Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Kościół Ewangelicki w Izbicy Kuj

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Postautor: blazej » sob lis 04, 2006 10:03 am

miras pisze:Teraz ten kościół jest rajem dla tzw " Ochroniarzy " z pod sklepów. Dobrze że chociaż krzaki są powycinane przynajmniej trochę inaczej to wygląda.

Niestety trawa jest coraz większa, pojawienie się jakiś krzaków to tylko kwestia czasu...
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: blazej » ndz lis 05, 2006 1:06 am

Dodam, że na stronie agencji pośredniczącej w sprzedaży tej nieruchomości (Arkady Toruń) jest kilka zdjęć kościoła w bardzo dobrej jakości. Oto adres: http://www.arkady.torun.pl/index.php?m=of&t=1&k=14&of=441
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

czy kościół wpisany jest na listę zabytków?

Postautor: leslau » wt lis 07, 2006 9:57 pm

Błażej Nowicki pisze:Do zawalenia mu jeszcze trochę brakuje (oby nie :!: ), jednak bez kapitalnego remontu nowy właściciel nie ma czego tu szukać...

Najpierw podziękowania za zdjęcia kościoła.Czy kościół wpisany jest na listę zabytków?Jeśli nie to nowy właściciel może go bez problemu rozebrać.Na forum jest wzmianka o konserwatorze zabytków.
W Pasiece był też kościół ewangelicki, filia parafii ewangelickiej w Izbicy Kujawskiej i niestety kościół został rozebrany chyba w pięćdziesiątych latach. Warto podjąć wszelkie działania aby ten wspaniały zabytek Izbicy Kujawskiej przetrwał.
leslau
szeregowy
szeregowy

Postautor: blazej » śr lis 08, 2006 11:07 am

Kościół jest wpisany w rejestr zabytków, na szczęście rozebranie mu nie grozi.
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: leslau » śr lis 08, 2006 12:53 pm

Błażej Nowicki pisze:
miras pisze:Może trochę przesadziłem,ale jeżeli nikt się tym nie zajmię to napewno będzie z tego kościoła wielka ruina. Myślę, że może nastąpić to co z ogrodzeniem z tylu.Może pamiętasz, że był tam kiedyś parkan, ale ktoś go rozebrał bo potrzebował cegieł. Ten los moze spotkać również tzw. zakrystie przy kościele. Nigdy nic nie wiadomo ?

Podobnie jak wyniesiono wiele drewnianych elementów z wnętrza koscioła, zapewne na rozpałkę :x

W opisie kościoła z 1936 wynika,że była tam chrzcielnica wykonana z kieleckiego marmuru i kopia obrazu Biermannsa WNIEBOWSTĄPIENIE CHRYSTUSA ( Himmelfahrt Christi)
leslau
szeregowy
szeregowy

Postautor: leslau » śr lis 08, 2006 1:04 pm

miras pisze:Jak już tak mówimy o tych cmentarzach,to przypomniałem sobie, o jeszcze jednym takim cmentarzu,a mianowicie o cmentarzu na Tymieniu.Nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta,ale tam też się znajduje taki cmentarz.Byłem tam niedawno, imówiąc szczerze widziałem tylko dużo krzaków i zdewastowane groby. Ciekawy jestem czy da się jeszcze coś zrobić z tym cmentarzem? :shock: Jak myślisz

To bardzo ciekawa informacja i teraz wiem gdzie jest Tymien.Cmentarz w Tymieniu, Izbicy Kujawskiej i Pasiece wspominany był w opracowaniach Richarda Kneifela.Jeden z członków komitetu budowy kościoła ewangelickiego w Izbicy Wilhelm Thiede pochodził z Tymienia.
leslau
szeregowy
szeregowy

Kosciól

Postautor: Maverick » ndz lis 12, 2006 9:39 am

Co do ewangelickiego kościoła to proszę skontaktowac sie z panem dyrektorem Adamem Myrtą on wyjaśnij wszystko o kościele.
Maverick
szeregowy
szeregowy

Postautor: blazej » pn lis 20, 2006 10:41 am

Jak już pewnie zauważyliście na stronie pojawiły się już zdjęcia cmentarza ewangelickiego w naszej miejscowości, a wlaściwie tego co z niego pozostało. Niestety cały jest porośnięty krzakami, czasami z trudem udaje się odróżnić, czy stąpa się po ziemi czy po grobach :( (o istnieniu wielu grobów świadcza jedynie niewielkie wzniesienia) Dużo nagrobków jest zdewastowanych (poprzewracane krzyże itp.) Jest gorzej niż źle...

PS Być moze ktoś z Waszych znajomych posiada jakieś zdjęcia kościoła ewangelickiego z okresu świetnosci? Jeśli możecie popytajcie!
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: miras » pn lis 20, 2006 12:12 pm

Przegładając z uwagą te zdjęcia przypomniałem sobie pare nazwisk.
Kiedyś mieszkali tutaj ludzie chyba pochodzenia niemieckiego tj: Bitner ale ztego co wiem już nie żyją,był też taki p. Bonas ale prawdopodobnie wyprowadził się do Niemiec. Prawdę mówiąc będzie ciężko zdobyc zdjęcia
ze środka koscioła.Ale chba żyje jeszcze jego teściowa, chociaz ona jest katolczką ale być może, że posiada jakieś zdjęcia.Dowiem się dokładnej i się skontaktujemy ok!
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: blazej » pn lis 20, 2006 12:32 pm

miras pisze:Prawdę mówiąc będzie ciężko zdobyc zdjęcia
ze środka koscioła.Ale chba żyje jeszcze jego teściowa, chociaz ona jest katolczką ale być może, że posiada jakieś zdjęcia.Dowiem się dokładnej i się skontaktujemy ok!

Byłbym wdzięczny (mam nadzieję, że nie tylko ja)
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: VooVoo » pn lis 20, 2006 3:33 pm

Pan Bonas rzeczywiście mieszka w niemczech i czasem bywa w Izbicy, ale czy ma zdjęcia jakieś lub czy mógłby załatwić to nie mam pojęcia.
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: Krespin » pn lis 20, 2006 4:17 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 9:01 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: VooVoo » pn lis 20, 2006 8:15 pm

Na zdjęciach teraz to jeszcze "goło" wygląda. Latem lub wiosną gdy drzewka się zielenią to tam raczej nie da się wejść.
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: blazej » pn lis 20, 2006 8:19 pm

VooVoo pisze:Na zdjęciach teraz to jeszcze "goło" wygląda. Latem lub wiosną gdy drzewka się zielenią to tam raczej nie da się wejść.

Masz całkowitą rację, dlatego zdjęcia były robione własnie teraz :?
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: miras » pn lis 20, 2006 10:49 pm

Moim zdaniem to wtedy kiedy obcinali te gałęzie zrobili jeden podstawowy błąd mianowicie:po obcięciu gałęzi powinni dostać się do korzeni.Wtedy może by się tak nie rozrosły.Zresztą jest tyle dobrych środków,aby pozbyć się niechcianych krzaków i chwastów.Tylko trzeba chęci.Ale w tym przypadku chęci za dużych nie było na wiosnę krzaki odrosną i będzie to samo,co przedtem.Chyba że się mylę?
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: VooVoo » pn lis 20, 2006 10:55 pm

Pewnie się nie mylisz Miras. Tyle lat już rosną...i pewnie nadal bedą nam produkowac tlen.
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: Ptasiek » wt maja 08, 2007 10:13 pm

Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Re: Kościół Ewangelicki w Izbicy Kuj

Postautor: blazej » śr kwie 28, 2010 8:21 pm

Odświeżam temat, gdyż dość nieoczekiwanie oferta sprzedaży kościoła pojawiła się na Allegro. Obiekt jest wystawiony od symbolicznej złotówki, ale oczywiście z ceną minimalną. Link do aukcji: http://allegro.pl/item1018417158_koscio ... awska.html
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: michu1978 » pt kwie 30, 2010 12:48 pm

Błażeju gdzie sie mieści miejscowość Tymień w kierunku an co trzeba jechać z Izbicy w którym miejscu sie miesi cmentarz dokładnie? bo bym chętnie niedługo go odwiedził.. Wiem z ze jak sie jedzie z Koła w kierunku Brdowa przed samymi Kiejszami po prawej stronie tez jest jakis cmentarz tylko niewiem do jakiego wyznania nalezy tez chetnie go odwiedzę niedługo.W Kole jest w miarę dobrze zachowany cmentarz ewangelicki bo nawet pochówki się tez tu dobywają
michu1978
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: blazej » śr maja 05, 2010 4:39 pm

Aby dostać się do cmentarza w Tymieniu trzeba jechać ok. 2km w stronę Śmielnika i Mieczysławowa, cmentarz znajduje się po prawej stronie pobliskiego stawu, oczywiście jest zaniedbany. Polecam zerknąć na mapę http://www.izbica-kujawska.com/turystyk ... tyczna.php, tak dla orientacji ;)
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne