Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Kolej Wąskotorowa

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Kolej Wąskotorowa

Postautor: Waldi » pn sie 07, 2006 9:38 am

Chciałbym znać Wasze opinie co sądzicie o przywróceniu ruchu turystycznego w Waszym mieście. Czy jesteście za tym, a może któryś z kandydatów na burmistrza, jest zainteresowany turystyką w tym miasteczku :) Mam jeszcze jedną małą prośbę, jeżeli znacie kogoś, kto interesuje się koleją napiszcie mi o tym. Byc może są takie u Was osoby, ale nie mają internetu, a chciałyby pomóc. Napisałem tego posta, między innymi dlatego, że opinie wyrażacie w komenatrzach, może tu więcej osób się wypowie :)
Waldi
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Ptasiek » pn sie 07, 2006 9:45 pm

Ostatnio zmieniony śr gru 24, 2008 10:30 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Arizona » śr sie 09, 2006 6:00 am

No i tradycyjnie Ptaśku : kij w mrowisko - zaaplikowany z iście mistrzowską precyzją :)
Twoje tezy z rozmowy : powalająco rzeczowe i, w moim odczuciu, wielce prawdziwe.
Ja także nie mam nic przeciwko kolejce i jej ewentualnemu reaktywowaniu: byłaby wówczas niewątpliwie atrakcją, ale raczej nie dla miejscowych....(zbyt są chyba zajęci codzienną walką o byt).... a czy turystów jest w okolicach wystarczająco wielu, by choćby ją utrzymali? Szczerze wątpię. O zyskach zatem nie ma co marzyć...
Zgadzam się zatem z Twoją argumentacją i przychylam najbardziej do pomysłu stworzenia ścieżek rowerowych.
I to ekologiczne i zdrowe, a i bieżąca eksploatacja (ścieżek, nie rowerów ;) ) nie jest zbyt kosztowna.... Turystyka rowerowa, przy coraz wyższych cenach paliw, ma szansę na ekspansję.... a i kilka innych ciekawych miejsc mogłoby na takich "rowerowych" turystach skorzystać... (mam tu na myśli chociażby Park Kulturowy w Wietrzychowicach, piechotą tam zbyt daleko, ale rowerkiem - już dużo bliżej) :) Popieram zatem Twój pomysł, szczególnie, że jak mówisz... po sąsiedzku już jest jakby "przetestowany" i się sprawdza :)
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: Tomasz Lis » czw sie 10, 2006 9:21 am

jeśli chodzi o turystów to nie ma sie co martwić a torów kolei nie zlikwidujecie bo są wpisane w rejestr zabytków i co do tego jelsi jeszcze bedzie przywrócony ruch turystyczny to niestety. Ja też jestem za tym żeby powstawało w Polsce coraz wiecej szlaków rowerowych no ale nie kosztem takich rzeczy których juz jest coraz mniej ...
Pozdrawiam
Tomasz Lis
szeregowy
szeregowy

Postautor: Krespin » czw sie 10, 2006 4:17 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 9:18 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: Ptasiek » ndz sie 13, 2006 8:15 pm

Ostatnio zmieniony śr gru 24, 2008 10:29 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Arizona » pn sie 14, 2006 7:50 pm

I znowu jakoś bardziej przekonują mnie argumenty Krespina, dotyczące tych wątpliwych niby "korzyści" dla lokalnej społeczności. Zyskać może raczej Stowarzyszenie, a mieszkańcom tych okolic.... no cóż... zbiórka aluminium i makulatury.... a i to nie wiem wcale czy w dużych ilościach, bo ja nadal jakoś tych tysięcy turystów na trasie kolejki wyobrazić sobie nie potrafię....

No i nie rozumiem, jak to w końcu z tym zabytkowym charakterem kolejki jest..... Skoro zabytek, to jakim sposobem rozebrano ten odcinek "pod fabrykę"? Co na to konserwator zabytków? Czyżby nie były takie zabytki w jego gestii, tzn. czy nie potrzeba jakichś zezwoleń itp.?

Chrońmy zabytki (jeśli takowymi rzeczywiście są), ale chrońmy też ludzi.... by mogli normalnie egzystować.... a skoro do tego potrzeba miejsc pracy.... a zabytki nie zawsze taką możliwość dają... Tolerujmy także fabryki. I nie zasłaniajmy się zawsze ekologią.... dla mnie ekologiczniejsze są jednak te rowerowe ścieżki :)
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: Krespin » wt sie 29, 2006 9:51 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 9:19 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: Waldi » śr sie 30, 2006 7:56 am

Tak się składa, że jak bylismy w Izbicy to pierwsze co zrobiliśmy poszlismy na stacje, odwiedzić mieszkającą tam rodzine i nie mając nic przeciwko kolejce, a wręcz przeciwnie. A co do remontu budynku, to mają problemy z tym że budynek należy do koleji
Waldi
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Krespin » wt paź 03, 2006 7:22 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 9:19 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: danielko » pn paź 16, 2006 2:24 am

Marzę o tym aby po ziemi kujawskiej podróżować "ciuchcią" mója pierwsza wyprawa to kierunek Koło i spowrotem Izbica Kuj. Myślę że to by była niezapomniana wycieczka po pięknych jeziorach rynnowych. :D
danielko
szeregowy
szeregowy

Postautor: Waldi » pn paź 16, 2006 1:43 pm

marzenia się spełniają, być może już niedługo będzie taka możliwość :lol: tylko te jeziorka aż tak blisko torów to chyba nie są
Waldi
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Krespin » pn paź 16, 2006 7:05 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 9:20 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: Waldi » śr paź 18, 2006 3:16 pm

możecie nas nie lubić ale prędzej czy później dojedziemy kolejką do Izbicy :lol: Mamy już kolejny termin, tylko tym razem nie mówimy o tym głośno, bo znów coś się stanie godzinę przed odjazdem :cry: na stronie stowarzyszenia pisze, kiedy więc szykuj się za 1,5 tygodnia na spaliny z ciuchci :twisted:
Waldi
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Krespin » śr paź 18, 2006 7:29 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 9:20 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 2 razy
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: Arizona » śr paź 18, 2006 7:30 pm

Jedyne co mi się nasuwa teraz, to apel do Danielko i Waldiego, by po prostu, normalnie, zeszli na ziemię, a nie bujali gdzieś w obłokach....
Wielce się naprawdę zdziwię, jeśli w Izbicy ta kolejka ruszy i "przeżyje", czyli się utrzyma. Moje zwątpienie to po prostu realizm, a nie wrogość wobec pomysłodawców i zapaleńców. Realia proszę Państwa, realia!!!
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: VooVoo » śr paź 18, 2006 8:23 pm

Najbardziej podobał mi się kawałek z przejazdami kolejowymi.Wrrrr-mam na nie uczulenie bo miałem okazję już oponę rozwalić na przejeździe przy ulicy Warszawskiej :evil:
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: Waldi » czw paź 19, 2006 3:31 pm

drogówka tak zrobiła te przejazdy, że asfalt dochodzi do szyn a w środku macie dołek, to co u Was teraz jest to jeszcze nic z tym co u nas było do niedawna :)
Waldi
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Krespin » czw paź 19, 2006 5:12 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 9:20 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: VooVoo » czw paź 19, 2006 5:53 pm

Nawet niewspominaj o tamtym przejeździe...raz mi się zachciało tamtędy jechać-to był ekstremal dla mojego samochodu...Asfalt super ale ten przejazd wszystko psuje.
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Następna

Wróć do Ogólne