Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Tablica upamiętniajaca izbickich Żydów

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Czy poparłbyś projekt stworzenia tablicy pamiątkowej upamietniającej izbickich Żydów?

tak, dziwne, że dotąd nie powstała
16
36%
nie, po co pamiętać o Żydach żyjących w naszym miasteczku?
26
59%
Nie mam zdania
2
5%

Liczba głosów : 44

Postautor: bob budowniczy » pt sty 30, 2009 1:09 pm

godboy-u

A jak nazwiesz grę w Berka.............
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: malinowa » pt sty 30, 2009 2:59 pm

obalmy wiec pomnik w Chelmnie i spalmy Oswiecim Brzezinke, po co nam takie pomniki..

Cleo nazywaj mnie jak chcesz jesli sprawia Ci to radosc :)
malinowa
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: f-16 » pt sty 30, 2009 2:59 pm

bob budowniczy pisze:godboy-u

A jak nazwiesz grę w Berka.............

zalezy kto w niego bedzie gral............
Awatar użytkownika
f-16
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: timon » pt sty 30, 2009 4:11 pm

Wiem pytanie nie jest kierowane bezpośrednio do mojej osoby ale pozwolę sobie w sposób humorystyczny odpowiedzieć

Jeśli Niemiec będzie grał, to będzie to holokaust
jeśli polak to antysemityzm
Awatar użytkownika
timon
szeregowy
szeregowy

Postautor: goodboy » pt sty 30, 2009 9:11 pm

Brawo, brawo, brawo.... :lol: :lol: :lol:
Cieszy mnie że pokazujecie swoje prawdziwe twarze pseudopatrioci, pseudokatolicy :lol: :lol: :lol:
A nawet gdybym był potomkiem Żydów, to czy to mnie w jakikolwiek sposób dyskredytuje i odbiera mi prawo głosu. Widać dla was już sam fakt bycia Zydem to niewybaczalny grzech :lol:
Wstyd mi, że wsród Polaków są ludzie o takich poglądach.
goodboy
major
major

Postautor: bob budowniczy » pt sty 30, 2009 10:51 pm

godboyu co ma wspólnego patriotyzm z tablica.............ktoś czegoś chce, albo nie..........każdy wyraża swoja opinie w tym temacie.........
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: goodboy » sob sty 31, 2009 3:25 pm

Z antysemitami i rasistami nie będę dyskutował. Może tobie Bob podobają się ich posty- widzę że teksty typu: "widziałem jak sie ulotnili"są ci bliskie. Dla mnie to prymitywni ludzie. Założę się że gdyby temat dotyczył np. czarnych ich wypowiedzi byłyby podobne. Wszystko co inne i obce trzeba tępić. Najlepiej kisić się w izbickim, cuchnącym sosie.
Tacy ludzie jak widzą kogoś obcego-nawet 100% Polaka- na ulicy "u siebie" od razu kombinują jak tu obić mu ryja. Niejeden już tego doświadczył w Izbicy.
goodboy
major
major

Postautor: bob budowniczy » sob sty 31, 2009 5:22 pm

Godboyu

Skoro z antysemitami nie będziesz rozmawiał, to znaczy ze jesteś kim Semitą :?:............

Jeśli wiesz początki antysemityzmu miały miejsce wiele wieków temu, miało to bezpośredni związek z religia............. Grecy..........Rzymianie.........wieki walk, wypędzeń, konfliktów........nie da się nie zauważyć obopólnej nienawiści miedzy żydami a chrześcijanami ze swoim apogeum podczas wypraw krzyżowych........
Ale do sedna sprawy, manipulajac wartościami patriotycznymi i wiara podpierając się antysemityzmem próbujesz ugrać uległość w sprawie mojego krytycznego podejścia do spraw pro-żydowskich. Skoro jesteś tak dogłębnie zainteresowany sprawa tablicy przekaz grunt, cześć ze swoich dochodów miesięcznych na ten cel. Będziesz miał możliwość wykazania się a nie tylko pustego paplania............

Nie bylem, nie jestem i nie będę rasista w związku z tym bardzo cie proszę nie nazywaj mnie w ten sposób. O pojęciu i paradoksu tego określenia napisał/napisała cleo.......wiec nie wiem czemu się mnie czepiasz.
Jestem przeciwnikiem wszelkich wynaturzeń typu występki pani dyrektor S.......szaleństwom pana S.......obsmarowywaniu księży i policji......tak samo jestem przeciwnikiem tej tablicy. Nie porównuj mnie do tępych i skrajnie pokręconych łysoli którzy widząc "wypieczonego" w solarium człowieka dostają przeskoku iskry wywołującego zaburzenia myślenia !!!!!!!!!!
Strzelasz antysemityzmem swoja jedyna bronią bardzo nieskutecznie a najgorsze jest to ze celownika już nie ustawisz
:wink: bo flinta krzywa :wink: ..............

Sam napisałeś ze kogoś tam zaprosisz, wiec retorycznie zapytałem, to chyba nic złego......A tak poza tym co z lokalizacja, najbardziej istotna sprawa w tym temacie, póki co rozmawiamy o sprawach wirtualnych.....
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: f-16 » ndz lut 01, 2009 10:37 pm

goodboy kombinuje jak tu synagoge przejac :wink:
Awatar użytkownika
f-16
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: bob budowniczy » ndz lut 01, 2009 10:48 pm

Cieszy mnie niezmiernie fakt ze cleo zacytowała ten biłgorajski pamiętnik, wiele z tych pamiętników zostało zniszczonych aby zniekształcić obraz i relacje narodowe w tamtych czasach................
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: malina » czw lut 05, 2009 11:33 am

Panie i Panowie szkoda waszego czasu na to pisanie.Pomysł był ale umarł stało sie tak ponieważ zabrakło najważniejszego z elementów tej układanki.
LOKALIZACJA to słowo z wszech miar kluczowe dla powyższego aspektu i projektu.Słowo które zniszczyło jakakolwiek inicjatywę w tym temacie.Nie ma miejsca na taka tablice w tym mieście i jest to fakt niezaprzeczalny wiec proponuje zając sie technologia skutecznego odśnieżaniem chodników a nie szczepieniem sobie języka w tak drętwym temacie
Pozdrawiam
Mgr inż Piotr Walikon
Awatar użytkownika
malina
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: jarma » czw lut 05, 2009 12:55 pm

wIEM TYLKO JEDNO
jesli powstanie taka tablicabedzie musiala byc pilnie strzezona przez oko wielkiego brata bo napewno znajdzie sie jakis fanatyk ktory bedzie chcial poprawic walory graficzne badz dodac kilka slow od siebie

Pod tablicą, na elewacji budynku napisano: "Jude raus", "Skinheads" oraz "Tu pluć". Narysowano także gwiazdę Dawida na szubienicy, a obok niej - również na szubienicy - symbol ruchu anarchistycznego.
jarma
szeregowy
szeregowy

Postautor: goodboy » czw lut 05, 2009 9:18 pm

Kilku kandydatów już widzę.... :lol: :lol: :lol:
Pewnie już w domach ćwiczą. :lol: :lol:
goodboy
major
major

Postautor: bob budowniczy » czw lut 05, 2009 9:22 pm

Tak, tak w domu mam tablice do ćwiczenia.............
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: Dyslektyk » sob lut 07, 2009 11:37 pm

Proponuje rozpocząć od tablicy upamiętniającej wszystkich zniszczonych przez komunę .Tablica nieznanego ...
Awatar użytkownika
Dyslektyk
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: bob budowniczy » pn lut 09, 2009 9:59 pm

Dyslektyk pisze:Proponuje rozpocząć od tablicy upamiętniającej wszystkich zniszczonych przez komunę .Tablica nieznanego ...

...........Komucha.............. zniszczonego podstępnie przez tajne brygady walczących o Prawo i Sprawiedliwość......
:wink:
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: yankes » sob lut 14, 2009 10:09 am

Nie wiem co wy chcecie od tej tablicy, jak będzie miała gdzie powstać niech powstanie, ale widać ze temat popularny i widać na forum życie w przeciwieństwie do życia kulturalnego w mieście.
yankes
kapral
kapral

Postautor: borys » sob lut 14, 2009 6:47 pm

yankes to może tablice umieścic na domu kultury niezła lokalizacja i w owym domu coś by sie w końcu wydarzyło
borys
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: yankes » ndz lut 15, 2009 9:23 am

Tablica powinna zostać umieszczona na synagodze chyba ze jest to obiekt pochodzenia żydowskiego i szczególnym znaczeniu, jakim bez wątpienia nie jest.

Proponuje zamieścić na tablicy napis o treści:

"Bestialsko pomordowanej Izbickiej społeczności ŻYDOWSKIEJ w okresie okupacji hitlerowskiej, która stworzyła podwaliny współczesnego życia w gminie"
yankes
kapral
kapral

Postautor: bob budowniczy » ndz lut 15, 2009 9:19 pm

yankes pisze:Tablica powinna zostać umieszczona na synagodze chyba ze jest to obiekt pochodzenia żydowskiego i szczególnym znaczeniu, jakim bez wątpienia nie jest.

Chyba walentynki zaszkodziły troszkę Yankiemu bo sie mu z troszkę powywracało :!: :?: :!: Tylko on wie co chciał napisać, bo ja za skarby nie mam pojęcia............ :!: :?: :!:
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne