie wykorzystać albo nie. Lubi może Izbicę to w niej siedzi hehe
Awatar użytkownika
loopez
sierżant
sierżant

Postautor: POLDEK » wt lut 20, 2007 5:23 pm

Ptasiek napisał:Druga kadencja to nowa umowa o pracę.

I tu sie z tobą Ptaśku nie zgadzam.
Umowa o pracę dla p.naczelnika zawarta jest na czs określony. O tym że kończy się wraz z upływem kadencji wiedział cztery lata wcześniej. Zastosowanie przepisu o wygaśnięciu umowy o pracę nie powinno mieć w tym przypadku zastosowania.
POLDEK
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: kokeszko7 » wt lut 20, 2007 6:27 pm

W Biuletynie Informacji Publicznej naszego UGiM pojawił sie projekt hali sportowej. Trzeba przyznać, że robi wrażenie... :lol: Termin realizacji lata 2007-2009.

www.izbicakuj.samorzady.org - nasza gmina
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

wdrażanie programu przedwyborczego

Postautor: bryza » wt lut 20, 2007 6:47 pm

Przepisy mówią tak:Pracownik nabywa prawo do ekwiwalentu za niewykorzystany urlop w dniu rozwiązania lub wygaśnięcia umowy o prace i wtedy powinien go od pracodawcy otrzymać.Pracodawca nie ma jednak obowiązku uiszczania ekwiwalentu pienieżnego, w przypadku gdy strony postanowią o wykorzystaniu urlopu w czasie pozostawania pracownika w stosunku pracy na podstawie KOLEJNEJ umowy o pracę,zawartej z tym samym pracodawcą.Jwśli dobrze interpretuje ten przepis to wiadoma osoba nie koniecznie musiała pobrać ekwiwalent,mogła wykorzystać zaległy urlop.niech mnie ktoś oświeci,bo może się mylę... :D
bryza
plutonowy
plutonowy

Postautor: goodboy » wt lut 20, 2007 8:55 pm

Panu burmistrzowi urlop jest niepotrzebny, bo ma "nienormowany czas pracy" i w każdej chwili może wyjść i pojechać gdzie chce, nie musząc się nikomu tłumaczyć. Jak mówią pracownicy UGiM chętnie z tego przywileju korzysta, załatwiając różne (niekoniecznie urzędowe) sprawy. Po co więc "tracić czas" na urlop? Tym bardziej, że takie "poświęcenie" jak widać popłaca.... :lol:
goodboy
major
major

Postautor: Ptasiek » wt lut 20, 2007 9:48 pm

POLDEK pisze:Ptasiek napisał:Druga kadencja to nowa umowa o pracę.

I tu sie z tobą Ptaśku nie zgadzam.
Umowa o pracę dla p.naczelnika zawarta jest na czs określony. O tym że kończy się wraz z upływem kadencji wiedział cztery lata wcześniej. Zastosowanie przepisu o wygaśnięciu umowy o pracę nie powinno mieć w tym przypadku zastosowania.

Piszemy o tym samym choć bodaj się nie zrozumieliśmy.

Bryza pisze:Przepisy mówią tak:Pracownik nabywa prawo do ekwiwalentu za niewykorzystany urlop w dniu rozwiązania lub wygaśnięcia umowy o prace i wtedy powinien go od pracodawcy otrzymać.Pracodawca nie ma jednak obowiązku uiszczania ekwiwalentu pienieżnego, w przypadku gdy strony postanowią o wykorzystaniu urlopu w czasie pozostawania pracownika w stosunku pracy na podstawie KOLEJNEJ umowy o pracę,zawartej z tym samym pracodawcą

No! To mnie zagło. Bardzo proszę o podanie dokładne tych przepisów. Bowiem jeśli tak jest jak piszesz to za chwilę będę musiał wejść pod ławę i odszczekiwać co parę dni temu napisałem.
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

wdrazanie programu

Postautor: bryza » śr lut 21, 2007 1:09 pm

http://www.kadrowe.pl/modules.php?op=mo ... cle&sid=60
Ptaśku proszę bardzo ,zgodnie z Twoim życzeniem podaję adres gdzie znalazłam powyższe wiadomosci .Pozdrawiam :D
bryza
plutonowy
plutonowy

Postautor: Ptasiek » śr lut 21, 2007 9:08 pm

No cóż Bryza i pozostali drodzy forumowicze... Nie pozostaje mi nic innego jak niniejszym wejść pod ławę i odszczekać co fałszywie napisałem w sprawie ekwiwalentu za niewykorzystany urlop.

Hau, Hau, Hau.

Tym samym ciekaw jestem również jak tę "zagrychę" rozwiąże nasz UGiM.
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Arizona » czw lut 22, 2007 11:47 am

A mnie tylko zastanawia, gdzie był radca prawny, gdy taką lekką rączką przyznawano z cienkiego budżetu gminy tak wysoki ekwiwalent za urlop... :?: :?: :?:

NO i jeszcze do Bryzy.... ten podany przez Ciebie link zawiera stan prawny z 2004 r.
Nie jestem dokładnie zorientowana w sprawie, ale oby nie okazało się, że coś tam już od tamtego czasu w przepisach pomieszano i zmieniono :).
Uważam, że nie tylko wysokość tego ekwiwalentu (swoją drogą, jak się dokładnie wczytałam w sposób jego naliczania, to wielce mnie zastanowiły pobory burmistrza!) ale sam fakt, że ktoś lekceważy prawo przez kilka lat (jest obowiązek prawny odpoczynku pracownika na ulopie!!!) a potem za to dostaje sobie 21 tys.!!!!!
I bez najmniejszych oporów wyciąga jeszcze po te pieniądze rękę :twisted: :twisted: :twisted:
Arizona
porucznik
porucznik

Wdrażanie Programu

Postautor: bryza » czw lut 22, 2007 12:45 pm

Droga Arizono! Faktycznie przytoczyłam stan prawny z 2004r ale z tego co się orientuję on cały czas obowiązuje(chyba że coś przegapiłam..) Nowe przepisy są dopiero w fazie projektu i podobno wejdą w życie niebawem(zależy to od pracowitości naszych parlamentarzystów....)Mam na myśli zmiany dotyczące tego właśnie tematu...... Pytasz gdzie był radca prawny.....? wydaje mi się ,ze pod pantoflem u swego szefa....pozdrawiam :D :D
bryza
plutonowy
plutonowy

wdrażanie programu

Postautor: bryza » czw lut 22, 2007 12:56 pm

Och Ptaśku wyjdz spod ławki ,ludzka rzecz sie pomylic :D nie jesteśmy omnibusami...pytasz jak rozwiąże tę sprawę UGiM?? :?: :?: wydaje mi się że rozwiąże w ten sposób,aby było dobrze...wiadomo dla kogo hi hi ... :D :D
bryza
plutonowy
plutonowy

Postautor: kokeszko7 » czw lut 22, 2007 1:41 pm

Kobitki, czy Wy chcecie zrobić z naszego Ptaśka jakiegoś szczeniaczka? Przecież biedaczek zaszczeka sie na śmierć...hahahahahaha :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Krespin » czw lut 22, 2007 11:36 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 7:53 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: rossa » czw lut 22, 2007 11:51 pm

Looooopez..... heheheheh
Ja.ka ogolić i puścić do przeczkola kolejna edukacja może pomoże :lol: :lol: :lol:
A potem ściemniaj paro.......owy :lol: :lol: :lol: ale na forum dla przeczkolaków :lol: :lol: :lol:
Ostatnio zmieniony pt lut 23, 2007 10:02 pm przez rossa, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
rossa
chorąży
chorąży

Postautor: blazej » pt lut 23, 2007 12:00 am

Rossa, zmień ton, każdy ma swoje zdanie i nalezy to uszanować, a nie obrażać :!:
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: loopez » pt lut 23, 2007 8:37 am

No widzisz Krespin- nie moze a jednak robi. I gdzie tu te wasze ustawy przepisy?? Lipa. Moze za 4 lata będzie lepiej .

A Ty rossa *** (wystarczy!-przyp. admin).
Awatar użytkownika
loopez
sierżant
sierżant

Postautor: goodboy » pt lut 23, 2007 9:56 pm

Rossa staranniej dobieraj słówka :wink: A Ty Loopez w iinnych tematach nie przebierasz w słowach, a tutaj niby kulturka co :?: Sam fakt ekwiwalentu w wysokości 21.000 jest naganny i pod względem prawnym dyskusyjny. Jeśli się okaże, że Wódz złamał prawo to konsekwencje mogą być dla niego niezbyt przyjemne. Temat jest rozpracowywany.
goodboy
major
major

Postautor: rossa » pt lut 23, 2007 10:07 pm

loopez pisze:No widzisz Krespin- nie moze a jednak robi. I gdzie tu te wasze ustawy przepisy?? Lipa. Moze za 4 lata będzie lepiej .

A Ty rossa *** (wystarczy!-przyp. admin).

Troche zmieniłam żeby ci nie było żal.

A odnośnie tego wyżej to ja polece dalej. nie nasze są ustawy bo to nie my je ustalamy tylko Państwo Polskie.

To co do żłobka....??? :lol: :lol: :lol:

Do Goodboy-a
Czyż nie pięknie było ??? na pw napiszę ci .... dokładniej
Awatar użytkownika
rossa
chorąży
chorąży

Postautor: miras » sob lut 24, 2007 10:34 am

Arizona pisze:A mnie tylko zastanawia, gdzie był radca prawny, gdy taką lekką rączką przyznawano z cienkiego budżetu gminy tak wysoki ekwiwalent za urlop... :?: :?: :?: :

Gdyby każdy miał Radcę Prawnego sprawującego funkcję Sędziego Sądu, napewno nie musiałby się przejmować tym czy mu wypłacą ekwiwalent czy też nie.Chyba jest to oczywiste prawda ? :wink:

Jeżeli zaś chodzi o sprawę ekwiwalentu to myślę, że sprawa ta powinna
być rozpatrywana w nowym temacie o uposażeniach, dietach i ekwiwalentach. Bo ten temat jest całkiem o czym innym. Prawda ?
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne