Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Cmentarz parafialny

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Postautor: mojaulica » pt lis 21, 2008 4:45 pm

Nie znam sprawy ani ludzi o których piszesz. Nie sugeruje się nikim przy wyrażaniu swoich poglądów a wynikają one z osobistych doświadczeń i obserwacji. Mam prawo do wyrażania swoich opinii na każdy temat nawet jeśli są one nie popularne i nie każdemu sie podobają. Jeśli chodzi o wyzwiska i obelgi to ze względu na szacunek do człowieka(nie ważna profesja) nie powinny mieć miejsca i potępiam takie zachowania bezwzględnie, są inne formy wyrażania swoich poglądów.
mojaulica
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: goodboy » pt lis 21, 2008 9:02 pm

Ptaśku nie dramatyzuj. Większość pewnie tu piszących chodzi do kościoła i z własnej nieprzymuszonej woli daje ofiary. Fakty jest są takie, że obecny proboszcz jest bez wątpienia bardzo kulturalnym i inteligentnym człowiekiem, może nawet zbyt kulturalnym jak na Izbicę(bo niektórym chyba to przeszkadza). Wniósł wiele dobrego do społeczności, nawet nie tylko z punktu widzenia ludzi wierzących. Ma ciekawe i oryginalne pomysły, których np. nie ma nikt z izbickiej wierchuszki.
Nasze uwagi raczej są skierowane do instytucji, a nie do konkretnego człowieka. Ja osobiście uważam, że księża powinni żyć skromnie. Może nie w ubóstwie, ale skromnie. Szczególnie w biednych okolicach. Jak jest, nie muszę mówić. Myślę, że przez to trochę oderwali się od rzeczywistości i problemów zwykłych ludzi.
Trzeba o tym mówić i pisać, bo brak krytycyzmu wcale nie oznacza głębokiej wiary. Tak myślę.
goodboy
major
major

Postautor: Ptasiek » pt lis 21, 2008 10:15 pm

Ostatnio zmieniony czw gru 25, 2008 9:33 am przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: jan hus » sob lis 22, 2008 4:10 pm

Nycz dodać, nic ująć. Co klasa to klasa, ważne że śmietniki opróżnione, przecież od tego zaczął sie temat. Alleluja i do przodu.
jan hus
szeregowy
szeregowy

Postautor: Menello » pt sty 02, 2009 1:57 pm

Przydałoby się też główny alejki wyłożyć kostką brukową. jak pada to wszedzie pełno błota. widziałem taką na cmentarzu w Lubotyniu. Ich na to stać, a miasto Izbicy to już jak widać nie.
Menello
sierżant
sierżant

Postautor: Vivaldi » pt sty 02, 2009 2:42 pm

Menello pisze:Przydałoby się też główny alejki wyłożyć kostką brukową. jak pada to wszedzie pełno błota. widziałem taką na cmentarzu w Lubotyniu. Ich na to stać, a miasto Izbicy to już jak widać nie.

Bo to jest cmentarz parafialny, miasto nie ma nic o tego !!
Awatar użytkownika
Vivaldi
sierżant
sierżant

Postautor: Menello » pt sty 02, 2009 4:24 pm

Fakt, źle się wyraziłem. Ale czy to oznacza, że parafia Lubotyń jest bogatsza niż izbicka?
Menello
sierżant
sierżant

Postautor: pusia85 » pt sty 09, 2009 11:56 am

wyglada na to ,ze tak, a Księza to zdecydowanie najbogatsza warstwa społeczna.....taka jest nasza wiara nic za darmo wszystko za pieniądze a przeciez codzi tu o inne wartości......
pusia
Awatar użytkownika
pusia85
plutonowy
plutonowy

Postautor: malinowa » pt sty 09, 2009 9:32 pm

mielibysmy i kostke brukowa na cmentarzu ale samochody dla ksiezy maja wyzszy priorytet..
malinowa
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: Observator » sob sty 10, 2009 10:23 am

ksieza mi sie wydaje ze z własnej kiejdy kupują samochody, pomyliłes z politykami :)
Observator

Postautor: pusia85 » sob sty 10, 2009 12:24 pm

to w takim razie niezle zarabiaja ,ze jezdza takimi furami, a ich powołaniem jest dorabiać sie ,dorabiać i jeszcze raz dorabiać, powinni zyc skromnie i raczej ascetycznie,skupiac sie na modlitwie a nie ile koni kto ma pod maską,oczywiście nie wszyscy sa tacy ale zdecydowana większośc
pusia
Awatar użytkownika
pusia85
plutonowy
plutonowy

Postautor: Observator » sob sty 10, 2009 12:32 pm

przecież ksiądz to teraz najlepszy zawód
Observator

Postautor: bob budowniczy » sob sty 10, 2009 5:44 pm

pusia85 pisze:to w takim razie niezle zarabiaja ,ze jezdza takimi furami, a ich powołaniem jest dorabiać sie ,dorabiać i jeszcze raz dorabiać, powinni zyc skromnie i raczej ascetycznie,skupiac sie na modlitwie a nie ile koni kto ma pod maską,oczywiście nie wszyscy sa tacy ale zdecydowana większośc

Popieram koleżankę, księża powinni żyć dużo skromniej, na wzór zakonników. Dziwnie brzmią słowa księdza na kazaniu o dzieleniu sie dobrami, o skromnym życiu i wogóle widząc jakim samochodem ksiądz jeździ jego słowa tracą sens..... . nie mowie ze powinni żyć jak nędzarze, bez samochodu i komputera ale bez przesady.W kościele każe płacić sie na to czy na tamto a .........szkoda gadać.....wszystko ma swoja stawkę pogrzeb, ślub i inne ...msza za zmarłego 40 zl.....niby zawsze jest co łaska, ale daje się(i tu pada kwota)
Jestem osoba wierzącą, praktykującą, co prawda nie w naszej parafii ale jednak nie myślę sobie źle o kościele, tylko mi to się nie podoba ze kościołem żądza pieniądze.....niestety......
Widząc kościoły zakonników zawsze jestem zauroczony, klimatem, braćmi zakonnymi, może to wszystko z mniejszym przepychem ale za to z dusza.
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: Observator » sob sty 10, 2009 8:49 pm

ale w Brdowie ksieża tez maja sie czym pochwalic, wszedzie tak jest chyba ze wlasnie to jest zakon
Observator

Postautor: cleo » sob sty 10, 2009 10:56 pm

Moze nie wiekszosc, napewno jaks czesc......to tez tylko ludzie, a ksiadz to nie praca tylko powolanie, z tego co wiem
cleo
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Observator » ndz sty 11, 2009 11:19 am

dla jednych powołanie dla innych praca
Observator

Postautor: krzysiek » ndz sty 11, 2009 12:43 pm

A dla innych chwilowe dorobienie sie np.samochodu a pozniej zycie jak inni,czyli rodzina,dom. :lol:
krzysiek
sierżant
sierżant

Postautor: Jaro_Jagr » ndz sty 11, 2009 12:45 pm

zawsze mozna zawód zmienic :)
Awatar użytkownika
Jaro_Jagr
starszy sierżant
starszy sierżant

Postautor: krzysiek » ndz sty 11, 2009 2:01 pm

o to chodzi
krzysiek
sierżant
sierżant

Postautor: pusia85 » ndz sty 11, 2009 2:09 pm

przepraszam ale w izbicy msza za zmarłego kosztuje juz 50 zł a na dodatek jest czasem odprawiana poza parafią,ostatnio byłam na pogrzebie ,msze zakupiło 25 osób i wyobrażcie sobie ile to kasy za kilka odklepanych słów na wiatr,zeby chociaz mozna było ustalić kiedy tę msze odprawi ale nie :!: 50zł i do domu........
pusia
Awatar użytkownika
pusia85
plutonowy
plutonowy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne