Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Burmistrz - Kto teraz ?

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Kto burmistrzem - oficjalna lista kandydatów

Czas głosowania minął pt lis 10, 2006 7:36 pm

Henryk Krzyżanowicz - SLD
23
43%
Bogdan Sadowski - Samoobrona
10
19%
Marian Lewandowski - PSL
21
39%

Liczba głosów : 54

Postautor: Ptasiek » czw lis 09, 2006 12:09 pm

Uwaga.

Poniższy tekst piszę i wklejam na wyraźną prośbę jednego z kandydatów na radnego w naszej gminie.

Jak to się stało, że członkowie Komisji Do Spraw Rozwiązywania Problemów Alkoholowych przy RGiM Izbica Kujawska na sam koniec kadencji pojechali na trzydniowe "szkolenie" w góry? Rzecz w tym, że wspomniana komisja przeznaczyła łącznie na cele statutowe w bieżącym roku kwotę 800 zł na rzecz dofinansowania koloni dla dzieci z rodzin zagrożonych patologią alkoholową, a koszt wycieczki "szkolenia" na osobę wyniósł 1300 zł. Sprawa dotyczy trzech osób: pana J.M., pani U.P. oraz pani H.B.

Zdaniem kandydata, o którym wspomniałem wcześniej jest to sytuacja skandaliczna i sugerująca wyraźnie chrakter korupcyjny.

Ciekaw jestem komentarzy w powyższej, zdumiewającej dla mnie sprawie.
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Sensor » czw lis 09, 2006 12:14 pm

No proszę:)Ciekawe, czy odbyło się to szkolenie na "sucho"? NO cóz - takich mamy radnych. Dziś spotkanie w MGOK o 16 z kandydatem na burmistrza - Bogdanem Sadowskim i kandydatami na radnych pewnie też. Można ich zapytać. Niech się plącza w wyjaśnieniach.
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: kokeszkokwiatkowska » czw lis 09, 2006 1:19 pm

Ptasiek pisze:Uwaga.

Poniższy tekst piszę i wklejam na wyraźną prośbę jednego z kandydatów na radnego w naszej gminie.

Jak to się stało, że członkowie Komisji Do Spraw Rozwiązywania Problemów Alkoholowych przy RGiM Izbica Kujawska na sam koniec kadencji pojechali na trzydniowe "szkolenie" w góry? Rzecz w tym, że wspomniana komisja przeznaczyła łącznie na cele statutowe w bieżącym roku kwotę 800 zł na rzecz dofinansowania koloni dla dzieci z rodzin zagrożonych patologią alkoholową, a koszt wycieczki "szkolenia" na osobę wyniósł 1300 zł. Sprawa dotyczy trzech osób: pana J.M., pani U.P. oraz pani H.B.

Zdaniem kandydata, o którym wspomniałem wcześniej jest to sytuacja skandaliczna i sugerująca wyraźnie chrakter korupcyjny.

Ciekaw jestem komentarzy w powyższej, zdumiewającej dla mnie sprawie.

Komentarze mogą być bardzo ciekawe! Nawet ten, że pan przewodniczący owej komisji też równo leje w gardło!!! :D :D :D
kokeszkokwiatkowska
szeregowy
szeregowy

Postautor: TW » czw lis 09, 2006 8:30 pm

Post z 2.11.2006 Sensora: ...Żaden dyrektor szkoły nie zrobił chyba takich rzeczy dla oświaty i dzieci,co on. No - może z wyjątkiem P. Graczyka, który zmienił oblicze swojej szkoły. Rozpisywanie się w szczegółach nie ma tu większego sensu, ale nie piszę bez podstaw.
Natomiast sposób w jaki został pożegnany , kiedy przeszedł na emeryturę przez urzędującego Burmistrza świadczy tylko o stylu sprawowania władzy przez P.Sadowskiego. Po tylu latach dbania o szkołę i utrzymywaniu jej na wysokim poziomie (najlepsze wyniki z egzaminów co rok) nawet nie dostał symbolicznego kwiatka i słowa dziękuję od zwierzchnika. Pomijam fakt współzawodnictwa o fotel burmistrza pomiędzy obydwoma panami - ono w takich sytuacjach nie powinno mieć nic do rzeczy. Ale to, jak Krzyżanowicz został potraktowany świadczy o tym, co czeka podwładnych...

