Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

WDRAŻANIE PROGRAMU PRZEDWYBORCZEGO STARO-NOWEGO BURMISTRZA

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Postautor: Arizona » śr gru 06, 2006 7:21 am

Ojoj.... i znowu kilka dni nieuwagi, a potem tyle do czytania :)
Koniecznie muszę dokładnie owo "zwężenio-parkingowe" miejsce zobaczyć....
A i posty Amby są wielce frapujące.... ciekawam tylko na ile czytują to Forum w Urzędzie (a w szczególności staro-nowy burmistrz ;) ) ... istnieje bowiem szansa, że chcąc "udowodnić" Ambie "aszybkę" niektóre decyzje nie zostaną podjęte :lol:

Liczę na uważne śledzenie tego tematu i doniesienia innych forumowiczów :)
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: Krespin » śr gru 06, 2006 6:42 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 7:46 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: goodboy » śr gru 06, 2006 9:29 pm

Witam forumowiczów z Izbicy!
Oj czytają władze, czytają. Ktoś napisał komentując II turę , że Miłościwie Nam Panujący będzie dorabiał w liceum. To była prawda, bo był już ujęty w planie zajęć- ku "szalonej" radości grona pedagogicznego. A tu słyszę, że nagle zrezygnował........ W liceum wielki smutek zapanował....
I tak powinny działać wolne media- to już poważnie.
Chylę czoła.
goodboy
major
major

Postautor: miras » śr gru 06, 2006 9:54 pm

Witamy na forum goodboy !!!

Może dotarło do naszego Burmistrza, że jego pensja jest dosyć wysoka. Nie należy blokować miejsca pracy tym, którzy takowej pracy
w szkole poszukują. Napewno jest wielu chętnych bez pracy nauczycieli
którzy by chcieli podjąć pracę w szkolnictwie. Mam nadzieję, że kogoś
przyjmą do szkoły na miejsce p.Sadowowskiego ? :D
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: Amba » śr gru 06, 2006 10:38 pm

Sama się zacytuję - a co?

Baba jestem ze wsi, ale widzę i myślę. Kto najwięcej na tym ambarasie stracił? Kto odniósł najwiecej korzyści? To Maryjan z Sadowskim Krzyżana zrobili na szaro. I wcale nie znaczy to że Krzyżanowicz był idealnym kandydatem, to znaczy tylko, że groził staremu układowi I to było niebezpieczne; nie chodziło o to kto wygra, tylko o to by nie wygrał Krzyżanowicz.

Tak napisałam, a później pojawił się komentarz, że to teoria spiskowa. Może i spiskowa. Ale znowu ja - baba - miałam rację. Bo jak inaczej wytłumaczyć że Bogdan I Szczerbaty asekurował się kilka tygodni przed pierwszą turą wyborów i złożył podanie o pracę do swojej żony? Czyli brał pod uwagę to, że może przegrać i z dnia na dzień chlipać kurońzupkę.

Słyszał li kto że Strabanikowa dybie na schedę po Myrcie, a że ten ma iść na zieloną trawkę?

A tak w ogóle to może dyrektorka pewnego liceum w Izbicy Kujawskiej skorzysta z przysługujących jej praw i zacznie sprawdzać trzeźwość swoich nauczycieli w godzinach pracy, a zwłaszcza nowozatrudnionych w-f_ istów.
Chodzą wieści o trzech osobach do wywalenia w urzędzie gminy. A tak sobie o tym wspominam.

Dość na dziś. Idę sprawdzić czy Frankowi już coś tam uleciało.
Awatar użytkownika
Amba
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: Sensor » czw gru 07, 2006 8:07 am

goodboy pisze:Witam forumowiczów z Izbicy!
Oj czytają władze, czytają. Ktoś napisał komentując II turę , że Miłościwie Nam Panujący będzie dorabiał w liceum. To była prawda, bo był już ujęty w planie zajęć- ku "szalonej" radości grona pedagogicznego. A tu słyszę, że nagle zrezygnował........ W liceum wielki smutek zapanował....
I tak powinny działać wolne media- to już poważnie.
Chylę czoła.

I bardzo dobrze. Mamy nadzieję, ze wytykając różne cuda osiągniemy cokolwiek, jako obywatele tej gminy. Nawet przez takie forum. Również witam nowego uczestnika.
Droga długa jest, nie wiadomo, czy ma kres...
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: VooVoo » czw gru 07, 2006 8:41 am

Zrobiłbym to samo. Na przyszłość trzeba się zabezpieczyć :)
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: rossa » czw gru 07, 2006 7:30 pm

i tym się różnią ludzie uczciwi od nowobogackich... 8)
Awatar użytkownika
rossa
chorąży
chorąży

Postautor: goodboy » czw gru 07, 2006 9:08 pm

VooVoo masz rację, niewątpliwie....
O wolnych godzinach w liceum było wiadomo od dawna, bo jedna z nauczycielek była w ciąży, a kto ma je dostać trzymano w ścisłej tajemnicy, bo gdyby się wydało przed wyborami... byłby mały problem.
Działenie z premedytacją można powiedzieć.
I jeszcze jedno. Gdyby nóżka w wyborach się powinęła, to posadka w liceum jak znalazł. A pani Sadowskiej kończy się kadencja w przyszłym roku. Jak myślicie kto byłby w takiej sytuacji następcą....? Cóż za perspektywiczne myślenie.........
P.S. Ambo uznanie za odwagę. Postanowiłem pociągnąć wątek spiskowy.....
goodboy
major
major

Postautor: kokeszko7 » czw gru 07, 2006 9:27 pm

Bardzo ciekawe spostrzeżenia!
Takie działania rzeczywiście miałyby sens! Przyszłość zagwarantowana tylko biedni Ci nauczyciele z liceum :twisted: :D
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: miras » czw gru 07, 2006 10:17 pm

kokeszko7 pisze:Bardzo ciekawe spostrzeżenia!
Takie działania rzeczywiście miałyby sens! Przyszłość zagwarantowana tylko biedni Ci nauczyciele z liceum :twisted: :D

Masz rację ! I jak tu mówić o uczciwości skoro sam nasz Burmistrz
postąpił nie fer. Zabezpieczając własną d..ę w razie porażki !
Zresztą mógł być całkowicie pewien,że dostanie godzinki w szkole,
ponieważ pracuje tam jego" Połowica" i nie miałby żadnego problemu
z uzyskaniem pracy.Być może, żeby nie rozniosło się to wszystko po Izbicy to by se chłopina dorobił te pare groszy w szkółce. A tak musiał zrezygnować.
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: Arizona » czw gru 07, 2006 10:17 pm

Ależ się chyba panu Sadowskiemu wnętrzności przewracają, gdy czyta te wpisy ;)
Takie nepotyczne i asekuranckie działania trzeba jednak piętnować... nawet jeśli zdarzają się w takich "usypiających" miejscowościach jak Izbica. Brawa wielkie dla wszystkich wypowiadających się w tym temacie :)
Szczególnie, że jak widać ... to forum ożywia zatęchłe izbickie powietrze i to nie tylko w magistracie ;)
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: VooVoo » czw gru 07, 2006 10:31 pm

Dziś akurat nawiedziłem izbicę, i zobaczyłem, oraz dowiedziałem się "czegoś"(w waszych strasznie trudnych sprawach...), mianowicie:
- "miejsce zagrożenie" :? (niby) obok gminy- to ma byc tylko wybrukowany kawałek- nikt opony nie połanie...
- burmistrz ma już emeryturę nauczycielską(wstrzymaną na czas obsady stanowiska)
A najbardziej nie podoba mi się to że narzekacie, a ja niebędąc tu jakiś czas zauwazyłem nową nawierzchnię i prace robione w mieście. Czy Wy tylko umiecie narzekac czy też czasem cieszycie się z czegoś ??
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: teacher » pt gru 08, 2006 6:25 am

Ostatnio zmieniony pt gru 08, 2006 6:38 pm przez teacher, łącznie zmieniany 1 raz
teacher
szeregowy
szeregowy

Postautor: miras » pt gru 08, 2006 8:50 am

Szanowna pani Teacher!

Myślę,że to co jest pisane na tym forum to nie wymysły ludzi.
Skoro piszą to wszystko to rzecz jasna, że to nie jest wyssane z palca prawda ?
Muszą być argumenty czy informacje bo bez tych rzeczy nie można podjać tematu:" Czy człowiek jest w porządku czy nie. Czy ma zalety czy wady" ? Na tym właśnie rzecz polega żeby mówić o tym otwarcie.
Jeżeli chodzi o podpisywaniem swoim nazwiskiem raczej to jest nie wskazane dlatego,że każdy ma swoją prywatność i dlatego wymyśla sobie Nicki.Proszę przejrzeć strony internetowe i zobaczyć na innych forach, czy ktokolwiek podpisuje się imieniem i nazwiskiem.
To,że Pani podpisała się imieniem i nazwiskiem to jest Pani prywatna sprawa ale proszę nie wymagać tego od innych.

Z całym szacunkiem Miras
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: Arizona » pt gru 08, 2006 8:55 am

Szanowna Pani teacher, (jeśli można Panią tak nazwać) ???
Jak świat długi i szeroki, gdy się kogoś chwali i stawia na piedestale, żadną odwagą jest się przedstawiać, to jest wówczas raczej z lekka wazeliniarskie ;)
Inaczej sprawa wygląda, gdy stawia się komuś zarzuty... i to w takich sprawach, co do których ów rzekomo "pomawiany" może się bardzo łatwo wyłgać i im najprościej w świecie zaprzeczyć. Mimo to owe zaprzeczenia nie oznaczają wcale, że w rzeczywistości owych nagannych pomysłów, czy planów nie było.... W każdej plotce jest bowiem odrobina prawdy... a skoro takie, czy inne plotki krążą ...
Istotą takich forów jest m.in. zwracanie uwagi na wszelkie nieetyczne zakusy, czy posunięcia, czasami właśnie po to, by im zapobiec.
Inną jeszcze sprawą jest "bycie osobą publiczną". Już z definicji jest się wystawionym na szczególną obserwację i krytykę, czasem także oberwanie tzw. "błotem", które niestety czasami przylgnie na długo.
Skoro jednak chce Pani być "adwokatem" owych pomawianych, bardzo proszę ich bronić, ale przy okazji proszę nie obrażać osób wypowiadających się na takich forach swoimi stwierdzeniami w stylu :
Szanowni Państwo, jeśli można Was tak nazwać;

Nie zna Pani chyba większości z nas i nieuprawnionym jest takie "niszczenie nam opinii".
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: miras » pt gru 08, 2006 8:59 am

Bardzo dobrze to ujęłaś Arizono ! Brawo!!!
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: Sensor » pt gru 08, 2006 10:44 am

Szanowna Pani Teacher
Dorzucę i ja swój kamyczek do ogródka. Niestety przedstawienie się imieniem i nazwiskiem podczas prezentacji własnych (odmiennych) poglądów skutkuje u nas późniejszą dyskryminacją, czy otwartą wrogością władz. Nie mamy też ochoty na utratę zarobków, czy wręcz pracy z powodu negatywnego zdania na temat sprawowania urzędu. Każdy z nas (czy prawie każdy) w takim miasteczku jak Izbica jest w jakiś sposób uzalezniony od innych, ma na utrzymaniu rodziny itp. Proszę kiedyś spróbować się niezgodzić z Panem Burmistrzem w jakiejś zasadniczej sprawie i postawić twardo na swoim (no chyba, że wybitna zbieżność poglądów nie pozwala Pani myśleć inaczej).
Zobaczymy wtedy, jak potocza się dalsze losy Pani i Pani rodziny. Nie życzę, aby sie Pani przekonała, bo nie o to chodzi. Proszę natomiast spojrzeć na to z drugiej strony - z tej, o której pisała Arizona, Miras i inni. Burmistrz, aby nie "potwierdzić" plotek z forum - wycofuje się z niektórych "cudnych" decyzji. I o to chodzi... :D W koncu to nie ważne, czy nasze racje zwyciężą, czy się potwierdzą, ważne jest tylko dobro naszej gminy - po to to forum(tak sądzę, choć czasem zdarza mi się tu tez ulzyć i wygadać, jesli coś mi "leży na wątrobie".
Teraz kolejne plotki:
- wsie w tym roku mają się dopiero przekonać, co znaczy "wdzięczność" wodza za popieranie kontrkandydata. Zasypie ich śnieg i albo sami se odśnieżą, albo niech latają samolotem (takie teksty padły już z ust naszego dzielnego przywódcy onegdaj, a teraz to juz ma być normą).
PRAWDA TO? CZY TYLKO PLOTA?
A może nie napada w tym roku?
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: VooVoo » pt gru 08, 2006 10:58 am

Zobaczymy...puki co w Wigilię ma być 13 stopni :wink:
P.S.Z tego co piszesz Sensorze wynika że niedługo to forum będzie rządzić Izbicą a nie burmistrz.
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: Sensor » pt gru 08, 2006 11:09 am

Myślę, że nie, ale cieszy mnie, że mamy jakiś wpływ na władzę. Burmistrz to władza wykonawcza uchwał samorzadu. Samorząd - to (przynajmniej powinni być) nasi przedstawiciele. Czyli w demokracji to ogół obywateli sprawuje władzę. Należymy do tej społeczności, jesteśmy w jakims stopniu jej głosem i mamy trochę wpływu na to co się dzieje. To chyba dobrze..
Do tej pory moglismy sobie co najwyżej pomarzyć o prezentacji poglądów.
Za ostrą zimą nie tęsknię :lol:
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne