Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Tablica upamiętniajaca izbickich Żydów

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Czy poparłbyś projekt stworzenia tablicy pamiątkowej upamietniającej izbickich Żydów?

tak, dziwne, że dotąd nie powstała
16
36%
nie, po co pamiętać o Żydach żyjących w naszym miasteczku?
26
59%
Nie mam zdania
2
5%

Liczba głosów : 44

Postautor: berni » wt gru 09, 2008 10:17 am

Sprawa dość kontrowersyjna, mając na uwadze to iż zainteresowanie tablica dość nikle ze strony społeczeństwa Izbicy Kuj. Umiejscowienie jej na terenie prywatnym tj. na synagodze nawet jeśli jest to zabytek nie ma tez racji bytu.
berni
szeregowy
szeregowy

Postautor: de Tox » czw gru 11, 2008 11:24 am

Będąc za granicą często spotykałem się z tekstami typu: "Polacy to antysemici i rasiści" albo " w Polsce biją Żydów i lepiej nie odłączać sie tam od większej grupy". Zawsze starałem się tłumaczyć, że antysemityzm to u nas margines tylko rozdmuchany przez media.
Po lekturze tego tematu zwątpiłem. Jeśli osoby takie jak Ptasiek, Bob, czy Ryszard rzeczywiscie reprezentują poglądy większości mieszkańców Izbicy, to po prostu jest obciach i wstyd. I nic tego nie usprawiedliwia.
A gdzie chrześcijańska miłość bliźniego? Ksenofobia i do tego zakłamanie totalne.
de Tox
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: Ptasiek » czw gru 11, 2008 1:42 pm

Ostatnio zmieniony czw gru 25, 2008 9:26 am przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: de Tox » czw gru 11, 2008 8:48 pm

Mistrzem manipulacji to Ty jesteś. Lansujesz się na nieomylnego i wszechwiedzącego. Każdego z odmiennym zdaniem starasz się ośmieszyć i zmarginalizować.
Może i nie jestem takim doskonałym "tekściarzem" jak Ty, ale nie jestem też antysemitą. Tak naprawdę chodzi Ci tylko o to, żeby storpedować doskonały pomysł Błażeja. Stąd ostatnia wzmianka o kasie na tablicę.
de Tox
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: Ptasiek » czw gru 11, 2008 9:05 pm

Ostatnio zmieniony czw gru 25, 2008 9:27 am przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: bob budowniczy » pt gru 12, 2008 2:49 pm

de Tox
napisz mi co jest doskonałego w pomyśle Błażeja......wytłumacz mi tak po chłopsku, jak pastusz krowie...............punkt po punkcie........
nie widzę w tym nic zdrożnego ze Ptasiek podaje przykłady, cytuje i pisze o swoich argumentach na nie...........za każdym razem podaje inne argumenty, na zaczepki odpowiada faktami czego w waszych postach nie doczytałem..........tylko BLE BLE BLE....czcze gadanie
TA TABLICA NIE MIAŁA, NIE MA I NIE BĘDZIE MIAŁA RACJI BYTU W TEJ MIEJSCOWOŚCI Z JEDNEGO ACZ BARDZO ISTOTNEGO POWODU......
BRAK LOKALIZACJI..........no chyba ze Kircholm........i po sprawie......... :wink:
W Izbicy nie ma miejsca na tablice.....
Ostatnio zmieniony czw gru 25, 2008 8:22 am przez bob budowniczy, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: mojaulica » pt gru 12, 2008 7:20 pm

Pod Kircholmem, pomysł jest :wink:
mojaulica
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: berni » pn gru 15, 2008 11:36 am

Kircholm super miejsce......postawić pomnik.....oświetlić........będzie pamiątka na lata.....ha ha
Synagoga. Pozostawię to bez komentarza, bo nazwiecie mnie antysemita, a
nim nie jestem. Zdecydowanie NIE.
berni
szeregowy
szeregowy

Postautor: Observator » pn gru 22, 2008 9:07 pm

taa na kircholu i bedzie gdzie kielichy postawic
Observator

Postautor: Observator » pn gru 22, 2008 9:08 pm

bob budowniczy pisze:de Tox
napisz mi co jest doskonałego w pomyśle Błażeja......wytłumacz mi tak po chłopsku, jak pastusz krowie...............punkt po punkcie........
nie widzę w tym nic zdrożnego ze Ptasiek podaje przykłady, cytuje i pisze o swoich argumentach na nie...........za każdym razem podaje inne argumenty, na zaczepki odpowiada faktami czego w waszych postach nie doczytałem..........tylko BLE BLE BLE....czcze gadanie
TA TABLICA NIE MIAŁA, NIE MA I NIE BĘDZIE MIAŁA RACJI BYTU W TEJ MIEJSCOWOŚCI Z JEDNEGO ACZ BARDZO ISTOTNEGO POWODU......
BRAK LOKALIZACJI..........no chyba ze Kircholm........i po sprawie.........

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Observator

Postautor: de Tox » pn gru 22, 2008 9:17 pm

AMEN.... :lol: :lol: :lol:
Macie rację , antysemityzmu w ogóle nie ma w Izbicy :lol: :lol: :lol:
A co w takim razie miało, ma i będzie miało rację bytu w Izbicy? Może pomnik Armii Czerwonej albo LWP wystawimy? Już chyba lepiej nie?
Albo czekajcie o. Rydzyk nie ma chyba jeszcze nigdzie pomnika, to może w Izbicy? Bylibyśmy pierwsi w Polsce!!! Co Wy na to chłopaki? :lol: :lol: :lol:
Proponuję nagrodę dla przedmówców za walkę z antysemityzmem, otwartość i tolerancję... :lol: :lol: :lol:
de Tox
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: Ptasiek » pn gru 22, 2008 9:59 pm

Ostatnio zmieniony czw gru 25, 2008 9:27 am przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Ptasiek » pn gru 22, 2008 10:01 pm

Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: bob budowniczy » wt gru 23, 2008 12:31 pm

Antysemityzmu brak......drodzy koledzy....ale powtórzę jeden z 2 najważniejszych argumentów na nie, dotyczących tej tablicy.
1-żaden potomek żydów żyjący na tym terenie nie wystąpił z taką inicjatywą ( chyba ze któryś z was zwolenników jest takim potomkiem)
2- brak lokalizacji (sensownej)

Zastanawia mnie czy społeczeństwo Izbicy jest za czy przeciw.....to forum nie daje pełnego obrazu sprawie.Jeśli któryś z was drodzy forumowicze przekona mnie i jak napisałem powyżej wytłumaczy mi wszystkie zalety to może zmienię zdanie.A tymczasem argumentów brak....brak...brak...
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: goodboy » wt gru 23, 2008 9:06 pm

Przekonaliście mnie, w Izbicy antysemityzm jest nieznany. :lol: :lol: :lol:
A kilka osób wręcz pała miłością do Żydów i widać, że naprawdę są za.... tylko ta lokalizacja... :lol: :lol: :lol:
Mam pomysł zaprośmy kilku ortodoksów w tradycyjnych strojach, niech się przespacerują po Izbicy i wybiorą miejsce. Znając waszą tolerancję i gościnność na pewno będą mile przyjęci. Odmówią sobie modlitwę w synagodze itd... Zresztą żyją jeszcze na świecie potomkowie izbickich Żydów postaram się odszukać kilka nazwisk i zachęcić te osoby do przyjazdu. Ptaśku liczę tu na twoją bibliofilską pasję i pomoc :lol: :lol: :lol:
Pozostałych kolegów i właściciela synagogi również zapraszam do współpracy. Nie mam wątpliwości, że będzie ona owocna... :lol: :lol: :lol:
goodboy
major
major

Postautor: de Tox » wt gru 23, 2008 9:10 pm

Już widzę jak kwiatami ich powitają.... :lol: :lol: :lol:
de Tox
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: Ptasiek » wt gru 23, 2008 9:13 pm

Ostatnio zmieniony czw gru 25, 2008 9:28 am przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Observator » śr gru 24, 2008 12:08 pm

łał
Observator

Postautor: bob budowniczy » śr gru 24, 2008 3:36 pm

Nadal czekam na jakieś argumenty ze strony zwolenników tablicy.....używacie najprostszego argumentu, wasza tarczą jest antysemityzm i wszystko z tym związane......a może pozwolimy na to co się teraz dzieje np. w Holandii gdzie starsi ludzie uciekają z tego kraju, gdzie planuje się zabijanie chorych dzieci, gdzie pozwala się na imprezy typu obchody "Różowych Świąt Bożego Narodzenia"......przecież kilkanaście lat temu niewinnie się to wszystko zaczynało, ziarno padło na podatny grunt i na tych ziemiach wykiełkowało.......efekty widać...czy wy tylko potraficie patrzeć na dzień dzisiejszy i myśleć o tym co tu i teraz...czy tak trudno jest przewidywać przyszłość, analizując to co się teraz dzieje.......za jakiś czas dojdzie <mam nadzieje ze nie> do sytuacji w której normalność będzie nienormalna......czy Wy tez będziecie zwolennikami gejów i lesbijek, zauroczeni eutanazją itp......bo to jest modne, na topie w europie.........dla Was ważny jest czubek nosa, dalej już wzrok nie sięga.....zapanowała moda na upamiętnianie żydów, później będzie moda na pedalstwo i zabójstwa
Dla niektórych brzmi to jak sience-fiction ale tak samo się mówiło w Holandii kiedy była legalizowana eutanazja.....ze to niby dla dobra pacjenta, bo niby ma prawo do godnej bezbolesnej śmierci itp......od tego czasu łatwiej jest spotkać pedałów na ulicy niż parę staruszków idąca ulica za rękę, widok u nas bardzo często spotykany.......i dla mnie piękny
Celowo odbiegam od tematu aby bardzie zrozumiałymi argumentami przedstawić sprawę, która z biegiem lat może zniszczyć nas tu żyjących.
Pedały maja jedno oręże......Homofobie......
wy Antysemityzm.....

A skoro jesteście takimi zwolennikami tablicy to proszę oddajcie na ten cel swoje ściany, swoich budynków.
Oby domy w których mieszkacie, albo tereny na których stoją te domy nie okazały się czyjaś własnością.......tylko co wtedy.......będzie krzyk i lament ale będzie już za późno.....chociaż niektórym z was przydałaby się taka lekcja życia...........

http://www.piotrskarga.pl/ps,2737,2,0,1 ... macje.html
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: bob budowniczy » czw gru 25, 2008 10:53 am

oooo.........znikające posty.......i brak możliwości edycji swoich postów......
ciekawe co jeszcze????????????
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne