Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Tablica upamiętniajaca izbickich Żydów

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Czy poparłbyś projekt stworzenia tablicy pamiątkowej upamietniającej izbickich Żydów?

tak, dziwne, że dotąd nie powstała
16
36%
nie, po co pamiętać o Żydach żyjących w naszym miasteczku?
26
59%
Nie mam zdania
2
5%

Liczba głosów : 44

Postautor: f-16 » sob sty 03, 2009 6:14 pm

uczciwy zyd .......to martwy zyd
Awatar użytkownika
f-16
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: bob budowniczy » sob sty 03, 2009 6:27 pm

f-16 pisze:uczciwy zyd .......to martwy zyd

Jakis czas temu pojawił się na forum poeta/wierszokleta a teraz będziemy zarzucani przysłowiami.....
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: bob budowniczy » sob sty 03, 2009 7:00 pm

Widzę ze fortuna napisał co nieco na ten temat......nie znalem tego opracowania ale pozwolę sobie podesłać stonkę do poczytania.Nie zamierzam wklejać wam tu poematów jak to robi fortuna.Ja dopiero po wejściu na stone miałem pełen obraz tego co napisał i cytował fortuna. Jaka ktoś chce to poczyta sobie.Stronka czasami się wolno ładuje.Cierpliwości

Czestogniew-ie odpowiadajac na twoje zapytania dotyczace co mi przeszkadza w tej tablicy.....odpowiem ci krotko....wiedza....wiedza i jeszcze raz wiedza

Jesli chodzi o twoje twierdzenie w punkcie 3
[/quote]Byli na pewno sąsiadami, kolegami, przyjaciółmi i wrogami.

wedlug mojej wiedzy wcale nie byli przyjaciolmi, sklanial bym sie raczej w kierunku tego co napisal menello
Mieli nas za śmieci, na każdym kroku oszukiwali [quote]
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: bob budowniczy » sob sty 03, 2009 7:03 pm

oj coś mi się poprzekręcało we wcześniejszym poście...ale niestety nie mam możliwości edycji.....cytaty nie w tym miejscu co trzeba...przepraszam
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: bob budowniczy » sob sty 03, 2009 7:13 pm

Czestogniew-ie teraz już wiem jakim jesteś historykiem
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: Częstogniew » sob sty 03, 2009 7:59 pm

Drogi Bobie w którym miejscu napisałem że jestem historykiem? Moja babcia uważała Żydów że byli porządnymi ludźmi (Ciekawe pani kłamie? A może obydwie panie mają rację??). Wiesz co stereotyp "mówi" o Polakach w Niemczech?

Tak jak to Błażej napisał już w pierwszym poście "Nasze miasteczko było jednym z wielu w Polsce, w której znaczna część mieszkańców (ponad 50% przed agresją III Rzeszy na Polskę) była pochodzenia żydowskiego. Stanowili oni ważny element lokalnej społeczności w różnych sferach jej życia, chociażby gospodarczej czy kulturalnej." Gdyby pan Korzeniowski urodził się w Izbicy, kształtował jakoś kulturę w naszym miasteczku, żył w nim, to pewnie został by patronem jakiejś instytucji lub upamiętniono by jego nazwiskiem ulicę. Zresztą jak najbardziej bym był za tym.

Co do mordów to muszę się przyznać że nie wiedziałem o tym wcześniej. Ale dla przykładu mordy dokonane na innowiercach przez Katolików, czy one świadczą że Katolicy są źli? Wcale tak nie uważam. Są ludzie dobrzy i są ludzie źli nie ważne czy to są Katolicy, Żydzi, Muzułmanie, Świadkowie Jehowy, Neopoganie, Ateiści, Rosjanie czy Chińczycy. Moim zdaniem nie można generalizować ludzi na podstawie wybranych przykładów. Dlatego uważam ,że rytualne mordy dokonywane przez Żydów na Chrześcijanach nie są żadnym argumentem przeciw upamiętnieniu ich wkładu w historię Izbicy.
Częstogniew
szeregowy
szeregowy

Postautor: bob budowniczy » sob sty 03, 2009 8:25 pm

"Nasza rasa (mówiąc o żydach) jest Rasą Mistrzów. Jesteśmy świętymi bogami na tej planecie. Różnimy się od niższych ras ponieważ wywodzą się one od insektów. Faktycznie porównując je do naszej rasy, inne rasy to bestie i zwierzęta, owce w najlepszym przypadku. Inne rasy są uważane jako ludzkie odchody. Naszym przeznaczeniem jest rządzenie ponad niższymi rasami. Nasze ziemskie królestwo będzie rządzone poprzez naszych liderów za pomocą rózgi żelaznej. Masy będą lizać nasze stopy i służyć nam jako nasi niewolnicy." - Menachem Begin, były premier Izraela, o zgrozo ...laureat "pokojowej nagrody Nobla"

Jak słusznie piszecie, Izbica była jednym z wielu miasteczek gdzie mieszkali żydzi......mieszkali.....i co z tego......cóż wielkiego zostawili po sobie......A stereotyp Żyda masz powyżej.....oto jak myśleli....i ja mieszkaniec mam złożyć im hołd za to ze mieszkali....zastanów się....za co....?????
Moja niechęć do żydów i tego co z nimi związane jest wprost proporcjonalna do nauk rabinów żydowskich i nienawiści wpajanej przez nich.....

http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... l%26sa%3DN

WARTO WIEDZIEĆ WIĘCEJ............
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: blazej » sob sty 03, 2009 10:36 pm

Czy Ty bob swoje zdanie wyrabiasz na podstawie strony www.polonica.net? To przecież gadzinówka skrajnej prawicy, swego czasu stroną interesowała się policja...To tak jak byś próbował zapytać żyjącego Hitlera co sądzi o Żydach, odpowiedź zawsze taka sama....

bob budowniczy pisze:Izbica była jednym z wielu miasteczek gdzie mieszkali żydzi......mieszkali.....i co z tego......cóż wielkiego zostawili po sobie......A stereotyp Żyda masz powyżej.....oto jak myśleli....i ja mieszkaniec mam złożyć im hołd za to ze mieszkali....zastanów się....za co....?????

Widzisz bob po wymordowaniu wszystkich izbickich Żydów nie mogło sie zachować wiele. Przed wojną istniało wiele instytucji kulturalnych (Żydowska Biblioteka Społeczna i czytelnia, kluby sportowe) Znaczna część budynków mieszkalnych w Izbicy była i jest dziełem Żydów. Jeśli chodzi o gospodarkę (handel i rzemiosło) to również pierwsze skrzypce grali Żydzi (nikt Polakom nie zabraniał aktywności gospodarczej)

Co do księdza Pranajtisa i jego pracy oraz procesie Beilisa. Z pewnością znacie projekt Wikipedia.pl, największa encyklopedia dostępna w internecie. Każdy ma prawo ja edytować, a z reguły przekłamania szybko są korygowane. W wikipedii czytamy:

Justyn Bonawentura Pranajtis [...]Autor uznanej za antysemicką pracy Chrześcijanin w Talmudzie żydowskim (1892). Biegły powołany przez oskarżenie w procesie Bejlisa

oraz

Menahem Mendel Beilis[...]Był oskarżonym w procesie, który odbył się w 1913 roku i przeszedł do historii jako proces Beilisa lub sprawa Beilisa. Stał się on początkiem dla międzynarodowej krytyki antysemickiej polityki prowadzonej przez Imperium Rosyjskie.

Proces

Proces miał miejsce w Kijowie i trwał od 25 września do 28 października 1913 roku. Główny oskarżyciel, A.I. Vipper w swoich mowach zawierał wielokrotne twierdzenia o antysemickim charakterze.

Zespół oskarżycieli składał się z najlepszych rządowych prawników. Jednym ze świadków oskarżenia, rzekomym "ekspertem religijnym" na temat judaizmu, był ksiądz katolicki Justinas Pranaitis, sprowadzony aż z Taszkentu. Pranaitis stwierdził, iż zamordowanie chłopca było religijnym rytuałem, co pokrywało się z ówczesną wiarą wielu Rosjan w to, iż Żydzi w swojej liturgii wykorzystują krew chrześcijan. Innym ekspertem był profesor Sikorski z uniwersytetu w Kijowie, psycholog medyczny, który również rozpoznał sprawę jako morderstwo rytualne.

Beilisa reprezentowali natomiast najlepsi adwokaci Moskwy, Petersburga i Kijowa: Wasilij Maklakow, Oskar Grusenberg, N. Karabczewskij, A. Zarundy i D. Grigorowicz - Barskij. Dwóch prominentnych rosyjskich profesorów, Troitskij i Kokowcow wypowiadało się w obronie żydowskich wartości religijnych, próbując wykazać fałszywość zarzutów. Profesor Kijowskiego Seminarium Teologicznego, prawosławny filozof Aleksander Głagolew stwierdził natomiast, iż "prawa mojżeszowe zabraniają rozlewu ludzkiej krwi i używania jakiejkolwiek krwi w ogóle w celach żywnościowych."

Jedyny świadek, na podstawie zeznań którego dokonano aresztowania Beilisa, zeznał iż został do nich nakłoniony przez tajną policję. Po kilku godzinach narad, ława przysięgłych (wszyscy jej członkowie byli chrześcijanami, a pośród nich nie było żadnego przedstawiciela inteligencji) uniewinniła Beilisa.

Późniejsze śledztwo wykazało, iż feralnego poranka Andrej Juszczinskij postanowił pójść na wagary i odwiedzić przyjaciela, Żenię Czeberiaka.

Po procesie

Proces Beilisa zdobył międzynarodowy rozgłos, w jego wyniku antysemicka polityka Imperium Rosyjskiego stała się przedmiotem zmasowanej krytyki. Sprawę Beilisa porównywano do wydarzeń w USA, gdzie Żyd Leo Frank, dyrektor fabryki ołówków w Atlancie, został zlinczowany, a następnie skazany na karę dożywocia za zgwałcenie i zamordowanie dwunastoletniej Mary Phanagan.

Po wyjściu na wolność, Beilis wraz z rodziną wyjechał z Rosji do Palestyny, wówczas prowincji Imperium Ottomańskiego. W 1920 roku osiedlił się w USA, gdzie zmarł w 1934 roku.

To mi wystarczy...

Częstogniew pisze:Co do mordów to muszę się przyznać że nie wiedziałem o tym wcześniej. Ale dla przykładu mordy dokonane na innowiercach przez Katolików, czy one świadczą że Katolicy są źli? Wcale tak nie uważam. Są ludzie dobrzy i są ludzie źli nie ważne czy to są Katolicy, Żydzi, Muzułmanie, Świadkowie Jehowy, Neopoganie, Ateiści, Rosjanie czy Chińczycy. Moim zdaniem nie można generalizować ludzi na podstawie wybranych przykładów. Dlatego uważam ,że rytualne mordy dokonywane przez Żydów na Chrześcijanach nie są żadnym argumentem przeciw upamiętnieniu ich wkładu w historię Izbicy.

I dokładnie o to mi chodzi, jak widać są osoby, które doskonale rozumieją pomysł stworzenia tablicy.

Żeby jeszcze nie było niedomówień. Jak pewnie przeczytałeś bob i u nas był problem oskarżenia o mordy rytualne. W 1779 r. odbył się w Bogusławicach proces Małgorzaty Grzybiny oraz Agnieszki Walkówny o sprzedaż dziecka ( 9 letnia dziewczynka) Żydom z Izbicy (Kałdonkowi czyli Lachmanowi oraz Kopełowi czyli Cherszakowi) Dziecko zostało znalezione martwe jakiś czas później. Obie kobiety zostały skazane na śmierć. Nawet jeśli był to mord rytualny (źrodła milczą) to czy obwiniać za to pozostałych izbickich Żydów? Bez przesady bob. Takiego procesu nie było nigdy wcześniej ani później. Proponuje sięgnąć, artykuł i stosowna praca Jacka Wijaczki, prof. UMK w Toruniu)

I jeszce jedno:

Szojchet był kolejnym z płatnych urzędników w gminie wyznaniowej żydowskiej. Dokonywał on uboju rytualnego. Podlegał szeregowi przepisów religijnych. Musiał być kształcony w Talmudzie, być pobożnym oraz musiał przestrzegać przepisów religijnych. Ponadto rzezak musiał mieć ukończone 18 lat i posiadać wiedzę niezbędną do stwierdzenia czy dana sztuka jest koszerna. Uprawnienia rzezaka rytualnego nadawał rabin specjalnym zezwoleniem zwanym kabala. Aby uzyskać uprawnienia do uboju rytualnego kandydat musiał odbyć praktykę, zdać egzamin ze znajomości praw rządzących szechitą (inna nazwą uboju rytualnego). Funkcji szojcheta nie mogła sprawować osoba głuchoniema, chora psychicznie, upośledzona manualnie. Funkcji szojcheta nie mogła pełnić również kobieta . Organizowanie uboju rytualnego było jedną z najważniejszych czynności w gminie żydowskiej. W okresie dwudziestolecia międzywojennego w Izbicy Kujawskiej funkcję rzezaków sprawowały co najmniej dwie osoby. Nie jest jednak możliwe obecnie ustalenie, czy obaj szojcheci sprawowali swoje funkcje w tym samym czasie. W 1928 r. szojchetem w gminie był Dawid Abram Dawidowicz, zaś w 1936 r. w aktach urzędu stanu cywilnego pojawia się nazwisko 51-letniego Hersza Lajba Frajlicha, który zgłosił narodziny 17 letnich Tauby Ruchli i Fradel, 13 letniej Zysli, a rok później 23-letniego Chaima i 25 letniego Efroima Fiszela. Niestety nie ma zbyt wielu informacji na temat samej rzeźni rytualnej.

Myślę, że wystarczająco dużo zostało wyjaśnione.
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: de Tox » ndz sty 04, 2009 12:33 pm

Bobie twierdzenie: "martwy żyd...to martwy żyd" jest dla ciebie przysłowiem!!! To antysemicki paszkwil jaki często się słyszy w wykonaniu łysych debili, tzw. narodowców.
:lol: :lol: :lol:
Rozumiem, że utożsamiasz się z ich poglądami :lol: :lol: :lol:
Tak jak napisał/a mojaulica chorzy na nienawiść powinni się leczyć!!!
Odkryłeś się już zupełnie :lol: :lol: :lol: Nie będę z tobą więcej dyskutował w tym temacie bo antysemityzmem i wszelką nietolerancją się brzydzę.
de Tox
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: de Tox » ndz sty 04, 2009 1:08 pm

de Tox pisze:Bobie twierdzenie: "uczciwy żyd...to martwy żyd" jest dla ciebie przysłowiem!!! To antysemicki paszkwil jaki często się słyszy w wykonaniu łysych debili, tzw. narodowców.
:lol: :lol: :lol:
Rozumiem, że utożsamiasz się z ich poglądami :lol: :lol: :lol:
Tak jak napisał/a mojaulica chorzy na nienawiść powinni się leczyć!!!
Odkryłeś się już zupełnie :lol: :lol: :lol: Nie będę z tobą więcej dyskutował w tym temacie bo antysemityzmem i wszelką nietolerancją się brzydzę.
de Tox
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: bob budowniczy » ndz sty 04, 2009 4:02 pm

De Tox ograniczony przydupasie...teraz tak będzie brzmiała pełna twoja nazwa używana przez mnie w stosunku do ciebie, widzę ze konta ci się pomyliły, to tez o czym świadczy...cytowanie siebie na forach świadczy o jednym..co do slow twoich, jeśli nie potrafisz czytać lub podczas czytania obraz z twoich oczu pokonuje zbyt długom odległość do mózgu? przez męski narząd rozrodczy to bardzo cie proszę nie wcinaj się. Pisałem ze pojawił się wierszokleta/poeta a teraz będzie to może "przyslowiokleta", ja tez nie jestem tym powiedzeniem zachwycony ale ty właśnie dałeś upust swojej frustracji seksualnej, a porównanie mnie do debila świadczy wybitnie o tobie. Na ty forum nie skleciłeś porządnie zdania a śmiesz porównywać mnie do debili....no nieźle

Błażeju......
Odpowiadając na twoje pytanie.....Nie nie wyrabiam sobie zdania czytając polonice.net zawartość prezentowana na tej stronie nie jest dla mnie wykładnia. Użyłem linku tej strony zupełnie przypadkowo,posiadam setki adresów stron i............ niestety brak możliwości edycji tekstu spowodowało zawieszenie w cyber przestrzeni...przyznaje się popełniłem błąd.
Widzisz Błażeju po sprawie tej tablicy jak gorący jest to temat, jak wiele rożnych argumentów przynosi. Kazdy z nas ma własne przemyślenia, zdanie i opinie.Ja szanuje je wszystkie, nikogo nie nazywam debilem,czy w sposób jednoznaczny poprzez grę slow wskazuje osobę do której kierowane są te obraźliwe słowa
Każde z nas wychowywane było w rożnych środowiskach,społecznościach.
Ty jesteś za i masz swoje argumenty, ja i wielu jestem przeciw takim inicjatywom i niech tak zostanie, przepychanie się słowami w martwej przestrzeni nie prowadzi do niczego. Armie argumentów każde z nas wytoczyło a półgłówki wcinające się miedzy słowa tylko na tym korzystają.
Po przemyśleniach dziękuje za rozmowę, szkoda tylko ze tak niewiele osób potrafiło sklecić więcej niż kilka prostych zdań, zakończonych kropkom.
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: f-16 » ndz sty 04, 2009 4:25 pm

To powiedzenie takie, wiadomo jakie to uczciwosci zydowskie chodzily po tym swiecie, jak handlowaly
cel uswiecal srodki jak u cyganow
Awatar użytkownika
f-16
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: cleo » ndz sty 04, 2009 7:05 pm

Dość żydzenia.......mamy kryzys gospodarczy....
cleo
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Menello » pn sty 05, 2009 1:49 pm

Przed wojną istniało wiele instytucji kulturalnych (Żydowska Biblioteka Społeczna i czytelnia, kluby sportowe) Znaczna część budynków mieszkalnych w Izbicy była i jest dziełem Żydów. Jeśli chodzi o gospodarkę (handel i rzemiosło) to również pierwsze skrzypce grali Żydzi (nikt Polakom nie zabraniał aktywności gospodarczej)

A skąd na to wszystko mięli? Bo okradali Polaków. A nikt im nie zabraniał aktywności gospodarczej? Polacy nie mieli wielkich szans skoro Żydzi wszystko kontrolowali i robili problemy na każdym kroku.
Menello
sierżant
sierżant

Postautor: Menello » pn sty 05, 2009 1:54 pm

Zapomniałem zaznaczyć, że na początku cytuję wypowiedź naszego Admina :wink:
Menello
sierżant
sierżant

Postautor: czerwonamorda » wt sty 06, 2009 2:25 pm

Zaprosmy zydow z Izraela do nas do Polski, a co oni tam musza uzerac sie z tymi z hamasu, oddajmy im nasze ziemie bo przeciez kiedys tu byli, mieszkali, tworzyli kulture, dajmy im szanse niech wroca a my zamienmy sie miejscami, polak wiadomo dogada sie z kazdym, nawet z HAMAsaMI
i po sprawie po grzyba tablice
moje teksty
to zabawa
moje slowa
moja sprawa

http://www.youtube.com/watch?v=RDzChLnAWTg ogladac!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
czerwonamorda
sierżant
sierżant

Postautor: bob budowniczy » wt sty 06, 2009 2:50 pm

Juz to widzę
Polak/ hamas dwa bratanki
do uciechy i do branki........buuuuuhaha
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: Sylwek » wt sty 06, 2009 3:34 pm

Błażeju, popieram Twoją szlachetną inicjatywę – potrzebę ocalenia pamięci o życiu i historii społeczności żydowskiej zamieszkującej przez wieki w naszym miasteczku i okolicach.

„Już nie ma tych miasteczek, gdzie szewc był poetą
Zegarmistrz filozofem, fryzjer trubadurem.
Nie ma już tych miasteczek, gdzie biblijne pieśni
Wiatr łączył z polską piosenką i słowiańskim żalem.”
A.Słomiński „Elegia miasteczek żydowskich”

Dziś – po Holokauście – nie ma już w Izbicy Żydów, ocalały nieliczne, mocno zdewastowane pamiątki. A przecież przez wieki razem z Polakami i Niemcami tworzyli oni historię i kulturę tej ziemi. Tutaj pracowali, rodzili się i umierali. Zapewne byli wśród nich, jak w każdej społeczności, ludzie różni: bogaci i biedni, mądrzy i głupi, szlachetni i nikczemni, dobrzy i źli. I cała gama odcieni, która mieści się pomiędzy tymi skrajnymi określeniami.
W pewnym momencie – było to zapewne w końcu 1941 roku, bądź w roku 1942 – dostali polecenie szybkiego spakowania się i „wzięto ich od starca do niemowlęcia”, załadowano na ciężarówki i wywieziono do pobliskiego Chełmna.
Czy możemy sobie wyobrazić, co czuli wiedząc, że idą na pewną śmierć, nie będąc w stanie pomóc swoim najbliższym: ojcom, matkom, żonom, maleńkim dzieciom?

„Różne są języki naszych modlitw,
lecz łzy zawsze takie same”
A.J. Heschel

I ku radości niektórych „prawdziwych Polaków”, konstatuję to z żalem i nadzieją, że nielicznych, bądź że się mylę

„ Zniknęły resztki ostatnie, żydowskie łachmany,
Krew piaskiem przysypano, ślady uprzątnięto
I wapnem sinym czysto wybielono ściany
Jak po zarazie jakieś lub na wielkie święto”
A.Słomiński „ Elegia miasteczek żydowskich”

Zdecydowałem się zamieścić swoją opinię na tym forum, bowiem tak oczywista sprawa wywołała tyle kontrowersji, oskarżeń, niestosownych porównań, iż wydało mi się przez moment, że mieszkam nie w europejskim miasteczku, a w jakieś enklawie ojca dyrektora z Torunia. Przecież w Polsce jest bardzo dużo odrestaurowanych synagog, w których mieszczą się biblioteki, domy kultury i inne instytucje. Zbierane są judaica przyjeżdżają młodzi – potomkowie dawnych mieszkańców, odnajdują ślady sowich przodków i nikogo to nie dziwi, nie oburza. U nas zaraz znajdzie się jakiś znawca tematu i wyskoczy z księdzem Paranajtisem. Chyba mu zabrakło sił, bo mógł przepisać na poparcie swoich wątpliwości „Protokółu Mędrców Syjonu”. Przecież w literaturze można znaleźć dziesiątki prac udowadniających rzekome niegodziwości innowierców: muzułmanów, chrześcijan.
A ile wzajemnych oskarżeń w ramach jednego wyznania – przypomnę tutaj wzajemne klątwy, jakimi się okładali zwierzchnicy kościoła katolickiego, czy pełne nienawiści względem siebie wystąpienia wyznawców Alaha.
Nie odmawiam nikomu prawa do prezentowania swoich poglądów, ale i ja mam prawo, nawet obowiązek powiedzieć, że z niektórymi z nich głęboko się nie zgadzam. Widzę potrzebę ocalenia od zapomnienia izbickich Żydów, którzy przez wieki żyli tutaj w symbiozie z Polakami. Oczywiście, we wzajemnych relacjach między Polakami i Żydami były konflikty. Ale gdzie ich nie ma? Tym bardziej gdy w grę wchodzą różnice etniczne, kulturowe i religijne. Przecież szczycimy się, że Polska na tle innych krajów europejskich była bardzo tolerancyjna. Ufam, że tak pozostaje nadal i „brunatny” margines który odezwał się na izbickim forum pozostaje bardziej głośny niż liczny. Cieszę się, że ostatnio przybyło rozsądnych głosów i że taki młody człowiek jak Błażej podjął tak trudny – jak się okazało – temat, który był i pozostaje tematem tabu dla kolejnych ekip rządzących Izbicą, podobnie zresztą, jak ewangelicki kościół i cmentarz.

Mieszkaniec Izbicy
Sylwek
szeregowy
szeregowy

Postautor: bob budowniczy » śr sty 07, 2009 10:30 am

Sławku
Bardzo się mylisz pisząc o ilości ludzi mających negatywne podejście do spraw żydów. Ja czuje się polakiem i polakiem jestem, nie wstydzę sie tego ani nie zamierzam chować glowy w piasek. Jak sam Błażej napisał
nikt Polakom nie zabranial
dlatego ja żyjący współcześnie nie zamierzam być obojętny na to wszystko, pragnę się temu przeciwstawić i jak widać z ilości wpisów nie jestem odosobniony w tym temacie
mam propozycje udostępnij elewacje swojego domu do tej jak nazwałeś Sławku

szlachetną inicjatywę
I będzie po problemie, będziesz mógł pisać co ci się rzewnie podoba. Nawet: Izbica- ziemia obiecana
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne