Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Synagoga Żydowska

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Synagoga Żydowska

Postautor: miras » śr lis 01, 2006 9:55 am

Chciałbym wrócić do sprawy zabytków.Chodzi mi mianowicie o to, że wszyscy mówimy o kościele Ewangelickim, a nikt nie zwrócił uwagi na jeszcze jeden zabytek, który jest w bardzo krytycznym stanie i jeszcze trochę to się rozpadnie. Jest to Synagoga Żydowska, która przed paroma latami służyła jako magazyn meblowy, a teraz stoi pusta i nie ma kto się nią zająć. :( Jeszcze parę lat i się zawali ze względu na zły stan.Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się na ten temat :?

Synagoga w Izbicy Kujawskiej - została zbudowana w latach 1880-1895, na miejscu starej drewnianej bożnicy. Podczas II wojny światowej hitlerowcy zdewastowli synagogę. Murowany i orientowany budynek synagogi wzniesiono na planie prostokąta, z węższym przedsionkiem od zachodu i półkolistą apsydą od wschodu.
Ostatnio zmieniony wt gru 19, 2006 4:10 pm przez miras, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: blazej » śr lis 01, 2006 11:20 am

Od kilku lat (bodajże od 2000 r.) wlaścicielem synagogi jest Gmina Wyznaniowa Żydowska z Wrocławia. To ona jest odpowiedzialna za utrzymanie budynku. Problem tkwi jednak w tym, iż chce ona się tego obiektu pozbyć... (więcej na stronie http://wroclaw.jewish.org.pl/polski/nier.htm) Na szczęście synagoga podlega ochronie i nie może być rozebrana... Nie ukrywam iż chciałbym wykonać parę zdjęć synagogi od wewnątrz, ale bez zgody się nie obędzie (a mam wrażenie że będzie o nią bardzo trudno :( )
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: miras » śr lis 01, 2006 12:17 pm

Generale! Mam takie pytanko kto taką zgodę musi wrazić ? Przecież to wszystko stoi puste.Nie można by jakoś po cichu obejść tej zgody ?
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: blazej » śr lis 01, 2006 12:22 pm

Jak by nie było budynek jest w prowizoryczny sposób zabezpieczony przed wejściem (mowiąc krótko zabity deskami) , otrzymanie zgody jest moim zdaniem niezbędne.

Dodam jeszcze, że temat synagogi byl już ponad rok temu poruszony na stronie. Oto link: http://www.izbica-kujawska.com/index.php?function=show_all&no=11
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Krespin » śr lis 01, 2006 10:36 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 9:14 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: blazej » czw lis 02, 2006 1:15 am

Myślę, że osoby, które chca nabyć synagogę w Izbicy wiedzą już co chcą z nim zrobić i zdają sobie sprawę z trudności, które opisujesz Krespin. Jestem przekonany, że nie kupi go osoba, która działa podobnie jak właściciel kościoła ewangelickiego.
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Arizona » sob lis 04, 2006 5:04 pm

Obyś się Adminie w kwestii potencjalnego kupca synagogi nie mylił....oby wiedział co i jak chce zrobić!
Prawdę powiedziawszy "władanie" tym obiektem przez Gminę Żydowską i obecne niszczenie tego zabytku tylko ze stanem kościoła ewangelickiego mi się kojarzy... takie same widzę zaniechania....
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: Krespin » wt lis 07, 2006 7:35 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 9:14 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: miras » pn gru 18, 2006 2:17 pm

Temat Wzgórza można by unieścić w temacie BOŻNICA ŻYDOWSKA
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: rossa » pt sty 05, 2007 10:22 pm

Błażej Nowicki pisze:Od kilku lat (bodajże od 2000 r.) wlaścicielem synagogi jest Gmina Wyznaniowa Żydowska z Wrocławia. To ona jest odpowiedzialna za utrzymanie budynku. Problem tkwi jednak w tym, iż chce ona się tego obiektu pozbyć... (więcej na stronie http://wroclaw.jewish.org.pl/polski/nier.htm) Na szczęście synagoga podlega ochronie i nie może być rozebrana... Nie ukrywam iż chciałbym wykonać parę zdjęć synagogi od wewnątrz, ale bez zgody się nie obędzie (a mam wrażenie że będzie o nią bardzo trudno :( )

Wydaje mi się, że nie będzie problemu teraz ze zrobieniem zdjęć.

Z tego co zaobserwowałam, prace porządkowe przed tym obiektem osobiście sprawował i nadzorował Pan Krzysio Garniturek, śmiem stwierdzić, iż nikt w czynie społecznym Żydom nie będzie sprzątał, czyli....Synagoga S P R Z E D A N A

Ale to tylko moje obserwacje...
Awatar użytkownika
rossa
chorąży
chorąży

Wróć do Ogólne