Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.
Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.
Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.
BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online
Stawki podatku PIT zostały zmienione dopiero w tym roku, podatek PIT wpływa przez cały rok, czyli na obecną tz. Dziurę budżetową jego wpływ jest proporcjonalny do czasu trwania roku podatkowego. W chwili nowelizacji stawek podatkowych, szacowano uszczuplenie dochodów państwa z tego tytułu na circa 8 mld. Tyle tytułem zagajenia teraz cyferki (ta część tylko0 dla osób potrafiących zrozumieć co to jet funkcja liniowa).
Zacznijmy od tyłu:
- w szacunkowym wykonaniu budżetu państwa za okres styczeń-maj 2008 wpływy z podatku PIT wyniosły 15 688,8 mln zł
- w szacunkowym wykonaniu budżetu państwa za okres styczeń-maj 2009 wpływy z podatku PIT wyniosły 14 865,5 mln zł
jak widać różnica wynosi 850 mln co stanowi 2% 50 mld dziury w budżecie, co pokazuje jak ta zmiana była decydująca dla stanu finansów państwa.
Przy okazji grzebania w cyferkach znalazłem taka ciekawostkę:
- planowane dochody budżetu państwa za rok 2008 z podatku PIT wynoszą 36 154 mln zł
- planowane dochody budżetu państwa za rok 2009 z podatku PIT wynoszą 40 250 mln zł
czyli zaplanowano wzrost wpływów z podatku PIT na poziomie 7,8% wiedząc, że szacunki ostrzegają, że wpływy z powodu zmiany stawek będą mniejsze o 8 mld ! Przypomnę, że zakładany wzrost gospodarczy to 3,7%
Jeżeli więc dodamy spodziewane uszczuplenie wpływów (zakładam, że ujęte w budżecie ) to otrzymujemy kompletnie kosmiczny wzrost wpływów z podatku PIT na poziomie 25%
Ciekawe1, że żadne media nie wskazały tych kosmicznych wartości gdy budżet był przesyłany do sejmu.
Drugie Ciekawe1 to dziwnie przemilczana sprawa realizacji budżetu za rok 2008, gdzie w szacunkowym wykonaniu budżetu za rok 2008 możemy przeczytać:
Dochody zrealizowane w %:
Dochody 90%
a) dochody podatkowe i niepodatkowe 90,1%
- podatek dochodowy od osób fizycznych 106%
- wpływy z cła 86%
b) środki z Unii Europejskiej i z innych źródeł niepodlegające zwrotowi 43,2%
- fundusze strukturalne i inne 25,7%
zaznaczam, że to są dane oficjalne !
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość