Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Wzgorze...

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Wzgorze...

Postautor: Daras » śr lut 02, 2005 7:02 am

Jak pewnie wszystkim wiadomo wedlug przekazow Izbica zostala zalozona na siedmiu wzgorzach.Jednym z nich jest wzgorek gdzie byl kiedys cmentarz zydowski niedaleko liceum.Kiedy jest cieplo lubie bedac w Izbicy posiedziec sobie w spokoju w tym miejscu.Roztacza sie z niego piekny widok na okolice.Golym okiem z jednej strony widac kominy Wloclawka a z drugiej maszt w Slesinie.Oba te miejsca dzieli w prostej linii okolo 60 km.Sami sprawdzcie na mapie jaki to kawal Polski widac z tego Izbickiego wzgorka.Ciekawostka moze byc tez to ze przy dobrej widocznosci przez lornetke mozna zobaczyc ,,pozlacane,, dachy sanktuarium w Licheniu.Jesli jeszcze nie byliscie w tym miejscu przekonajcie sie sami o jego uroku...A tak wogole piszcie o innych ciekawych miejscach w okolicy,smialo.. :wink:
Daras
sierżant
sierżant

Postautor: Jurek » sob lut 05, 2005 6:02 pm

dzieki Ci Daras za bardzo ciekawe informacje,szkoda ze wczesniej nie wiedzialem o tym.Teraz jednak dopinguje mnie to do odwiedzenia jak najszybciej tych ciekawych i pięknych stron.
Awatar użytkownika
Jurek
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Daras » wt lut 15, 2005 7:52 pm

Nie ma sprawy Jurek :wink: ...O to chyba chodzi w kazdym forum zeby dowiadywac sie tego co jeszcze sie nie wie na interesujacy wszystkich uzytkownikow temat,hej,pozdrawiam
Daras
sierżant
sierżant

Postautor: blazej » pn paź 10, 2005 1:41 am

Odświeżam nieco temat, co do kwestii Lichenia to wielokrotnie spoglądając ze wzgórza nie zauważyłem kopułu bazyliki w Licheniu. Myśle, że odległość jest zbyt duża...Widac za to przy dobrej pogodzie kościół w Brdowie.
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

wzgórze:)

Postautor: lobos69 » wt paź 18, 2005 10:03 pm

Ze swej strony dodam, że do dziś z sentymentem wspominam to wzórze. Tam właśnie młodzież w tym i ja, często piła swe pierwsze napoje alkoholowe : "Jabole". Tam chodziło się z dziewczętami i kradło im pierwsze pocałunki, a czasem nie tylko pocałunki :oops: :P :wink: Czasem ktoś tam próbował się powiesić :cry: .... historia tego miejsca jest przebogata. O ile dobrze pamiętam o tym wzgórzu mówiło się "KIERHOL", ale jak to się pisało nie wiem. A może ktoś, zna znaczenie tej nazwy? A może opisze swoje ciekawe przeżycia, związane z tym miejscem :lol: Dodajmy trochę jaj tej stronie :lol: Co to jest ? tylu zarejestrowanych użytkowników a tak mało postów!!!!!!!!!!!!!!!!!! Boicie się pisać czy nie umiecie ciamajdy? :roll: pozdrawiam lobos
Ostatnio zmieniony sob paź 29, 2005 9:04 am przez lobos69, łącznie zmieniany 1 raz
Nie odkładajmy seksu na starość:).Każde pieniądze są dobre nawet te najbardziej brudne;-))!!!!!!!!!!!
lobos69
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: blazej » czw paź 20, 2005 7:58 pm

Im więcej użytkownicy piszą, tym lepiej :D
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Daras » czw paź 27, 2005 6:05 pm

a patrzales Blazej przy dobrej pogodzie i przez lornetke,wspominalem o tym...golym okiem nie ma szans 8) i w okularach przeciwslonecznych tez nie... :lol:
Daras
sierżant
sierżant

moje wrażenia ...

Postautor: Aga » czw paź 27, 2005 7:36 pm

Nie mieszkam w Izbicy; byłam tu w wakacje na zaproszenia bliskiej mi osoby i to już drugie wakacje z rzędu i jestem zauroczona; tu jest poprostu cudownie; przeszłam Wasze miasteczko prawie wszerz i wzdłuż; byłam na wzgórzu i leżałam pod sosną patrząc na panorame; byłam nad jeziorami; chodziłam po mogiłach :oops: wszędzie jeżdziłam rowerem; u Was jest ślicznie, byłam jeszcze przed źniwami i wszędzie było pełno zboża i kukurydzy :D u mnie w okolicy nikt niczego już prawie nie uprawia szkoda patrzeć na puste pola; a tu przyroda w pełni; i historia miasta i okolicy; słuchałam jej od prawdziwego fanatyka Izbicy; aha i stacyjka i przemalowany napis; zazdrosc to brzydkie uczucie :oops:
Aga
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Re: Wzgorze...

Postautor: Jola » pt lis 03, 2006 10:00 pm

Daras pisze:Jak pewnie wszystkim wiadomo wedlug przekazow Izbica zostala zalozona na siedmiu wzgorzach.Jednym z nich jest wzgorek gdzie byl kiedys cmentarz zydowski niedaleko liceum.Kiedy jest cieplo lubie bedac w Izbicy posiedziec sobie w spokoju w tym miejscu.Roztacza sie z niego piekny widok na okolice.Golym okiem z jednej strony widac kominy Wloclawka a z drugiej maszt w Slesinie.Oba te miejsca dzieli w prostej linii okolo 60 km.Sami sprawdzcie na mapie jaki to kawal Polski widac z tego Izbickiego wzgorka.Ciekawostka moze byc tez to ze przy dobrej widocznosci przez lornetke mozna zobaczyc ,,pozlacane,, dachy sanktuarium w Licheniu.Jesli jeszcze nie byliscie w tym miejscu przekonajcie sie sami o jego uroku...A tak wogole piszcie o innych ciekawych miejscach w okolicy,smialo.. :wink:

Coś mi się wydaje, że pomyliłeś to co widziałeś z Kierchola z czymś innym. Przecież z niego widzać ledwo i to przy dobrej pogodzie tylko kościoły w Mąkoszynie i Brdowie a do Włocławka czy Lichenia to droga bardzo daleka!!!!
Jola
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Re: Wzgorze...

Postautor: Ptasiek » sob lis 04, 2006 9:05 pm

Ostatnio zmieniony śr gru 24, 2008 11:03 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: VooVoo » ndz lis 05, 2006 10:51 am

Jasne że Daras ma rację. Ja również widziałem to o czym on pisze.Dziś oczywiście się tego nie zobaczy ale przy odpowiedniej przejrzystości powietrza jest to możliwe na 100%
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: Gosiek » sob gru 09, 2006 10:13 pm

Zgadzam sie z VooVoo...Mieszkam w Izbicy na osiedlu przy ul.Polnej:) i z mojego Balkonu nawet czasem golym okiem widac pozlacana czesc Bazyliki w Licheniu...:)
Gosiek
st. chorąży sztabowy
st. chorąży sztabowy

Postautor: blazej » sob gru 09, 2006 10:23 pm

Ja jakoś nie mogę w to uwierzyć (prędzej w opcję górki augustynowskiej), ale postaram się poczekać na odpowiednią przejrzystość powietrza i może wówczas zmienię zdanie :wink:
Ostatnio zmieniony sob gru 09, 2006 10:28 pm przez blazej, łącznie zmieniany 1 raz
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: miras » sob gru 09, 2006 10:27 pm

Ja też... :wink:

Przecież z Kirchola ledwo widać kosciół w Brdowie czy Mąkoszynie( tylko same wieże) a gdzie tu Licheń ??
Poczekam razem z Błażejem :D
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: VooVoo » sob gru 09, 2006 10:34 pm

Wytrwałości życzę :wink:
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: kokeszko7 » sob gru 09, 2006 10:46 pm

Błażej, miras...idę z Wami :wink: Razem zawsze raźniej...hihihi :twisted:
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Bluszczykja » czw gru 14, 2006 9:25 pm

Widać, widać :) Uwierzcie... Tylko musi by bardzo ładna i słoneczna pogoda:) Ładnie się wtedy kopuła odbija :) Widziałam :D hehe
" .. wszystko jest kwestią odpowiedniego spojrzenia .. "
Awatar użytkownika
Bluszczykja
sierżant
sierżant

Re: wzgórze:)

Postautor: yukon » pt gru 15, 2006 6:17 pm

lobos69 pisze: O ile dobrze pamiętam o tym wzgórzu mówiło się "KIERHOL", ale jak to się pisało nie wiem. A może ktoś, zna znaczenie tej nazwy?

Kierhol również kirkut, kirhol, kierkow, kirkoł to nazwa cmentarza żydowskiego, Żydzi używali nazwy bejt kwarot (dom grobów). Cmentarz zniszczyli niemcy w czasie wojny a stele zwane macewami wywieźli. Często bywałem na kierholu(po izbicku) ale widziałm tylko wieże klasztoru w Brdowie, kto widział więcej gratuluje :roll:
Awatar użytkownika
yukon
kapral
kapral

Postautor: miras » pn gru 18, 2006 2:05 pm

Otóż Yukon ! Ja już wcześniej wyjaśniałem, nazwę cmentarza Żydowskiego. Ale dla pewności podam Ci ją jeszcze raz :
KIRKUT (kirhol) nazwa pochodzi od niemieckiej nazwy cmentarza niem. Kirchhof (friedhof). Żydzi nigdy nie używali tego określenia.

W języku hebrajskim używa się określeń:

Bejt Olam (dom świata),
Bejt Dam (dom wieczności),
Bejt Chaim (dom życia),
Bejt Kwarot (dom grobów),

Podstawową różnicą między cmentarzem chrześcijańskim a żydowskim jest odmienne traktowanie grobu. Poczucie chrześcijańskie pozwala na jego naruszenie i na dokonanie nowego pochówku po określonym czasie. Cmentarz nie używany przez długi czas może być zlikwidowany. Według zasad judaizmu, każdy nagrobek jak i cały cmentarz jest nienaruszalny, nieograniczenie trwały tak długo, jak znana jest jego lokalizacja. Do wyjątkowych należą przypadki, gdy ekshumacji dokonuje się: dla przeniesienia szczątków do grobu w Ziemi Świętej lub do grobu rodzinnego, dla przeniesienia z cmentarza nieżydowskiego, jeśli cmentarzowi zagraża profanacja lub podmycie przez wodę.
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

wzgórze

Postautor: yukon » pn gru 18, 2006 5:38 pm

a może wiesz co się stalo z nagrobkami, ja znam pewną historię ale nie wiem ile w niej prawdy
Awatar użytkownika
yukon
kapral
kapral

Następna

Wróć do Ogólne