Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Cmentarz parafialny

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Cmentarz parafialny

Postautor: jan hus » wt lis 11, 2008 8:01 pm

Dziś byłem na cmentarzu, pełne śmietniki, groby przylegające do śmietników zasypane śmieciami, straszny bałagan. Źle świadczy to o ludziach ale również o gospodarzu tego terenu.
jan hus
szeregowy
szeregowy

Postautor: anna » śr lis 12, 2008 8:51 am

calkowicie sie z tym zgadzam.cmentarz jest w oplakanym stanie.mysle ze to mogloby sie zmienic tylko wtedy gdyby przestal byc cmentarzem parafialnym a stal sie komunalnym.mamy przeciez pracownikow interwencyjnych ktorzy mogli by o to zadbac albo zatrudnic ze dwie osoby.niestety teraz nie mozna nic zrobic.ksiadz zbiera pieniadze na wywoz smieci,10% wartosci od postawionego pomnika,placowe,pogrzebowe a balagan jak byl tak jest
anna
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: kokeszko7 » śr lis 12, 2008 4:16 pm

a dlaczego np: w dzień Wszystkich Świętych zbierane są pieniądze na seminarium? Uważam, że można by zbierać w tym dniu właśnie na remont i porządki na cmentarzu...
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: mojaulica » śr lis 12, 2008 6:06 pm

Zgadzam się z kokeszko, to odpowiedni dzień, na cmentarzu jest wtedy większość ludzi którzy mają groby bliskich. Anno nie wierzysz chyba że proboszcz pozbędzie sie żyły złota. Przypomniało mi sie że księża zbierali kaskę na sprzątanie cmentarza w czasie tzw. wizyty duszpasterskiej.
mojaulica
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: anna » czw lis 13, 2008 7:28 am

co z tego ze zbieraliby na porzadki na cmentarzu.pieniedzy by im przybylo a balagan by pozostal
anna
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Ron_Artest » czw lis 13, 2008 9:07 am

anna pisze:co z tego ze zbieraliby na porzadki na cmentarzu.pieniedzy by im przybylo a balagan by pozostal

Swieta prawda! :D
"A bad woman is a sort of woman a man never gets tired of "............ I LOVE THIS GAME!
Awatar użytkownika
Ron_Artest
młodszy chorąży
młodszy chorąży

Postautor: kokeszko7 » czw lis 13, 2008 4:42 pm

no właśnie mam nadzieję, że bałaganu by nie było. można przecież zapłacic ludziom z zrobiliby porządek a tak za darmo to nikt nie chce...
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: mojaulica » czw lis 13, 2008 4:48 pm

Pleban kombinuje jak sprzątnąć i nie wydać zebranych pieniędzy. Podejrzewam że śmieci wywiezie "komunalka" albo wyznaczona wieś za watykańską walutę czyli- Bóg zapłać.
mojaulica
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: borys » czw lis 13, 2008 6:41 pm

czasy kiedy chłopki ze wsi sprzątali dawno mineły. Kościelny za wykopanie dziury na cmentarzu też bierze niemałe pieniądze więc mógłby się zaangażowa w sprzątanie cmentarza, bo sprzątanie kościoła odwalą za niego parafianie w każdą sobote na prożbę Księdza Proboszcza.
borys
borys
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: jan hus » sob lis 15, 2008 7:28 pm

Zaciekawiła mnie myśl anny odnośnie cmentarza komunalnego. Cmentarz parafialny się "kończy"i miasto mogłoby otworzyć nowy cmentarz. Zagospodarowanie przestrzenne, odpowiednie usytuowanie, zezwolenie Sanepidu, obliczenie potrzebnej powierzchni , to niektóre sprawy do załatwienia. Pogrzeb to przykra sprawa ale dla zajmujących się tym to bardzo duży dochód, dlaczego nie zarabiać miałoby miasto i pracownicy gminy. Przy cmentarzu powinien powstać dom pogrzebowy i uroczystości pogrzebowe powinny odbywać sie z tego miejsca, bez konieczności przemarszu ulicami miasta. Zdaje sobie sprawę, że monopolu parafii nikt nie przebije ale może za pięćdziesiąt lat, może...Wolska będzie normalna.
jan hus
szeregowy
szeregowy

Postautor: kokeszko7 » sob lis 15, 2008 10:21 pm

to sprzątanie Kościoła też juz przechodzi do historii. Coraz mniej ludzi sie do niego stawia... ale pamiętam Kościelnego ś. p. Lenka. Wraz ze swoją żoną dbali o cały Kościół i cmentarz, i porządek był jak należy... Fakt, że były jeszcze siostry zakonne ale właściwie dlaczego ich nie ma teraz? Przecież też mogłyby być...
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: jan hus » ndz lis 16, 2008 1:09 pm

Znałem p.Lenka, stara gwardia, trzymał porządek i dyscyplinę. Siostry zakonne mieszkały w domu przy ul. Toruńskiej ,ale to stare dzieje. Ludzie rzeczywiście coraz rzadziej i niechętnie chcą sprzątać kościół. powodów jest wiele ale główny to przedmiotowe traktowanie wiernych i coraz mniejsza więź współwyznawców, praktycznie żadna, a organizacje przykościelne i piękne hasła są sztuczne jak akademie pierwszomajowe w czasach schyłku PRL-u.
jan hus
szeregowy
szeregowy

Postautor: Observator » pn lis 17, 2008 1:18 pm

Kostka dala by rade a nie paplanie sie w blocie w deszczowe dni
Observator

Postautor: Vivaldi » wt lis 18, 2008 8:07 pm

No cóż. Po prostu brak gospodarza. Nie widać go, tylko wtedy, gdy bierze setki złotych za wykopanie "dziurki" w ziemii i jak na tackę zbiera.

Co do pełnego cmentarza- nim sie cmentarz zapełni trochę czasu minie. Jeszcze jest sporo działek od wschodniej strony cmentarza i od strony mogił dla dzieci.
Jeszcze świętej pamięci ksiądz proboszcz Matczak zamierzał poszerzyć cmentarz o działkę (nieużytek) między dwoma budynkami (budynek pani G i pana K.)
Syf na cmentarzu to mało powiedziane.

Nim coś dojdzie do inwestycji na cmentarzu to będzie dość długa droga, są zaplanowane inne ważniejsze np. proboszczówka, kościół na Pustyni i inne, których nie mogę sobie przypomnieć.
Awatar użytkownika
Vivaldi
sierżant
sierżant

Postautor: kokeszko7 » śr lis 19, 2008 8:36 am

oprócz plebani ważny jest jeszcze remont wikariatki...:) a dopiero gdzieś na końcu kolejki - podjazd do kościoła dla niepełnosprawnych... Wstyd!!!

A tak w ogóle to o czym wy tu dyskutujecie? Zadeklarowaliście się z wpłatami??? hihi :D :D :D
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: goodboy » śr lis 19, 2008 1:32 pm

Ośrodek zdrowia, Urząd Gminy też nie są przystosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych i dobrze. Przykład powinien iść z góry....
Kościół jest za biedny na takie ekstrawagancje,bo wszystkie wolne środki przeznacza na akcje charytatywne :lol: :lol: :lol: .
goodboy
major
major

Postautor: kokeszko7 » śr lis 19, 2008 3:28 pm

jasne, że przykład powinien iść z góry ale uważam, że taki podjazd, skoro jest planowany powinien być zrobiony w pierwszej kolejności...
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: mojaulica » śr lis 19, 2008 6:12 pm

Odnalazłem deklarację "dobrowolnej ofiary" i pismo proboszcza. Dla mnie to żadna ofiara, tylko zakamuflowany wymuszony kolejny podatek. Ofiarę składa sie na tacę lub do skarbony bezimiennie, księża stosują starą wypróbowaną sztuczkę presji otoczenia ale z coraz mniejszym skutkiem. Jestem na czarnej liście od lat, ale na szczęście to nie ksiądz decyduje o moim życiu po...
mojaulica
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: kokeszko7 » śr lis 19, 2008 8:02 pm

To ja widocznie dostałem inną deklarację. Na mojej jest miejsce na nzwisko i adres oraz kwotę jaką deklaruję składać comiesięcznie w kancelarii lub zakrystii. Ponadto jest też informacja, że imienna lista ofiarosawców będzie drukowana w gazetce "Mateusz"
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Ptasiek » śr lis 19, 2008 11:14 pm

Ostatnio zmieniony czw gru 25, 2008 9:32 am przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Następna

Wróć do Ogólne