Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Kolejka Waskotorowa...

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Kolejka Waskotorowa...

Postautor: Daras » śr sty 26, 2005 8:00 am

jak myslicie?szkoda chyba ze nie jezdzi juz regularnie i tak rzadko ciucha. Pamietam jak bylem dzieckiem i cieszylem sie za kazdym razem kiedy widzialem ja przejezdzajaca.Ten maly pociag...Raz tylko bylo mi dane ja jechac.Jako ze w kierunku w ktorym podazala kolejka nie bylo jechac nigdy potrzeby.Raz jedyny zabral mnie ojciec na przejazdzke do Boniewa i z powrotem,ale to wtedy byla radocha dla 11letniego chlopaka,te male wagoniki..A co dzis,czy nie macie informacji czy sa moze jakies plany by choc w lato jezdzil ta trasa jakis wycieczkowy sklad od czasu do czasu,a moze jezdzi...?Na pewno kolejka dodawala uroku temu regionowi,byla jego atrakcja i historyczna pamiatka...
Daras
sierżant
sierżant

Postautor: blazej » wt lut 01, 2005 12:46 am

Wydaje mi się, że już chyba nie jeździ, ale moge się mylić. Nie sądze by opcja turystyczna została podjęta, gdyż co tu dużo mówić infrastruktura wokół lini kolejowej jest fatalna...
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Daras » śr lut 02, 2005 6:46 am

Moze infrastruktura jest rzeczywiscie w nienajlepszym stanie,ale sklad wprawdzie towarowy jeszcze nie tak dawno na jesieni widzialem jak mkna,l wiec po torach da sie jezdzic,a to chociaz daje jakies mozliwosci...
Daras
sierżant
sierżant

Postautor: Jurek » sob lut 05, 2005 6:05 pm

jechalem kiedys ta kolejka,bylo super i fajnie gdyby znowu mozna bylo przejechac sie nia po okolicy
Awatar użytkownika
Jurek
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Arizona » pn lis 07, 2005 12:27 pm

Jestem za!!!! NIe sądzę, żeby kolejka miała rację bytu tak na co dzień, ale może warto byłoby (jeśli tory ciągle są jakoś tam przejezdne), w sezonie, albo podczas jakichś lokalnych "imprez", uruchamiać kolejkę i organizować nią turystyczne przejażdzki dla dzieciaków.
Izbica jest chyba teraz miejscem powrotów "w odwiedziny do rodziców" całej masy młodych ludzi z własnymi już dziećmi. I dla takich byłaby to największa atrakcja :) nawet jeśli to już dzieciaki "miastowe".
Byłaby to rozrywka dla trzech pokoleń (Dziadkowie wspominaliby czasy świetności kolejki w PRL-u, Rodzice jej upadek u progu III RP i powstanie niczym Fenix z popiołów, a dzieciaki miałyby doskonałą rozrywkę). :lol: :lol: :lol:
Nie wiem, czy oprócz fontanny na rynku, jest w Izbicy jakaś rozrywka dla maluchów) .... :)
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: Daras » śr lis 09, 2005 7:28 pm

Dobrze by bylo zeby kolejka ruszyla znowu,ale to chyba jak na razie za duze naklady finansowe i chyba nie ma nikogo kto by mogl i byl na tyle wladny zeby wdrozyc ten pomysl ,choc moze jakby jezdzila w sezonie jako atrakcja turystyczna mialoby to odbicie w wyniku ekonomicznym bez tego zadna inicjatywa raczej nie ruszy,ale niestetety to raczej odlegla sprawa...Wiem ze wielu miejscach w Polsce takie stare zapomniane linie kolejek waskotorowych,przezywaja druga mlodosc,miejmy nadzieje ze i na interesujacej nas trasie tez tak z czasem bedzie.
Daras
sierżant
sierżant

Postautor: blazej » pn lis 14, 2005 1:03 am

Niestety, obserwując stan torów i mając na uwagę skromny budżet gminy wątpie, aby w najbliższym czasie podobna inicjatywa została podjęta...Chciałbym się mylić :wink: Obecnie w naszym kraju można zauważyć tendencję do demontażu szyn, zarówno oficjalnych, jak i przez wykłych złodzieji, co dodatkowo nie napawa optymizmem :cry:
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Arizona » pn lis 14, 2005 1:51 pm

Ale coraz więcej jest też oryginalnych lokalnych inicjatyw... obliczonych tak troszkę "pod turystów" (w Izbicy chociażby ta piękna fontanna... miła dla oka nie tylko Izbiczan, ale także wszelkich przyjezdnych)... gorzej jeśli tory już "nóg dostały".... jako surowiec wtórny na jakimś złomowisku... :x :roll: :wink:
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: miras » pt lis 03, 2006 12:43 pm

Pragnę dodać parę słów odnosnie kolejki. Może i to by było jakieś rozwiązanie turystyczne? Ale jadąc kolejką co można zobaczyć. Pola? Może parę stacyjek ? Myślę , że lepszym rozwiązaniem byłoby zrobić jakiś pojazd na kształt kolejki. Przerobić jakiś ciągnik dorobić ze dwa wagoniki oczywiście na gumowych kołach i atrakcje byłyby o wile większe. Wszędzie by można było dojechać. W okresie letnim byłby to raj dla turystów i nie tylko. Taka mini kolejka mogłaby kursować spod Gminy oczywiście za drobną opłatą. Można by nią było jeździć po cały terenie i okolicach. :D
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: Ptasiek » pt lis 03, 2006 7:01 pm

Ostatnio zmieniony śr gru 24, 2008 11:08 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: miras » pt lis 03, 2006 7:26 pm

Może warto by podsunąć taki pomysł przyszłemu Burmistrzowi ? Co ty o tym sądzisz Ptaśku ?
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: Ptasiek » pt lis 03, 2006 8:02 pm

Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Wróć do Ogólne