Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Tablica upamiętniajaca izbickich Żydów

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Czy poparłbyś projekt stworzenia tablicy pamiątkowej upamietniającej izbickich Żydów?

tak, dziwne, że dotąd nie powstała
16
36%
nie, po co pamiętać o Żydach żyjących w naszym miasteczku?
26
59%
Nie mam zdania
2
5%

Liczba głosów : 44

Postautor: malinowa » wt sty 20, 2009 1:06 am

wieje tu antysemityzmem... ja bym chciala, zeby takowa tablica powstala, bo mimo wszystko jest to czesc historii naszej miesciny.
malinowa
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: goodboy » wt sty 20, 2009 11:25 am

Dokładnie. Nie ma tu o czym dyskutować. Już zaczynają pisać że Holocaust był w sumie ok. Ciekawe, czy Ci mądrale chociaż raz widzieli Żyda na oczy i wiedzą o czym piszą.
Kilka poprzedzających wpisów to naprawdę żenada.
Jakakolwiek polemika z antysemitami i rasistami nie ma sensu.
goodboy
major
major

Postautor: blazej » wt sty 20, 2009 5:14 pm

Dziwi mnie, że przeciwnicy tablicy używają argumentów nawiązujących do obecnej sytuacji na Bliskim Wschodzie. Nie jestem zwolennikiem stosowania przemocy przez Izrael, ale jestem jednocześnie za stworzeniem tablicy. Co mają wspólnego współczesne działania Izraela z wymordowanymi izbickimi Żydami? Samo pochodzenie? To tak jak by obwiniać i piętnować młodych Niemców, Rosjan odpowiednio za Hitlera, Stalina itp...Kompletnie nietrafiony (zresztą jak i większość) argument przeciwników tablicy...
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: czerwonamorda » pt sty 23, 2009 10:03 pm

Blazej napisal
Kompletnie nietrafiony (zresztą jak i większość) argument przeciwników tablicy...

Na jakiej podstawie uwazasz ze argumenty sa nie trafione. Jedne trafiaja do mnie bardziej inne mniej ale rozumiem o co chodzi w calej sprawie. Jestem przeciwnikiem i koniec. To wasze argumenyy i podlizywanie( sam nie wiem z jakiego powodu, jaki jest cel, kto tym steruje) spolecznosci zydowskiej zupelnie do mnie nie trafia. Wasze argumenty sa dla mnie absurdalne i pozbawione sensu, sa tworem przez ktory ktos chce wypromowac swoja osobe..........Tak ja to odbieram i nic na to nie poradze
moje teksty
to zabawa
moje slowa
moja sprawa

http://www.youtube.com/watch?v=RDzChLnAWTg ogladac!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
czerwonamorda
sierżant
sierżant

Postautor: old_man » sob sty 24, 2009 2:40 pm

nie, po co pamiętać o Żydach żyjących w naszym miasteczku

jestem tego samego zdania
Awatar użytkownika
old_man
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: malinowa » sob sty 24, 2009 3:11 pm

rety, nie zdawalam sobie sprawy w jakim miescie mieszkam.. tyle sie mowi o tolerancji, o lamaniu barier, jest nawet polsko-niemieckie (!) pojednanie a tutaj czytam, ze o Zydach nie nalezy pamietac.. Ludzie, Wasi ojcowie i dziadkowie razem z Zydami chowali sie w lasach albo przebywali/gineli w obozach koncentracyjnych.. jestem zszokowana ta ciemnota..
i nie jest to podlizywanie sie, jak ktos wczesniej smiesznie stwierdzil, tylko kwestia kultury i szacunku dla ludzi, ktorzy mieszkali w naszym miasteczku i zostali bestialsko wymordowani..
malinowa
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: bob budowniczy » sob sty 24, 2009 3:22 pm

old_man pisze:
nie, po co pamiętać o Żydach żyjących w naszym miasteczku

jestem tego samego zdania

malinowa napisała:
rety, nie zdawalam sobie sprawy w jakim miescie mieszkam.. tyle sie mowi o tolerancji, o lamaniu barier, jest nawet polsko-niemieckie (!) pojednanie a tutaj czytam, ze o Zydach nie nalezy pamietac..

Tylko zauważ malinowa ze jest to cytat z ankiety, sam Błażej jest sobie winny tak formułując pytanie :!:

[/quote]
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: goodboy » sob sty 24, 2009 5:32 pm

Malinowa zgadzam się z Tobą. Ale nie licz na to ,że przekonasz tu kogokolwiek do tablicy. Ja próbowałem już wcześniej, ale to ludzie do których nic nie trafia. Za pięknymi cytatami i "nibyargumentami' kryje się prymitywny rasizm i antysemityzm. A już teksty na temat Holocaustu to kompletne dno. Widać tu wpływy Radia z Torunia i nacjonalistycznych pisemek typu "Nasz dziennik". Innymi słowy "Polska dla Polaków" :lol: :lol:
Nie ma sensu dyskutować. Ciemnota to delikatne określenie :lol: :lol: :lol:
goodboy
major
major

Postautor: bob budowniczy » sob sty 24, 2009 6:03 pm

goodboy-u
O was zwolennikach tablicy można napisać to samo
ciemnota, ograniczeni, nie myślący,
taki mam wasz obraz, ja tak właśnie was postrzegam, ale do tej pory o tym nie pisałem ale po twoim wpisie który świadczy tylko i wyłącznie o braku inteligencji, patrzenia w przyszłość muszę to zrobić ponieważ to Ty mnie do tego zmusiłeś pisząc
to ludzie do których nic nie trafia. Za pięknymi cytatami i "nibyargumentami' kryje się prymitywny rasizm i antysemityzm.

uraziłeś mnie tym tekstem...........
Na tym forum wyrażam swoja opinie i nikt mi tego nie zabroni....

Widać tu wpływy Radia z Torunia i nacjonalistycznych pisemek typu "Nasz dziennik". Innymi słowy "Polska dla Polaków"

Moze ty edukujesz siebie "Gazeta Wyborcza"....."Faktami i Mitami" czy tez "Nie", to twoja sprawa, tak trudno jest wam zrozumieć ze jest ktoś przeciwny. Ja nie mam za co dziękować żydom, ani tej społeczności która tu mieszkała, pamiętam o nich, wiem ze tu żyli, kiedyś swoim dzieciom powiem ze tak było i koniec, nie widzę powodów aby taka tablica miała w tym miejscu powstać. Może gdyby nie żydzi nie byłoby wojny..........

malinowa napisała:

Wasi ojcowie i dziadkowie razem z Zydami chowali sie w lasach albo przebywali/gineli w obozach koncentracyjnych..

Blazej napisal:
Wojnę w Izbicy przeżyło 90,55 % Polaków (1880/2076) oraz 0,05 % Żydów (1/1880)

Również ubolewam nad tragedia żydów, ale tylko ubolewam.......Co wcale nie znaczy ze mam być za postawieniem tablicy.......
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: goodboy » sob sty 24, 2009 9:11 pm

Bob- akurat wzmianka o rasistach nie była skierowana do Ciebie. Rozumiem, że można mieć odrębne zdanie w tej kwestii, ale skąd u niektórych taka zawziętość i nienawiść na samą wzmiankę o Żydach już trudno mi zrozumieć.
Można być przeciw tablicy, ale teksty o Holocauście to już lekka przesada, chyba się ze mną zgodzisz?
Dla ścisłości nie jestem jakimś miłośnikiem Żydów. Po prostu wnerwia mnie brak tolerancji i jakieś prowincjonalne, tępe uprzedzenia.
goodboy
major
major

Postautor: bob budowniczy » sob sty 24, 2009 9:45 pm

goodboy pisze: Rozumiem, że można mieć odrębne zdanie w tej kwestii, ale skąd u niektórych taka zawziętość i nienawiść na samą wzmiankę o Żydach już trudno mi zrozumieć.
Można być przeciw tablicy, ale teksty o Holocauście to już lekka przesada, chyba się ze mną zgodzisz?
Dla ścisłości nie jestem jakimś miłośnikiem Żydów. Po prostu wnerwia mnie brak tolerancji i jakieś prowincjonalne, tępe uprzedzenia.

A mnie wnerwia moda pro Żydowska.Jeszcze trochę a będą dopłaty do jarmułek....
Dlatego postanowiłem się jej opierać, mimo to ze nie jest to modne i wiele środowisk jest tym faktem bardzo obruszonych. Zycie nie jest łatwe. Trzeba mieć swoje zdanie i argumenty.
Co do holokaustu zgadzam się z Toba, należny zachować pewien umiar.

Sadze ze właśnie jak nazywasz
akieś prowincjonalne, tępe uprzedzenia
zrobią więcej dobrego niż fanatyzm pro Żydowski reprezentowany przez wielu z was.Optymalna byłaby sytuacja kiedy ktoś rzuca temat, wszyscy przyklepują, to metody naszej rady gminy a nie demokratycznego forum.
Cieszy mnie to ze wiele osób wypowiada sie w tym temacie......to pozytywne bardzo......ja szanuje wasze zdanie, wy szanujcie moje......
Sa granice których nigdy nie przekraczam, idee według których żyję.....
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: bob budowniczy » sob sty 24, 2009 11:30 pm

http://rapidshare.com/files/181462133/DEJ-WZ__1940__by_juvek.part1.rar

http://rapidshare.com/files/181474624/DEJ-WZ__1940__by_juvek.part2.rar

Film dokumentalny opisujący fragmenty kultury i mentalność narodu żydowskiego, jego pochodzenie, sposób, w jaki rozwija się na danym terenie.
Niektóre sceny mogą być zbyt drastyczne dla normalnego widza (np. scena rytualnego mordu na zwierzętach)

Linki na koncie premium.
Film z 1940 roku[/url]
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: malinowa » ndz sty 25, 2009 1:09 am

wydaje mi sie, ze szacunek dla takich ludzi jak wymordowana czesc narodu zydowskiego zostal nam wpojony w latach dziecinstwa.. wnioski wiec nasuwaja sie same..
malinowa
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: bob budowniczy » ndz sty 25, 2009 8:54 am

Ponad 68 lat temu /rok 1940/ w mieście Łodzi niemiecka wytwórnia D.F.G. nakręciła propagandowy film dokumentalny "Der Ewige Jude", o wymowie antysemickiej, przedstawiający fragmenty kultury i mentalność narodu żydowskiego, jego pochodzenie i sposób w jaki rozwija się na danym terenie. Żydzi ukazani są jako naród dążący do ekspansji na świecie i stanowiący zagrożenie dla innych nacji. Filmy takie jak : "Der Ewige Jude" ("Wieczny Żyd", "Jud Süss" ("Żyd Süss" czy "Feldzug in Polen" ("Kampania w Polsce", wszystkie nakręcone w roku 1940, miały przekonać Niemców, że Żydzi to podludzie i uzasadniać zbrodnie popełnione przez nazistów.
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: bob budowniczy » ndz sty 25, 2009 9:19 am

http://www.chomikuj.pl/radegast/Filmy+dokumentalne/Der+Ewige+Jude

A tu spolszczenie dla tego filmu.

Film ten prezentuje wam z premedytacja, po to abyście zrozumieli jedna zasadnicza rzecz.
To ze nie jestem zwolennikiem tej tablicy wcale nie znaczy iż utożsamiam się z treścią przekazywanymi w tym filmie. Treść niepoprawna, nieusprawiedliwiająca tego co wydarzyło się w latach 40 ubiegłego wieku, ale jednocześnie oglądając filmy z tego okresu, bardzo rożne filmy, czytając publikacje, używając zdrowego rozsądku , widzę to co widzę......jestem przeciw.....<tablica informacyjna-tak-ale według schematu tablic informacyjnych?>
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: goodboy » ndz sty 25, 2009 11:06 am

To propagandowy film niemieckich faszystów, który ma usprawiedliwiać mordowanie niewinnych ludzi. Co to ma wspólnego z tablicą w Izbicy? Nic.
Przypomnijmy, że chodzi o upamiętnienie nieżyjących już od dawna, wymordowanych ludzi- i tylko tyle.
Nikt nie chce wysiedlać Polaków mieszkających w pożydowskich domach, dochodzić co kto zrabował w czasie wojny. Gwarantuję też, że tablica nie spowoduje żadnych rytualnych mordów na Polakach :lol: :lol: :lol: .
Z tego co wiem, to ilość obywateli naszej gminy żydowskiego pochodzenia wynosi obecnie 0,000... :lol: :lol: Kto miałby więc Was mordować, albo oszukiwać?
Bobie znasz osobiście jakiegoś miejscowego Żyda? Skąd takie lęki u Ciebie? Duchów chyba się nie boisz? :lol: :lol: :lol:
goodboy
major
major

Postautor: bob budowniczy » ndz sty 25, 2009 11:19 am

goodboy pisze:To propagandowy film niemieckich faszystów, który ma usprawiedliwiać mordowanie niewinnych ludzi. Co to ma wspólnego z tablicą w Izbicy? Nic.
Przypomnijmy, że chodzi o upamiętnienie nieżyjących już od dawna, wymordowanych ludzi- i tylko tyle.
Nikt nie chce wysiedlać Polaków mieszkających w pożydowskich domach, dochodzić co kto zrabował w czasie wojny. Gwarantuję też, że tablica nie spowoduje żadnych rytualnych mordów na Polakach :lol: :lol: :lol: .
Z tego co wiem, to ilość obywateli naszej gminy żydowskiego pochodzenia wynosi obecnie 0,000... :lol: :lol: Kto miałby więc Was mordować, albo oszukiwać?
Bobie znasz osobiście jakiegoś miejscowego Żyda? Skąd takie lęki u Ciebie? Duchów chyba się nie boisz? :lol: :lol: :lol:

Tak jak napisałem jestem przeciwnikiem, bo tak mi sumienie podpowiada, nie boje się duchów jak sam zauważyłeś....Odpowiedziałem Tobie już czemu jestem przeciw tej tablicy, powtórzę:

A mnie wnerwia moda pro Żydowska.Jeszcze trochę a będą dopłaty do jarmułek....

wnerwia mnie jechanie po księżach i temu tez będę przeciwny.........
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: blazej » ndz sty 25, 2009 11:23 am

bob budowniczy pisze:Myślę ze powinniśmy jako mieszkańcy uczcić pamięć po mieszkańcach żyjących w Izbicy wiele lat przed nami.Nie jestem zwolennikiem oddawania im hołdu ale tablica upamiętniająca powinna znaleźć miejsce na terenie naszej miejscowości.Co do miejsca umiejscowienia Wzgórze Kirkut (Kircholm)
według mojej oceny to nie zbyt odpowiednie miejsce ze względu na to ze miejsce to jest zbyt mało dostępne dla innych ludzi......należałoby zrobić jakiś chodnik a jak wiadomo w naszej gminie o jakiekolwiek inwestycje trudno.Odpowiednim miejscem byłaby Synagoga........pod jednym warunkiem.......musiałaby zostać wyremontowana elewacja zewnętrzna i mam nadzieje ze tak się stanie. Znając podejście obecnego właściciela tego terenu to jestem przekonany ze tak będzie.....

To twój post bob, napisany niespełna 2 miesiące temu. Ja rozumiem, że można zmieniać poglądy, ale w tak szybkim tempie :shock: :wink:
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Menello » ndz sty 25, 2009 11:25 am

Oj bobku przypał lekki ha ha :lol:
Menello
sierżant
sierżant

Postautor: bob budowniczy » ndz sty 25, 2009 11:30 am

Błażeju
Zgadzam się z Toba, na początku bylem zwolenniko/obojętnym na ten temat, ale z biegiem czasu nastąpił we mnie ogromny zwrot jeśli chodzi o tok myślenia. Nie jestem osłem który będzie brnąć pod prąd tylko dla idei, nadal jestem zwolennikiem ale w formie jaka opisuje gdzieś powyżej. Mam rożne rozterki na ten temat, ale kręgosłup pozostaje niezmienny......
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne