Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Burmistrz - Kto teraz ?

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Kto burmistrzem - oficjalna lista kandydatów

Czas głosowania minął pt lis 10, 2006 7:36 pm

Henryk Krzyżanowicz - SLD
23
43%
Bogdan Sadowski - Samoobrona
10
19%
Marian Lewandowski - PSL
21
39%

Liczba głosów : 54

Postautor: Sensor » czw lis 02, 2006 12:33 pm

Prawda. NO cóż - emocje towarzyszą demokratycznym wyborom.
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: miras » czw lis 02, 2006 1:08 pm

Chcieliśmy Demokracji więc ją mamy i musimy stosować do jej wymogów. Choć tak naprawdę to jesteśmy jeszcze młodym państwem które, zaczeło dopiero wdrażać się w ten ustrój.Zanim zaczniemy naprawdę funkcjonować to minie jeszcze parę lat zanim pojmiemy na czym to wszystko polega. Ale to czas pokaże. :D
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: natan » czw lis 02, 2006 2:10 pm

Drogi Sensorze nie chciałem Cię urazić chyba jesteś bardzo wrażliwy.Czytając twoje posty widać że jesteś negatywnie nastawiony do pana S.i pana L. Dlaczego nic nie piszesz o pozostałym kandytacie czyżbyś był jego przyjacielem :?: Dziękuje za ''smacznego''-wzajemnie.
natan
natan
szeregowy
szeregowy

Postautor: miras » czw lis 02, 2006 3:10 pm

natan pisze:Drogi Sensorze nie chciałem Cię urazić chyba jesteś bardzo wrażliwy.Czytając twoje posty widać że jesteś negatywnie nastawiony do pana S.i pana L. Dlaczego nic nie piszesz o pozostałym kandytacie czyżbyś był jego przyjacielem :?: Dziękuje za ''smacznego''-wzajemnie.

No właśnie, słuszne spostrzeżenie! Ja też chciałbym dowiedzieć sie więcej na temat trzeciego kandydata. Przecież nie tylko źle możemy pisać ale również dobrze więc jeżeli jesteś tym przyjacielem p. Krzyżanowicza to napisz coś o nim. :D
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: Sensor » czw lis 02, 2006 8:34 pm

Owszem - nie kryję, ze popieram p. Krzyżanowicza i uważam, ze jest z tej trójki najlepszy. I nie chodzi tu o znajomość prywatną, bo znam również pozostałych kandydatów, ale o wieloletnią obserwację. Jeśli obiecał coś komuś - zawsze dotrzymał słowa i nawet prostego robola nie zostawił bez pomocy. Żaden dyrektor szkoły nie zrobił chyba takich rzeczy dla oświaty i dzieci,co on. No - może z wyjątkiem P. Graczyka, który zmienił oblicze swojej szkoły. Rozpisywanie się w szczegółach nie ma tu większego sensu, ale nie piszę bez podstaw.
Natomiast sposób w jaki został pożegnany , kiedy przeszedł na emeryturę przez urzędującego Burmistrza świadczy tylko o stylu sprawowania władzy przez P.Sadowskiego. Po tylu latach dbania o szkołę i utrzymywaniu jej na wysokim poziomie (najlepsze wyniki z egzaminów co rok) nawet nie dostał symbolicznego kwiatka i słowa dziękuję od zwierzchnika. Pomijam fakt współzawodnictwa o fotel burmistrza pomiędzy obydwoma panami - ono w takich sytuacjach nie powinno mieć nic do rzeczy. Ale to, jak Krzyżanowicz został potraktowany świadczy o tym, co czeka podwładnych (patrz mieszkańców gminy, do których bez skrupułów sie wysyła komornika za jakieś bzdetne pieniądze, a umarza podatki swojej świcie), jesli P.Sadowski dojdzie ponownie do władzy.Zresztą w Urzędzie to czuuuć :?
A propos Pana Lewandowskiego - uważam po prostu, że burmistrz powinien prezentować jakiś poziom. Nie tylko być pomocnym ludziom, bo wiem, że Marian jest. Ale trzeba znać się na prawie, umieć prowadzić rozmowy i negocjacje (nie tylko z sołtysami, ale z władzami wyższego szczebla) posiadać wyższe wykształcenie (choć ordynacja tego nie narzuca).Z całym szacunkiem, ale wiem, jak się Pan Lewandowski potrafi wypowiadać, a poprzednie wybory pokazały jakich potrafi używać argumentów w celu przekonania wyborców do głosowania na siebie. Jak myślicie: Człowiek, który się tak slizga i w zasadzie korumpuje wyborcę od chwili wybrania będzie prowadził czyste interesy?Moim zdaniem nie - stąd krytyka.
Natomiast nie obrażam żadnego z kandydatów słownie, nie używam wobec nich wyrazów obelżywych.NIe czynię tego również wobec uczestników forum, jak zrobiła to "kobietka" wobec nas (mnie przede wszystkim).
Prawo do krytyki osób ubiegających się o stanowiska państwowe w demokracji jest oczywiste.Na tym polega jej istota.
Czy jesli nie podoba mi się sposób bycia i sprawowania urzędu przez pana Sadowskiego, ani predyspozycje Pana Lewandowskiego, to mam o tym milczeć?
Powiem tak.Mój kandydat, którego popierałbym bez wahania nie kandyduje.Zatem będe głosował na Krzyżanowicza i uważam go za najlepszego aktualnie kandydata. Choćby dlatego, że w przeciwieństwie do urzedującego potrafi ludziom wybaczać i w sprawach urzędowych osobiste urazy schować głeboko do szuflady.
Ot co!
PS. Natanie - nie czuję się urażony.Moje posty są raczej w żartobliwym nastroju, więc nie wiem, skąd takie przypuszczenie..
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: miras » czw lis 02, 2006 8:45 pm

Dzięki za wyczerpującą wypowiedź. Co do pożegnania pana Krzyżanowicza to masz absolutną racje Sensorze :!: Ale na stanowisku Burmistrza nie mogę sobie go wyobrazić. :) :lol:
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: Ptasiek » czw lis 02, 2006 9:08 pm

Sensor pisze:Owszem - nie kryję, ze popieram p. Krzyżanowicza...

To wszystko trzyma się kupy Sensor. Owszem. Ale niestety p. Krzyżanowicz ma jedną istotną wadę (razem z p. Sadowskim). Był nauczycielem. To moja prywatna ocena. Sądzę, że każdy nauczyciel ma jakąś taką dziwną skazę. Jako urzędnik podciąga pod sprawowanie swego urzędu belferskie zachowania. Znam obecnie sześciu takich urzędników i u wszystkich widzę podobne cechy w sprawowaniu urzędu. Jaką mam mieć pewność, że p. Krzyżanowicz jest wolny od tej "skazy"?

(Najczęstszy przypadek takich zachowań to tzw.uwzięcie się by KOGOŚ do czegoś zmusić - jak dzieciaka do nauczenia tabliczki mnożenia - choć jest to jawnie sprzeczne z zasadami demokracji i intuicyjnej sprawiedliwości społecznej).

Co Ty na to Kolego?
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Sensor » pt lis 03, 2006 8:13 am

Zgadzam się w całej rozciągłości.Ten zawód niestety wypacza i powoduje dokładnie takie zachowania.Moja mama była nauczycielką, wiec wiem, co to skaza zawodowa.
Ale kogóż zatem wybrać? Mamy dwóch belfrów i szefa piekarni.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: miras » pt lis 03, 2006 3:21 pm

A propo wyborów ! Otóż bulwersuje mnie trochę zrywanie plakatów wyborczych. Mnie osobiście nie przeszkadzają, ale są tacy którym najwidoczniej to nie odpowiada. Czyżby to byli przeciwnicy lub zwolennicy danych kandydatów? Po to jest kampania, żeby ją prowadzić czy to przez wieszanie plakatów z wizerunkiem danego kandydata cz też w innej formie. Czy nie mam racji ?
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: Jola » pt lis 03, 2006 9:28 pm

Sensor pisze:No cóż - o poziomie człowieka może swiadczyć min ton i klasa jego wypowiedzi.A już na pewno o poziomie kobiety :lol: Czy bliżej jej do salonu, czy garkuchni? (w tym wypadku również oprzętu...)
Natan, jeśli chcesz się załapać na flaszkę od Maryana - czatuj przy sklepie w pobliżu MGOK, albo skocz od razu do matecznika czyli Świętosławic - na bank się załapiesz. Jeszcze autobusem zawiozą i odwiozą.
Natomiast jak chcesz od innych kandydatów, to musisz urzędować w barze na targowisku - tam zagląda smutny pan, który ma równie smutną, co wyraz twarzy profesję 8) i, jak szczęscie Ci dopisze - otrzymasz upragnioną flaszkę.Jeśli natomiast nie będziesz miał szczęscia, to po wyborach ja ci postawię, zebyś nie cierpiał z powodu kolejnego pominięcia - głosować już nie będziesz musiał.

Przy MGOK-u jest tylko jeden sklep i nie sądzę, żeby w nim p.L. stawiał flaszki. Przecież to sklep rodzinki innego kandydata - p.K.
Jola
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Jola » pt lis 03, 2006 9:40 pm

Sensor pisze:Zgadzam się w całej rozciągłości.Ten zawód niestety wypacza i powoduje dokładnie takie zachowania.Moja mama była nauczycielką, wiec wiem, co to skaza zawodowa.
Ale kogóż zatem wybrać? Mamy dwóch belfrów i szefa piekarni.
Pozdrawiam

No właśnie. I którego tu wybrać?????
Jola
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Sensor » sob lis 04, 2006 2:42 pm

Sklep wprawdzie Krzyżanowicza, ale nie kupuje w nim tylko rodzina Henryka.Każdy może kupić, a kupowały osoby powiązane z wiadomą osobą. A smakosze tylko czekali..

Jolu, skoro nie ma dobrych - wybierz mniejsze zło.
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: Arizona » sob lis 04, 2006 4:38 pm

Święta prawda, nie należy żadnemu adwersarzowi ubliżać :)
A mnie nigdy chyba nie przestanie zaskakiwać wielka krótkowzroczność zarówno tych stawiających uparcie owe flaszki, jak i tych, którzy w zamian za nie idą głosować.... To takie żałosne...
I doprawdy nie wiem, czy jakiekolwiek wyśmiewanie i wykpiwanie cokolwiek tu zmieni.
Na moje oko jest to jednak jakieś naruszanie ciszy i swobody wyborczej i każdy mający wiedzę, że tak się dzieje winien to zgłosić w stosownej instytucji. Zachęcam do tego, bo przecież jeśli ciągle będziemy milcząco akceptować jakieś patologiczne zachowania, to raczej nie uda się szybko dojrzeć do demokracji. Poszanowanie prawa zależy od nas wszystkich...
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: VooVoo » sob lis 04, 2006 4:51 pm

Typowy marketing polityczny małomiasteczkowy...
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: Sensor » ndz lis 05, 2006 12:25 am

Prawda
Nie mniej jednak nie ma do kogo się zwrócić? Obwodowa Komisja Wyborcza nie ma kompetencji, żeby cos takiego scigać. Miejsko Gminna w zasadzie też nie, choć może zgłosić do Komisarza Wyborczego, ale jeszcze musi udowodnić, ze to miało miejsce i udowodnić, ze owa symboliczna już flaszka wpłynęla na tajny przecież i nie dający sie ujawnić głos wyborcy. Praktycznie niewykonalne. Musiałby być niezbite dowody. Stąd korzystanie przez kandydatów z tej możliwości.
Natomiast wyszydzanie niby nic nie daje, ale jak stare przysłowie pszczół mówi: Jak już ludzie zaczynają się śmiać z władzy - znaczy należy sie opamiętać.
Śmiech czasem bywa bardziej skuteczny od postulatów.Przypuszczam, że kazdy normalny człowiek nie chciałby być wyśmiewany.Wolałby raczej dostać jakieś oficjalne pismo krytykujące w poważnym tonie.
No... ale mówimy o politykach... :wink:
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: Ptasiek » ndz lis 05, 2006 6:37 pm

Ów typowy marketing również był aktywnie uprawiany przez przynajmniej jeszcze jednego kandydata na burmistrzowski stołek.
Przy aktywnym udziale pewnego biznesmena, wynajęto samochody i nimi dowożono chętnych do głosowania na tego pana. no cóż. Po poniewczasie okazało się, że ów "pomocna dłoń" pokłócił się o coś z "wybranym", co zaskutkowało darciem kotów pomiędzy obydwoma przez całą kadencję. :wink: Wybaczcie, że nie piszę jaśniej. Po sądach włóczyć mi się nie chce.
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Sensor » wt lis 07, 2006 3:06 pm

Witam.
Ostatnio możemy przekonać się jak działa nasza władzuchna, bo na stronie Rejonowej Izby Rozrachunkowej pojawił się dokument określający pokontrone zalecenia dla naszych władz. Ciekawe rzeczy tam wypisali.. Dla ciekawych udostępniam link:
http://www.riobydgoszcz.bip.net.pl/?p=d ... bar_id=431
NIE przejmujcie się, że próbuje się ściągać na dysk. To plik PDF - nic groźnego (oprócz zagrożenia dla władz gminnych :wink: Ciekawe są nastepujące podpunkty:

– delegowanie Burmistrza Gminy i Miasta w podróż służbową przez Kierownika Referatu Organizacyjnego Urzędu Gminy i Miasta (strona 82 protokołu),
– nieprawidłowe rozliczanie ryczałtu za używanie pojazdu niebędącego własnością pracodawcy(strona 83 protokołu),
He he - ciekawe czyje to autko utrzymywali podatnicy :?:

Dowiedziałem się też ostatnio, ze NASZPAN Burmistrz był w ciągu 4 lat kadencji również w SDPL, kiedy ten powstał i na poczatku coś znaczył. Potem tworzył na potrzeby wyborów KWW Rozwój, aż wreszcie padł w obięcia Grzesia Biernackiego, który wziął go, jako to dziecię porzucone w Samoobronę i zezwolił na kandydwoanie tu i tam.
Zmiana poglądów, czy zwyczajny koniunkturalizm?
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: Krespin » wt lis 07, 2006 8:09 pm

"Niechcem ale muszem"

Wzór ściągnięty z poprzedniego Prezydenta RP

Słyszałem kiedyś dialog polityczny dwóch panów, z których jeden powiedział:
" ...świnie przecierz zostają te same, tylko rodzaj koryta się zmienia''
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: Ptasiek » wt lis 07, 2006 10:05 pm

Co do linka:

:D :D :D :D
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Sensor » śr lis 08, 2006 8:21 am

Prawda Krespinie:) A zalecenia pokontrolne są naprawdę ciekawe - np. w kwestii darowania podatków..
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne