Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Kościół Ewangelicki w Izbicy Kuj

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Postautor: leslau » śr paź 11, 2006 10:42 pm

Błażej Nowicki pisze:
Arizona pisze:Adminie!!!! Czekam niecierpliwie... i na zdjęcie i na tłumaczenie....
A może podsunąć któremuś kandydatowi pomysł zainteresowania się tym zabytkiem????
Na wyborczej fali.... a nuż uda się coś załatwić :wink:

Mam nadzieję, że nie obiecuję za dużo, ale postaram się zrobić zdjęcia kościoła i wrzucić je na stronę (jego stan pogarsza się z każdą chwilą) Problem tkwi jednak w tym, iż obecnie stanowi on własność prywatną, by w niego zainwestować trzeba go najpierw wykupić...

To wspaniały pomysł z tymi zdjęciami.
leslau
szeregowy
szeregowy

Postautor: blazej » sob paź 14, 2006 3:43 pm

Wrzuciłem zdjęcia kościoła. Niektorych ujęć nie ma, ale nie wszędzie można było się dostać z rożnych przyczyn...
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Ptasiek » sob paź 14, 2006 7:12 pm

Ostatnio zmieniony śr gru 24, 2008 10:35 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Krespin » ndz paź 15, 2006 8:42 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 9:01 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: miras » śr lis 01, 2006 11:41 am

Zgadzm się z wami odnośnie miejsc pochówków, i szacunku dla zmarłych.Powinno się zrobić porządek na cmentarzu ewangelickim. Jestem za :D Muszę tylko sprostować nazwę cmentarza ( przepraszam za poprawkę).Otóż Kirhol(Kirkut ) to jest cmentarz Żydowski, a na tym cmentarzu rośnie tylko jedna sosna , a poza tym cmentarz ten zrównany jest z ziemią.Choć napewno znajdują się, jakieś szczątki ludzkie prawda ?Cmentarz Ewangelicki z niemieckiego nazywa się Friedhof, ale mniejsza o to.Myślę, że nowy Burmistrz zajmię stanowisko odnośnie tego cmentarz.Miejmy taką nadzieję :D
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: blazej » śr lis 01, 2006 12:13 pm

miras pisze:Zgadzm się z wami odnośnie miejsc pochówków, i szacunku dla zmarłych.Powinno się zrobić porządek na cmentarzu ewangelickim. Jestem za :D

Również jestem za. Mam tylko nadzieję, że o ile kiedyś dojdzie do "odnowy" tego cmentarza, nie będzie to wiązało się tylko z wycięciem krzaków, które znów odrosną... Nie rozumiem dlaczego tak długo na to musimy czekać. Przecież tam spoczywają ludzie, którzy żyli wśród mieszkańców naszego miasteczka, tworzyli jego historię. A teraz leżą "osamotnieni", w głównej mierze przez to że byli obcej narodowości i mieli inne wyznanie (skądinąd to przecież również byli chrześcijanie...) Przykre...
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: miras » śr lis 01, 2006 12:30 pm

Jak już tak mówimy o tych cmentarzach,to przypomniałem sobie, o jeszcze jednym takim cmentarzu,a mianowicie o cmentarzu na Tymieniu.Nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta,ale tam też się znajduje taki cmentarz.Byłem tam niedawno, imówiąc szczerze widziałem tylko dużo krzaków i zdewastowane groby. Ciekawy jestem czy da się jeszcze coś zrobić z tym cmentarzem? :shock: Jak myślisz
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: blazej » śr lis 01, 2006 12:32 pm

Powiem szczerze, że na tamtym cmentarzu nigdy nie byłem, więc nie wiem jak wygląda sytuacja, z twojej wypowiedzi miras wynika, że również nie wygląda ona zbyt ciekawie...
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: miras » śr lis 01, 2006 12:42 pm

Cmentarz ten znajduje się nidaleko lasu.Jadąc od Izbicy po prawej stronie jest taka góra porośnięta drzewami, i krzakami.Jesli będziesz miał kiedykolwiek chwilę czasu,to proponuję zajrzyj tam ok ?
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: blazej » śr lis 01, 2006 12:46 pm

Postaram się. W przyszłym roku planuje objeździć większość miejscowości w naszej gminie i porobić zdjęcia, być może wówczas tam zajrzę...A swoją drogą dzięki za wskazówkę gdzie go szukać.
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: VooVoo » śr lis 01, 2006 10:42 pm

Jest jest ten cmentarz.Stan jego jest opłakany.Będąc tam dawniej zauwazylem że jedna mogiła jest odkryta.Jak wygląda to teraz- niewiem.Polecam obejrzeć.P.S. Uwaga na Pana Gospodarza mieszkającego obok.Podobno nieprzychylnie spogląda na odwiedzających, ale to tylko "podobno".
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

kosciol ten jest na sprzedaz

Postautor: BODZIEK » czw lis 02, 2006 10:49 am

znalazlem oferte sprzedezy tego kosciola www.nieruchomosci.pl/oferta-75367 - 9k
BODZIEK
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: miras » czw lis 02, 2006 11:07 am

Gospodarz nie jest taki zły.Znam go osobiście,myślę ze nie będzie miał nic przeciwko temużeby się trochę rozejrzeć po tym cmentarz :)
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: VooVoo » czw lis 02, 2006 11:13 am

Czyli jednak to tylko plotki :)I bardzo dobrze :wink:
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: blazej » czw lis 02, 2006 4:15 pm

Prawie 200 tysięcy złotych...Sporo zważywszy na jego obecny stan. Ale miejmy nadzieję, że w końcu jakiś nabywca się znajdzie...Dzięki Bodziek za namiar.
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: miras » czw lis 02, 2006 4:39 pm

Mam nadzieję, że znajdzie się nabywca zanim Kościól się zawali? Bo jezeli nie znajdzie się nabywca to nie ma dużych rokowań. Postoi jeszcze parę lat i się rozsypie :(
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: blazej » czw lis 02, 2006 4:43 pm

Do zawalenia mu jeszcze trochę brakuje (oby nie :!: ), jednak bez kapitalnego remontu nowy właściciel nie ma czego tu szukać...
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: miras » czw lis 02, 2006 6:19 pm

Może trochę przesadziłem,ale jeżeli nikt się tym nie zajmię to napewno będzie z tego kościoła wielka ruina. Myślę, że może nastąpić to co z ogrodzeniem z tylu.Może pamiętasz, że był tam kiedyś parkan, ale ktoś go rozebrał bo potrzebował cegieł. Ten los moze spotkać również tzw. zakrystie przy kościele. Nigdy nic nie wiadomo ?
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: blazej » sob lis 04, 2006 9:39 am

miras pisze:Może trochę przesadziłem,ale jeżeli nikt się tym nie zajmię to napewno będzie z tego kościoła wielka ruina. Myślę, że może nastąpić to co z ogrodzeniem z tylu.Może pamiętasz, że był tam kiedyś parkan, ale ktoś go rozebrał bo potrzebował cegieł. Ten los moze spotkać również tzw. zakrystie przy kościele. Nigdy nic nie wiadomo ?

Podobnie jak wyniesiono wiele drewnianych elementów z wnętrza koscioła, zapewne na rozpałkę :x
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: miras » sob lis 04, 2006 10:00 am

Teraz ten kościół jest rajem dla tzw " Ochroniarzy " z pod sklepów. Dobrze że chociaż krzaki są powycinane przynajmniej trochę inaczej to wygląda.
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne