Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Kościół Ewangelicki w Izbicy Kuj

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Kościół Ewangelicki w Izbicy Kuj

Postautor: Ares » pt sty 30, 2004 4:55 am

Kto był jego fundatorem?
Ares

Postautor: Daras » pn sty 24, 2005 1:33 pm

Wlasnie,dobre pytanie,moze ktos cos na ten temat wie... :?:
Daras
sierżant
sierżant

Fundatorzy...

Postautor: Arizona » ndz paź 23, 2005 7:18 pm

Jaka szkoda, że nikt w tym temacie niczego napisał.... A może Tobie Błażej uda się do czegoś dokopać? :)
Arizona
porucznik
porucznik

Kościół Ewangelicki

Postautor: lobos69 » wt paź 25, 2005 7:33 am

Ten temat jest bardzo interesujący. Choć sam też kończyłem historię i to też w Toruniu (tu ukłon w stronę Błażeja :wink: ), historią Izbicy jakoś nigdy się nie interesowałem. W Izbicy mamy i kościół tak zwany "niemiecki" i "bożnicę", czyli wyznań w Izbicy było kilka. Z tych kawałków informacji które mam, wiem, że Izbica najpierw była miastem biskupim. Informacje o tym są w zbiorach archiwum diecezjalnego w aktach Konsystorza (sam akurat pisałem pracę magisterską na temat konsystorza) (polecam są tam dokumenty, których nikt nie czytał od lat, czytając takie akta dopiero czuje się powiew historii) :lol: potem zabór Pruski, Księstwo Warszawskie, Królestwo Polskie, ...... i co dalej? Fakt istnienia kościoła ewangelickiego, jest uzasadniony na pewno tym, że przed drugą wojną światową właścicielami większości okolicznych majątków, byli Niemcy. Dwa nazwiska znam: Buholtz i Berg. Na pewno jednak było ich więcej. Kiedyś miałem więcej informacji na ten temat, ale niestety już nie pamiętam, a moi dziadkowie już nie żyją, więc nie mam skąd zaczerpnąć informacji. Jednak straszne jest to, co teraz dzieje się z tym jakby nie patrzeć zabytkiem. Pamiętam jak wyglądał kiedyś, a jak zniszczony jest teraz. To poprostu hańba :cry: :oops: Niestety z tego co wiem nic w tej sprawie nie można zrobić. Kościół został sprzedany w ręce prywatne. Ktoś kupił go z przeznaczeniem na rozbiórkę, ale w sprawę włączył sie konserwator zabytków (i chwała mu za to) i mamy sytuację patową. Pewnie miejsce to będzie coraz bardziej niszczeć a szkoda. Wielkie brawa (w cudzysłowiu) dla ówczesnych władz Izbicy. Pomysł sprzedaży to było to :x . Mam nadzieję, że ktoś wie więcej na temat tego kościoła i się tą wiedzą podzieli :D. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob paź 29, 2005 9:10 am przez lobos69, łącznie zmieniany 1 raz
Nie odkładajmy seksu na starość:).Każde pieniądze są dobre nawet te najbardziej brudne;-))!!!!!!!!!!!
lobos69
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Arizona » wt paź 25, 2005 10:04 am

Dzięki Lobos za info.... a czy nie ma szans na zwrócenie władzom uwagi na ten kościół? na ożywienie tematu konserwacji? Może udałoby się wygospodarować na ten cel jakieś środki unijne??? Ale chyba Miasto i Gmina musiałyby wystąpić do konserwatora zabytków, a potem do stosownych władz centralnych (jest na pewno w Warszawie jakaś "centrala", która przyznaje unijne fundusze na cele konserwacji zabytków i wiele miast i miasteczek z nich korzysta).... A chyba w okolicy nie ma żadnego zabytku o takim znaczeniu...
Gorzej, że teraz, po wyborach.... i ich wyniku (Kaczor jest taki prokatolicki) może nie być tzw. "woli politycznej", by konserwować ewangelicki zabytek :cry:
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: blazej » wt paź 25, 2005 11:43 am

W sumie kościół ewanagelicki to nie jedyny obiekt, który w zastraszającym tempie niszczeje :cry: Podobnie rzecz sie ma z żydowską bóżnicą, przechodząc obok niego widać że budynek z dnia na dzień coraz bardziej się "sypie". Odnośnie kościoła ewangelickiego to krążyły plotki o tym, że budynek wraz z otaczającym go gruntem miała wykupić parafia, ale ile w tym prawdy - nie mam pojęcia... W kwestii ufundowania kościoła to postaram się gdzies doczytać, bo nie potrafie udzielić jednoznacznej odpowiedzi... Wyników wyborów nie skomentuje, bo nie mogę, a nie chce być stronniczy co odbiło by się pewnie na postrzeganiu strony. Lobos, nie ma to jak historia w Toruniu :wink:
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Daras » czw paź 27, 2005 6:02 pm

Nie ma to jak wogole TORUN,pisze jako urodzony toruniak... :wink:
Daras
sierżant
sierżant

Nie ma jak Toruń

Postautor: Arizona » pn lis 07, 2005 12:16 pm

Ja też uważam, ze Uniwerek w Toruniu i samo miasto mają niepowtarzalny urok i swój "klimacik". I stołeczna Warszawa nawet się do niego nie umywa :D :D :D
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: blazej » pn lis 14, 2005 1:04 am

W zupełności się z Tobą zgadzam :D
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Arizona » pn lis 14, 2005 1:47 pm

Miło mi :) :D :D :D
Arizona
porucznik
porucznik

Parę słów o historii kościoła ewangielickiego w Izbicy

Postautor: leslau » pt paź 06, 2006 4:17 am

Kościół ewangelicki (tzw.niemiecki) był zbudowany z ofiar parafian ewangelików dzięki zaangażowaniu pastora Peschke.Plac na kościół podarowała pani Nussbeutel.Podobno kościół słynął ze wspaniałych kazań . Koszt budowy tego kościoła wyniósł 12000 rubli,projekt kościoła wykonał inż.Wnukowski z pomocnikiem Lindnerem a budową kierował Otto Nendze z Izbicy Kujawskiej.Przewodniczącym komitetu budowy był Otto Liske z Zagrodnicy.29 sierpnia 1906 roku odbyło się uroczyste nabożeństwo dziękczynne w tym kościele,kazanie było po niemiecku i po polsku.
Strasznym byłoby zburzenie tego zabytku bo przecież kiedyś ludzie włożyli tyle serca i wysiłku w powstanie tego obiektu.
leslau
szeregowy
szeregowy

Re: Kościół Ewangelicki w Izbicy Kuj

Postautor: leslau » pt paź 06, 2006 4:02 pm

Ares pisze:Kto był jego fundatorem?

--------------------------------------------------------------------------------
Kościół ewangelicki (tzw.niemiecki) był zbudowany z ofiar parafian ewangelików dzięki zaangażowaniu pastora Peschke.Plac na kościół podarowała pani Nussbeutel.Podobno kościół słynął ze wspaniałych kazań . Koszt budowy tego kościoła wyniósł 12000 rubli,projekt kościoła wykonał inż.Wnukowski z pomocnikiem Lindnerem a budową kierował Otto Nendze z Izbicy Kujawskiej.Przewodniczącym komitetu budowy był Otto Liske z Zagrodnicy
leslau
szeregowy
szeregowy

Postautor: blazej » sob paź 07, 2006 12:23 pm

Nie wiem czy zezwalają na to prawa autorskie, ale w najbliższym czasie postaram sie by na stronie pojawiło się zdjęcie kościoła ewangelickiego z 1937 r., w bardzo dobrej jakości wraz z krótką historią powstania tego zabytku (muszę przetłumaczyć z niemieckiego)
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Arizona » pn paź 09, 2006 7:20 pm

Adminie!!!! Czekam niecierpliwie... i na zdjęcie i na tłumaczenie....
A może podsunąć któremuś kandydatowi pomysł zainteresowania się tym zabytkiem????
Na wyborczej fali.... a nuż uda się coś załatwić :wink:
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: blazej » wt paź 10, 2006 10:54 am

Arizona pisze:Adminie!!!! Czekam niecierpliwie... i na zdjęcie i na tłumaczenie....
A może podsunąć któremuś kandydatowi pomysł zainteresowania się tym zabytkiem????
Na wyborczej fali.... a nuż uda się coś załatwić :wink:

Mam nadzieję, że nie obiecuję za dużo, ale postaram się zrobić zdjęcia kościoła i wrzucić je na stronę (jego stan pogarsza się z każdą chwilą) Problem tkwi jednak w tym, iż obecnie stanowi on własność prywatną, by w niego zainwestować trzeba go najpierw wykupić...
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Krespin » wt paź 10, 2006 11:24 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 9:00 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: blazej » śr paź 11, 2006 10:17 am

Krespin pisze:Admin ma rację .
Ten Kościół był kupiony z myślą odzyskania cegieł, ale sprzeciwiono się temu

I bardzo dobrze, że tak się stało !
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: leslau » śr paź 11, 2006 7:46 pm

To byłoby bardzo przykre gdyby ten kościół rozebrano,przecież to cenny zabytek mówiący o wielu kulturach spotykających sie w Izbicy Kujawskiej.
W dodatku ewangelicy mają bardzo długą historię na terenie Izbicy a w tym wielu Polaków - ewangelików jak Daniel Mikołajewski (1560-1633),który współpracował przy tłumaczeniu Biblii (Biblia Gdańska 1632).
Nawet hr.Skarbek podarował 30 czerwca 1799 plac na cmentarz ewangelicki.
Jeszcze ciekawostka dotycząca kościoła, dzwon pochodził z Bochum a został podarowany przez Andreasa Hermanna z Augustynowa a drugi zakupiła parafia.W latach 1903-1914 pastorem był Richard Paszke,od 1916-1918 Dr.Voigt w 1919 Dr.Lucjan Lewandowski a od 1923 do 1933 pastor Krempin.
leslau
szeregowy
szeregowy

Postautor: Krespin » śr paź 11, 2006 9:41 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 9:00 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: leslau » śr paź 11, 2006 10:35 pm

Krespin pisze:Nie tylko kościół powinno się ratować w Izbicy.
Miałem przyjemność niedawno oprowadzać gości po Izbicy i z przykrością stwierdzę, że STRASZNIE zaniedbany jest cmentarz na tzw Kiercholu.
Powinno się to odczyścić, toć to jest cmentarz z nagrobkami katolickimi.
Nie wiem czy nie można tego nazwać bezczeszczeniem miejsc pochówku???

ale... być może się mylę....choć jeśli tak - szkoda...

całkowicie zgadzam się z Tobą,każde miejsce pochówku powinno być uszanowane i zadbane
leslau
szeregowy
szeregowy

Następna

Wróć do Ogólne