Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

kolejka dojechała :)

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

kolejka dojechała :)

Postautor: Waldi » sob mar 10, 2007 6:25 pm

Dzisiaj kolejka wąskotorowa dojechała do Izbicy Kujawskiej :D Ciężko było dojechać, gdyż szlak był bardzo zarośnięty przejazdy były zasypane, a niektóre zalane asfaltem, jednak nie poddaliśmy się i dojechaliśmy do stacji w Izbicy Kujawskiej :) Jestem bardzo zmęczony, bo przed chwilą wróciłem do domu, jak odpocznę to dzisiejsze fotki z Izbicy znajdziecie na stronie www.skokw.info Mam nadzieję, że już niedługo zostaną przywrócone pociągi turystyczne na trasie Krośniewice-Izbica Kujawska. Planujemy także dojechać do Przystronia, po uzupełnieniu jednego z ubytków za Izbicą Kujawską. Wszystkich zainteresowanych kolejką proszę o kontakt.
Waldi
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: kokeszko7 » sob mar 10, 2007 7:45 pm

Właśnie "rzuciły" mi sie w oczy te przetarte szlaki na Nowej Izbicy. Fajna sprawa!!! A co z tymi skradzionymi szynami, znalazły się, że mogliście przejechać??? Gratuluję pomysłu i czekam na zdjęcia... :) :) :)
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Waldi » sob mar 10, 2007 8:30 pm

Jak na razie tutaj jest kilka zdjęć odemnie http://www.skokw.info/photogallery.php?album_id=15 z nazwą Przejazd techniczny 10.03.07 jutro powinno być więcej zdjęć, tylko koledzy wrócą do domu :) Co do ubytku na trasie z Boniewa do Izbicy, to żadnego nie było. Za Izbicą jak wspomniałem w stronę Przystronia jest jeden ubytek, który zamierzamy w najbliższym czasie uzupełnić.
Waldi
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: MIEJSCOWA » sob mar 10, 2007 8:45 pm

Fantastyczna wiadomość,myślę że my mieszkańcy Izbicy zostaniemy przez Ciebie poinformowani o uruchomieniu kolejki.Obejrzałam zdjęcia-łezka w oku się kręci.Zrobiliście kawał dobrej roboty.Kiedyś przed laty miałam okazję jechać kolejką do Boniewa i do Sompolna.Powodzenia.Pozdrawiam :D
MIEJSCOWA
szeregowy
szeregowy

Postautor: kokeszko7 » sob mar 10, 2007 8:46 pm

Super zdjęcia! Szkoda, że nie wiedziałem o tej Waszej przejażdżce bo czekałbym gdzieś za rogiem, żeby zobaczyc... :lol: :lol: :lol: Myślę, że sprawa jakos sie rozkręci i będę mogł skorzystać z Waszych usług... :) :D
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: yukon » sob mar 10, 2007 8:50 pm

Wielkie gratulacje :!: widziałem jak przejeżdżaliście przez Izbicę i podziwiam odwagę zwłaszcza na mostkach i wysokich nasypach np. w Pasiece. wspaniały pomysł :D
Awatar użytkownika
yukon
kapral
kapral

Postautor: Waldi » sob mar 10, 2007 8:51 pm

Jak będziemy jechać następnym razem to ponformuje tutaj na stronie. Cieszę się że podoba Wam się pomysł przywrócenia lini do życia. Macie tam piękne krajobrazy, które turystów napewno przyciągną :)
Waldi
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: MIEJSCOWA » sob mar 10, 2007 8:55 pm

A szczególnie wiosną i latem. :D :D :D
MIEJSCOWA
szeregowy
szeregowy

Postautor: kokeszko7 » sob mar 10, 2007 9:05 pm

No właśnie, przydałaby sie jakaś informacja kiedy będziecie na linii.... :D
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: rossa » sob mar 10, 2007 9:49 pm

Mam nadzieje, że naprawicie przy okazji część drogi między torami.

Jeśli umiecie kilofem naprawiać przejazdy dla siebie naprawcie przejazdy dla Nas
Awatar użytkownika
rossa
chorąży
chorąży

kolejka dojechała

Postautor: bryza » ndz mar 11, 2007 7:42 am

Waldi! Serdeczne gratulacje,nareszcie jakaś dobra wiadomość,fotki świetne,aż wzruszenie ogarnia,przypominają mi sie dawne czasy jak jeżdzilo sie do Boniewa uffff...jeszcze raz gratuluję i dziękuje za chwilę wzruszenia.Pozdrawiam :D :D
bryza
plutonowy
plutonowy

Postautor: Domin » ndz mar 11, 2007 7:58 am

Piękna sprawa z tą kolejką.Szczerze to nie wierzyłem w wasz sukces.Ale najważniejsze że sie udało....Pozdrawiam :)
Domin
starszy sierżant
starszy sierżant

Postautor: jolka1-70 » ndz mar 11, 2007 10:53 am

Fajne zdięcia :D podziwiam upór w działaniu. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów :D
jolka1-70
kapral
kapral

Postautor: kokeszko7 » ndz mar 11, 2007 2:02 pm

Waldi, a jak długo jechaliście z tego Boniewa do Izbicy???
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: ok333 » ndz mar 11, 2007 2:02 pm

Witam wszystkich - jako nowy - na tym Forum.
Pozdrawiam z Civitas Calissia. Ja tez ze swoimi kolegami chcemy przyjezdzac i pomagac Kolegom z Krosniewickiej KD i SKOKW w utrzymaniu tego pieknego szlaku ,,ciasnotorowego''. Faktem jest ,ze najblizej nam ( ca 70 km ) do Przystronia . Bedziemy wiec pomagac i chronic koncowke szlaku tzn. Przystronie - Izbica Kuj. . Ciesze sie na tak wielki aplauz plynacy ze strony spolecznosci Izbicy Kujawskiej i okolic . Obserwujcie wiec , narazie . Zyczylbym sobie , zeby Wasza lekka nieufnosc zamienila sie w pomoc nam wszystkim pracujacym na szlaku. Zyczylibysmy sobie , zeby nasz sukces byl takze Waszym sukcesem i Waszym udzialem. My tego nie robimy dla siebie . Nam zalezy na ratowaniu naszego dziedzictwa kulturowego , na pozostawieniu tego - co piekne i nostalgiczne - w naszych malych Ojczyznach . Malo nas - nawiedzonych waskotorowo,, , pomagaja nam nawet brytyjscy wolontariusze z hrabstwa Kent ( znajdziecie ich foty na website SKOKW i Waldiego ). Oni sie tego nie wstydza , my czerpiemy z ich doswiadczen wieloletnich. Prosze przeto Was , nie wstydzcie sie pracowac dla swojej Izbicy , dla swojej malej Ojczyzny.. Odsapnijcie od kompow , niech niektorzy przestana szlifowac bruki czy asfalt. Chodzcie do nas - na torach waskotorowych jest najczystsze powietrze . Juz nie bede ,,trul'' wiecej :wink: .

Pozdrawiam z Wielkopolski Wschodniej

ok333

PS Slowo do st.sierzanta ,,rossa'' ktory stwierdzil powyzej :

,,Jesli umiecie kilofem naprawiac przejazdy dla siebie , naprawcie ...

,,rossa'' . to nie tak pomieszales kolejnosc . To ,,ktos'' popelnil byl przestepstwo ( sic ! )i zalal asfaltem przejazd kolejowy na linii kolejowej CZYNNEJ (bo tor nie zostal zdjety ), narazajac na zagrozenie zycia lub kalectwo w ewentualnej katastrofie w ruchu ladowym . Apeluje zatem do wladz Izbicy o usuniecie tego (tych ) zagrozen , albo o zgloszenie tego przestepstwa ( grozi do 8 lat odsiadki ) organom scigania.
Pamietajcie sierz. ,,rossa''- my tego nie robimy dla siebie . ROBIMY TO DLA WAS ! Wplyncie na Wasze wladze ( moze , to one polecily zalac ten przejazd ? ), aby spowodowaly jego naprawe . Wiosna idzie i roboty drogowe tez . Jedna dziura wiecej .
...,,Najlatwiej niszczyc. Trudno zachowac to , co warte zachowania.''...
Wislawa Szymborska
ok333
szeregowy
szeregowy

Postautor: kokeszko7 » ndz mar 11, 2007 2:18 pm

No właśnie! Bardzo zdziwiłem sie kiedy zobaczyłem te zalane przejazdy a nie zdjęte tory. Tak mi sie wydawało, że nie powinni tak robic ale poniewaz nie bardzo na tym sie znam więc nie komentowałem...
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Waldi » ndz mar 11, 2007 3:56 pm

kokeszko7 pisze:Waldi, a jak długo jechaliście z tego Boniewa do Izbicy???
Około 3 godzin, powrót był szybszy, bo szlak już był oczyszczony :)
Waldi
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: loopez » ndz mar 11, 2007 4:13 pm

Nieźle nieżle- dalszych sukcesów zycze panowie :D
Awatar użytkownika
loopez
sierżant
sierżant

Postautor: Waldi » ndz mar 11, 2007 7:05 pm

Jeżeli są ludzie zainteresowani reaktywacją kolejki tak jak Pan Marek Kostecki z Izbicy, proszeni są znim o kontakt emailowy kostecky1@wp.pl
Waldi
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Daras » ndz mar 11, 2007 7:23 pm

Waldi i spolka - bravo,bravo i jeszcze raz bravo !!!
Daras
sierżant
sierżant

Następna

Wróć do Ogólne