Pan Krzyżanowicz został tu przedstawiony jako niewiniątko niegodnie potraktowane przez niedobrego burmistrza. A w rzeczywistości jest jak wilk w owczej skórze. Wystarczy przypomnieć tu jego działania i postępowanie wobec jego poprzednika na stanowisku dyrektora. On tak samo postąpił. Człowieka który przepracował w jednej szkole całe życie, który był tam dyrektorem, był w ostatnich latach prześladowany przez pana dyrektora Krzyżanowicza, a na koniec nie usłyszał podziękowania. I wtedy takie postępowanie odpowiadało p.Krzyżanowiczowi przy aprobacie p. Sadowskiego (inspektor szkół). Teraz sprawdziła się zasada "nie czyń drugiemu co tobie nie miłe". Bez protekcji pana Sadowskiego nie jest już tak wygodnie. Pan Krzyżanowicz obsadził swoją rodziną stanowiska w szkole podstawowej. A wysokie wyniki z egzaminów. Jak można porównywać szkołę w której jest od 5 do 15 uczniów w klasie ze szkołami z 20-30 uczniami w klasach.
TW
szeregowy
szeregowy

Postautor: kokeszko7 » czw lis 09, 2006 9:18 pm

TW pisze:Post z 2.11.2006 Sensora: ...Żaden dyrektor szkoły nie zrobił chyba takich rzeczy dla oświaty i dzieci,co on. No - może z wyjątkiem P. Graczyka, który zmienił oblicze swojej szkoły. Rozpisywanie się w szczegółach nie ma tu większego sensu, ale nie piszę bez podstaw.
Natomiast sposób w jaki został pożegnany , kiedy przeszedł na emeryturę przez urzędującego Burmistrza świadczy tylko o stylu sprawowania władzy przez P.Sadowskiego. Po tylu latach dbania o szkołę i utrzymywaniu jej na wysokim poziomie (najlepsze wyniki z egzaminów co rok) nawet nie dostał symbolicznego kwiatka i słowa dziękuję od zwierzchnika. Pomijam fakt współzawodnictwa o fotel burmistrza pomiędzy obydwoma panami - ono w takich sytuacjach nie powinno mieć nic do rzeczy. Ale to, jak Krzyżanowicz został potraktowany świadczy o tym, co czeka podwładnych...

Pan Krzyżanowicz został tu przedstawiony jako niewiniątko niegodnie potraktowane przez niedobrego burmistrza. A w rzeczywistości jest jak wilk w owczej skórze. Wystarczy przypomnieć tu jego działania i postępowanie wobec jego poprzednika na stanowisku dyrektora. On tak samo postąpił. Człowieka który przepracował w jednej szkole całe życie, który był tam dyrektorem, był w ostatnich latach prześladowany przez pana dyrektora Krzyżanowicza, a na koniec nie usłyszał podziękowania. I wtedy takie postępowanie odpowiadało p.Krzyżanowiczowi przy aprobacie p. Sadowskiego (inspektor szkół). Teraz sprawdziła się zasada "nie czyń drugiemu co tobie nie miłe". Bez protekcji pana Sadowskiego nie jest już tak wygodnie. Pan Krzyżanowicz obsadził swoją rodziną stanowiska w szkole podstawowej. A wysokie wyniki z egzaminów. Jak można porównywać szkołę w której jest od 5 do 15 uczniów w klasie ze szkołami z 20-30 uczniami w klasach.

Wysokie wyniki z egzaminów należy zawdzięczać PRZEDE WSZYSTKIM nauczycielom uczącym w tych klasach a nie tylko dyrektorowi szkoły.
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: kokeszko7 » czw lis 09, 2006 9:26 pm

A jeżeli chodzi o te "ceremonie pożegnalne" to TW masz rację! Tak było ale teraz tego sie nie pamięta tylko swój ogonek sie chwali! :( :( :(
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Sensor » pt lis 10, 2006 7:45 pm

Witam.
Zostałem wywołany do odpowiedzi za pomocą cytatu. No cóż - na temat Pana Chruta (bo o nim mowa)i jego zarzadzania placówką wolałbym milczeć, bo musiałbym poruszyć kwestie nieco przykre dla jego zwolenników. Niech mu emerytura lekką będzie i nie wracajmy do tego. Krzyżanowicz, jako dyrektor nie był zobowiązany do podziękowań, czy fetowania byłego dyrektora. Ja też nie przyganiam Panu Walczakowi, ze nie pożegnał odchodzącego H.K. Wiadomo - dostał facet pracę i tyle. Natomiast zwierzchnikiem obydwu tych odchodzacych dyrektorów był i jest nadal jeden człowiek - Pan Sadowski.
Wygląda na to, ze to on traktuje ludzi, jak elementy układanki, która nazywa się "jego gminą".
Oczywiście burmistrz ma prawo traktować ludzi, jak jedynie podwładnych, bez prawa do jakiejkolwiek dyskusji.Prawo nie nakazuje mu również żegnać odchodzących "narzędzi" (w tym wypadku dyrektora podległej placówki). Aspekty prawne (tzn. niejasne przejęcie szkoły przez aktualnego jej zwierzchnika) pomijam - to osobny rozdział.
Ale nam - obywatelom tego miasta również prawo nie nakazuje nikomu mówić "dzień dobry". "przepraszam" itp. Mogę - gdy zechce mówić do burmistrza "ty Sadowski", bo prawo mi tego nie zabrania(chyba, że uznamy to za słowo obelżywe :wink: )
Świadczy tylko o poziomie człowieka.
A na zakończenie mojej rozwlekłej riposty dla weterynarza - czy młynarza (kto by tam sprawdzał po pijanemu) KOKESZKI powiem, ze "jaki pan - taki kram". Oczywiście nie ubliżam nauczycielom ze szkoły izbickiej - szanuję ich i rozumiem ich trudną pracę, bo wiele również zależy od dzieci. Wiem, ze nauczyciele się nie lenią, ani nie zaniedbują, ale wiem też, ze żadna szkoła nie osiągnie wysokich wyników jeśli nie będzie miała dobrego dyrektora. Zobaczymy, co będzie dalej w Błennie, bo jej nowego szefa łatwiej w godzinach pracy spotkać w Izbicy z żoną na zakupach niż w szkole.
Oczywiście pozdawiam przedwyborczo :lol:
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: Sensor » pt lis 10, 2006 8:06 pm

He he - a dorzucę jeszcze kamyczek do burmitrzowego ogródka. Fajnie nam NASZPAN BURMISTRZ zapewnił zwężenie jezdni na przeciw urzędu :lol: No klną go i mieszkańcy, i kierowcy. Krawężniki na Placu Wolności też czaderskie (jak popada zdrowo, to na chodnikach połynie Oka, jak Wisła szeroka). Już widzę starsze babcie próbujące przeskoczyć przeszkodę. Będę sobie pod nosem rzucał hasło rodem z Psa Cywila "PRZESZKODA" :!: NIe ma to jak ułatwienia dla mieszkańców.
Oczywiście można powiedzieć, że nie burmistrza to inwestycja, tylko Zarządu Dróg Wojewódzkich. Wiem jednak, ze każda inwestycja jest uzgadniana z władzami gminy. No chyba, że ON SAM nie spojrzał nawet w projekt zajęty kampanią wyborczą.
Wczoraj odbyło się spotkanie przedwyborcze kandydatów z partii Leppera, Chojarskiej i Reni CURVIK Begerowej - nawet jeden pan K. krzyknął, że "do kościoła powinniśmy pójść, że mamy takie cudo - nie burmistrza".
Panie K.. naprawdę liczy Pan na przychylność? Ojj - poza tym kto, jak kto, ale pan teraz nawołuje że "do kościoła? Wcześniej Pan nawoływał do czegoś zupełnie innego.. Strażnica, czy jak tam..?
No cóż - wspierają się wielokrotnie przechrzczeni..
Jutro na szczęscie koniec kampanii, ale nie znaczy to, ze bedzie koniec obserwacji naszych władz i krytyki. Oczywiście jesli nie wyłonimy w pierwszej turze, to powojujemy jeszcze trochę :lol:
Pozdrawim serdecznie wszystkich piszacych tu ludzi, którym na sercu leży dobro tego miasta i tych wsi. Oraz pojawiająch się na chwilę kandydatów na radnych :lol:
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: Krespin » pt lis 10, 2006 9:32 pm

No cóż widzę, że tematem poruszyłem wiele serc ludzkich - dobrze..

Dzięki wszystkim wypowiedziom przynajmniej jesteśmy zorientowani sytuacją jaka panuje w naszym otoczeniu, począwszy od kampanii "wszechpańskich" do idiotycznego skrzyżowania przygminnego, którego jestem przeciwnikiem.

Odnośnie tego skrzyżowania: takich to oto mamy specjalistów, że zamiast poszerzać jak w całej Polsce wszystkie ulice , bo ruch na drogach coraz większy, to idioci zwężyli odcinek drogi nie mogąc znaleźć rozwiązania do wysokości drogi.
A może np: zebrać całą szerokość drogi a od strony Gminy zrobić np dodatkowy krawężnik jako stopień.

Jest wiele możliwości... i nie tylko ja to wiem
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: Krespin » pt lis 10, 2006 9:37 pm

Cisza wyborcza tuż tuż !!!! :!: :!: :!: :!:

54 głosy oddane - brawo

znając życie odwrucić należy sondę i mamy wynik kandydatów.

W poniedziałek ruszamy dalej. Będzie mniej kandydatów , a więcej do krytyki, przeciekk 2 runda nie unikniona...
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: VooVoo » pt lis 10, 2006 10:53 pm

Jasne że na zywo będzie to inaczej wygladać.
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: kokeszko7 » pt lis 10, 2006 11:54 pm

To zwężenie? SUPER!!! Nie podoba Wam sie taka "ekologia po izbicku"?Czekać tylko aż ktoś się "wyłoży" na tym trawniczku.....
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: kokeszko7 » sob lis 11, 2006 10:45 am

Właśnie słyszałem, że przace nad owym zwężeniem zostały wstrzymane. MIejmy nadzieję, że nie ze względu na wybory... :) :) :)
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Ptasiek » sob lis 11, 2006 11:06 am

Wstrzymajmy się od jakichkolwiek komentarzy. Proszę.

Byśmy przypadkiem Błażejowi nie ściągnęli na głowę niepotrzebnych kłopotów.

Aby do jutra do 20.00. Wtedy wznówmy nasze komentarze.
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: miras » sob lis 11, 2006 11:18 am

Myślę, że masz zupełną rację !
Ale wydaje mi się ,że Administrator powinien zamknąć tę stronę do jutra.Wtedy będzie spokuj z komentarzami ?
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: Ptasiek » sob lis 11, 2006 11:26 am

Masz rację.

Na wszelki wypadek Błażeju zamknij ten temat i temat o radnych do jutra. OK?
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: VooVoo » sob lis 11, 2006 11:26 am

Jasne- na bank ze względu na wybory wstrzymano prace nad modernizacją drogi...hahahahaha
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: Krespin » sob lis 11, 2006 5:50 pm

Brak odpowiedzi Admina skłania mnie do przypomnienia.

CISZA WYBORCZA OBOWIĄZUJE !!!!!!!!

do niedzieli do godziny 20.00 nikomu nie wolno wypowiadać publicznie jak również pisać na tym i każdym forum niczego co mogłoby być powiązane z kimkolwiek ubiegającym się o korytko w Urzędzie.

DO NIEDZIELI DO 20.00
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: VooVoo » sob lis 11, 2006 6:11 pm

Aleś się wystraszył tej ciszy...
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: blazej » ndz lis 12, 2006 11:02 am

Witam! Nie miałem wczoraj dostępu do internetu, zamykam temat do poniedziałku do godziny 10.00-11.00 (nie będę miał możliwości odblokować tematu dziś po 20 :cry: )

Jednak zmieniłem zdanie, liczę, że użytkownicy uszanują ciszę wyborczą. Przecież to właśnie dziś po 20.00 jest najwięcej emocji :wink:

TEMAT ODBLOKOWANY!!!
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne