Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Wodociągi w Izbicy.

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Postautor: Ptasiek » czw lis 20, 2008 9:31 pm

Ostatnio zmieniony sob gru 06, 2008 8:27 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Vivaldi » pt lis 21, 2008 11:04 am

Z tymi ściekami do "gruntu" to mało powiedziane.
Lubią lądować w lasku koło oczyszczalni.
Sprawa podłączeń do kanalizacji burzowej jest rozwiązana na ul. Kolskiej przed torami od strony miasta ??
Chyba przycichła...
A to wszystko kanałem idzie do Noteci.
Awatar użytkownika
Vivaldi
sierżant
sierżant

Postautor: Majcher » pt lis 21, 2008 11:57 am

A tak naprawde to ile procent szamb znajdujacych się na terenie gminy nie wspomne o mieście jest szczelne?! Może 5% -10% a reszta tak naprawde wchłania sie w grunt . A tuż obok studnia stoi i właściciel twierdzi że taka woda jest naprawda zdrowa !! (czyżby) tam jest dopiero arsenał Mendelejewa co nie wspomne o bakteriach chorobotwórczych.
Z Wyrazami "szacunku" dla tych co się sami trują.
piechotą do Lata!
Majcher
sierżant
sierżant

Postautor: Vivaldi » pt lis 21, 2008 12:36 pm

Nieszczelności są, ale zauważ, że ziemia/gleba jest najlepszym filtrem.
To co ma zostać, zostaje w osadniku.
Awatar użytkownika
Vivaldi
sierżant
sierżant

Postautor: Majcher » pt lis 21, 2008 1:21 pm

Może i tak ale nie tylko chodzić o "grubsze" co zostaje w szambie ale chodzi o to co odcieka do ziemi i potem może deszcz wypłukać do studni a potem chlup w dziób. I to jest zdrowe podejście do siebie ...
piechotą do Lata!
Majcher
sierżant
sierżant

Postautor: goodboy » pt lis 21, 2008 9:13 pm

Wbrew pozorom to co najbardziej śmierdzi jest najmniej toksyczne, to do Vivaldiego. To co zostaje w osadniku to pikuś. Najgorsze są płynne nieczystości, w których są bakterie, detergenty, metale ciężkie. A to z nieszczelnego szamba wsiąka bez problemu w glebę, dostaje się do wód gruntowych i dalej do studni. Śmieszy mnie narzekanie na złą jakość wody w Izbicy. Dlaczego są w niej bakterie i jony amonowe? Dlatego, że ludzie mają nieszczelne szamba, albo wylewają ścieki na pole. W przyrodzie nic nie ginie....
goodboy
major
major

Postautor: Ptasiek » pt lis 21, 2008 10:39 pm

Ostatnio zmieniony sob gru 06, 2008 8:28 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Vivaldi » sob lis 22, 2008 11:30 am

Goodboy, a gdzie nie ma bakterii ?? Po to się chloruje wodę.
Jeszcze raz powtarzam, ziemia jest najlepszym filtrem, do dobrego oczyszczenia wystarczy parę metrów. A sama nazwa mówi, wody głębinowe, różnią się od gruntowych i zaskórnych.
Metale ciężkie-dlaczego ?? A z czego są zbudowane skały i zawarte w nich minerały ?? Tym bardziej w otulinie wód głębinowych.
Awatar użytkownika
Vivaldi
sierżant
sierżant

Postautor: goodboy » sob lis 22, 2008 1:44 pm

Ja nie twierdzę,że woda z szamba spływa do wód głębinowych. Ona miesza się z wodą z ujęcia głębinowego trochę bliżej powierzchni lub w samej sieci wodociągowej, która nie jest u nas idealna.
Piszecie że nieszczelne szambo, to nic takiego, bo woda sama się oczyszcza w glebie. Wygodne bardzo stanowisko i często wygłaszane przez izbickich pseudekologów. Czyli nieszczelność szamb to nic takiego tak? Sztucznie stwarzany problem? Czepianie się? Sami pewnie macie takie szamba :lol: :lol: :lol:
Nawet jeśli woda się oczyszcza w glebie, to cały ten syf zostaje w ziemi i później go zjadacie z warzywkami koledzy.
I macie też odpowiedź dlaczego okoliczne jeziora są co lato zanieczyszczane bakteriami e. coli. Ta bakteria to typowy lokator szamba.
Ale z takim stanowiskiem zyskujecie poparcie ok. 80% tubylców oraz miejscowych władz, które mają to w d...ie.. Więc rozumiem.
goodboy
major
major

Postautor: krzysiek » sob lis 22, 2008 6:12 pm

Tak,to prawda jest wiele szamb,gdzie nie ma dna.Wiadomo,ze budowa nowego jast kosztowna,ale nie tlumaczcie innym i sobie,ze to nie jest problem
krzysiek
sierżant
sierżant

Postautor: Majcher » sob lis 22, 2008 7:25 pm

Jony amonowe są naturalnym składnikiem każdej wody głębinowej jedne źródła mają mniej tego składnika inne więcej a tak naprawdę to każda woda nawet ta butelkowana jest rozlewana z takich wód i nie dla każdego ona jest dobra. Okazuje się że dla wód butelkowanych są inne parametry dopuszczenia do handlu niż dla wody która jest podawana do sieci wodociągowej.To dla ciekawości można znaleźć w internecie.
A jeśli chodzi o o próbę przenikania wody gruntowej do sieci wodociągowej to moje gratulacje jeżeli coś się wciśnie przy ciśnieniu 4 atmosfer nawet przy nieszczelności takiego urządzenia ty kłania się fizyka cieczy moi drodzy. Masz rację Ptasiek ta woda jest nawet trochę starsza bo trzeciorzędowa. A na głębokości od 12 do 14 metrów znajduje się glina zwałowa tj. warstwa nieprzepuszczalna przez którą kropla wody by musiała przenikać jakieś 2000 lat.
A szamba no cóż zatruwają wody podskórne, dlatego ludziom trzeba uzmysłowić co takiego może znajdować się w ich studniach...
piechotą do Lata!
Majcher
sierżant
sierżant

Postautor: Ptasiek » sob lis 22, 2008 8:51 pm

Ostatnio zmieniony sob gru 06, 2008 8:28 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: goodboy » sob lis 22, 2008 9:16 pm

No pewnie, to nie twój poziom :lol: :lol: :lol: Z góry przepraszam za moje prostactwo :lol: :lol: :lol:
Ale może mi wyjaśnisz skąd zatem w naszym wodociągu w ubiegłym roku znalazły sie bakterie m in. e. coli, sallmonella. Jeśli przenikanie do sieci wodociągowej jest niemożliwe musiało skażenie nastąpić na poziomie ujęcia bo w samym złożu głębinowym na pewno tych bakterii nie ma.
Takie podkreślanie własnej wyższości jest dla mnie smieszne i możesz mi wierzyć nie robi na mnie wrażenia.
Dlaczego za wszelką cenę starasz się wybielać to czego wybielić się nie da.
Rozumiem, że chcesz wspomóc UG, ale gdzie tu uczciwość i honor...?
goodboy
major
major

Postautor: Ptasiek » sob lis 22, 2008 10:57 pm

Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Majcher » ndz lis 23, 2008 9:55 am

goodboy pisze:No pewnie, to nie twój poziom

To jest czepianie się mnie czy Ptaśka?
piechotą do Lata!
Majcher
sierżant
sierżant

Postautor: goodboy » ndz lis 23, 2008 10:16 am

Osobiste wycieczki to twoja specjalność kolego. Dożywotnią wygraną mówisz ma zapewnioną, no z twoim poparciem niewątpliwie :lol: :lol: :lol: .
To co piszesz jest śmieszne. Cytujesz pojedyncze zdania z moich tekstów, wyrwane z kontekstu. Na szczęście każdy może przeczytać całość. Może nie jestem geologiem i ekspertem, jak niektórzy tutaj :lol: :lol: :lol: , ale mam dobre intencje, w przeciwieństwie do ciebie.
Nie lansuję żadnej opcji, bo polityka na izbickim poziomie mnie brzydzi. To ty od jakiegoś czasu lansujesz wiadomą opcję i próbujesz ośmieszyć wszystkich, którzy mają odmienne zdanie.
goodboy
major
major

Postautor: mojaulica » ndz lis 23, 2008 11:54 am

Nie irytuj się goodboy, naprawdę nie warto, nie twój przedział. Warto iść na spacer, dzieci nie widziały jeszcze śniegu w tym roku.
mojaulica
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Majcher » ndz lis 23, 2008 7:12 pm

Nie wiem kolego dlaczego się uparłeś na te bakterie coli i salmonelle w wodzie bo ich tam nie było ( czasami trzeba uważać co ludzie podpowiadają ) tak gwoli przypomnienia w wodzie znalazły się bakterie zimnolubne, nie szkodliwe dla ludzi. A Sanepidu nie da się przeskoczyć jest uparty to co jest na papierze to według ich mniemania jest rzecz święta. Ja nie atakuje Ciebie tylko chcę uzmysłowić że w sprawie wodociągów jest odpowiedzialnych parę osób na stanowiskach, które poprzez nie dofinansowanie zakładu doprowadziły do takiej sytuacji polecam sprawdzić budżety Gminy z poprzednich lat. Jak coś to na PW.
piechotą do Lata!
Majcher
sierżant
sierżant

Postautor: Ptasiek » ndz lis 23, 2008 8:02 pm

Ostatnio zmieniony sob gru 06, 2008 8:29 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: goodboy » ndz lis 23, 2008 8:59 pm

Ptasiek z Tobą na pewno. :lol: Lansujesz się na wyrocznię tego forum. i nieomylną jednostkę. Gdzie mnie zwykłemu prostaczkowi mierzyć się z taką wszechwiedzącą i superinteligentną osobistoscią. Jako chrześcijanin nastawiam więć drugi policzek...
Majcher, ale woda nie nadawała się do spożycia tak, czy nie? Była zanieczyszczona bakteriami, które jakoś musiały sie tam dostać, mimo jak piszesz dożego ciśnienia w sieci. Ja nic do ciebie nie mam. Ale nie próbujcie ludziom wciskać, że nieszczelne szamba to nie problem, bo takie teksty są szkodliwe. :lol:
goodboy
major
major

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne