Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.
Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.
Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.
BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Moderator: blazej

Kompletnie nietrafiony (zresztą jak i większość) argument przeciwników tablicy...

old_man pisze:nie, po co pamiętać o Żydach żyjących w naszym miasteczku
jestem tego samego zdania
rety, nie zdawalam sobie sprawy w jakim miescie mieszkam.. tyle sie mowi o tolerancji, o lamaniu barier, jest nawet polsko-niemieckie (!) pojednanie a tutaj czytam, ze o Zydach nie nalezy pamietac..

to ludzie do których nic nie trafia. Za pięknymi cytatami i "nibyargumentami' kryje się prymitywny rasizm i antysemityzm.
Widać tu wpływy Radia z Torunia i nacjonalistycznych pisemek typu "Nasz dziennik". Innymi słowy "Polska dla Polaków"
Wasi ojcowie i dziadkowie razem z Zydami chowali sie w lasach albo przebywali/gineli w obozach koncentracyjnych..
Wojnę w Izbicy przeżyło 90,55 % Polaków (1880/2076) oraz 0,05 % Żydów (1/1880)

goodboy pisze: Rozumiem, że można mieć odrębne zdanie w tej kwestii, ale skąd u niektórych taka zawziętość i nienawiść na samą wzmiankę o Żydach już trudno mi zrozumieć.
Można być przeciw tablicy, ale teksty o Holocauście to już lekka przesada, chyba się ze mną zgodzisz?
Dla ścisłości nie jestem jakimś miłośnikiem Żydów. Po prostu wnerwia mnie brak tolerancji i jakieś prowincjonalne, tępe uprzedzenia.
zrobią więcej dobrego niż fanatyzm pro Żydowski reprezentowany przez wielu z was.Optymalna byłaby sytuacja kiedy ktoś rzuca temat, wszyscy przyklepują, to metody naszej rady gminy a nie demokratycznego forum.akieś prowincjonalne, tępe uprzedzenia

goodboy pisze:To propagandowy film niemieckich faszystów, który ma usprawiedliwiać mordowanie niewinnych ludzi. Co to ma wspólnego z tablicą w Izbicy? Nic.
Przypomnijmy, że chodzi o upamiętnienie nieżyjących już od dawna, wymordowanych ludzi- i tylko tyle.
Nikt nie chce wysiedlać Polaków mieszkających w pożydowskich domach, dochodzić co kto zrabował w czasie wojny. Gwarantuję też, że tablica nie spowoduje żadnych rytualnych mordów na Polakach![]()
![]()
.
Z tego co wiem, to ilość obywateli naszej gminy żydowskiego pochodzenia wynosi obecnie 0,000...![]()
Kto miałby więc Was mordować, albo oszukiwać?
Bobie znasz osobiście jakiegoś miejscowego Żyda? Skąd takie lęki u Ciebie? Duchów chyba się nie boisz?![]()
![]()
A mnie wnerwia moda pro Żydowska.Jeszcze trochę a będą dopłaty do jarmułek....

bob budowniczy pisze:Myślę ze powinniśmy jako mieszkańcy uczcić pamięć po mieszkańcach żyjących w Izbicy wiele lat przed nami.Nie jestem zwolennikiem oddawania im hołdu ale tablica upamiętniająca powinna znaleźć miejsce na terenie naszej miejscowości.Co do miejsca umiejscowienia Wzgórze Kirkut (Kircholm)
według mojej oceny to nie zbyt odpowiednie miejsce ze względu na to ze miejsce to jest zbyt mało dostępne dla innych ludzi......należałoby zrobić jakiś chodnik a jak wiadomo w naszej gminie o jakiekolwiek inwestycje trudno.Odpowiednim miejscem byłaby Synagoga........pod jednym warunkiem.......musiałaby zostać wyremontowana elewacja zewnętrzna i mam nadzieje ze tak się stanie. Znając podejście obecnego właściciela tego terenu to jestem przekonany ze tak będzie.....

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości