Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Tablica upamiętniajaca izbickich Żydów

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Czy poparłbyś projekt stworzenia tablicy pamiątkowej upamietniającej izbickich Żydów?

tak, dziwne, że dotąd nie powstała
16
36%
nie, po co pamiętać o Żydach żyjących w naszym miasteczku?
26
59%
Nie mam zdania
2
5%

Liczba głosów : 44

Postautor: czerwonamorda » śr sty 07, 2009 12:55 pm

Leci w samolocie w jednym rzędzie: 2 Arabów (od strony okna)i Żyd (od przejścia). Żyd w jarmułce, pejsy - wyluzowany kompletnie - rozpiął kołnierzyk, zdjął buty. Arabowie patrzą na niego nienawistnie. Po godzinie lotu jeden z nich wstaje i mówi:
- Idę po Colę.
Żyd na to:
- Ależ nie, ja pójdę, po co się przeciskać.
I poszedł. W tym czasie Arab napluł mu do buta. Żyd wraca, daje Colę Arabowi. Po kolejnej godzinie drugi Arab mówi:
- Idę po Colę.
Żyd jak poprzednio:
- Ja pójdę.
I poszedł. Drugi Arab napluł mu do drugiego buta. Żyd wraca, daje Cole Arabowi. Po godzinie samolot ląduje, Żyd zbiera się zapina kołnierzyk, założył jednego buta, skrzywił się i mówi:
- Znowu ta straszna nienawiść między naszymi narodami - to plucie do butów, to szczanie do Coli...
moja sprawa

http://www.youtube.com/watch?v=RDzChLnAWTg ogladac!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
czerwonamorda
sierżant
sierżant

Postautor: czerwonamorda » śr sty 07, 2009 1:01 pm

Przychodzi facet do spowiedzi i mówi:
- Proszę księdza, chciałem się wyspowiadać z grzechu antysemityzmu.
- Ach - powiedział ksiądz - Ale o co chodzi ?
- Bo widzi ksiądz, jak była wojna to ja przechowywałem Żyda w komórce pod obornikiem.
- Ech, ale to nie grzech to się chwali.
- Tak, tylko widzi ksiądz, ja go przechowywałem za pieniądze i wypuściłem go jak mu się pieniądze skończyły.
- Acha i co zabili go Niemcy?
- Nie, nawet nie.
- Więc co, Gestapo go dorwało?
- Nie, tylko widzi ksiądz wyszedł dwa dni temu...

To wszystko jak najbardziej w temacie naszej tablicy........ ;)

Administrator: I wystarczy tych kawałów, bo temat jak najbardziej poważny...
moje teksty
to zabawa
moje slowa
moja sprawa

Awatar użytkownika
czerwonamorda
sierżant
sierżant

Postautor: de Tox » śr sty 07, 2009 9:16 pm

Miałem się nie wypowiadać ale po paszkwilu Boba muszę. Zacytowałem się, bo w tym temacie jakoś nie ma możlwości zmiany posta, a jak zauważyłeś źle zacytowałem to niegroźne twoim zdaniem przysłowie.
Kto tu jest ograniczony, to chyba wszyscy widzą po tym co wypisujesz. Nie nazwałem ciebie debilem, tylko skinoli, ale widać się z nimi bardzo utożsamiasz buraku cukrowy. Twoje kompleksy i lęki mam gdzieś.
Lubię dyskutować z ludźmi otwartymi, a ty nie dość, że jesteś antysemitą, to do tego masz klapki na oczach. Dlatego postuluję wytrząśnij słomę ze skarpetek i wyluzuj.
de Tox
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: czerwonamorda » śr sty 07, 2009 10:41 pm

Blazeju chodzi mi o :
uważne czytanie tekstu,
ze zrozumieniem,
bez podtekstów........
moje teksty
to zabawa
moje slowa
moja sprawa

Awatar użytkownika
czerwonamorda
sierżant
sierżant

Postautor: bob budowniczy » czw sty 08, 2009 3:27 pm

DeTox:
przepraszam.......wybaczysz?
Masz racje nie powinienem mieć własnego zdania, powinienem siedzieć cichutko i się nie odzywać, milczeć i wszystko popierać. Cieszyć się ze w ogóle żyję, płacić podatki dwa a nawet trzy razy wyższe, pozwolić się lżyć i wykorzystywać, i jednocześnie być dumnym ze pozwala mi się oddychać.
Ach zapomniałem schować dumę polaka w worek i zakopać ja przy przydrożnym drzewie, stać się ateista i jak to teraz jest modne lżyć Boga, wiarę i kościół. Jasne masz racje.........wybaczysz?
Wybaczysz ze będę inny, ze nie pozwolę się stłamsić tobie zakuta pało, bez wizji przyszłości, człowieku wyzuty z człowieczeństwa, honoru i polskości. Pozwolisz ze takich jak ty będę tępił z cala surowością i siła. Pozwolisz?
Na szesnaście nie musisz, choć na pewno chciałbyś zamknąć usta takim jak ja, ale wiedz jedno........JA JESTEM DUMNY Z TEGO KIM JESTEM, A TY ZA JAKIŚ CZAS BĘDZIESZ PRACOWAŁ JAK ROBAL....PONIŻANY, TŁAMSZONY W JAKIMŚ KOŁCHOZIE......SPEŁNIJ SWE MARZENIA!!!!!
Pozdrawiam i życzę sukcesów w twoim życiu, obyś nie musiał wspomnieć kiedyś moich slow.
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: cleo » czw sty 08, 2009 5:08 pm

De Tox..........Pro Tox
a tak poważnie podoba mi się to......z zaciśniętymi zębami i do przodu.....tak trzymać....
cleo
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: cleo » czw sty 08, 2009 5:11 pm

a jesli chodzi o dowcipy,ukazujace zycie,takie prawdziwe,czytajac po raz pierwszy lzy ze smiechu, ale kilkanascie razy naprawde daja do myslenia.
cleo
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: de Tox » pt sty 09, 2009 10:13 am

Bob: możesz mieć swoje poglądy i ja to toleruję, chociaż nie zgadzam się z nimi- oczywiście w tym temacie , bo w innych róznie bywa. Ale nazwałeś mnie "ograniczonym przydupasem", więc nie dziw sie mojej reakcji. Co jak co, ale ja piszę co myślę i nikomu się nie podlizuję.
Ja jestem za tablicą, a Ty przeciw. To chyba jasne. Więc na tym zakończmy wymianę ciosów. ok.
A tak na marginesie, tylko Zydów nie lubisz, czy kolorowych też???
de Tox
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: malinowa » pt sty 09, 2009 9:11 pm

skoro zostal zniszczony cmentarz Żydowski to chociaż postawmy im tablice..
malinowa
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: borys » pt sty 09, 2009 9:15 pm

panowie nie dziwi mnie wasz styl wypowiedzi ale pytanie Administratora było proste ,,jeteście za lub przeciw,,po co te dyrdymały?
borys
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: pusia85 » sob sty 10, 2009 1:11 pm

jestem -"za"
pusia
Awatar użytkownika
pusia85
plutonowy
plutonowy

Postautor: bob budowniczy » sob sty 10, 2009 4:57 pm

borys pisze:....jeteście za lub przeciw,,po co te dyrdymały?

Pragnę tylko zauważyć ze od odpowiedzi za lub przeciw jest ankieta, natomiast "dyrdymały" są po to żeby poznać opinie mieszkańców na ten temat.
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: bob budowniczy » sob sty 10, 2009 5:18 pm

de Tox pisze: Więc na tym zakończmy wymianę ciosów. ok.
A tak na marginesie, tylko Zydów nie lubisz, czy kolorowych też???

Ok....dość obrzucanie się nawzajem.

Jak już napisałem w jednym z postów nie mam nic do żydów ani do innej społeczności, nie odpychają mnie Murzyni, Azjaci czy ktokolwiek. Żydzi również, nie pałam do nich nienawiścią, tylko dość mam tej całej pompy wokół żydów. Przyjrzyj się teraz temu co sie dzieje na świecie.....w Palestynie.....czy w analogicznej sytuacji nie byłoby już tam sil rozjemczych z całego świata? Amerykanie, Brytole, Zabojady juz dawno by tam byli i rozdzielali zwaśnione strony.......ale nie jest tak, stad moje podejście do spraw żydowskich jest takie a nie inne. Dość mam ogólnoświatowej aprobaty dla dla postępowania Żydów
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: de Tox » sob sty 10, 2009 9:49 pm

Ale mylisz dwie rzeczy. Ja też nie pochwalam tego co robią Izraelczycy w Gazie, chociaż Hamas traktuje ludzi jak żywe tarcze. Faktem jest, że stoi za nimi duża kasa itd.....
Ale co to ma do naszej tablicy? Chodzi o upamiętnienie zabitych w czasie wojny Żydów z Izbicy. Jako faktu historycznego. Przecież to w niczym Polakom nie uchybi. Nikomu nic z tego powodu się nie stanie. Pozytywny gest i tyle.
de Tox
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: cleo » sob sty 10, 2009 10:45 pm

Ktos juz to kiedys napisal...........upamietnijmy dinozaury, one tez wyginely, a bez watpienia bardzo sie zasluzyly nie tylka dla jednego miasta czy regionu ale dla calego swiata.............
jestem przeciw, jesli moge wtracic swoje 5 groszy
cleo
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Menello » ndz sty 11, 2009 3:33 pm

Jestem przeciw
Menello
sierżant
sierżant

Postautor: Jaro_Jagr » ndz sty 11, 2009 3:47 pm

jestem przeciw
Awatar użytkownika
Jaro_Jagr
starszy sierżant
starszy sierżant

Postautor: czerwonamorda » ndz sty 11, 2009 4:09 pm

przeciw jestem na 100 %
moje teksty
to zabawa
moje slowa
moja sprawa

Awatar użytkownika
czerwonamorda
sierżant
sierżant

Postautor: Observator » pn sty 12, 2009 1:42 pm

P R Z E C I W
Observator

Postautor: bad_boy » wt sty 13, 2009 9:23 am

przeciw
Awatar użytkownika
bad_boy
kapral