Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Przyroda w gminie.

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Przyroda w gminie.

Postautor: Gregory » pt gru 29, 2006 6:30 pm

Drodzy forumowicze mam kilka pytan zwiazanych z zasobami przyrodniczymi gminy oraz ich ochroną;

1. Jaki procentowy udział maja tereny leśne w gminie i jakie przeważaja gatunki drzw?

2. Czy na terenie gminy znajduja sie tereny objete ochroną przez program Natuta 2000?

3. Istniejace pomniki przyrody i ich lokalizacja?

4. Jak przedstawia sie ilość i lokalizacja terenów zieleni urządzonej (parki, skwery, ogrody dendrologiczne i inne) w gminie?

Za wszelka pomoc dziekuje Gergory
Gregory
szeregowy
szeregowy

Postautor: blazej » sob gru 30, 2006 12:52 am

Postaram się odpowiedzieć na częśc pytań, korzystając ze stanu z 2001 r. (Folder Izbica Kujawska)

1. Tereny leśne gminy zajmują łącznie 447 ha. Gmina ma 132,05 km kwadratowych, więc stanowi to 3.38 % powierzchni gminy. Jeśli chodzi o najcześciej występujące drzewa, to są nimi - tu pewności nie mam - dąb i sosna.

3. Na terenie gminy występują dwa pomniki przyrody, mianowice głaz narzutowy (więcej www.izbica-kujawska.com/turystyka/jeziora_lasy.php) nad jeziorem Długie oraz kasztanowiec w miejscowości Mchówek.
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Wróć do Ogólne