Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Wzgorze...

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Postautor: kokeszko7 » pn gru 18, 2006 7:36 pm

Chyba najzwyczajniej w świecie rozwaliły się.

A może rzeczywiście jest jakaś inna historia z tym związana ???
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: miras » wt gru 19, 2006 4:53 pm

Z tego co mi wiadomo to cmentarz żydowski(KIRHOL) jak my go nazywamy został doszczętnie zniszczony w czasie okupacji hitlerowskiej.
Yukon ! Podziel się z nami swoją historią odnośnie tego Wzgórza. Ok !
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

wzgórze

Postautor: yukon » wt gru 19, 2006 6:15 pm

Jak wcześniej wspomnialem, w czasie wojny niemcy wywieżli nagrobki i użyli je do budowy zagród dla zwierzat, które powstały na terenie niedziałającej dziś ubojni drobiu.Zwierzęta byly tam przetrzymywane do czasu transportu w głąb Rzeszy lub na potrzeby wojska. Po wojnie teren przejęła G.S. Wybudowano budynek służący jako skup zwierzat.Do budowy fundamentów i posadzki, prawdopodobnie użyto pozostałości nagrobków. Część macew pozabierali mieszkańcy na ostrzałki do kos, sierpów itd. Historię tę opowiedział mi mieszkaniec Izbicy dziś grubo po 80-ce, nie wiem na ile ta historia jest wiarygodna ale ja w nią wierzę. Tyle historii, poza tym przypomniałem sobie że spędziłem wiele, wiele dużych przerw na kierholu ,,podziwijwjac panoramę", to były wspaniałe, beztroskie lata nierozerwalnie zwiazane z tym wzgórzem. Pozdrawiam wszystkich, którzy tam ze mną bywali i ,,panoramę podziwiali". :D
Awatar użytkownika
yukon
kapral
kapral

Postautor: kokeszko7 » czw gru 21, 2006 9:40 pm

Straszne rzeczy opisujesz ! :(
Mam sąsiada w podeszłym wieku, też spróbuje sie czegoś dowiedzieć ale już chyba po świętach.

A z milszych rzeczy to muszę przyznać, że na sankach też się świetnie zjeżdżało :D :D :D
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: wxyz » ndz kwie 29, 2007 6:23 pm

Oto co widziałem dzisiaj z Kierchola:

Obrazek
Ostatnio zmieniony czw maja 24, 2007 8:04 pm przez wxyz, łącznie zmieniany 2 razy
ObrazekObrazek
wxyz
plutonowy
plutonowy

Postautor: Arizona » wt maja 08, 2007 11:12 am

naprawdę? Zdjęcia są super..... nie sądziłam, że aż tak daleko można "popatrzeć" z tego wzgórza :)
Dzięki za wspaniałe zdjęcia :)
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: kokeszko7 » wt maja 08, 2007 11:59 am

Mąkoszyn i Brdów to nawet gołym okiem widać... Chciałbym tylko kiedy zobaczyć ten Licheń... :)
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: wxyz » wt maja 08, 2007 12:04 pm

Bóg zapłać za dobre słowo Arizono. Naprawdę wszystko to co widać na zdjęciach, widziałem gołym okiem, mimo że nie mam najlepszego wzroku [okulary do czytania +3 dioptrie]. Była dobra przejrzystość powietrza, która najczęściej występuje przy słonecznej, ale zimnej i wietrznej pogodzie.
wxyz
plutonowy
plutonowy

Postautor: kokeszko7 » wt maja 08, 2007 12:12 pm

Ten Lichen też widziałeś bez lornetki?????
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: wxyz » wt maja 08, 2007 3:21 pm

Oczywiście, że bez lornetki -nawet nie posiadam tego sprytnego urządzenia.
Najtrudniej było wypatrzeć kominy na kierunku północnym, właściwie nie wiem co to jest, Zakłady Anwil czy może Cukrownia Brześć Kujawski.
Może ktoś pomoże to rozszyfrować.
Co do Lichenia, to fotografia została wykonana późnym popołudniem "pod słońce" znajdujące się dość nisko nad horyzontem. Na obiektywie była oczywiście osłona przeciwsłoneczna. Ponieważ słońce było za obiektami widocznymi na zdjęciu, są one ocienione a więc i ciemne. Dzięki temu są dobrze widoczne na tle jasnego nieba. Mam nadzieję, że rozwiałem wszelkie wątpliwości.
wxyz
plutonowy
plutonowy

Postautor: kokeszko7 » wt maja 08, 2007 7:48 pm

Super, naprawde... :lol: :D :lol:
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Ptasiek » wt maja 08, 2007 8:43 pm

Ostatnio zmieniony śr gru 24, 2008 11:04 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: rossa » wt maja 08, 2007 8:46 pm

Ptasiek pisze:Zapewne sporo osób zainteresuje za pomocą czego udało się zrobić te wspaniałe zdjęcia? :?: :wink:

Ptaśku :lol: :lol: :lol: oczywiście, że aparatu fotograficznego.
Przecież pisał jegomość, że nie posiada lornetki :lol: :lol: :lol: :wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
rossa
chorąży
chorąży

Postautor: Ptasiek » wt maja 08, 2007 9:42 pm

Ostatnio zmieniony śr gru 24, 2008 11:04 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: wxyz » śr maja 09, 2007 9:58 am

Nawet Smieną można robić dobre zdjęcia, jeszcze kilka lat temu fotografowałem aparatem
Smiena 8.
Ostatnio fotografuję cyfrakiem Olympus SP-350. Jest to sprzęt z dolnej półki cenowej,
ale o bardzo korzystnej relacji jakość/cena.
Dokładny opis aparatu znajduje się tutaj.
Ostatnio zmieniony czw maja 24, 2007 8:03 pm przez wxyz, łącznie zmieniany 1 raz
ObrazekObrazek
wxyz
plutonowy
plutonowy

Postautor: Daras » śr maja 23, 2007 8:13 pm

Czyli jednak doczekalismy sie chwili w ktorej ,,niedowiarki,, na wlasne oczy na forum zobaczyli opisywane przeze mnie na poczatku tego watku ,,to i owo...,, :lol:
Daras
sierżant
sierżant

Postautor: Ptasiek » śr maja 23, 2007 8:39 pm

Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Arizona » czw maja 24, 2007 5:33 am

Ptaśku.... oby zdjęcia się udały i obyś się szybko nauczył je zamieszczać, bo z tego co napisałeś, że widać, zapowiada się wielce interesująco :)
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: blazej » czw lip 26, 2007 10:02 am

Ptaśku, jak poszło ze zdjęciami? Może dałoby się jakoś wrzucić na stronę :wink:
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Ptasiek » czw lip 26, 2007 4:29 pm

Ostatnio zmieniony śr gru 24, 2008 11:05 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne